Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 15:15

Ινδία - Διορία της κυβέρνησης στους κατασκευαστές δικύκλων για σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση

Το think tank Niti Aayog της ινδικής κυβέρνησης έθεσε διορία 2 εβδομάδων στους κατασκευαστές δικύκλων, για σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση τα επόμενα χρόνια

Θυμίζουμε πως η ινδική κυβέρνηση του πρόσφατα επανεκλεγμένου Narendra Modi, είχε παρουσιάσει το σχέδιο του Niti Aayog που έκανε λόγο για απαγόρευση πώλησης καινούργιων βενζινοκίνητων δικύκλων από 150 κ.εκ. και κάτω έως το 2025. Φυσικά, αν υπολογίσει κανείς το τεράστιο κόστος μετάβασης, μόλις το άκουσαν αυτό οι μεγάλοι κατασκευαστές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ανέφικτο το σχέδιο της κυβέρνησης, τουλάχιστον όσον αφορά τη συγκεκριμένη χρονολογία.

Τώρα, οι άνθρωποι του Niti Aayog (με προεδρεύοντα τον ίδιο τον Modi) συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Bajaj Auto, Hero MotoCorp & TVS αλλά και με εκπροσώπους του ινδικού ΣΕΑΑ και ανθρώπους από ηλεκτρικές Start-up εταιρείες, δίνοντας τους προθεσμία 2 εβδομάδων για να παρουσιάσουν το δικό τους σχέδιο για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Η Ινδία είναι από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, αγορές δικύκλων στον κόσμο, με πωλήσεις 20 εκατομμυρίων δικύκλων το 2018.

Η κυβέρνηση της Ινδίας πιστεύει πως η όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση έχει στρατηγική και εθνική σημασία, ώστε η Ινδία να βρεθεί στο προσκήνιο της παγκόσμιας μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα.

Αντίθετα οι εταιρείες κατασκευής πιστεύουν πως η μετάβαση το 2025 είναι πρόωρη, θα αποβεί ζημιογόνα για αυτές, και θα έχει αποτέλεσμα να χάσει η Ινδία την αρχηγική της θέση στα βενζινοκίνητα δίκυκλα.

Οι προτάσεις του Niti Aayog περιλαμβάνουν κίνητρα για τοπική παραγωγή μπαταριών, φόρους για βενζινοκίνητα οχήματα, και πολιτική απόσυρσης και καταστροφής παλαιών οχημάτων.

Παράλληλα η ινδική κυβέρνηση θα ζητήσει από τις Uber & Ola να μετατρέψουν τον στόλο τους κατά 40% σε ηλεκτροκίνητο έως τον Απρίλιο του 2026.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι η δεύτερη απόπειρα της ινδικής κυβέρνησης για μαζική μεταστροφή στην ηλεκτροκίνηση. Η πρώτη είχε λάβει χώρα το 2017, όταν πρότεινε ένα φιλόδοξο σχέδιο κυρίως για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σχέδιο που μπήκε στο ράφι μετά τη σθεναρή αντίδραση από τους κατασκευαστές. Μακάρι να μη δούμε και αυτό το σχέδιο να ναυαγεί με τον ίδιο τρόπο.

 

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 15:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube