.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 10:52

Διαζύγιο Harley-Davidson με Alta Motors;

Πληροφορίες από ΗΠΑ ισχυρίζονται πως η συνεργασία δεν υπάρχει πια

Τον περασμένο Μάρτιο η είδηση είχε προκαλέσει μεγάλο ντόρο, ειδικά στις ΗΠΑ. Η από κοινού ανακοίνωση των Harley-Davidson και Alta Motors πως ξεκινούν μια διευρυμένη συνεργασία σε πολλά επίπεδα για την ανάπτυξη ηλεκτρικών μοτοσυκλετών δεν πρέπει να εξέπληξε πολλούς, μα σίγουρα ταρακούνησε τη βιομηχανία με το ενδεχόμενο ο Αμερικανικός κολοσσός να βρεθεί με έτοιμη τεχνολογία ηλεκτροκίνητων δικύκλων στα χέρια του.

Αυτή δε θα ήταν η πρώτη φορά, βέβαια, καθώς είναι γνωστό πως η εξέλιξη του σχεδίου Livewire, δηλαδή του πρώτου ηλεκτρικού H-D που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014, έγινε με βάση την τεχνολογία και ένα μέρος του προσωπικού της Mission Motors – μιας εταιρείας που έφτιαχνε ανταγωνιστικότατες ηλεκτρικές σπορ μοτοσυκλέτες πριν βρεθεί σε οικονομικές δυσχέρειες και απορροφηθεί από την H-D.

Ωστόσο το Livewire ουδέποτε μπήκε στην παραγωγή και πριν τρία χρόνια ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας που θα έβαζε το ηλεκτρικό πλάνο στον πάγο, «μέχρι να μειωθούν οι τιμές των μπαταριών”.

Harley Davidson LiveWire 800x425
Harley-Davidson project Livewire

Από τότε ο κόσμος άλλαξε γρήγορα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει έναν ορίζοντα ως το 2030 όπου οι κινητήρες εσωτερικής καύσης πρακτικά θα έχουν παύσει να εξελίσσονται, ενώ πολλές χώρες (εντός και εκτός Ευρώπης) έχουν ορίσει δικά τους, στενότερα χρονικά όρια για την απαγόρευση πώλησης νέων οχημάτων εσωτερικής καύσης, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεκινούν από τόσο νωρίς όσο το 2024.

Σε αυτό το κλίμα και με το μερίδιό της στις Η.Π.Α. να συρρικνώνεται αργά μα σταθερά, η διοίκηση της H-D κλήθηκε να πάρει γενναίες αποφάσεις για να αντιστρέψει το ρεύμα που τη θέλει να χάνει επαφή με τη νεολαία. Και να τα adventure, να οι sport γυμνές Harley, να και οι νέοι κινητήρες, ενώ το ηλεκτρικό μέλλον ξανάγινε επιτακτική ανάγκη.

Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μεγαλύτερη εγχώρια ανταγωνίστρια, Polaris, έχει ήδη εξαγοράσει τη Brammo, μια εταιρεία εξίσου προχωρημένη με τη Mission στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και με αυτή τη βάση η Polaris εξέλιξε τη Victory RR, τη μοναδική superbike που ανταγωνίστηκε τη Mugen στην ηλεκτρική κατηγορία TT Zero του Isle of Man ΤΤ. Μπορεί έκτοτε η Victory να ανέστειλε τη λειτουργία της, αλλά αυτό έγινε μόνο και μόνο επειδή η Polaris προτίμησε να τα ρίξει όλα στο βαρύτερο όνομα της Indian. Τι θα συμβεί αν αύριο εμφανιστεί μια ηλεκτρική Indian με την τεχνολογία της Brammo; Η Harley-Davidson θα βρεθεί ξανά δεύτερη στο πεδίο που με απόλυτη βεβαιότητα θα κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες.

alta 000
Alta Motors Redshift EXR

Όλα τα παραπάνω εξηγούν λογικότατα το γιατί η H-D αναζήτησε τη συνεργασία με την Alta, αλλά μας αφήνουν με μεγάλα ερωτηματικά ως προς το γιατί αυτή να τερματιστεί τόσο άδοξα μερικούς μήνες αφότου ανακοινώθηκε.

Πρώτα ας περιμένουμε να επιβεβαιωθεί η πληροφορία περί του διαζυγίου, που μεταδίδεται από Αμερικανικά μέσα αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί με κάποια επίσημη εξαγγελία εκ μέρους των συμβαλλόμενων μερών.

Η Alta φαίνεται να είχε ανάγκη τη Harley-Davidson περισσότερο από όσο το αντίστροφο, καθώς η πρώτη είναι η μικρή εταιρεία με τους περιορισμένους πόρους για ανάπτυξη μοντέλων και το πολύ μικρό δίκτυο πωλήσεων. Αλλά, από την άλλη, είναι ο γίγαντας που ψάχνει να ανοίξει τη νέα του σελίδα και η Alta αυτή που βρίσκεται σε καλό φεγγάρι, με πρόσφατα νέα μοντέλα και συμμετοχές μέχρι και στο Erzbergrodeo.

Στον Τύπο των ΗΠΑ γράφονται ήδη κάποιες εικασίες πως η H-D πήρε αυτό που ήθελε από την Alta και τώρα την ξεφορτώνεται, μα όλα αυτά είναι ακόμη τόσο ατεκμηρίωτα, όσο και το ίδιο το διαζύγιο μεταξύ των δύο εταιρειών. Άλλωστε, δεν αποκλείεται καθόλου η μεγαλύτερη Αμερικανική κατασκευάστρια μοτοσυκλετών να θέλει απλώς να εξελίξει τα πάντα μόνη της για λόγους πρεστίζ.

alta 001

Atla Motors Dirt Tracker concept

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 12:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon