.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 16:53

Απεργία - Οι "ντελιβεράδες" διεκδικούν τα αυτονόητα!

Οι εργαζόμενοι δικυκλιστές, για ένα κοινό σκοπό 

Courier, “Ντελιβεράδες” και εξωτερικοί – διεκπεραιωτές ενώνουν την φωνή τους και την ισχύ τους, προβαίνοντας σε 24ώρη απεργία – μοτοπορεία, στις 11 Απρίλη 2019, με χώρο συγκέντρωσης, το Πεδίον του Άρεως. Η υποστηριζόμενη από την ΓΣΕΕ κίνηση που αποφασίστηκε από τη ΣΒΟΕΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου) έχει σαν βασικό αίτημα την λήψη αποφάσεων και μέτρων ώστε να επιτευχθούν και να ισχύσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας αλλά και να πάψουν οι αναρίθμητες εργοδοτικές αυθαιρεσίες που παρατηρούνται και καταγράφονται στον κλάδο τους.

Αναλυτικότερα τα αιτήματα που διεκδικούν οι διανομείς είναι τα εξής:

-Παροχή μέσων ατομικής προστασίας από τους εργοδότες, δηλαδή κράνος και προστατευτικός ρουχισμός όπως jacket, παντελόνι, γάντια, και υποδήματα εγκεκριμένα για μοτοσυκλετιστική χρήση, καθώς και αδιάβροχα.  

-Παροχή εταιρικού δίκυκλου και κάλυψη των εξόδων κίνησης και συντήρησης, καθώς και των παγίων εξόδων (ασφάλεια, τέλος κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ)  από τους εργοδότες.

-Ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

-Συλλογική σύμβαση εργασίας

apergia courier 2

Υπενθυμίζουμε, ότι τον Δεκέμβριο του 2018, εγκρίθηκε εγκύκλιος πανελλαδικής ισχύος, στην οποία και προβλέπεται η παροχή μέσων ατομικής προστασίας, δικύκλου και η κάλυψης εξόδων κίνησης, συντήρησης και παγίων αυτού, από τους εργοδότες. Οι διανομείς που δεν λαμβάνουν τα ανωτέρω,  μπορούν να προσφεύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας τους ασυνεπείς εργοδότες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τα παράσχουν. Μπορούν ακόμα να διεκδικήσουν αποζημίωση για τα έξοδα κίνησης και συντήρησης καθώς και την παροχή εταιρικού δικύκλου. Ο ΣΒΟΕΔ, συστήνει στους εργαζόμενους που επιθυμούν να προβούν σε καταγγελίες να έρθουν σε επαφή με το σωματείο (Σκυλίτση 10, Αθήνα, τηλ. 694674724), προκειμένου να λάβουν σωστή καθοδήγηση με τα διαδικαστικά αλλά και στήριξη.

Δυστυχώς, ο κλάδος απαριθμεί 14 θανάτους (εν ώρα εργασίας) τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις ξυλοδαρμών, σε εργαζόμενους που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους. Η εγκύκλιος που θεσπίστηκε αποτελεί σίγουρα ένα θετικό βήμα, ωστόσο υπάρχει εγνωσμένη αδυναμία ελέγχου και επιβολής ποινών από τους κρατικούς μηχανισμούς. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο το να οριστεί ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει σε αυτόν τον πολύπαθο κλάδο, βασικά εργασιακά δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.  

    

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 11:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon