.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 18:01

Η Denzel Motors παρουσιάζει έναν επαναστατικό ηλεκτρικό κινητήρα

Ηλεκτροκινητήρας χωρίς μαγνήτες με πατενταρισμένη καλωδίωση

Η τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων αρχίζει να ανεβάζει ρυθμό, χάρη και στη νομοθετική στήριξη που τα φέρνει στην πραγματικότητά μας ως το υποχρεωτικό μέλλον της προσωπικής μετακίνησης.

Η εταιρεία Denzel Motors παρουσίασε πριν λίγο καιρό το μοτέρ DA-90S, το οποίο αποκαλεί το πρώτο στον κόσμο AC induction motor with combined windings (με συνδυασμένη καλωδίωση). Αν και οι τεχνικές μας γνώσεις μάλλον είναι λίγες για να κατανοήσουμε σε βάθος την τεχνολογία αυτή, ας δούμε σε γενικές γραμμές ποια είναι τα προσόντα αυτού του κινητήρα.

Το βασικό του σημείο αιχμής αφορά στη χρήση της πατενταρισμένης καλωδίωσης combined windings, δηλαδή μια πλέξη καλωδίων που αντικαθιστούν τους μαγνήτες που συνήθως χρησιμοποιούνται στους ηλεκτροκινητήρες. Εδώ το ρεύμα που περνά από αυτήν την καλωδίωση δημιουργεί το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που εν τέλει προκαλεί την περιστροφή του ρότορα του μοτέρ.

da90s 6

Τα οφέλη του ξεκινούν από την απουσία αντίστασης στην περιστροφή που προκαλείται από τους μαγνήτες, προσφέροντας μεγαλύτερη απόδοση σε όλο το εύρος λειτουργίας.

Η συγκεκριμένη καλωδίωση είναι πατενταρισμένη τεχνολογία της Γερμανικής εταιρείας ASPP Technology, η οποία συνεργάζεται εδώ με τη Denzel για τη δημιουργία του κινητήρα αυτού.

Παράλληλα, το DA-90S διακρίνεται επίσης από τη δημιουργία ειδικού δικτύου κυκλοφορίας του αέρα στο εσωτερικό του, μέσω εγκοπών στις πλαϊνές επιφάνειές του, εξασφαλίζοντας έτσι μια πολύ αποδοτική αερόψυξη.

da90s 8
Denzel Tornado

Το DA-90S ζυγίζει 10.5 κιλά και κατασκευάστηκε για μοτοσυκλέτες, ATV και μικρά αυτοκίνητα. Η ονομαστική ισχύς φτάνει τα 9.5 kW (12.7 hp), με μέγιστη ροπή 7.5 kg.m, δουλεύοντας στα 72 V και παράγοντας διαρκές ηλεκτρικό ρεύμα έντασης 90 Α με μέγιστο τα 350 Α.

Η Denzel ήδη έχει προς διάθεση μια μοτοσυκλέτα με τον νέο αυτόν κινητήρα, το on-off (ή supermoto) Tornado, ενώ το πουλά και ως κιτ για αυτοσχέδιες κατασκευές με τον δικό της controller, προς περίπου €400.

Πηγή: Denzel Motors / East GEM

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 18:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon