.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 12:56

Piaggio Ape Bibliomotocarro

Το Ape ως φορητή βιβλιοθήκη

Ο κύριος Antonio La Cava είναι ένας από εκείνους του εκπαιδευτικούς που αποδεικνύουν χωρίς λόγια πως η δουλειά του δεν είναι επάγγελμα, μα λειτούργημα.

Εκτός της εργασίας του ως δάσκαλος σε σχολείο, ο κος La Cava διαθέτει ένα Ape 500 που τροποποίησε μόνος του σε φορητή βιβλιοθήκη, το βάφτισε «Il Bibliomotocarro» και μαζί της γυρνά τα απομακρυσμένα μικρά χωριά της Ιταλίας μοιράζοντας γνώση σε μικρούς και μεγάλους.

Το σχέδιό του ξεκίνησε το 1999 και έκτοτε έχει καλύψει πάνω από 180,000 χιλιόμετρα σε χωριά με λιγότερους από 1,000 κατοίκους. Προερχόμενος και ο ίδιος από την επαρχία της νότιας Ιταλίας, γνωρίζει καλά πόσο εύκολο είναι να χαθεί η επαφή με τη μόρφωση στις μέρες μας, έτσι παρά τα 73 του χρόνια ο Ιταλός συνταξιούχος δάσκαλος δε δείχνει την παραμικρή διάθεση να ξεκουραστεί. Απεναντίας, τα 50,000 από τα προαναφερθέντα χιλιόμετρα έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια!

foto7

«Από τότε που ξεκινήσαμε με πνεύμα ταπεινότητας και θυσίας, το Bibliomotocarro έχει μεταφέρει κουλτούρα στις μεγαλύτερες πόλεις και τα μικρότερα, τα πιο απομακρυσμένα χωριά της περιοχής Basilicata, εκεί όπου λόγω της μορφολογίας της περιοχής συχνά οι κοινότητες είναι σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Το να φέρνεις βιβλία, εργαστήρια και την αγάπη για διάβασμα σε παιδιά και ενήλικες έχει μια ειδική αξία και νόημα εδώ.»

Ερωτηθείς γιατί διάλεξε το Ape για τον σκοπό του, ο κος La Cava εξήγησε:

«Η ιδέα ήταν να βάλουμε τα βιβλία σε ένα τροχοφόρο και η επιλογή του οχήματος ήταν θεμελιώδους σημασίας. Το Ape είναι γνωστό σε όλους εδώ και 70 χρόνια, είναι ταπεινό, απλό, σκληρά εργαζόμενο και χαρωπό όχημα. Το μετέτρεψα σε φορητή βιβλιοθήκη με μια στέγη που μοιάζει με σπιτιού, έξι δίμετρα ράφια που χωρούν χίλια βιβλία και έναν χώρο για προβολές σε οθόνη.

«Μόλις το δεις, σε βάζει σε καλή διάθεση. Το σχήμα σπιτιού υπονοεί την ιδέα του καταφυγίου, της χαλάρωσης, αυτό δηλαδή που σου προσφέρει ένα βιβλίο. Εν συντομία, η κουλτούρα σε τροχούς φέρνει ανθρώπους και κοινότητες πιο κοντά με φαντασία και δημιουργικότητα.»

Η εικοσαετής προσπάθεια του Ιταλού δασκάλου δεν είναι απλώς αξιέπαινη, αλλά έχει προσφέρει έμπνευση και σε άλλες παρόμοιες προσπάθειες, όπως το BiblioApe στην περιοχή της Τοσκάνης, το Ape Randagia στη Brescia, το Ape Libraia στο Maruggio και το ApeLettura στην πρωτεύουσα, Ρώμη.

foto6

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 13:00

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon