Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 15:16

Το facebook… βγάζει μοτοσυκλέτα. Περίπου δηλαδή…

Στην εποχή μας, οι εταιρικοί κολοσσοί δεν είναι ούτε οι ναυτιλιακές, ούτε οι κοινοπραξίες ορυκτών καυσίμων, ούτε και οι βιομηχανίες. Τα λεφτά και η εκρηκτική ανάπτυξη αφορούν πλέον τις εταιρείες software, εφαρμογών και τεχνολογίας, με τους ιδιοκτήτες τους να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, στις σχετικές λίστες.

Tα απίστευτα κέρδη, θα πρέπει κάπως να επενδυθούν και να “αυγατίσουν” γιατί πολύ απλά έτσι δουλεύει το όλο σύστημα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι εταιρείες όπως η Google, η Amazon και άλλες “ψάχνονται” με διάφορα και μιας και το “καταστατικό” τους, τάσσεται υπέρ της πρωτοπορείας και την καινοτομίας, τα όσα δοκιμάζουν, δεν τα λες σε καμία περίπτωση “συμβατικά”.

Στο χορό αυτό λοιπόν, μπαίνει (ξανά) και ένα πολύ βαρύ όνομα, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook, που πρόσφατα κατέθεσε πατέντες για ένα δίτροχο όχημα το οποίο δύσκολα το λες μοτοσυκλέτα, από την άλλη όμως, ακόμη πιο δύσκολα το εντάσσεις σε κάποια άλλη κατηγορία οχημάτων.

Πρόκειται για κάτι που το facebook ονομάζει “μοτοσυκλέτα – ρομπότ αυτόνομης ισορροπίας” και αποτελείται από μια κεντρική πλατφόρμα και δύο αναρτώμενα και αρθρωτά εκτεινόμενα σκέλη σε κάθε της πλευρά, τα οποία φέρουν από δύο ηλεκτρικά μοτέρ και από ένα τροχό τo κάθε ένα

Τα ηλεκτρικά μοτέρ είναι κάθετα τοποθετημένα στα σκέλη του οχήματος και μεταδίδουν την κίνηση τους στους τροχούς, μέσω ιμάντα. Υπάρχουν επίσης δισκόφρενα στην κορυφή του κάθετου άξονα στήριξης των τροχών, τα οποία προφανώς επιβραδύνουν την περιστροφή.

Το ένα εκ των δύο μοτέρ σε κάθε σκέλος, κινεί τον αντίστοιχο τροχό, ενώ το δεύτερο τον στρίβει. Προφανώς, απαραίτητη προϋπόθεση για να πηγαίνει το όχημα και να ισορροπεί είναι ένα εξελιγμένο σύστημα με γυροσκόπια και μετρητές αδρανειακών δυνάμεων, ώστε να δίνονται οι ανάλογες εντολές στους τροχούς, σε ότι αφορά στην περιστροφή τους στον οριζόντιο και στον κάθετο άξονα.

Οι τροχοί μπορούν να στρίψουν 360 μοίρες, οπότε το όχημα μπορεί να κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Το facebook δεν αναφέρει ξεκάθαρα ποιος είναι ακριβώς ο σκοπός του οχήματος αυτού, ωστόσο αναφέρεται ότι ως σύστημα και ιδέα, εφαρμοσμένο σε κάτι που μοιάζει με μοτοσυκλέτα, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μελλοντικό όχημα προσωπικής μεταφοράς.

Πάντως πριν από έναν χρόνο (Ιούνιος 2018) το facebook είχε καταθέσει άλλη μια πατέντα για ρομποτικό αυτόνομο όχημα, το οποίο έμοιαζε περισσότερο με τα γνωστά Segway. Λεφτά έχουν, το ψάχνουν... 

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 15:25

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube