.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 12:51

H Google πιέζει για την “αφαίρεση” οδηγών και χειριστηρίων στα αυτόνομα αυτοκίνητα

Προφανώς και θα ξέρετε ότι το Google δεν είναι απλά η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο αλλά μια εταιρεία κολοσσός, που έχει εξαπλωθεί σε οτιδήποτε σχετίζεται με την τεχνολογία και τις εφαρμογές στο διασυνδεδεμένο περιβάλλον των ημερών μας.

Μπορεί λοιπόν τα Tesla του Elon Musk να αποτελούν αυτή την στιγμή τα πιο γνωστά αυτόνομα αυτοκίνητα, ωστόσο η Google, μέσω της μητρικής της εταιρείας Alphabet, είναι ο βασικότερος ανταγωνιστής σε αυτό το πεδίο. Μάλιστα, μέσω της Waymo, εταιρείας που ανήκει επίσης στην Alphabet, ήδη υπάρχει σε κυκλοφορία ένας στόλος από αυτόνομα ταξί σε πόλεις των ΗΠΑ, ενώ σύντομα, θα υπάρξει κάτι ανάλογο και στο Dubai. Άρα ανταγωνίζεται και την Uber…  

Πάντως είτε Tesla, είτε Waymo, είτε Uber, είτε οτιδήποτε άλλο σε αυτόνομο όχημα, η νομοθεσία ορίζει ότι αυτό θα πρέπει να φέρει συμβατικά χειριστήρια, δηλαδή τιμόνι και πεντάλ, καθώς και ένα… homo sapiens πρωτεύων θηλαστικό στην θέση του οδηγού, να επιβλέπει και να ανακτά τον έλεγχο, αν κάτι πάει στραβά.

Λογικό ακούγεται, πόσο μάλλον όταν όλα αυτά τα συστήματα βρίσκονται σε πιλοτικό – δοκιμαστικό στάδιο. Ωστόσο η Waymo, έχει αντίθετη άποψη και είναι τόσο σίγουρη για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της δικής της αυτόνομης πλατφόρμας, που με πρόσφατη επιστολή της προς το Υπουργείo Μεταφορών και την Διεύθυνση Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ,  ζητά να επανεξεταστεί το υπάρχων νομοθετικό πλαίσιο και να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την θέσπιση ενός νέου, στο οποίο τα συμβατικά χειριστήρια ελέγχου και ο οδηγός – επόπτης, δεν θα είναι υποχρεωτικά στα αυτόνομα αυτοκίνητα.  

Γιατί επιθυμεί κάτι τέτοιο; Κυρίως γιατί θα ελευθερωθεί άλλη μια θέση επιβάτη στα αυτόνομα ταξί της είναι ο βασικότερος λόγος, ας μην γελιόμαστε. Πάντως μέχρι τώρα η αποδοχή των αυτόνομων ταξί της Waymo, είναι καλή, με το 70% των επιβατών να αξιολογούν με άριστα την όλη εμπειρία χρήσης ενός τέτοιου μεταφορικού μέσου, ωστόσο ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 30%, δήλωσε ότι αισθάνθηκε άβολα και μεγάλο κίνδυνο κατά την διάρκεια της διαδρομής.

Φανταζόμαστε, ότι χωρίς οδηγό σε επιφυλακή και χωρίς τιμόνι, τα ποσοστά αυτά θα είναι ακόμα μεγαλύτερα, έστω και αν ένα μεγάλο μέρος αυτών οφείλονται καθαρά σε ψυχολογικούς λόγους. Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε κάποια στιγμιότυπα από την χρήση ενός αυτόνομου ταξί της Waymo.   

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 21:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon