.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 11:09

Ρεπορτάζ – Ελεύθερο camping, νέα πρόστιμα και εφορία

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

 

Κάνετε ελεύθερο camping; Αναπολείτε εκείνες τις ωραίες χρονιές που απολαμβάνατε μόνοι σας ή με παρέα κάποια παραλία, χωρίς να κινδυνεύετε να συλληφθείτε; Διαβάστε τι άλμα “εξέλιξης” έχουν κάνει τα πρόστιμα στα χρόνια που πέρασαν, αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε.

Την πληρώνουν οι φυσιολάτρες


Παλιά ήταν καλύτερα, σε πολλά πράγματα, όπως και στο ελεύθερο camping, όπου, μπορούσες να απολαύσεις ένα ωραίο μέρος, μία μοναδική παραλία, χωρίς να κινδυνεύεις να συλληφθείς και να χρεωθείς ένα βαρύ πρόστιμο. Από τη μία, η ανάγκη του κόσμου να στραφεί στο ελεύθερο camping για οικονομικούς λόγους, έφερε στο camping ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα αναφορικά με την προστασία της φύση, οι οποίοι φεύγοντας από την παραλία, άφηναν εκεί και όλα τα σκουπίδια τους, αλλοιώνοντας το τοπίο. Από την άλλη, είναι ευρέως γνωστό πως όταν τα camping και τα ξενοδοχεία είχαν διαθεσιμότητα, η αστυνομία έβγαινε “παγανιά” προκειμένου να διώξει τους ελεύθερους κατασκηνωτές και να αναγκαστούν να στραφούν στα οργανωμένα καταλύματα.

Και από την άλλη, οι πραγματικοί φυσιολάτρες, οι οποίοι απολαμβάνουν την φύση, την προστατεύουν, και φεύγοντας από μία παραλία, την αφήνουν πιο καθαρή, δεν έφταιγαν σε τίποτα για τους νόμους που έχουν θεσπιστεί. Ωστόσο, ακόμη και φέτος, η αστυνομία κυνηγάει τους ελεύθερους κατασκηνωτές, στους οποίους τα πρόστιμα που επιβάλλονται, έχουν αυξηθεί. Εκτός από τις συλλήψεις που έχουν ήδη γίνει όλο το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε Κυκλάδες, στην Κρήτη, Χαλκιδική αλλά και Εύβοια, επιβάλλεται και πρόστιμο που έχει αυξηθεί στα 300euro από 174 που ήταν παλιά. Παράλληλα, το πρόστιμο έχει ενταχθεί στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό. Έτσι, αν ο ελεύθερος κατασκηνωτής – παραβάτης, δεν τακτοποιήσει το πρόστιμο μέσα σε διάστημα δέκα ημερών – όπου και θα έχει έκπτωση -50%, το πρόστιμο θα πάει στην εφορία.

Υπάρχουν όμως περιοχές στις οποίες οι δημοτικές αρχές είναι χαλαρές με το ζήτημα και ενθαρρύνουν τους ελεύθερους κατασκηνωτές αφού βλέπουν τα οφέλη του. Έτσι, στην Ανάφη, στην Τήλο και στην Νίσυρο, θα τύχετε καλύτερης αντιμετώπισης. \

 Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ωστόσο, υπάρχουν τρόπο για να προστατευτούμε. Συνήθως, τα “πεσίματα” από την αστυνομία γίνονται τις πρώτες πρωϊνές ώρες, το ξημέρωμα, όταν βγαίνει ο ήλιος. Η σκηνή μπορεί νόμιμα να λειτουργήσει ως καταφύγιο τις βραδινές ώρες, αλλά μόλις βγει ο ήλιος, θα πρέπει να την ξεστήσουμε για να είμαστε νόμιμοι – αρκεί να βγάλουμε τις μπανέλες από την θέση τους και να την αφήσουμε να πέσει στο έδαφος. Η απαγόρευση ισχύει αποκλειστικά από την Ανατολή έως την δύση του Ηλίου.

Η σκηνή θεωρείται κατοικία και καλύπτεται από άσυλο (άρθρο 9 παρ. 1 εδ. α του Συντάγματος) και η είσοδος αστυνομικού οργάνου επιτρέπεται μόνο με ένταλμα. Μπορείτε δηλαδή να είσαστε μέσα και να τους αφήσετε απ’ έξω να περιμένουν όσο θέλουν. Δεν έχουν δικαίωμα να μπουν.
Βέβαια, αυτή η απαγόρευση θεωρείται αντισυνταγματική για τους παρακάτω λόγους:

Δικαίωμα ελεύθερης χρήσης των κοινόχρηστων χώρων:
Βάσει νομολογίας, ΜΠρΑθ 10691/97 και των άρθρων 966-968 ΑΚ ως κοινόχρηστα ορίζονται εκείνα τα πράγματα που δεν μπορούν να είναι αντικείμενο συναλλαγής ή να ανήκουν σε κάποιον. Μπορεί όμως ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει.

Δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, διαμονής και ανάπτυξης της προσωπικότητας:
Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρ.13) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (Ν.2462/97,Άρ.12/1), οποιοσδήποτε βρίσκεται νόμιμα στο έδαφος ενός κράτους έχει δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και ελεύθερης επιλογής κατοικίας.

 Τα δικαιώματα

Δικαίωμα στην απόλαυση και προστασία της φύσης:
Το άρθρο 24 του Συντάγματος ορίζει ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός. Η παραπάνω απόφαση δέχεται ότι η προστασία της χρήσης των περιβαλλοντικών αγαθών που στηρίζεται στον ΑΚ 57, περιλαμβάνει όχι μόνο το δικαίωμα χρήσης στη στενή του έννοια αλλά και το δικαίωμα διάσωσης και απόλαυσης των περιβαλλοντικών αγαθών.
Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Συντάγματος, οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν να επιβληθούν στα δικαιώματα πρέπει να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας, να είναι δηλαδή κατάλληλοι, αναγκαίοι και αναλογικοί. Έτσι και η απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης είναι παράλογη και μη νόμιμη αφού αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του δικαιώματος της προσωπικότητας στο όνομα μιας μόνο πιθανότητας πρόκλησης αρνητικών επιπτώσεων στις περιβαλλοντικές συνθήκες από ορισμένους κατασκηνωτές.

Δικαίωμα στην οικονομική βιωσιμότητα, τόπων και ανθρώπων:
Ο αποκλεισμός της δυνατότητας της ελεύθερης κατασκήνωσης συνιστά αποκλεισμό για τους μη διαθέτοντες τα οικονομικά μέσα που απαιτούνται για άλλου είδους διακοπές ή ακόμα και οργανωμένες κατασκηνώσεις, αν και υπάρχει εναλλακτική λύση. Έτσι, στην ουσία παραβιάζεται η αρχή της ισότητας του Συντάγματος που προβλέπει ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων (Αρ.4/2).
Ισότητα σε αυτήν την περίπτωση σημαίνει πως έχουν όλοι οι πολίτες την δυνατότητα αναψυχής και ξεκούρασης αναλογικά πάντα με τις δυνατότητές τους. Ο αποκλεισμός των ελεύθερων κατασκηνωτών συχνά οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών κατά τόπους.

 Επιλέγουμε camping

Σύμφωνα με το νόμο Ν.2160/93 «Ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις», που προσφάτως τροποποιήθηκε, απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση σε κοινόχρηστους χώρους, δάση, αιγιαλούς, ακόμη και σε ιδιωτικά οικόπεδα, με πρόστιμο 300 ευρώ (150 αν πληρωθεί σε 10 μέρες, 300 ευρώ μετά και μετακύλιση στην εφορία αν δεν πληρωθεί σε δύο μήνες). Επίσης το πλημμέλημα είναι αυτόφωρο, οπότε νομικά επιτρέπει στα όργανα του κράτους την επιτόπου σύλληψη.

Οπότε, αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι… την “πάπια” όταν δούμε αστυνομία, και αν είμαστε έξω από την σκηνή, να πούμε ότι δεν είναι δική μας. Δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα, αλλά και ούτε να την πειράξουν, χωρίς ένταλμα.
Προσέχουμε για να έχουμε, αλλά κυρίως, στήνουμε σε σημεία που δεν ενοχλούμε, απολαμβάνουμε την φύση, καθαρίζουμε την περιοχή, και είμαστε όσο πιο κοντά στο camping γίνεται. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος επιλογής του συγκεκριμένου είδους διακοπών!

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 13:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon