.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 13 Μαϊος 2019 12:15

Indian – Αερόψυκτος V2 με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων!

Η Indian “τρέχει με χίλια” τον τελευταίο καιρό, προετοιμάζοντας μια επέκταση της “παραδοσιακής” γκάμα των cruiser μοντέλων της αλλά και ανοίγοντας τα φτερά της σε νέες κατηγορίες, όπως τα Adventure και τα Streetfighter!

H τελευταία είδηση, αφορά στην ενσωμάτωση συστήματος μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων, στον γνωστό V2 αερόψυκτο κινητήρα Thunderstroke 111, ο οποίος κινεί τα Chief, Springfield, Chieftain και Roadmaster μοντέλα.

Το γεγονός αυτό, δίνει μια νέα πνοή στο μοτέρ αυτό, του οποίο το μέλλον κρινόταν αμφίβολο, μετά από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες του touring – cruiser μοντέλου που έφερε έναν νέο, υγρόψυκτο V2 κινητήρα.

Ας δούμε όμως πως εφαρμόζει η Indian τον μεταβλητό χρονισμό. O Thunderstroke 111 κινητήρας, οδηγεί τις δύο βαλβίδες ανά κύλινδρο, μέσω ωστηρίων που παίρνουν κίνηση από τρεις συνολικά εκκεντροφόρους, χαμηλά διατεταγμένους, στην βάση των κυλίνδρων.050919 indian thunder stroke 111 valve train pushrods 633x388

Οι δύο ακριανοί εκκεντροφόροι είναι αυτοί της εξαγωγής, ενώ ο μεσαίος, ο οποίος έχει δύο λοβούς, είναι κοινός για την οδήγηση των βαλβίδων εισαγωγής και στους δύο κυλίνδρους. Η Indian εφαρμόζει λοιπόν μεταβολή του χρονισμού, μόνο στον εκκεντροφόρο της εισαγωγής, αφήνοντας ανεπηρέαστους αυτούς της εξαγωγής.

Ο τρόπος με τον οποίο πετυχαίνει κάτι τέτοιο, είναι μέσω της μεταβολής της φάσης του εκκεντροφόρου, δηλαδή της περιστροφής του σε ένα εύρος 35 μοιρών, μεταβάλλοντας έτσι ουσιαστικά το overlapping των βαλβίδων. Overlapping, είναι το διάστημα κατά το οποίο οι δύο βαλβίδες, εισαγωγής και εξαγωγής, παραμένουν ταυτόχρονα ανοικτές.

050919 indian thunder stroke vvt patent fig 3 633x388
Στο κόκκινο πλαίσιο, ο μηχανισμός που θα μεταβάλλει την φάση του εκεντροφορου εισαγωγής 

Σε γενικές γραμμές, στις χαμηλές στροφές, μηδενικό η μικρό ποσοστό overlapping ευνοεί την ροπή, ενώ στις υψηλότερες στροφές, το μεγάλο ποσοστό overlapping, εξυπηρετεί στην αποτελεσματικότερη πλήρωση και εκκένωση του θαλάμου καύσης. Πέραν της προπορείας όμως στον χρονισμό της βαλβίδας εισαγωγής, μπορεί επίσης να επιτευχθεί και υστέρηση, δηλαδή αυτή να ανοίγει, αφού έχει ξεκινήσει η κίνηση του πιστονιού προς τα κάτω, κατά την φάση της εισαγωγής.

Σκοπός της Indian μέσω του συστήματος αυτού, πέραν των όποιων κερδών στην απόδοση, είναι παράλληλα και η επίτευξη χαμηλότερων εκπομπών ρύπων. Με την υστέρηση στον χρονισμό της βαλβίδας εισαγωγής, ένα ποσοστό καυσαερίων θα εισέρχεται και πάλι στον θάλαμο καύσης, κατεβάζοντας την θερμοκρασία και μειώνοντας την παραγωγή οξειδίων του αζώτου.

Έτσι οι εκπομπές καυσαερίων από αυτό το αέροψυκτο V2 μοτέρ θα είναι χαμηλότερες και θα πληρούν τις επερχόμενες αυστηρότερες προδιαγραφές, των Euro 5 συμπεριλαμβανομένων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon