.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 14:21

O Max Biaggi και η Voxan πάνε για παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας

Νέα ηλεκτρικά όνειρα για τον Εκατόνταρχο

Η Γαλλική Voxan έχτισε το όνομά της την περασμένη δεκαετία, καθώς έφτιαξε έναν δικό της V2 κινητήρα και προσπάθησε να επαναφέρει τη Γαλλία στην παραγωγή σπορ μοτοσυκλετών. Ατυχώς οι προσπάθειές της δεν ευόδωσαν, καθώς το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που άρχισε να κυριαρχεί στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000 την έφεραν σε δύσκολη θέση με αλλεπάλληλες χρεωκοπίες.

Τελικά η Voxan εξαγοράστηκε από τη Venturi Automobiles, μια εταιρεία που έχει επενδύσει δυναμικά στην ηλεκτροκίνηση και μετέχει στη Formula E, παρουσιάζοντας την επιστροφή της με το ηλεκτρικό Wattman, ένα ηλεκτροκίνητο power cruiser που το 2013 στο Σαλόνι του Παρισιού εμφανιζόταν ως η ισχυρότερη μοτοσυκλέτα παραγωγής με τους 200 ίππους που θα απέδιδε.

Ατυχώς το σχέδιο βάλτωσε, ξανά εξαιτίας οικονομικής στενότητας της Venturi, ωστόσο δεν πέθανε.

WATTMAN 5
Το Voxan Wattman όπως είχε παρουσιαστεί στο Σαλόνι του Παρισιού το 2013

Η Voxan επιστρέφει μέσω της Venturi στη δράση με το Wattman, το οποίο θα διεκδικήσει το 2020 την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ ταχύτητας στην κατηγορία “Ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες με κίνηση στον ένα τροχό, μερική αεροδυναμική κάλυψη και βάρος κάτω από 300 κιλά”.

Αναβάτης στην προσπάθεια αυτή θα είναι ο ένας και μοναδικός Max Biaggi.

Η απόπειρα θα γίνει το καλοκαίρι του 2020 στην αλμυρή έρημο Uyuni της Βολιβίας και συμπίπτει βολικότατα με τα 20χρονα γενέθλια της Venturi Automobiles. Στόχος είναι τα 330 km/h, καθώς το ισχύον ρεκόρ μετρά 327.608 km/h και επιτεύχθηκε από τον Jim Hoogerhyde με μια Lightning SB220.

WATTMAN RECORD 1024x463
Σχέδιο που απεικονίζει το αγωνιστικό πρωτότυπο Wattman με το οποίο ο Biaggi να δοκιμάσει να σπάσει το ρεκόρ

Για τον Biaggi δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Με παγκόσμιους τίτλους στις μικρές κατηγορίες των GP και στο WorldSBK και μια θρυλική καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο, ο Ιταλός έχει ένα ακόμη κρυφό χαρτί στο βιογραφικό του: το 1994 είχε γράψει ένα άλλο ιστορικό ρεκόρ ταχύτητας με ηλεκτρική μοτοσυκλέτα!

Τότε ήταν το πρωτότυπο Violent-Violet του Fabio Fanzi, με το οποίο στην οβάλ πίστα του Nardo είχε επιτύχει 164.198 km/h – επίδοση αρκετά εξωπραγματική για τα δεδομένα μιας εποχής που οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες έμοιαζαν περισσότερο με επιστημονική φαντασία παρά με το αύριο της μετακίνησης.

“Γνωρίζω τον Max εδώ και 15 χρόνια και μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες. Σήμερα βρισκόμαστε μαζί σε ένα σχέδιο που βρίσκεται μέσα στις καρδιές μας και το οποίο μας φέρνει ακόμη πιο κοντά. Είναι τιμή μας να εμπιστευόμαστε το Voxan Wattman σε έναν αναβάτη που έχει σημαδέψει την ιστορία των αγώνων . Το να λαμβάνει μέρος σε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα και, ίσως, να γράψει το όνομα της Venturi και της Voxan στα βιβλία της ιστορίας, προφανώς και θα έπρεπε να είναι ο Max! Η πρόκληση των 330 km/h είναι μια τεράστια πρόκληση για μοτοσυκλέτες αυτής της κατηγορίας, αλλά είμαι σίγουρος για μας. Η πίστη μου στην ηλεκτροκίνηση δεν έχει καμφθεί εδώ και 20 χρόνια!” Τάδε έφη Gildo Pastor, ιδρυτής και πρόεδρος της Venturi Automobile.

WATTMAN 1

“Ανέκαθεν λάτρευα τις προκλήσεις. Όταν ο φίλος μου Gildo Pastor ήρθε με το πλάνο για αυτό το ρεκόρ και το Voxan Wattman ήταν προφανές πως θα έλεγα ναι. Είναι ταυτόχρονα έμπειρος και πρωτοπόρος στο πεδίο των ηλεκτρικών οχημάτων και υπό την ηγεσία του η Venturi έχει πετύχει μια σειρά ρεκόρ και παγκόσμιων καινοτομιών. Είμαι περήφανος που κάνω αυτό το νέο βήμα στην καριέρα μου με τα χρώματα της Voxan και της Venturi. Το να σπάσουμε το ρεκόρ των 330 km/h με μια μοτοσυκλέτα “Made in Monaco” θα προσφέρει περισσότερες αποδείξεις για την τεχνογνωσία της εταιρείας στον χώρο αυτόν,” δήλωσε ο Max Biaggi.

Πίσω από την είδηση για την απόπειρα σπασίματος του ρεκόρ καθεαυτή, κρύβεται ένα ακόμη πιο μεγάλο θέμα, η επιστροφή της Voxan. Προφανώς η αναθέρμανση του ηλεκτρικού πρωτοτύπου του 2013 δεν είναι τυχαία και υποδηλώνει με σαφήνεια την πρόθεση της Venturi να επαναφέρει τη Voxan Wattman στο προσκήνιο με πρόθεση παραγωγής. Αναμένουμε τα επόμενα επεισόδια στο νέο αυτό σίριαλ που μόλις φαίνεται πως ξεκινά.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 14:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon