.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 15:58

Αυτοκινητόδρομος 2,000 χιλιομέτρων θα συνδέσει Ρωσία με Κίνα

Ο αυτοκινητόδρομος Meridian (Μεσημβρινός) ανακοινώθηκε από τη Ρωσική κυβέρνηση και τα έργα ξεκινούν άμεσα, κάνοντας την Κίνα πολύ πιο ευπρόσιτη από ξηράς.

Ο Βλαδίμηρος Πούτιν έχει εξαγγείλει κατά καιρούς ιδιαίτερα μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως το όραμά του για έναν αυτοκινητόδρομο που θα διατρέχει τον Βερίγγειο Πορθμό και θα συνδέει Ρωσία με Αλάσκα. Αν και το συγκεκριμένο έργο είναι αρκετά τιτάνιο για να το δούμε να ολοκληρώνεται στη δική μας ζωή, ένα άλλο οδικό έργο φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών.

Όπως μεταδίδει το Ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Meridian ξεκινά οσονούπω, καθώς το 80% της γης από την οποία θα περάσει έχει ήδη αγοραστεί και η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει ολοκληρώσει τις συμφωνίες χρηματοδότησης με ιδιώτες επενδυτές και τις κρατικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο συνολικού κόστους της τάξης των 8.5 δις ευρώ το οποίο θα ξεκινά από τα δυτικά σύνορα του Καζακστάν με τη Ρωσία και θα καταλήγει στην Κίνα, διατρέχοντας ένα συνολικό μήκος 2,000 χιλιομέτρων και το οποίο έχει ήδη βαπτιστεί από πολλά διεθνή ΜΜΕ ως ο "νέος δρόμος του μεταξιού".

Η σημασία του είναι προφανέστατη, καθώς θα επιτρέψει απευθείας οδικές μεταφορές μεταξύ Ευρώπης και Κίνας από μια σύγχρονη και συντομότερη διαδρομή, παρακάμπτοντας τον περίφημο δρόμο του μεταξιού. Βασισμένος στην αρχαία διαδρομή που περνά νότια της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας, ο δρόμος του μεταξιού είναι μακρύτερος σε μήκος και διέρχεται από διάφορες χώρες που πλέον αντιμετωπίζουν απρόβλεπτα προβλήματα.

Πακιστάν, Αφγανιστάν και κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράκ με τα φλεγόμενα σύνορά του με την Τουρκία, δεν είναι πάντα φιλόξενες για εμπορευματικές μεταφορές και ο απρόβλεπτος παράγοντας δεν είναι καλός συνέταιρος για επιχειρήσεις.

Η άλλη εναλλακτική είναι μέσω θάλασσας, διαπλέοντας τον Ινδικό Ωκεανό για να περάσουν τα εμπορεύματα στη Μεσόγειο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της διώρυγας του Σουέζ, μια λύση που ακούγεται οπωσδήποτε πιο χρονοβόρα και, ενδεχομένως, πιο ακριβή. Για να μη συζητήσουμε για τα προβλήματα που προκύπτουν κατά καιρούς, είτε με την πειρατεία στα πέριξ της Σομαλίας, ή την γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή του Περσικού και του Κόλπου του Ομάν.

Η κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου που σε 2,000 χιλιόμετρα θα φέρνει την Κίνα στα σύνορα της Ε.Ε. ακούγεται ως μια τόσο λογική και συμφέρουσα λύση που είναι να απορεί κανείς γιατί δεν είχε γίνει ακόμη.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 16:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon