.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 11:36

Ρεπορτάζ - Διπλώματα οδήγησης και αλλαγές στον ΚΟΚ

 

Τι αλλάζει από το 2013

 


Θυμάστε που κυκλοφορούσαν κάποιοι χωρίς δίπλωμα, τους σταματούσε η αστυνομία και τους έκανε επίπληξη, άντε το πολύ – πολύ, να τους πήγαινε μέσα για να τους φοβίσει και λίγο μετά αφήνονταν ελεύθεροι; Παλιά αυτά!

Τι ισχύει με τον νέο ΚΟΚ


Τέλος η χαλαρότητα από δω και στο εξής, μιας και η στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, το δίπλωμα δηλαδή, γίνεται ξανά πλημμέλημα από πταίσμα που ήταν. Ο λόγος δεν είναι βέβαια γιατί ξύπνησε μία μέρα το κράτος και θέλησε να μας φοβίσει, αλλά επιβάλλεται να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή οδηγία – το συγκεκριμένο μέτρο μόνο καλό και ασφάλεια μπορεί να φέρει στην καθημερινή κυκλοφορία.
Αλλάζει όμως και η εκδίκαση των ποινών και από το πταισματοδικείο επιστρέφει στα ποινικά δικαστήρια. Ο αναβάτης ή οδηγός, θα τιμωρείται με φυλάκιση, όπως ίσχυε παλαιότερα, και θα επιβαρύνεται και με χρηματικό πρόστιμο. Και όπως γινόταν παλιά, ο μη κάτοχος διπλώματος, θα συλληφθεί και στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας θα κρατηθεί στο τμήμα μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του.
Μειώνονται τα ποσά για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας οδήγησης
Κάθε 15 χρόνια θα ανανεώνονται τα διπλώματα για μοτοσικλέτες και άδειες Β΄ κατηγορίας
Όποιος βρεθεί να οδηγεί χωρίς δίπλωμα θα πάει φυλακή ένα χρόνο και θα πληρώσει πρόστιμο 200 ευρώ
Αλλάζουν επίσης όλα τα πρόστιμα σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει κάποιο έγγραφο της μοτοσυκλέτας στο σπίτι.

Τροποποιείται ο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τις κατηγορίες και τη διάρκεια ισχύος των αδειών οδήγησης, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει όλες τις παραπάνω αλλαγές.

Οι αλλαγές επιγραμματικά

Μειώνονται τα χρηματικά ποσά για την αρχική χορήγηση (από 110euro σε 90euro) ανανέωση (από 90euro σε 70euro) και έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, καθώς και για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (από 70euro σε 40euro).

Επίσης με σκοπό τη μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, ορίζεται ότι η αμοιβή για την πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση καταβάλλεται από τους πολίτες απευθείας στους γιατρούς και όχι μέσω των Υπηρεσιών Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, όπως ισχύει σήμερα.

Τροποποιούνται τα άρθρα 94 και 95 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2006/126/ΕΚ, προκειμένου να εισαχθούν οι νέες κατηγορίες αδειών οδήγησης συμπεριλαμβανομένης και της κατηγορίας των μοτοποδηλάτων (ΑΜ).

Επίσης ορίζεται η ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης με διάρκεια τα δεκαπέντε έτη (μοτοσυκλέτες, κατηγορία Β' οδήγησης) που θα ανανεώνονται μετά από ιατρικές εξετάσεις.

Επανέρχεται η παλαιά διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο άρθρο 94, που ίσχυε πριν την έκδοση του Ν. 3904/2010 (Α’ 218), με την οποία προβλέπεται ότι αυτός που καταλαμβάνεται να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έναν (1) έως δώδεκα (12) μήνες και με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων ευρώ (200euro), λόγω της σοβαρότητας της παράβασης και για λόγους διασφάλισης της οδικής ασφάλειας.

Επίσης σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται και η αφαίρεση για 30 ημέρες της κατεχόμενης άδειας οδήγησης. Με τις παραπάνω ποινές τιμωρούνται και όσοι καταλαμβάνονται να οδηγούν μοτοποδήλατο στερούμενοι της σχετικής άδειας οδήγησης.

Διπλασιάζεται, από 200euro σε 400euro, το διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε επαγγελματία οδηγό όταν καταλαμβάνεται να οδηγεί αυτοκίνητο φορτηγό ή λεωφορείο χωρίς να κατέχει το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας και αφαιρείται η άδεια οδήγησής του, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες.

Αλλαγές στον ΚΟΚ

Συμπληρώνεται το άρθρο 100 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τα έγγραφα που θα πρέπει κάθε οδηγός να φέρει όταν οδηγεί οποιοδήποτε όχημα και καθορίζεται διοικητικό πρόστιμο 20euro για κάθε ένα από τα ελλείποντα δικαιολογητικά αντί του ισχύοντος προστίμου των 20euro για το σύνολό τους.

Προβλέπεται η συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Αναθεώρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο υπουργείο, η οποία αναλαμβάνει την προετοιμασία βελτίωσης και τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στο σύνολό του.

Το συνολικό κόστος για την απόκτηση διπλώματος είναι αυξημένο αφού οι υποψήφιοι υποχρεούνται να παρακολουθήσουν περισσότερες ώρες μαθημάτων (από 20 ώρες σε 25 ώρες), ενώ παράλληλα, προβλέπεται χρέωση 30 ευρώ για την εκτύπωση οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης. Σε κάθε περίπτωση έκδοσης αντιγράφου οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής, καταβάλλεται , πέραν του αναγκαίου ποσού για την εκτύπωση της άδειας, και το ποσό των 30 ευρώ. θεσπίζεται παράβολο 10 ευρώ, το οποίο θα πληρώνουν οι υποψήφιοι κάθε φορά που θα επανεξετάζονται σε περίπτωση αποτυχίας.
Παράλληλα εισάγονται οι νέες κατηγορίες αδειών οδήγησης, οι οποίες δεν υπήρχαν, κατηγορία των μοτοποδηλάτων (ΑΜ), των φορτηγών έως 7,5 τόνων Γ1 (C1) και των λεωφορείων έως 16 θέσεων Δ1 (D1) . Τέλος, το δίπλωμα ΑΜ θα δίδεται και αυτό από τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών.
Τα νέα διπλώματα οδήγησης θα δίνονται σε μορφή πλαστικής πιστωτικής κάρτας, με τυποποιημένη ευρωπαϊκή μορφή και αυστηρή προστασία της ασφάλειας. Ισχύουν ταυτόχρονα και τα παλιά χάρτινα διπλώματα τα οποία όμως θα πρέπει να αντικατασταθούν έως το 2033.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 11:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon