.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 13:35

Immobilizer – Τελικά μας “θωρακίζει” απέναντι στην κλοπή;

 

Έρευνα βρετανικής ασφαλιστικής αναφέρει ρητά: ΟΧΙ!

To immobilizer, είναι ένα ευρέως διαδεδομένο αντικλεπτικό σύστημα, το οποίο αποτρέπει να εκκινήσει ένα όχημα χωρίς κλειδί.

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία στην σύγχρονη εφαρμογή της “νεκρώνει” την ECU αλλά και ορισμένα ακόμα υποσυστήματα ενός οχήματος, επιτρέποντας την χρήση ενός και μοναδικού κλειδιού, που φέρει ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό αναγνώρισης.

Αυτό ουσιαστικά κάνει αδύνατη την εκκίνηση ενός οχήματος, αν δεν έχει κανείς το κλειδί με το πιστοποιητικό αναγνώρισης.

Είναι ένα έμμεσο αντικλεπτικό μέσο, δεν προστατεύει από το να… σηκώσει κανείς μια μηχανή και να την διαλύσει πουλώντας την για ανταλλακτικά, ωστόσο –υποθετικά- απαγορεύει το να πάρει αυτή μπροστά, αποτρέποντας από την κλοπή, αυτούς που θέλουν να την χρησιμοποιήσουν αυτούσια.

Στην Βρετανία, όπου  η σχετιζόμενη με τα δίτροχα εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, αρχές και  ασφαλιστικές εταιρείες, μελετάνε πολύ τους τρόπους και τις τεχνικές που έχουν εξελίξει οι κακοποιοί για να… πετυχαίνουν τους σκοπούς τους και τα στοιχεία που ανακαλύπτουν είναι σοκαριστικά!

Σε πρόσφατη της αναφορά λοιπόν, η ασφαλιστική εταιρεία Bennetts της Βρετανίας, αναφέρει ότι το immobilizer, δεν προσφέρει πλέον καμία προστασία και ότι μπορεί πανεύκολα να παρακαμφθεί από τους κλέφτες.

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό είναι πολύ απλός, κόβονται τα καλώδια που φεύγουν από την κεντρική κλειδαριά και σε αυτά ενώνεται ένα αυτοσχέδιο κύκλωμα -  βρόγχος, που “ξεγελά” το σύστημα παρακάμπτοντας το.

brogxos
Βρόγχος παράκαμψης του immobilizer

Εν ολίγοις, μια χαρά και πολύ εύκολα μπορεί να εκκινήσει μια μοτοσυκλέτα και ένα scooter με immobilizer, αν το θελήσει ο hi-tech κλέφτης!

Το εξωφρενικό της όλης υπόθεσης, είναι ότι  για να μην κουράζονται τα “παιδιά” με αυτοσχέδιες κατασκευές, στο e-bay διατίθενται απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα εκατοντάδες “έτοιμες” λύσεις, ειδικές συσκευές που παρακάμπτουν δηλαδή τα immobilizer!

kykloma
Στο διαδίκτυο, κάθε επίδοξος κλέφτης, μπορεί να βρει πολύ εύκολα ειδικές συσκευές που "ακυρώνουν" τα immobilizer! 

Το e-bay, δεσμεύτηκε ότι θα αφαιρέσει όλες τις σχετιζόμενες με αυτές τις συσκευές καταχωρήσεις, ωστόσο αυτό είναι κάτι προσωρινό, αφού δεν θα αργήσουν να ξανακάνουν την επανεμφάνιση τους, με μικρές διαφοροποιήσεις στην ονομασία τους.

Τι προτείνει η βρετανική ασφαλιστική λοιπόν για να θωρακιστείτε απέναντι στις κλοπές; Την χρήση όσο το δυνατόν περισσότερων αντικλεπτικών αποτρεπτικών μέσων:

-Κλειδώνετε πάντα το τιμόνι
-Σκεπάζετε με κουκούλα το δίτροχο σας
-Δέστε το σε σταθερό σημείο με ειδική “κουλούρα”
-Xρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερα αντικλεπτικά, κλειδαριά δισκοφρένου, πέταλο, κουλούρα

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 13:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon