.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 29 Μαϊος 2019 10:54

Fluid Inside – Νέα τεχνολογία προστασίας για κράνη

Πέραν της παραδοσιακής τεχνολογίας για την προστασία του κεφαλιού στα κράνη μοτοσυκλέτας, το Πανεπιστήμιο της Ottawa στον Καναδά αναπτύσσει μια νέα εφαρμογή με κάψουλες υγρού που μιμούνται τη φυσική άμυνα του εγκεφάλου.

Σε περίπτωση ατυχήματος με μοτοσυκλέτα, το κράνος αναλαμβάνει να προστατεύσει από διάφορα είδη κινδύνων. Ένας είναι η άμεση κρούση, ένας άλλος οι διατμητικές τάσεις που προκύπτουν από την τάση του κράνους να περιστραφεί γύρω από το κεφάλι εξαιτίας εξωτερικών δυνάμεων που δεν ασκούνται κάθετα στην επιφάνεια του κελύφους.

Αυτές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς από μόνες τους και αποτελούν ένα πεδίο έρευνας που έχει αποκτήσει τη δική του δυναμική. Μια τέτοια τεχνολογία είναι η MIPS (εκ του Multidirectional Impact Protection System) και την οποία ήδη μπορούμε να αποκτήσουμε σε επιλεγμένα μοντέλα διαφόρων εταιρειών, όπως οι Bell, Fox, Kabuto, KYT, Lazer, LSR, ενώ και η SHOEI έχει εφαρμόσει σε κάποια κράνη της το παρόμοιο Motion Energy Distribution System (M.E.D.S.).

Η νέα εφαρμογή που ανέπτυξαν οι Καναδοί επιστήμονες ξεκίνησε με αφορμή τα κράνη των αθλητών του Αμερικανικού Football, αλλά σύντομα επεκτάθηκε σε όλους σχεδόν τους τομείς που χρησιμοποιούν τέτοια προστασία για το κεφάλι: μοτοσυκλέτα, ποδήλατο, σκι κ.ο.κ.

Η βάση της είναι εξαιρετικά απλή. Στο εσωτερικό του κελύφους τοποθετούνται στρατηγικά κλειστές κάψουλες (pods) που περιέχουν ένα αφρώδες υλικό εμβαπτισμένο σε ένα ελαιώδες υγρό μικρής διατμητικής τάσης. Αυτό προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας, απορροφώντας τις κάθετες δυνάμεις συμπιεζόμενο, αλλά εξουδετερώνοντας και εκείνες που τείνουν να περιστρέψουν το κράνος γύρω από το κεφάλι. Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε μιμούμενη τη φυσική προστασία του εγκεφάλου από το υγρό που περιέχεται μέσα στο κρανίο για να προστατεύσει τον εγκέφαλο από χτυπήματα με τα τοιχώματα.

Σύμφωνα με τις εργαστηριακές έρευνες η αυξημένη προστασία που προσφέρει σε συγκεκριμένους τύπους καταπόνησης είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή ενός παραδοσιακού κράνους.

Το σύστημα Fluid Inside έχει ήδη βρει τον δρόμο του στην παραγωγή, καθώς τοποθετήθηκε στο νέο off road κράνος της Fox Racing, V3. Λογικά, θα το δούμε και σε περισσότερα μοντέλο στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon