.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 17:48

Honda ATC200X – Ένα βίντεο-αφιέρωμα στον γενάρχη των ATV

Όταν οι «γουρούνες» ήταν τρίκυκλες

ATC σημαίνει All Terrain Cycle και είναι το όνομα που πατεντάρησε η Honda το 1969, αφότου κυκλοφόρησε το πρώτο της τρίκυκλο μοντέλο. Πρόκειται για μια κατηγορία οχημάτων από τα οποία σήμερα έχουν προκύψει τα ATV, δηλαδή τα All Terrain Vehicles.

Αρχικά τα τρίκυκλα αυτά φορούσαν μικρά δίχρονα μοτέρ, ωστόσο η δημοφιλία τους έφερε την ανάλογη εξέλιξη της κατηγορίας και σύντομα η Honda άρχισε να βγάζει στην αγορά ολοένα και καλύτερα μοντέλα.

Η δεκαετία του ’80 ήταν αυτή που είδε την εισαγωγή αναβαθμισμένων μοντέλων, με αναρτήσεις αντί για λάστιχα-μπαλόνια, φρένα της προκοπής και κινητήρες ολοένα και πιο δυνατούς.

Το πρώτο ATC200X παρουσιάστηκε το 1983 και έφερε έναν αερόψυκτο τετράχρονο κινητήρα 192 cc, με αναρτήσεις και δισκόφρενα μπρος-πίσω, σύγχρονη εμφάνιση και 18 εύχρηστα αλογάκια για να παίξει κανείς εκτός δρόμου. Με τη σύγχρονη εμφάνισή του το τρίκυκλο Honda απέκτησε σύντομα θρυλικό όνομα και είναι σήμερα ένα από τα πιο ποθητά παλιά μοντέλα στην αγορά των ΗΠΑ, όπου και μεγαλούργησε.

Το παρακάτω βίντεο είναι ένα ημίωρο αφιέρωμα και δοκιμή του αειθαλούς ATC200X, σε μια εποχή που οι απαιτήσεις της οδικής ασφάλειας ήταν αρκετά πιο χαλαρές από σήμερα. Παρόλα αυτά δεν παράγονται τρίκυκλα ATV πια, καθώς θεωρήθηκαν εξαιρετικά επικίνδυνα οχήματα χάρη στην προθυμία τους να αναποδογυρίσουν μέσα στη στροφή και απαγορεύτηκαν στις ΗΠΑ το 1987 – μια απαγόρευση που έληξε το 1997, ωστόσο πια η παραγωγή είχε στραφεί στα τετράτροχα μοντέλα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 17:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon