.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 10:37

ERT ERay - Φοιτητική ηλεκτρική μοτοσυκλέτα με βλέψεις για παραγωγή

Όχι, το ERT δεν προέρχεται από την Ελληνική ΡαδιοΤηλεόραση, αλλά από το Elisava Racing Team.

Μια ομάδα 12 φοιτητών από το Elisava University της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, σχεδίασαν από λευκό χαρτί και κατασκεύασαν μέσα σε εννιά μήνες μια πρωτότυπη και πλήρως λειτουργική μοτοσυκλέτα για τον διαγωνισμό Barcelona Smart Moto Challenge 2019 (BSMC).

Στόχος του εν λόγω διαγωνισμού, που διοργανώνεται από το 2013, είναι να ωθήσει τους μελλοντικούς σχεδιαστές μοτοσυκλετών να ετοιμαστούν για ένα ηλεκτρικό μέλλον στη μετακίνηση. Έτσι ο νικητής του διαγωνισμού δεν είναι αυτός που θα πάει πιο γρήγορα ή θα γυρίσει στον μικρότερο χρόνο, αλλά εκείνη η πρόταση που εμφανίζεται καταλληλότερη συνολικά για να μπει σε παραγωγή.

Το εντυπωσιακό είναι πως οι τεταρτοετείς φοιτητές που έστησαν την ομάδα ERT δεν είχαν καμιά πρότερη σχέση με τη σχεδίαση μοτοσυκλετών. Κι όμως, σχεδίασαν σε CAD ένα ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, το κατασκεύασαν και τριγύρω του επένδυσαν σε έτοιμα κομμάτια.

Αυτό σημαίνει ένα μοτέρ Ashwood IMP 200-50 και έναν Sevcon gen4 controller, τροφοδοτούμενα από μια συστοιχία 252 στοιχείων μπαταριών με χαρακτηριστικά 54 Ah/51.8V, για ένα σύνολο που αποδίδει περίπου 13 ίππους στη μέγιστη τιμή. Αυτό για μια αυτονομία της τάξης των 50 χιλιομέτρων ανά φόρτιση. Όχι κι άσχημα για μια ερασιτεχνική ομάδα που απλά μόνταρε μερικά έτοιμα κομμάτια από το γενικό εμπόριο.

Στη συνέχεια οι φοιτητές στράφηκαν ξανά στην αγορά, ψωνίζοντας μεταξύ άλλων πιρούνι και μονό αμορτισέρ της Ισπανικής Olle, τροχούς Morad και φρένα της J.Juan.

Το σύνολο, που βαπτίζεται ERay, ολοκληρώνεται με μια τυπική σουίτα ηλεκτρονικών που περιλαμβάνουν σύστημα ραντάρ για κάλυψη νεκρών σημείων, GPS, Bluetooth συνδεσιμότητα, διαγνωστικά και παρακολούθηση της λειτουργίας του κινητήρα, ρυθμιζόμενες riding modes και όλα αυτά προβάλλονται σε μια οθόνη αφής 7 ιντσών.

Στον διαγωνισμό BSMC το ERay κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση, κερδίζοντας τα επιμέρους βραβεία για καλύτερο πακέτο μπαταριών και καλύτερη έξυπνη εφαρμογή.

Το κατά πόσο θα βρεθεί επενδυτής για το σχέδιό τους είναι ένα άλλο καπέλο, αλλά, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει πως στον κόσμο των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών το να εξελίξει κανείς μία από το μηδέν είναι σαφώς πιο απλή υπόθεση από μια παραδοσιακή βενζινοκίνητη.

Elisava Racing Team

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon