.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 20:28

Η μεγάλη έκθεση για τον εφευρέτη της Vespa

 

Στο μουσείο της Piaggio στην Pontedera

 

 


 

Στο μουσείο της Piaggio στην Pontedera έως τις 31/1/2012 θα φιλοξενείται η μεγάλη έκθεση για τον εφευρέτη της Vespa.


"Corradino D'Ascanio: ο άνθρωπος, η ιδιοφυία, ο μάγος, ο θρύλος": εγκαινιάστηκε μία σημαντική έκθεση στο μουσείο της Piaggio στην Pontedera, ανοικτή στο κοινό έως το τέλος Ιανουαρίου 2012, που αποδίδει φόρο τιμής στον εφευρέτη της Vespa, εξερευνώντας την περιπετειώδη ζωή του και τις αναρίθμητες καινοτόμες ιδέες του. Θα ακολουθήσει μία ειδική συλλογή γραμματοσήμων αφιερωμένη στον D'Ascanio την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Piaggio.

Στην Pontedera

Pontedera, 23 Νοεμβρίου 2011 – Ο Corradino D’Ascanio, η μεγάλη ιδιοφυία της αεροναυτικής μηχανικής που εφηύρε τη Vespa, είναι το θέμα της σημαντικής αυτής έκθεσης που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το Ίδρυμα Piaggio, με τη συνεργασία του αρχιτέκτονα Enrico Agonigi, στο Μουσείο Piaggio στην Pontedera (www.museopiaggio.it). Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από σήμερα έως και τις 31 Ιανουαρίου.

"Corradino D’Ascanio: ο άνθρωπος, η ιδιοφυία, ο μάγος, ο θρύλος" – μία εκδήλωση που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Αρχειων του Abruzzo, της Περιφέρειας της Τοσκάνης, της επαρχιακής αρχής της Πίζας, του δήμου της Pontedera, της επαρχιακής αρχής της Pescara και του δήμου Popoli - ξεναγεί τους επισκέπτες στις τέσσερεις ενότητες της προσωπικότητας του Corradino D’Ascanio (ο άνθρωπος, η ιδιοφυία, ο μάγος, ο θρύλος) που απεικονίζουν τη μοναδική ιδιοφυία ενός από τα  μεγαλύτερα ονόματα της ιταλικής βιομηχανικής ιστορίας.

Το πρώτο μοντέλο, "98cc"

Παρουσιάζοντας μια εκτενή συλλογή από διάφορες δουλειές του, αυθεντικά σχέδια, έγγραφα και εκδόσεις της εποχής, καθώς επίσης και ορισμένα από τα πιο παλιά και αντιπροσωπευτικά μοντέλα  Vespa από τη συλλογή του Μουσείου της  Piaggio, η έκθεση τιμά τόσο τον D'Ascanio όσο και τη γέννηση ενός πραγματικού σημείου αναφοράς του ιταλικού στιλ και της βιομηχανίας, διάσημο πλέον σε όλο τον κόσμο. Με βάση τη δημιουργία του πρώτου μοντέλου, του “98cc” το οποίο δημιουργήθηκε από τον D’Ascanio με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 23 Απριλίου του 1946, περισσότερα από 17 εκατομμύρια σκούτερ Vespa έχουν παραχθεί και πωληθεί παγκοσμίως. Και η επιτυχία του πρώτου και πιο διάσημου σκούτερ συνεχίζεται: οι ετήσιες πωλήσεις της  Vespa  το 2011 πρόκειται να φθάσουν το αξιοσημείωτο ρεκόρ των 150.000 οχημάτων. Πενήντα χιλιάδες πουλήθηκαν το 2003, αλλά από το 2006 και μετά πωλούνται ετησίως πάνω από 100.000 σκούτερ Vespa, με τα στοιχεία πωλήσεων να είναι συνεχώς αυξητικά.

Στα εγκαίνια της έκθεσης  παραβρέθηκαν στελέχη από την τοπική αυτοδιοίκηση της Τοσκάνης και του Αμπρούτζο καθώς και ένας ξεχωριστός καλεσμένος, ο ηθοποιός Luca Zingaretti, ο οποίος ενσαρκώνοντας το ρόλο του Corradino D’Ascanio, απήγγειλε στο κοινό μία σειρά επιστολών που άφησε πίσω του ο σπουδαίος μηχανικός.  Αυτό τα έγγραφα, μαζί με προσωπικά του αντικείμενα,  παραχωρήθηκαν από την οικογένεια του D’Ascanio στους διοργανωτές της έκθεσης στο Μουσείο της Piaggio.


Ο άνθρωπος

Το τμήμα της έκθεσης που είναι αφιερωμένο στην ενότητα ο άνθρωπος παρουσιάζεται μέσα από μία συλλογή που επιμελήθηκε η Maria D’Ascanio – η οποία μας μεταφέρει στο φυσικό περιβάλλον όπου εργάζονταν ο  Corradino D'Ascanio, με αυθεντικά αντικείμενα και έπιπλα. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν μία πολύ μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες και διάφορα έγγραφα από όλη τη διάρκεια της ζωής του, από τα παιδικά του χρόνια στο Popoli, στο Abruzzo, τα χρόνια που έζησε στην Αμερική μέχρι και την άφιξη του στην Piaggio.

Στο επίκεντρο της ενότητας η ιδιοφυία – εισαγωγή στον κατάλογο της έκθεσης από τον  Giorgetto Giugiaro – βρίσκεται μία μεγάλη συλλογή από οχήματα, πατέντες και σχέδια, που εξετάζουν τον επαγγελματισμό και τη καινοτομικότητα του Corradino D'Ascanio (Popoli, 1 Φεβρουαρίου 1891 - Pisa, 6 Αυγούστου 1981). Τα εκθέματα εξετάζουν τις ρίζες αυτής της μηχανικής ιδιοφυίας που οδήγησε τον D'Ascanio να πατεντάρει το πρώτο πρωτότυπο ενός σύγχρονου ελικοπτέρου και, ανάμεσα στο 1945 και 1946, τη Vespa, βάζοντας τα θεμέλια μίας ιστορίας, γεμάτης επιτυχίες, και ενός από τα πιο σημαντικά σύμβολα της Ιταλικής βιομηχανίας αλλά και δημιουργικότητας.   

Η δημιουργικότητα του Corradino D’Ascanio δεν περιοριζόταν στη μηχανολογία, αλλά εκδηλωνόταν και σε άλλους τομείς όπως υποδηλώνει και η ενότητα ο μάγος, με σχολιασμό στον κατάλογο επιμελήθηκε ο Costantino Frontalini. Οι χιλιάδες ιδέες του περιλαμβάνουν και τις πιο πρωτότυπες συνθέσεις και κατασκευές για τις εμπορικές εκθέσεις στις οποίες παρουσιαζόταν η Vespa, με εφέ σχεδιασμένα να προκαλέσουν έκπληξη όπως "η Vespa πάνω σε ένα κλαδί ροδακινιάς " ή "η Vespa μέσα σε πίδακα νερού". Αυτά τα εντυπωσιακά γραφικά μπορεί κανείς να τα απολαύσει στην έκθεση, όπως δημιουργήθηκαν με χρήση της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας από το εργαστήριο του Percro, του Πανεπιστημίου της  Sant’Anna, στην Πίζα.  

Ο θρύλος

Η τελευταία ενότητα της έκθεσης στρέφεται στο θρύλο που κρύβεται πίσω από την προσωπικότητα αυτού του μεγάλου εφευρέτη (παρουσιάζεται στον κατάλογο από την Donatella Puliga): δίπλα στα πιο σημαντικά μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί από τον  D'Ascanio, προβάλλεται μία σειρά από κινηματογραφημένες συνεντεύξεις με φίλους, συναδέλφους και ανθρώπους που πέρασαν από τη ζωή του, σκιαγραφώντας μία ξεχωριστή φιγούρα, που ζει στις καρδιές όσων τον γνώρισαν.

Καλλιτέχνες που συνεισέφεραν στην έκθεση είναι ο Daniel Schinasi (ο οποίος σχεδίασε το πορτρέτο που χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της έκθεσης), ο Alberto Fremura (που σχεδίασε τα τέσσερα σκίτσα, το καθένα αφιερωμένο σε μία ενότητα της έκθεσης), ο σεναριογράφος Mario Cristiani  από την Πίζα, ο οποίος επιμελήθηκε την ανάγνωση των επιστολών από τον Luca Zingaretti στα εγκαίνια με συνοδεία μελωδιών του ακορντεονίστα Fabio Ceccarelli, τις οποίες συνέθεσε ειδικά για την περίσταση. Η έκθεση θα συνοδευτεί από μία ειδική συλλογή γραμματοσήμων, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου από τις 14.00 έως τις 20.00 μ.μ.,  στο Μουσείο της Piaggio. Η σειρά έχει σχεδιαστεί από την Maria Cecilia Imiotti, εμπνεύστηκε από μία διάσημη φωτογραφία του Corradino D’Ascanio, και θα αρχειοθετηθεί στο ΜουσείοΤαχυδρομείου και Τηλεπικοινωνιών της Ρώμης

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 11:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΕΛΛΗΝΜΟΤΟ και Παναθηναϊκές Εκδόσεις FIM Gala Ceremony 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon