.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 12:03

Κακόβουλες και τρομοκρατικές ενέργειες, δια μέσου των αυτόνομων συστημάτων οδήγησης / ασφάλειας

Τα ΑDAS, τα αυτόνομα συστήματα ασφαλείας όπως ονομάζονται εν συντομία αλλά και η λειτουργία του αυτόματου πιλότου, είναι αμφότερα στοιχεία που τοποθετούνται σε όλο και περισσότερα αυτοκίνητα παραγωγής, ενώ αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται και στον χώρο της μοτοσυκλέτας.

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όλα τα οχήματα θα ελέγχονται, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αν όχι ολοκληρωτικά, από ψηφιακά κυκλώματα, επεξεργαστές και αισθητήρες, ενώ θα είναι “συνδεδεμένα” μεταξύ τους σε τοπικά, μικρής εμβέλειας δίκτυα και στο σύνολο τους, σε πολύ μεγαλύτερα και ευρύτερα.

Όλες αυτές οι ραγδαίες αλλαγές, έχουν δημιουργήσει όπως είναι φυσικό πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια, εστιάζοντας βέβαια καθαρά στο λειτουργικό κομμάτι και συγκλίνοντας σε μια βασική θέση: Πόσο επιρρεπή θα είναι τα συστήματα αυτά στα λάθη;

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση στο θέμα, ακόμα πιο ανησυχητική. Tόσο τα οχήματα  που θα ελέγχονται σε πολύ μεγάλο βαθμό ή εξολοκλήρου από πολύπλοκα ψηφιακά συστήματα, όσο και τα δίκτυα στα οποία θα είναι συνδεδεμένα, μπορούν να αποτελέσουν στόχους των hackers. Σε αντίθεση με το hacking στους H/Y δε, εδώ δεν διακυβεύονται κάποια αρχεία ή πληροφορίες, αλλά ανθρώπινες ζωές.

Σκεφτείτε απλά τι θα μπορούσε να συμβεί, αν κάποιοι, έπαιρναν στα χέρια τους τον έλεγχο των οχημάτων μιας πόλης...

Αφορμή για όλες αυτές τις σκέψεις στάθηκε ένα video που έδωσε στην δημοσιότητα το πανεπιστήμιο Ben Gurion του Ισραήλ, θέλοντας να καταδείξει ότι δεν χρειάζεται καν να είναι κάποιος άσσος στην πληροφορική και στους κώδικες για να “ξεγελάσει” τα ADAS συστήματα.

Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς, ένα drone προβάλει σε σταθερό σημείο στην άκρη του δρόμου μια εικόνα, με συγκεκριμένη ένδειξη ταχύτητας. Ο ρυθμός ανανέωσης της εικόνας από τον προτζέκτορα του drone είναι τέτοιος, που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να τον αντιληφθεί, ωστόσο οι αισθητήρες / κάμερες του εξοπλισμένου με ADAS και αυτόματο πιλότο αυτοκινήτου, το καταγράφουν μια χαρά. Σήμα με όριο ταχύητας 90 χλμ./ώρα λοιπόν, σε μια περιοχή, που όπως αναφέρεται στο video, το μέγιστο επιτρεπτό, είναι τα 30 χλμ./ώρα. 

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό; Από μια "άδικη" κλήση της τροχαίας, μέχρι σοβαρό ατύχημα.  

Είναι μια πολύ απλή περίπτωση του πως μπορεί κάποιος, με μέσα που μπορούν να βρεθούν στο εμπόριο, να δώσει εσφαλμένες καταγραφές στον επεξεργαστή ενός αυτόνομου οχήματος, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι προκειμένου τα συστήματα αυτά να είναι ασφαλή, δεν αρκεί απλά η βελτίωση τους σε ότι αφορά στο λειτουργικό κομμάτι, θα πρέπει επίσης, να “θωρακιστούν” και να απομονωθούν από τις κακόβουλες ενέργειες. 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 12:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon