.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 12:03

Η Continental γιορτάζει 50 χρόνια από το πρώτο της ABS - Μια σύντομη αναδρομή

Το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών κατά το φρενάρισμα, κατά κόσμον ABS, αποτελεί ένα τέκνο του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα και η Continental αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης εποχής του, συμπληρώνοντας 50 χρόνια εμπειρίας στο πεδίο.

Χρειάστηκαν λίγα μόλις χρόνια κυκλοφορίας μηχανοκίνητων οχημάτων για να αντιληφθούν οι κατασκευαστές την αξία ενός συστήματος που αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών στο φρενάρισμα.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 διάφοροι κατασκευαστές πειραματίστηκαν με τη σχεδίαση τέτοιων συστημάτων, βασισμένα τότε σε μηχανικές διατάξεις, ωστόσο η πραγματική εποχή του ABS ξεκίνησε όταν μπήκαν στο παιχνίδι τα ηλεκτρονικά.

continental pp mk i data

ΜΚ Ι (1969)

Για την ιστορία, το πρώτο ηλεκτρονικό ABS εφαρμόστηκε στα αεροπλάνα Concorde στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ενώ στη μοτοσυκλέτα το πρώτο αντίστοιχο σύστημα χρησιμοποιήθηκε από τη BMW Motorrad στο K100 του 1988.

Η Continental παρουσίασε το πρώτο της ABS, MK I, στην έκθεση ΙΑΑ (Internationale Automobil-Ausstellung, ή Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου) στη Φρανκφούρτη το 1969 και προοριζόταν για αυτοκίνητα. Προέκυψε από τη συνεργασία της με την ITT Teves, μια εταιρεία που τελικά εξαγοράστηκε από την Continental το 1998.

continental pp mk ii data

Μ
Κ ΙΙ (1984)

Η πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970 φρέναρε την εξέλιξη τέτοιων προωθημένων για την εποχή τεχνολογιών και χρειάστηκε να περιμένουμε σχεδόν άλλη μια δεκαετία πριν το ABS κατακτήσει τον κόσμο των αυτοκινήτων - και ακόμη άλλη μια για να φτάσει στις μοτοσυκλέτες.

Το 1984 η Continental παρουσίασε το ΜΚ ΙΙ, το πρώτο σύστημα που ελεγχόταν από μικρο-επεξεργαστή και κόσμησε μεγάλα αυτοκίνητα της εποχής του.

Η εξέλιξη του ABS της εταιρείας συνεχίστηκε με ταχύ ρυθμό και, καθώς τα ηλεκτρονικά βελτιώνονταν, σταδιακά άρχισε να ενσωματώνει και άλλες παραμέτρους ασφαλείας, καθώς συνδέθηκε με το Traction Control (MK IV, 1989) και με το Electronic Stability Control (MK 20, 1995).

continental pp motorrad abs mib data
MIB (2006)

Η εξέλιξη δεν αφορούσε μόνο στις υπηρεσίες ασφαλείας που αυτό προσέφερε, αλλά και στο βάρος της μονάδας καθαυτής. Το ΜΚ Ι ζύγιζε 11.5 κιλά και απαιτούσε χώρο ανάλογο με ένα πεντάλιτρο μπιτόνι, ενώ η σύγχρονη γενιά για μοτοσυκλέτες, ΜΙΒ, ζυγίζει μόλις μερικές εκατοντάδες γραμμάρια και ενσωματώνει δεκάδες συστήματα ασφαλείας.

Πλέον το ABS είναι βάσει προδιαγραφών υποχρεωτικό για όλα τα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στην Ευρώπη και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος γι' αυτό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τη Γερμανία, από το δεκαετία του 1970 που άρχισε η εφαρμογή του στα αυτοκίνητα οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί κατά 80%. Πιθανότατα αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ABS, αλλά σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Με τον στόχο του Vision Zero που έχει θέσει η Ε.Ε., δηλαδή μηδέν θανάτους από τροχαία, η Continental πατά πάνω στα 50 χρόνια εμπειρίας που έχει αποκομίσει στο πεδίο αυτό και προχωρά για ακόμη πιο εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 12:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon