.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 13:19

Δημοπρασία Henderson Model A του 1912

Ένα αξεπέραστο έργο τέχνης σε τιμή για λίγους

Υπάρχουν οι ακριβές μοτοσυκλέτες, υπάρχουν οι πολύ ακριβές μοτοσυκλέτες, και υπάρχουν και οι μοτοσυκλέτες όπως το Henderson Model A του 1912, που βγαίνει σε δημοπρασία με τιμή που μόνο ως αστρονομική μπορείς να τη χαρακτηρίσεις. Είναι όμως τέτοια η διαχρονική αισθητική και μηχανολογική αρτιότητα του συγκεκριμένου ιστορικού μοντέλου, που τελικά η τιμή καταλήγει να μοιάζει απολύτως λογική.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια μοτοσυκλέτα της Henderson, από την πρώτη χρονιά του 4κύλινδρου κινητήρα της Henderson, κινητήρα που αποκαλείται «ο Duesenberg των μοτοσυκλετών» -για όσους δεν γνωρίζουν η Duesenberg αποτελούσε φίρμα πανάκριβων πολυτελών αυτοκινήτων με έτος ίδρυσης το 1913.

henderson model a 1912 mecum auctions 2

Μια μοτοσυκλέτα έργο τέχνης, από την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη λεπτομέρεια, κατασκευασμένη με κορυφαία στάνταρ, τόσο μηχανολογικά όσο και αισθητικά, κατασκευασμένη από μια από τις ιδρυτικές οικογένειες της αμερικανικής βιομηχανίας αυτοκινήτων, τους Winton. Ο William Henderson ήταν ο εγγονός του Alexander Winton, που ίδρυσε μια από τις πρώτες βιομηχανίες αυτοκινήτου στις Η.Π.Α.

Ο William Henderson ήταν από μικρός ιδιοφυία στη μηχανική, ενώ μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση των Winton από τα 16 του χρόνια.

Η πρώτη του αγάπη όμως ήταν οι μοτοσυκλέτες, και ξόδευε τα βράδια του σχεδιάζοντας ιδέες για μοτοσυκλέτες, κάτι για τον οποίο τον επέκρινε ο πατέρας του.

henderson model a 1912 mecum auctions 9

Το 1909 τα σκίτσα του William πέρασαν στο στάδιο των blueprints (σχεδιαγράμματα / τεχνικά σχέδια), και ο πατέρας του έδωσε τελικά την έγκριση του για τον σχεδιασμό μιας νέας τετρακύλινδρης μοτοσυκλέτας. Παράλληλα έδωσε στον William τα απαραίτητα κονδύλια για την εξέλιξη της, ελπίζοντας πως οι δυσκολίες του εγχειρήματος θα έβαζαν φρένο στον δίτροχο ενθουσιασμό του γιου του για τους 2 τροχούς.

Το 1911 το πρωτότυπο μοντέλο τελείωσε, χρησιμοποιώντας ιμάντα για την τελική μετάδοση, δίχως συμπλέκτη, και με ένα πολύ μακρύ πλαίσιο.

Η μοτοσυκλέτα δούλευε τόσο καλά, που ο νεαρός William έλαβε 175.000 δολάρια από τον πατέρα του, για να ιδρύσει την εταιρεία Henderson Motorcycle Company, με τον αδελφό του Thomas ως CEO.

henderson model a 1912 mecum auctions 11

Η Henderson παρήγαγε την πρώτη της μοτοσυκλέτα από το εργοστάσιο του Ντιτρόιτ, τον Ιανουάριο του 1912.

henderson model a 1912 mecum auctions 5

Οι πρώτες Henderson χρησιμοποιούσαν ένα τετρακύλινδρο κινητήρα 57 κυβικών ιντσών, ήτοι 934 κ.εκ., με διαμήκη στρόφαλο, με τις εισαγωγές των κυλίνδρων πάνω από τις εξαγωγές, τελική μετάδοση με αλυσίδα και συμπλέκτη. Η εκκίνηση της μοτοσυκλέτα γινόταν με πτυσσόμενη μανιβέλα, όπως τα αυτοκίνητα της Winton, ενώ το μακρύ πλαίσιο είχε σχεδιαστεί για σταθερότητα, και για την εύκολη μεταφορά και συνεπιβάτη.

henderson model a 1912 mecum auctions 12

Το πιρούνι είχε μια υποτυπώδη ανάρτηση (σαν υστερούντα βραχίονα, θυμίζοντας και παπί), ενώ το ρεζερβουάρ ήταν μακρύ και κυλινδρικό, σε μορφή… τορπίλης.

Ο συνεπιβάτης τώρα, δώστε βάση, καθόταν… μπροστά από τον αναβάτη, σχεδόν πάνω στο τιμόνι, στη δική του ξεχωριστή σέλα!

Η μοτοσυκλέτα ήταν -και συνεχίζει να είναι- πανέμορφη, πολύ γρήγορη για την εποχή της, και ακριβή, καθώς τότε κόστιζε 325 δολάρια.

henderson model a 1912 mecum auctions 6

Η φήμη της φίρμας για την αξιοπιστία της εδραιώθηκε όταν ο Charles Stearns Clancy χρησιμοποίησε μια Henderson εκείνης της πρώτης χρονιάς, για να κάνει τον γύρο του κόσμου, ένα ταξίδι που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1912. Ο Clancy συμπλήρωσε 18.000 μίλια (29.000 χιλιόμετρα), ολοκληρώνοντας το ταξίδι του τον Αύγουστο του 1913. Ένα ταξίδι που αποτέλεσε την καλύτερη διαφήμιση για την Henderson.

Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας είναι κατασκευασμένη το 1912, την πρώτη χρονιά λειτουργίας της εταιρείας, ενώ αναπαλαιώθηκε στην αρχική της μορφή τη δεκαετία του 1970 από τον Fred Forney για την συλλογή Richard Schultz.

henderson model a 1912 mecum auctions 8

Εισήχθη στη Σουηδία το 1994 ενώ βρίσκεται στο Top-10 των πιο ποθητών αμερικάνικων μοτοσυκλετών της ιστορίας.

Ο οίκος δημοπρασιών Mecum υπολογίζει πως η μοτοσυκλέτα θα πουληθεί ανάμεσα στα 325.000-425.000 δολάρια, ήτοι 284.000-372.000 ευρώ!

Δείτε περισσότερα για τη μοτοσυκλέτα στη σελίδα δημοπρασίας της ΕΔΩ.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 13:22

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon