Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 18:10

Συνέδριο ΠΑΣΕΕΔ

 

Έρχεται ΚΤΕΟ, κάρτα θορύβου και καυσαερίων

 

 

 

Την Κυριακή 5/12 πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το 2ο συνέδριο για το 2010. Στόχος του διοικητικού συμβουλίου η ενημέρωση των μελών σχετικά με την εξέλιξη στο χώρο της μοτοσυκλέτας, τους νέους νόμους και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει ο κλάδος  τα νέα μέτρα.

Η αγορά και η πορεία της

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Δικύκλων που ιδρύθηκε πριν από 27 χρόνια έχει καταφέρει σημαντικές βελτιώσεις στο χώρο της μοτοσυκλέτας.

Για παράδειγμα, το 1986 πωλούνταν στη χώρα μας 15.000 μοτοσυκλέτες και οι κάτοχοι supersport και superbike ανά την Ελλάδα, ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα και γνωστοί με τα μικρά τους ονόματα.

Το τοπίο άλλαξε, η αγορά μεγάλωσε, τα οχήματα έφτασαν τις 100.000 ετησίως και σίγουρα ο ΠΑΣΕΕΔ έχει βάλει σε μεγάλο σημείο το χεράκι του.

Στο συνέδριο της Κυριακής, συζητήθηκαν τρόποι για την σωστή αντιμετώπιση των πελατών κατόχων μοτοσυκλετών από τους εμπόρους και τα συνεργεία, αλλά και προετοιμασία για τους νέους νόμους. Μίλησαν δημοσιογράφοι από το χώρο της μοτοσυκλέτας (Χρήστος Χατζάρας, Στέφανος Κόκκαλης) αλλά και συγκοινωνιολόγοι (Δημήτρης Λουκάς) σχετικά με την ασφάλεια κατά την οδήγηση, όπως και ο δικηγόρος της ΜΟΤΟΕ (Θόδωρος Γαζούλης). Παράλληλα βραβεύτηκε η κορη μέλους του συνδέσμου (Γιώργος Αραούζος) για τις επιτυχίες της στην κολύμβηση στο παγκόσμιο στερέωμα. Συζητήθηκαν και προτάσεις για τα διπλώματα και τον διαχωρισμό τους σε τρεις κατηγορίες, ξεκινώντας από τα 16 χρόνια και 50 κυβικά, τα 18 και μέχρι 45 ίπους και από τα 20 έτη και πάνω, ελεύθερο.

Τα νέα μέτρα

Από 1η Ιανουαρίου 2011 θα τεθεί σε ισχύ η έκδοση κάρτας καυσαερίων και θορύβου για τις μοτοσυκλέτες. Το ίδιο θα ισχύσει από την νέα χρονιά και για το ΚΤΕΟ μοτοσυκλετών.

 Οι νέες υπηρεσίες θα δημιουργήσουν νέες παροχές αλλά και ένα τεράστιο πρόβλημα στην αγορά η οποία προς το παρόν δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Οι ιδιοκτήτες δικύκλων μπορούν εύκολα να μην δώσουν την απαραίτητη σημασία στα νέα μέτρα και να βρεθούν αντιμέτωποι με τα υπέρογκα πρόστιμα που θα ανέρχονται στα 700euro.

Ο ΠΑΣΕΔ βλέποντας το μέλλον να πλησιάζει γρηγορότερα, ενημέρωσε τα μέλη του για τα νέα μέτρα που θα ψηφιστούν και θα γίνουν Φ.Ε.Κ. με στόχο να ανακοινωθούν σύντομα και να μετρήσουν από την νέα χρονιά.

Κατά πόσο θα είναι έτοιμη η αγορά, οι έμποροι και τα συνεργεία, να ανταπεξέλθουν στα νέα αυτά μέτρα, είναι κάτι που θα το δούμε σύντομα.

Τα μέτρα και η αντιμετώπιση

Όσον αφορά το ΚΤΕΟ. Η κυβέρνηση έχει μεταφράσει απλά ένα κείμενο με 260 περίπου σημεία ελέγχου σε μία μοτοσυκλέτα, κάτι πρακτικά αδύνατο. Ουσιαστικά, αν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα μεταφράζεται ως υψηλό κόστος για τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας, η οποία θα πρέπει να λυθεί βίδες για να ελεγχθεί! Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε. Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται σχολαστικά, και πολύ απλά, θα μπορεί κάποιος να επιβάλλει πρόστιμο αμέσως μετά. Αν σκοπεύει στο τελευταίο, τότε αυτός ο νόμος, θα χτυπήσει φλέβα και θα αποφέρει ζεστό χρήμα, αν και οι τιμές που ακούστηκαν δεν ήταν τσουχτερές (10euro ανά έλεγχο).

Ο ΠΑΣΕΔ δουλεύει ώστε να πείσει την κυβέρνηση να δεχθεί έναν έλεγχο σε οκτώ σημεία, όπως γίνεται και στα αυτοκίνητα (ελαστικά, φρένα, ανάρτηση, θόρυβο, φώτα, αλυσίδα κλπ.)

Η λογική κάτω από τα επιχειρήματα του ΠΑΣΕΔ σίγουρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την μανία των εισπρακτικών μέτρων αλλά αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

 Σχετικά με τις κάρτες καυσαερίων και θορύβου. Ο νόμος αναφέρει πως η θορυβομέτρηση πρέπει να γίνεται σε ειδικό χώρο, διαστάσεως 56 τετραγωνικών μέτρων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ώστε να μετριούνται σωστά οι μοτοσυκλέτες, και ήταν ένα από τα σημαντικά θέματα. Ο ΠΑΣΕΔ προτείνει ως λύση την δημιουργία μετοχικών κέντρων ελέγχου, ανά πόλη, ώστε να απευθύνονται εκεί για σωστό έλεγχο οι μοτοσυκλετιστές.

Ωστόσο, είναι άγνωστο ακόμη το όριο θορύβου που θα θεσπίσει το κράτος, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τα όργανα της τάξης θα μετρούν και θα επιβάλλουν πρόστιμα.

Στις 18 Δεκεμβρίου που θα ψηφιστεί ο νέος νόμος θα ξέρουμε. Μέχρι τότε, ξεθάψτε τις αθόρυβες εργοστασιακές εξατμίσεις από το υπόγειο για να είστε έτοιμοι.

Φωτογραφίες

BikeIt.gr Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 10:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « WEC Μετέωρα Enduroδικείο Λαγκαδά »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube