.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 11:17

Έρχεται νομοθεσία ειδικά για ηλεκτρικά πατίνια

Ενοικιαζόμενα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ), η νέα μόδα που κατακτά τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη. Ήδη στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται δύο πολυεθνικές εταιρίες, οι Lime και Hive, ενώ έχουν ανοίξει πολλές συζητήσεις σχετικά με το πώς αυτά θα υπαχθούν σε κάποιου είδους έλεγχο κυκλοφορίας.

Σε πρόσφατη ημερίδα της Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, βγήκε και η σχετική είδηση, καθώς ο παριστάμενος διευθυντής Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας του υπουργείου Μεταφορών, Μάνος Παρίσης, απεκάλυψε πως το υπουργείο πρόκειται να ασχοληθεί νομοθετικά με το ζήτημα.

Στην ημερίδα μεταφέρθηκαν εμπειρίες από το Παρίσι, όπου ήδη δραστηριοποιούνται 10 τέτοιες εταιρίες και οι αρχές πρόσφατα υιοθέτησαν νομοθεσία που επιχειρεί να χαλιναγωγήσει τη χρήση τους.

Τα προβλήματα που απαιτούν άμεση ρύθμιση αφορούν την αντιμετώπιση των ηλεκτρικών πατινιών από τον Κ.Ο.Κ. - ο οποίος ως τώρα στην Ελλάδα δεν τα “βλέπει” καν ως οχήματα – και την πιστοποίηση παραβάσεων, κάτι που προϋποθέτει και τη δυνατότητα ταυτοποίησης του χρήστη.

Επιπλέον, εξίσου σοβαρά ζητήματα είναι η λήψη προστατευτικών μέτρων από τους χρήστες, αλλά και οι τρόποι χρήσης των δρόμων και των πεζοδρομίων, ενώ προκύπτουν διάφορα τεχνικής φύσης ερωτήματα, όπως το ποιος πιστοποιεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά (λ.χ. τελική ταχύτητα) των οχημάτων αυτών.

Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό ζήτημα, καθώς αυτή τη στιγμή η εισαγωγή τέτοιων πατινιών είναι ανεξέλεγκτη και προκύπτει ο κίνδυνος μια εταιρεία να πάρει άδεια ενοικίασής τους προσφέροντας επικίνδυνα οχήματα. Σήμερα έχουμε μια άτυπη “εξασφάλιση” από τα ονόματα των πολυεθνικών του χώρου, αλλά αν αύριο μια μικρή εταιρεία τοπικού ενδιαφέροντος φέρει μια καραβιά φτηνιάρικα πατίνια από τα βάθη της Κίνας και τα βγάλει στον δρόμο, ποιος προστατεύει τον καταναλωτή;

Κατ’ αρχήν προτείνεται η διάκριση σε κατηγορίες, καθώς οι εταιρείες διαθέτουν και πατίνια και ηλεκτρικά ποδήλατα (και ίσως αύριο και άλλου είδους ΕΠΗΟ). Το προτεινόμενο κριτήριο είναι η τελική τους ταχύτητα, με τρεις διαφαινόμενες κατηγορίες κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα: ό,τι κινείται ως 6 km/h χαρακτηρίζεται ως πεζός, ως 25 km/h ποδήλατο με υποβοήθηση και από κει και πέρα όχημα που απαιτεί πινακίδες και εμπίπτει πλήρως στις διατάξεις του Κ.Ο.Κ.

Βέβαια, όταν δε γνωρίζουμε καν ποιος είναι αρμόδιος να διενεργήσει τους τεχνικούς ελέγχους και να βγάλει πιστοποιήσεις για λογαριασμό του Κράτους, καταλαβαίνουμε πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της διαδικασίας.

Πηγή

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon