.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 16:09

RIP Niki Lauda (1949-2019)

Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αναγνωρίσιμους θρύλους των μηχανοκίνητων αγώνων, ο Αυστριακός Niki Lauda έφυγε από τη ζωή πρόωρα στα 70 του χρόνια.

Ο Lauda κατέφτασε στη Formula 1 το 1970 και σύντομα ο δυνατός του χαρακτήρας και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του τον έφεραν σε πρωταγωνιστική θέση με το μονοθέσιο της Ferrari. Ξεκίνησε να κερδίζει αγώνες ήδη από το 1974 και το 1975 πήρε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο.

lauda 7

Ίσως το πιο γνωστό κεφάλαιο της ιστορίας του αφορά το 1976, τη χρονιά που αρχικά σημαδεύτηκε από την εντονότατη κόντρα του στις πίστες με τον Άγγλο οδηγό James Hunt – η οποία μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με την ταινία Rush – και στη συνέχεια πήρε μια πολύ πιο άσχημη τροπή όταν ο Αυστριακός είχε ένα τρομακτικό ατύχημα στο Nurburgring.

lauda 10

Παγιδευμένος στα συντρίμμια της Ferrari του, ο Lauda υπέστη σοβαρά εγκαύματα και για κάμποσες μέρες οι γιατροί τον είχαν ξεγραμμένο, αλλά ο ίδιος ανέκαμψε εντυπωσιακά και έξι εβδομάδες αργότερα διέψευσε κάθε λογική και προγνωστικό όταν στήθηκε στη σχάρα εκκίνηση του GP της Monza, διεκδικώντας ξανά τον τίτλο.

Αυτός τελικώς πήγε στον Hunt – ο μοναδικός της καριέρας του – όταν ο Lauda αποσύρθηκε από το Ιαπωνικό GP στο Fuji, καθώς δεν πίστευε πως η έντονη βροχόπτωση την ώρα του αγώνα ήταν ασφαλής για οδήγηση σε αυτό το επίπεδο.

lauda 3

Την επόμενη χρονιά ωστόσο ο Lauda με τη Ferrari επέστρεψαν στην κορυφή με τον δεύτερο τίτλο της καριέρας του.

Το 1977 μετακινήθηκε στη Brabham και το 1979 αποχώρησε από την ενεργό δράση για να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις – μεταξύ αυτών και την ίδρυση της δικής του αεροπορικής εταιρείας, Lauda Air,

Επειδή το αγωνιστικό μικρόβιο δεν σκοτώνεται τόσο εύκολα όμως, ο Lauda επέστρεψε στις πίστες με τη McLaren το 1982 και χρειάστηκε μόλις 2 χρόνια για να ξαναγράψει το όνομά του με ολόχρυσα γράμματα στην ιστορία.

lauda 6

Το 1984 στέφθηκε για τρίτη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής και έγινε ο μοναδικός στην ιστορία της F1 που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και με τις δύο πιο ιστορικές και πετυχημένες ομάδες του θεσμού, Ferrari και McLaren.

Έκτοτε ο Niki Lauda αποσύρθηκε ξανά από τους αγώνες, αυτή τη φορά οριστικά ως οδηγός. Ήταν όμως μονίμως εκεί, ως αρχηγός ή διευθυντικό στέλεχος και μέτοχος ομάδας, τηλεοπτικός σχολιαστής, χορηγός - ή απλά ως επισκέπτης, όπως έκανε επανειλημμένα και στα MotoGP μέσω του καλού του φίλου, Carmelo Ezpeleta (αφεντικό της Dorna) και πάντα συμβουλεύοντας τους κορυφαίους αναβάτες με την απύθμενη εμπειρία του.

lauda 2

Ο Niki Lauda έφυγε από τη ζωή την 20ή Μαΐου 2019, περίπου 3 μήνες μετά τα 70ά γενέθλιά του, από επιπλοκές κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης αιμοκάθαρσης.

Ο κόσμος των μηχανοκίνητων αγώνων έγινε χτες πιο φτωχός, αλλά η μνήμη της άμεμπτης ηθικής, της αλύγιστης θέλησης και της μαγικής του ικανότητας στην οδήγηση θα μείνουν για πάντα ως φωτεινό παράδειγμα.

lauda 1

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon