Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 18:02

Ρεπορτάζ – Τι επιτρέπεται και τι όχι για τη Μοτοσυκλέτα στο δεύτερο lockdown

Συνεργεία; Βόλτες; Αγώνες; Προπονήσεις; Τι επιτρέπεται και τι όχι στη νέα δύσκολη περίοδο που μας περιμένει;

Όπως δυστυχώς είθισται στην Ελλάδα, κάθε αλλαγή στη νομοθεσία ακολουθείται από ένα νέφος πληροφόρησης, παραπληροφόρησης και φημολογίας. Όταν η κατάσταση είναι συνέπεια έκτακτων συνθηκών, όπως είναι δηλαδή η πανδημία του covid-19, ακόμη χειρότερα.

Η βάση αναφοράς είναι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που ουσιαστικά νομοθετεί το νέο lockdown, παραπέμποντας σε σωρεία σχετικών αποφάσεων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου – αρκετές εξ αυτών από το προηγούμενο ανάλογο μέτρο περιορισμού κυκλοφορίας – που διευκρινίζουν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια τι ισχύει κατά περίπτωση.

Θεωρητικά λοιπόν, ο μόνος λόγος για να καβαλήσουμε μοτοσυκλέτα είναι ως μεταφορικό μέσο. Αυτό περιλαμβάνει όσους/όσες εξακολουθούν να πηγαίνουν στην εργασία τους (με τη σχετική βεβαίωση εργοδότη), καθώς και για τις 6 περίφημες κατηγορίες μετακινήσεων που επιτρέπονται με το ανάλογο SMS ή έντυπο για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Ωστόσο μετά την αρχική ανακοίνωση που προέβλεπε κλείσιμο σύσσωμου του λιανεμπορίου πλην καταστημάτων σίτισης, φαρμακείων και pet shop ακολούθησαν κάποιες εξαιρέσεις, όπως και αυτές των εκθέσεων και συνεργείων μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων.

Σε κάθε περίπτωση, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε μετακίνηση καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με την επιχείρηση/υπηρεσία/φορέα που σας ενδιαφέρει για να γνωρίζετε ακριβώς τα απαραίτητα τί και πώς, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις κατά περίπτωση.

Μάσκα

Θυμίζουμε πως η χρήση προστατευτικής μάσκας πάνω στη μοτοσυκλέτα δεν είναι υποχρεωτική, καθώς οι επιβαίνοντες είναι υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτικό κράνος. Μόλις ξεκαβαλήσουμε βέβαια η μασκούλα μπαίνει αυτομάτως, αλλιώς πρόστιμο.

Εκθέσεις - συνεργεία

Τον τελευταίο καιρό λαμβάνουμε και δημοσιεύουμε δελτία Τύπου που ενημερώνουν το κοινό πως οι εκθέσεις και τα συνεργεία μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων θα παραμείνουν ανοικτά αυτήν την περίοδο.

Η επίσημη σχετική ανακοίνωση από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) καλύπτει πλέον όλο το εύρος της αγοράς.

Η μετάβαση σε εκθέσεις και συνεργεία επιτρέπεται με SMS ή έντυπο μετακίνησης και την αιτιολογία του Κωδικού 2.

Αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί μια πρόσφορη περίοδος για συντήρηση και επισκευές όσο για πολλούς δεν είναι απαραίτητο να μετακινούνται καθημερινά για δουλειά.

Βόλτες - ταξίδια

Η μοτοσυκλέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο μεταφοράς αποκλειστικά και μόνο για τις μετακινήσεις που επιτρέπονται, άρα σουλάτσα και εκδρομούλες απαγορεύονται. Καβαλάμε νόμιμα για να πάμε κάθε μέρα στη δουλειά ή για τις αναγκαίες μετακινήσεις μας, όπως προβλέπουν τα εκάστοτε έκτακτα μέτρα που ισχύουν την περίοδο και στην περιοχή που μας ενδιαφέρει.

Ταξίδι με μοτοσυκλέτα επιτρέπεται μόνο στις λιγοστές περιπτώσεις επιτρεπόμενων μετακινήσεων, όπως λ.χ. την άπαξ επιστροφή στη μόνιμη κατοικία από άλλο προορισμό όπου βρεθήκαμε προ του lockdown.

Αγώνες – προπονήσεις

Σύμφωνα με τα προσφάτως εξαγγελθέντα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), αρκετά αθλήματα εξαιρούνται των περιοριστικών μέτρων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η άσκησή τους θα πρέπει να περιοριστεί σε αδειοδοτημένες ανοικτές εγκαταστάσεις, χωρίς αποδυτήρια, ακολουθώντας αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και η ομάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, ενώ φυσικά σε οποιαδήποτε περίπτωση η παρουσία κοινού απαγορεύεται.

Όσον αφορά στα αγωνιστικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα, η Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΑΜΟΤΟΕ), έχει ήδη ενημερώσει από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 πως αναστέλλονται όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Το lockdown δεν αποκλείει το δυνατότητα προπόνησης, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι καλό θα ήταν να μελετήσουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις της ΓΓΑ, καθώς και να επικοινωνήσουν με την αθλητική εγκατάσταση που τους ενδιαφέρει για να μάθουν αν λειτουργεί και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Όπως θα συνέβαινε και με τους αγώνες εν μέσω lockdown (αν γίνονταν), έτσι και οι προπονήσεις αφορούν μόνο τους πιστοποιημένους με δελτίο αθλητές και προϋποθέτουν μια σχετική διαδικασία που θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους.

- Γενική Γραμματεία Αθλητισμού – Αθλητισμός & Covid-19

- Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. – Εγκεκριμένοι αθλητικοί χώροι

KTEO

Όπως μεταδώσαμε νωρίτερα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των ΚΤΕΟ. Εξαιρούνται μόνο όσα διαθέτουν εγκεκριμένη αυτόματη γραμμή τεχνικού για βαριά οχήματα και στις περιπτώσεις αυτές μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Σχολές οδήγησης

Μαζί με την ανακοίνωση για τα ΚΤΕΟ, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των σχολών αλλά και των εξετάσεων οδήγησης. Και πάλι εξαιρούνται μόνο οι διαδικασίες εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών φορτηγών και λεωφορείων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 18:17

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon