.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 13:35

Honda – Πατέντα για συνδυασμένα... ταμπούρα!

Στο τομέα της πέδησης των μοτοσυκλετών, υπάρχει πολύ μεγάλη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Τα δισκόφρενα έχουν επικρατήσει, εφαρμοζόμενα ακόμα και σε οικονομικά commuters, με το λιγότερο δυνατό από πλευρά εξοπλισμού, να είναι δισκόφρενο στον μπροστινό τροχό και ταμπούρο στον πίσω.

Σε ότι αφορά δε στην τεχνολογία, τo ΑBS είναι πλέον κάτι συνηθισμένο ενώ και πάλι, το λιγότερο δυνατό (και υποχρεωτικό στην Ευρώπη) στα συστήματα ασφαλείας που αφορούν στην πέδηση, είναι το CBS.

Τα μοντέλα που φέρουν δισκόφρενο μπροστά και ταμπούρο πίσω όμως, έχουν μια ασυμβατότητα σε ότι αφορά στον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιούνται τα φρένα τους: υδραυλικά το δισκόφρενο, μηχανικά το ταμπούρο.

Οι κατασκευαστές κατάφεραν να τα συνδυάσουν, με έναν ξεχωριστό μηχανισμό ενεργοποίησης, προσαρμοσμένο στην μανέτα του μπροστινού φρένου.

Τώρα η Honda με βάση πατέντες που κατέθεσε προς κατοχύρωση, παρουσιάζει μια νέα προσέγγιση. Συνδυασμένα φρένα αλλά με την ύπαρξη ταμπούρου μπροστά. Ο τρόπος που επιτυγχάνεται αυτό είναι καθαρά μηχανικός.

Όπως φαίνεται στα σχετικά σχέδια, μια δεύτερη ντίζα εδράζεται στον μοχλό ενεργοποίησης του μπροστινού ταμπούρου. Αυτή οδηγείται από το πεντάλ του πίσω φρένου και πιθανολογούμε όχι σε 1:1 σχέση πίεσης – εφαρμογής αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

Ο αναβάτης λοιπόν, πατώντας το πεντάλ του πίσω ταμπούρου ενεργοποιεί και το μπροστινό, με τα δύο φρένα να λειτουργούν συνδυασμένα.

Η πατέντα αυτή, αφορά βέβαια σε σύστημα που θα εφαρμοστεί σε μοντέλα που προορίζονται για τις αναπτυσσόμενες αγορές και προφανώς έχει να κάνει με τις κατά τόπους προδιαγραφές και νόρμες ασφαλείας των αγορών αυτών που τώρα έχουν αρχίσει να συντάσσονται.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 20:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon