.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 12:29

Εxtinction Rebellion – Ένα παγκόσμιο κίνημα μαχητικού περιβαλλοντικού ακτιβισμού

Κλείνουν δρόμους στο Λονδίνο, στο στόχαστρο αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες

Το Extinction Rebellion (η Επανάσταση του Αφανισμού) είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε στην Βρετανία τον Μάιο του 2018 και πολύ σύντομα απέκτησε παγκόσμια δυναμική, με υποστηρικτές σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ινδία, Ωκεανία και άλλες περιοχές και κράτη του κόσμου.

Το μανιφέστο του κινήματος πρεσβεύει την λήψη άμεσων μέτρων και ενεργειών από τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις του κόσμου, προκειμένου να αναστραφεί η κλιματική αλλαγή, πριν φτάσουμε στο σημείο όπου το φαινόμενο θα είναι ανεπίστροφο.

Οι δράσεις του κινήματος είναι δυναμικές, αλλά όπως αυστηρά ορίζει το “κατασταστικό” τους, σε καμία περίπτωση βίαιες. Από σήμερα, 15 Απριλίου 2019, έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια δράση με επίκεντρο το Λονδίνο, όπου διαδηλωτές θα αποκλείσουν το κέντρο της πόλης, μπλοκάροντας κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν σε αυτό. Παρόμοιες δράσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις, όπως το Los Angeles των ΗΠΑ.

Σκοπός τους, το να εισακουσθούν τα αιτήματα τους, τα οποία εκπορεύονται και διαμορφώνονται βάση τριών βασικών αξόνων – τοποθετήσεων, όπως αναγράφονται στην ιστοσελίδα τους: 

1. Πείτε την αλήθεια

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πουν απερίφραστα την αλήθεια στους πολίτες, θέτοντας ως μέγιστη προτεραιότητα τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

2. Δράστε άμεσα

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα προκειμένου να ανασταλεί ο αφανισμός της βιοποικιλότητας και να μειωθούν οι εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

3. Άμεση δημοκρατία στα περιβαλλοντικά ζητήματα

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υλοποιούν τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από συνελεύσεις πολιτών, σε ότι αφορά σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Ανάμεσα σε όλα αυτά λοιπόν, τίθεται και το ζήτημα την απαγόρευσης  κυκλοφορίας των οχημάτων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025, και η αντικατάσταση τους με ηλεκτροκίνητα. Παράλληλα, προτείνονται εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, με την δημιουργία αποτελεσματικών γραμμών και υποδομών για τα ΜΜΜ (πάντα “πράσινου” χαρακτήρα) και την μεταστροφή του κόσμου στο ποδήλατο, στο βάδισμα ή στην χρήση ελαφρών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Προς το παρόν, δεν έχει ακόμη συσταθεί ομάδα του Extinction Rebellion στην Ελλάδα.

Extinction Rebellion 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 12:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon