.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 10:29

Excelsior-Henderson - Σε δημοπρασία ο τίτλος ιδιοκτησίας της εταιρείας

 

"Στο σφυρί" ένα κομμάτι της μοτοσυκλετιστικής ιστορίας 

 

Η Ηenderson, ιδρύθηκε το 1912 στο Michigan των HΠΑ, κατασκευάζοντας μοτοσυκλέτες με τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα, τοποθετημένο με τον στρόφαλο του κατά τον διαμήκη άξονα.

Αποτελούσαν την εποχή εκείνη, τις πιο γρήγορες και πολυτελείς μοτοσυκλέτες που μπορούσε να αποκτήσει κανείς. Το 1917, η εταιρεία αγοράστηκε από τον Ignaz Schwinn, τον ιδιοκτήτη της γνωστής εταιρείας με τα ποδήλατα αλλά και κάτοχο των τίτλων άλλης μια ιστορικής κατασκευάστριας των ΗΠΑ, της Excelsior.

excelsior henderson dimoprasia2
Χαρακτηριστικό δείγμα μοτοσυκλέτας της Henderson, με τον τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα, κατά τον διαμήκη άξονα 

Από τo “πάντρεμα” των δύο εταιρειών προέκυψε προφανώς και το “Excelsior-Henderson” και με αυτή την ονομασία, η νέα εταιρεία συνέχισε να παράγει μοτοσυκλέτες, διατηρώντας την χαρακτηριστική κατά τον διαμήκη άξονα τοποθέτηση τετρακύλινδρων κινητήρων.

Η μεγάλη οικονομική ύφεση του 1929 στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει ανεπηρέαστη μια εταιρεία που κατασκεύαζε πολυτελείς και “εξωτικές” για τα δεδομένα της εποχής μοτοσυκλέτες. Έτσι, το 1931, η Excelsior-Henderson έκλεισε, χωρίς να υπάρξει κάποια προσπάθεια επαναλειτουργίας της, μετά το πέρας της ύφεσης.

Αυτό έγινε το 1993, όπου ο τίτλος της εταιρείας αγοράστηκε από τον Daniel Hanlon και το 1998 παράχθηκε ένα και μοναδικό μοντέλο, το cruiser Super X με δικύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα. Η αδυναμία να βρεθούν όμως επενδυτές μέσα στο πολύπλοκο και επισφαλές οικονομικό περιβάλλον κατά την μετάβαση στη νέα χιλιετία, έβαλε ένα τέλος στην όλη προσπάθεια.

cruise x
Cruise-X 1998, το ένα και μοναδικό μοντέλο στην προσπάθεια αναγέννησης της εταιρείας 

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, όπου οι τίτλοι, το εμπορικό σήμα, τα σχέδια, οι πατέντες, ακόμα και τα domains της εταιρείας και ότι συνιστά της υπόσταση της ιστορικά, θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Mecum, στις 27 Ιανουαρίου στο Las Vegas.

Tα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει, η βιομηχανία της μοτοσυκλέτας διάγει μια περίοδο παγκοσμιοποιημένης σύντηξης και ακόμα και αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από εγχώριους επενδυτές, το σίγουρο είναι ότι οι ραγδαία ανερχόμενες κατασκευάστριες και κοινοπραξίες από Κίνα και Ινδία, είναι διατεθειμένες να δώσουν Γη και Ύδωρ, για να αποκτήσουν μια επωνυμία που θα τους επιτρέψει την διείσδυση τους στις αγορές της δύσης. Αναμένουμε τις εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 14:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon