.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 03 Μαϊος 2011 14:41

Θανάσης Βέγγος – Ο δικός μας άνθρωπος

 

Ξέρεις από βέσπα;

 


Αθόρυβα, όπως έζησε, σήμερα το πρωί στις 7, στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα, ο Θανάσης Βέγγος, στα 84 χρόνια του, πέρασε για πάντα στο πάνθεον των Ελλήνων ηθοποιών που σφράγισαν με το έργο τους τον ελληνικό κινηματογράφο. Ειδικά για τον Βέγγο όμως, τον καλό μας άνθρωπο, η απώλεια αυτή ίσως είναι πιο μεγάλη.

Γεννημένος στο Ν. Φάληρο στις 29 Μαΐου του 1927 ήταν το μοναχοπαίδι του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγγου, και γνώρισε από νωρίς το σκληρό πρόσωπο της ζωής και της βιοπάλης. Έπαιξε σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής, ενώ έχει σκηνοθετήσει ακόμη επτά ταινίες, αποτυπώνοντας με μοναδικό τρόπο τη ζωή και τα πάθη της μεταπολεμικής Ελλάδας. Το αμίμητο παίξιμό του χαρακτήριζε το σουρεαλιστικό χιούμορ, ο αυτοσχεδιασμός, και φυσικά, οι ανεπανάληπτες ατάκες του που έγραψαν ιστορία. Καλό ταξίδι καλέ μας άνθρωπε, σε ευχαριστούμε για το γέλιο (και για το δάκρυ) που μας χάρισες τόσο απλόχερα.

To Bikeit δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε αυτόν τον ''καλό μας άνθρωπο'', γιατί, εκτός των άλλων, οδηγούσε ότι δίτροχο έβρισκε σε όλη του τη ζωή. Ό'τι και να γραφτεί, από όποιον και να είναι, θα είναι πραγματικά λίγο για να περιγράψει το στίγμα που άφησε ο Θανάσης Βέγγος στον ελληνικό κινηματογράφο, στους φίλους και γνωστούς του, στους άγνωστους που συνδέθηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια. Χαρακτηριστικά, σήμερα, το όνομά του ανέβηκε στην 8η θέση της ημερήσιας παγκόσμιας κατάταξης του Twitter, λόγω των ενημερώσεων που γινόντουσαν κάθε λίγο. Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα από ταινίες του.

Ταινία «Ο Παπατρέχας» (1966)

Μία μοναδική τούμπα σε μπροστινό φρενάρισμα ''endo'' και η ατάκα, ''Πάντως όταν παντρευτείς να πηγαίνεις σιγότερα'', έμειναν από την ταινία ''ο Παπατρέχας''. Ήταν ένας από τους λίγους ηθοποιούς παγκοσμίως ο οποίος έκανε μόνο του τα απαραίτητα stunt για τα γυρίσματα.

Ταινία «Τρελός, παλαβός και Βέγγος» (1967)

Αν και δεν οδηγούσε Vespa στην συγκεκριμένη ταινία, η ατάκα ''ξέρεις από Vespa'', έμεινε στα χρονικά.

Είκοσι μεγάλες ατάκες του Θανάση Βέγγου

Όλη η ζωή του Θανάση Βέγγου ήταν γεμάτη ατάκες. Παρακάτω είναι μόνο είκοσι από αυτές

φωτό: Zougla.gr

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 18:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon