.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 11:00

Η πρώτη νίκη της Honda στο ΤΤ - Σπάνιο βίντεο (με ήχο!) από τα αρχεία της

Το σωτήριον έτος 1961 η Honda, μετά από δύo χρονιές χωρίς νίκες και διακρίσεις, κατάφερε να σαρώσει τις κατηγορίες των 250 και 125 κυβικών, ανοίγοντας ένα μνημειώδες κεφάλαιο στην ιστορία του ΤΤ.

Το 1953 ο Soichiro Honda σόκαρε την Ιαπωνία, αλλά και όλον τον κόσμο, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να τρέξει με δικής του κατασκευής μοτοσυκλέτες στο φημισμένο Isle of Man TT. Η εταιρεία του μετρούσε μόλις πέντε χρόνια ζωής, μα για τον οραματιστή Ιάπωνα το ταβάνι απλά δεν υπήρχε.

Το 1959 η αποστολή της Honda αποβιβάστηκε στο Νησί και έτρεξε για πρώτη φορά στο ΤΤ, κάτι που επανέλαβε και τον επόμενο χρόνο, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ωστόσο σε μια εποχή που η MV Agusta σάρωνε τα πάντα και ό,τι περίσσευε πήγαινε στις Norton, AJS, Matchless και λοιπές παραδοσιακές δυνάμεις της εποχής.

Παρόλα αυτά, η τέταρτη θέση του Αυστραλού Bob Brown στα 250 και οι πέντε Honda στις θέσεις 6 ως 10 των 125 το 1960 έδειχναν πως μια νέα δύναμη αναδύεται.

Τρίτη και φαρμακερή το 1961, καθώς ο Soichiro Honda έχει πλέον τελειοποιήσει τις αγωνιστικές του μοτοσυκλέτες και στις σέλες τους έχει φέρει αστέρες παγκοσμίου βεληνεκούς: Mike Hailwood, Jim Redman, Luigi Taveri ηγούνταν μιας σειράς αναβατών που κατάφεραν να φέρουν θρυλικές νίκες και τίτλους στη Honda.

Στο TT του 1961 η Honda έτρεξε στις κατηγορίες Lightweight 125 και Lightweight 250, κατακτώντας τις πέντε πρώτες θέσεις και στις δύο!

Αυτή ήταν η απαρχή μιας τεράστιας κληρονομιάς που μέχρι σήμερα μετρά 183 νίκες για τη Honda στο Isle of Man TT.

Συμπληρώνοντας φέτος 60 χρόνια από εκείνη την πρώτη συμμετοχή της Honda στο TT (που τότε αποτελούσε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος GP), η εταιρεία μας χαρίζει μερικά διαμάντια από το αρχείο της, όπως το συγκεκριμένο βίντεο που διατίθεται μεν από τη Duke Video, ωστόσο έχει γυριστεί από Ιαπωνικό συνεργείο που ακολούθησε την ομάδα της Honda στο ΤΤ το 1961 και 1962, απαθανατίζοντας μερικές από τις ιστορικότερες στιγμές στο χρονολόγιο της εταιρείας.

Απολαύστε το με τον ήχο καργαρισμένο!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon