.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 09:50

Test - BMW F 900 XR 2020

Παν μέτρον άριστον!

Του Κώστα Γκαζή
Φωτό: Τάκης Μανιάτης

Το F 900 XR φέρει σχεδιαστικά στοιχεία από το S 1000 XR, συνδυάζοντας σπορ χαρακτήρα με τουριστικές δυνατότητες. Μετά τις εξαιρετικές πωλήσεις του μεγάλου XR, ήταν λογικό η BMW να παρουσιάσει μια αντίστοιχη μοτοσυκλέτα στη μεσαία κατηγορία, με αντίστοιχα χαμηλότερο κόστος απόκτησης. Μόνο μην μπερδευτείτε και αναζητήσετε εδώ τις κτηνώδεις επιδόσεις του S 1000 XR, που προέρχεται από τη Superbike S 1000 RR, γιατί θα απογοητευτείτε. Ναι, στην εμφάνιση μοιάζουν τα δυο “αδέλφια”, αλλά στην καρδιά του χαρακτήρα διαφέρουν παρασάγγας, με το ένα να αποτελεί την επιτομή της υπερβολής, και το άλλο τον ορισμό του μέτρου.

Το νέο XR διαθέτει Adventure στοιχεία όπως η όρθια θέση οδήγησης, η καλή προστασία από τα στοιχεία της φύσης, και η άνεση των αναβατών, με κύριο στόχο την ασφάλτινη χρήση, όπως και στον μεγάλο αδελφό. Παράλληλα, το F 900 XR απευθύνεται και στους νέους μοτοσυκλετιστές, καθώς πέρα από τη χαμηλή του σέλα διαθέτει ακόμα μία χαμηλότερη στον έξτρα εξοπλισμό του, αλλά ακόμα και κιτ χαμηλότερων αναρτήσεων για όσους το χρειάζονται.

Απίστευτα επίπεδα εξοπλισμού

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00008

Η BMW προίκισε το F 900 XR με κορυφαίο εξοπλισμό, που προέρχεται από τη μεγάλη premium κατηγορία: Adaptive Cornering Light, Keyless Ride και Intelligent Emergency Call, δεν απαντώνται στη μεσαία κατηγορία, και το F 900 XR είναι το πρώτο που τα διαθέτει, αν και όχι στον βασικό αλλά στον έξτρα εξοπλισμό.

Παρόλα αυτά, ο στάνταρ εξοπλισμός της βασικής έκδοσης είναι εξαιρετικός, με LED φώτα και φλας, συνδεσιμότητα της μοτοσυκλέτας με το smartphone του αναβάτη, ABS, ASC, ρυθμιζόμενη ζελατίνα ακόμα και εν κινήσει δίχως εργαλεία, πρίζα 12V, ρυθμιζόμενες μανέτες, και μεγάλη TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων 6,5 ιντσών.

Το F 900 XR έρχεται με 2 riding modes στον στάνταρ εξοπλισμό του, τα “Rain” και “Sport”, και με ASC (Automatic Stability Control, δηλαδή Traction Control -το οποίο μπορεί και να απενεργοποιηθεί), και δικάναλο ABS που δεν απενεργοποιείται. Αν ο αναβάτης θέλει το κάτι παραπάνω, μπορεί να πληρώσει έξτρα για τα ABS Pro και DTC, που παρέχουν βέλτιστη λειτουργία υπό κλίση, αλλά και για το πακέτο Riding Modes Pro, με 2 ακόμα Riding Modes και τη χρήση των Cornering ABS / TC, DBC, και MSR.

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00013

Ο έξτρα ηλεκτρονικός εξοπλισμός και εξοπλισμός ασφαλείας είναι πραγματικά θεαματικός σε επίπεδο, και περιλαμβάνει: Adaptive Cornering Light (προβολείς που φωτίζουν το εσωτερικό της στροφής), Keyless Ride, Dynamic ESA (ημί-ενεργητική ανάρτηση μόνο στο πίσω μέρος), Riding Modes Pro (έξτρα προγράμματα λογισμικού), Shift Assistant Pro (shifter και blipper), Intelligent Emergency Call (καλεί αυτόματα για βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος), ABS Pro (Cornering ABS, με επίπεδα ρύθμισης), MSR (Motor Slip Regulation, για αποφυγή μπλοκαρίσματος του πίσω τροχού σε απότομο κλείσιμο του γκαζιού), DTC (Cornering Traction Control), DBC (Dynamic Brake Control, μεγιστοποιεί τη δυνατότητα πέδησης στον πίσω τροχό), RDC (ένδειξη πίεσης ελαστικών και συναγερμός σε περίπτωση απώλειας πίεσης), Cruise Control, Σύστημα Πλοήγησης Navigator VI, Keyless Ride, κ.α.

Και φυσικά μην ξεχνάμε όλα εκείνα τα επίσημα έξτρα αξεσουάρ που η BMW έχει εξελίξει ειδικά για τη νέα F 900 XR. Συγκεκριμένα μιλάμε για Μαλακές βαλίτσες και βαλίτσες Touring, Σχάρα αποσκευών, Topcase, Tank Bag σε 2 μεγέθη, Πρόσθετος προβολέας LED, Χούφτες προστασίας, Καρίνα κινητήρα, Ζελατίνα Sport, Διαφορετικές Εκδόσεις Σέλας, Κεντρικό Σταντ, Ρυθμιζόμενα Μαρσπιέ, Προστατευτικό Μανέτας Φρένου, Ψηλότερη Ζελατίνα, Χαμηλή Φιμέ Ζελατίνα, προβολάκια, Θερμαινόμενα Γκριπ, κ.α.

Κινητήρας 105 ίππων, υπόδειγμα ροπής και ελαστικότητας

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00016

Από τον τετρακύλινδρο εν σειρά του S 1000 XR, βρεθήκαμε στον δικύλινδρο εν σειρά του F 900 XR, και από την τερατώδη δύναμη και ροπή σε μια πολύ πιο ελεγχόμενη, φιλική και εύκολη για όλους μονάδα.

Ο κινητήρας του F 900 XR προέρχεται από το F 850 GS του 2018, με αύξηση κυβικών από τα 853 στα 895 κ.εκ., περισσότερη ιπποδύναμη (105 hp στον στρόφαλο) και πιο γεμάτη καμπύλη ροπής. Τα διαστήματα ανάφλεξης είναι στις 270/450 μοίρες, ενώ νέο είναι το σύστημα της εξάτμισης με τελικό που βγαίνει κάτω από τον κινητήρα.

Η BMW έχει δώσει μεγάλη σημασία στην ελαχιστοποίηση των κραδασμών, εφοδιάζοντας το F 900 XR με 2 αντικραδασμικούς άξονες.

Πέρα από τον συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης που βρίσκεται στον στάνταρ εξοπλισμό, στον έξτρα εξοπλισμό βρίσκουμε για πρώτη φορά και το σύστημα MSR που βοηθά τον πίσω τροχό να μην μπλοκάρει σε απότομα κατεβάσματα ή σε απότομο κλείσιμο του γκαζιού.

Σημειώστε την ροπή των 9,4 κιλών στις χαμηλές 6.500 rpm (περισσότερα από 8,9 κιλά μεταξύ 4.500 και 8.500 rpm), ένα χαρακτηριστικό που προσφέρει μεγάλη ευκολία στην καθημερινή χρήση.

Πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00034

Το πλαίσιο του F 900 XR είναι ατσάλινο, σωληνωτό με τον κινητήρα ως φέρων μέρος του, ενώ το ρεζερβουάρ καυσίμου βρίσκεται στην κλασική θέση μπροστά από τον αναβάτη. Το αφαιρούμενο υποπλαίσιο είναι κι αυτό από ατσάλι, ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να δημιουργεί ένα εξαιρετικά κοντό πίσω μέρος.

Το ανάποδο πιρούνι των 43mm διαθέτει διαδρομή 170mm, ενώ δεν ρυθμίζεται. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε ένα μονό αμορτισέρ με διαδρομή 172mm, που διαθέτει προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς, ενώ στο μοντέλο δοκιμής μας είχαμε την τύχη να έχουμε το αμορτισέρ με τη Dynamic ESA, την ημί-ενεργητική δηλαδή ανάρτηση, που ανήκει στον έξτρα εξοπλισμό. Αμφότερες οι αναρτήσεις έχουν κατά τι μεγαλύτερες διαδρομές από του γυμνού F 900 R.

Θα μας πείτε… γίνεται να έχουμε ημί-ενεργητική ανάρτηση μόνο πίσω; Γίνεται, καθώς η BMW το εφαρμόζει ως στάνταρ πρακτική εδώ και χρόνια, αν και στους περισσότερους από τους άλλους κατασκευαστές θα βρείτε αμφότερες τις αναρτήσεις να λειτουργούν ημί-ενεργητικά, σε αντίστοιχες εκδόσεις.

Το ρεζερβουάρ διαθέτει χωρητικότητα 15,5 λίτρων, και είναι μεγαλύτερο από του γυμνού F 900 R με τα 13 λίτρα. Σημειώστε πως η BMW αναφέρει πως το ρεζερβουάρ έχει δημιουργηθεί με plastic-welding (πλαστική συγκόλληση), η πρώτη φορά που γίνεται αυτό σε μια μοτοσυκλέτα.

Στα φρένα μπροστά βρίσκουμε 2 τεράστιους δίσκους των 320 mm, με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες, ενώ πίσω έχουμε έναν ακόμα δίσκο 265 mm με δαγκάνα μονού εμβόλου.

Έγχρωμη TFT οθόνη με πληθώρα ενδείξεων

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00022

Η έγχρωμη TFT οθόνη του F 900 XR είναι μεγάλη, ευκρινέστατη και φωτεινή κάτω από όλες τις συνθήκες. Παρέχει ΜΙΛΙΟΥΝΙΑ ενδείξεις όπως ενδείξεις ταχύμετρου, στροφών κινητήρα, σχέσης κιβωτίου, βολτόμετρου, θερμοκρασίας κινητήρα και περιβάλλοντος, στάθμης καυσίμου, χιλιομετρητών, ρολογιού, πίεσης ελαστικών (στο εξτρά πακέτο) trip computer, service, κ.α. Με το πακέτο Pro Riding Modes ο αναβάτης θα πάρει και έξτρα οθόνες, όπως αυτή του μοντέλου δοκιμής μας, με πρόσθετες ενδείξεις επιβράδυνσης και επέμβασης του Traction Control!

Η συνδεσιμότητα των οργάνων σημαίνει πως το smartphone του αναβάτη συνδέεται με τη μοτοσυκλέτα, παρέχοντας έξτρα ενδείξεις GPS, διαδικτύου, τηλεφωνίας και ηχοσυστήματος.

Χρώματα

bmw f900xr presskit 00004

Το F 900 XR έρχεται σε 3 διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς: Λευκό, Style Exclusive σε γαλβανιζέ μεταλλικό χρυσό και Sport σε αγωνιστικό κόκκινο.

Οι πρώτες εντυπώσεις από κοντά

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00031

Το F 900 XR θυμίζει αρκετά το S 1000 XR, αλλά στο πιο λεπτό, πιο επιθετικό και πιο προχωρημένο, ειδικά με το νέο υποπλαίσιο που του χαρίζει αυτή την φοβερά κοντή ουρά. Ένα στιλ που είδαμε για πρώτη φορά στο Concept 9cento που είχε παρουσιάσει η BMW στο event “Concorso d’Eleganza Villa d’Este” του 2018.

Τα πλαϊνά προστατευτικά του ψυγείου είναι αιχμηρά και προεξέχουν, ενώ στο μπροστινό μέρος τα πλαστικά της μοτοσυκλέτας θυμίζουν τη λεγόμενη “έκρηξη” των απεικονίσεων design, όπου τα μέρη μιας κατασκευής έχουν “εκραγεί”, έχουν δηλαδή έρθει εκτός θέσης, για να ξεχωρίσουν από το τελικό σχήμα. Όπως έχει δείχνουν ιδιαίτερα πρωτότυπα και εντυπωσιακά, αν και προσωπικά δεν θα ήθελα να είμαι πεζός και να πέσει πάνω μου μια μοτοσυκλέτα με αυτές τις αιχμές στο μπροστινό της μέρος.

Πέρα από το ελαφρώς φουτουριστικό design που χτυπάει αμέσως στο μάτι, εντύπωση με την πρώτη ματιά κάνουν η ποιότητα κατασκευής, και το επίπεδο του εξοπλισμού -αν και σημειώνουμε πως το μοντέλο που είχαμε για δοκιμή ήταν φορτωμένο με πάμπολλα έξτρα αξεσουάρ (Keyless Ride, Pro Riding Modes, διπλό σταντ, shifter, dynamic ESA, βάσεις βαλιτσών, κ.α..

Στον βασικό εξοπλισμό θα παρατηρήσει κανείς την μεγάλη TFT οθόνη, το ανάποδο πιρούνι και τα ακτινικά φρένα, τα LED φώτα και φλας, τη ρυθμιζόμενη ζελατίνα και τις ρυθμιζόμενες μανέτες, τους εργονομικούς διακόπτες με το “δαχτυλίδι” joystick της BMW, τις χειρολαβές συνεπιβάτη, το πανέμορφο τελικό εξάτμισης, τις τάπες εύκολης πλήρωσης με αέρα στα ελαστικά, κ.α.

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00019

Η ζελατίνα διαθέτει έναν από τους πιο εύκολους τρόπους ρύθμισης -σε 2 θέσεις- που έχουμε δει, με το χέρι, ακόμα και εν κινήσει, με τη χαμηλή θέση της στάνταρ ζελατίνας να είναι άριστη για κίνηση στην πόλη, και με την ψηλή να προσφέρεται για αυτοκινητόδρομο και ταξίδι. Στην ψηλή, ο υποφαινόμενος, με ύψος 1.70, ο αέρας έρχεται στο πάνω μέρος του κράνους, και μπορεί να μην δημιουργεί στροβιλισμούς, δημιουργεί όμως αρκετό θόρυβο. Υπάρχει και ψηλότερη ζελατίνα που θα βολέψει τους πιο ψηλούς.

Η μοτοσυκλέτα δοκιμής μας διέθετε και σύστημα keyless ride, ένα σύστημα που σου λύνει τα χέρια, γίνεται συνήθεια και μετά δυσκολεύεσαι να επιστρέψεις στις μοτοσυκλέτες με παραδοσιακό κλειδί. Με το keyless ride, απλά τοποθετείς το κλειδί στην τσέπη του μπουφάν σου, και το ξεχνάς. Κατόπιν απλώς πιέζεις το κουμπί POWER που σου παρέχει τις επιλογές ON / OFF (θέτει σε λειτουργία τα ηλεκτρικά κυκλώματα της μοτοσυκλέτας, και την κλείνει) και κλειδώματος τιμονιού, το οποίο γίνεται με παρατεταμένο πάτημα. Σημειώστε πως στον ανεφοδιασμό πρέπει ο διακόπτης να είναι στο OFF για να μπορέσεις να ανοίξεις την τάπα του ρεζερβουάρ τραβώντας το γλωσσίδι της.

Απολαυστική στην οδήγηση

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00005

Η σέλα είναι σχετικά ψηλή για αναβάτη του 1.70, και για να πατήσω εντελώς το πέλμα του ενός ποδιού στο έδαφος έπρεπε να βγάζω ελαφρά το σώμα εκτός σέλας στη στάση.

Το υλικό της είναι αρκετό για αστικές μετακινήσεις, όμως πάσχει ελαφρά στη μακρύτερη παραμονή, όπου θα θέλαμε περισσότερο υλικό για να μην πιάνονται τα οπίσθια του αναβάτη, ενώ το μερίδιο του συνεπιβάτη έχει ακόμα λιγότερο αφρώδες.

Παρόλο τώρα που η BMW έχει τοποθετήσει 2 αντικραδασμικούς άξονες, ανάμεσα στα 160-180 χλμ/ώρα το F 900 XR έχει κάποιους κραδασμούς που τους νιώθεις σε τιμόνι και μαρσπιέ.

Όσον αφορά στη στάση οδήγησης, χέρια και πόδια πέφτουν σε φυσικές γωνίες, δίχως στρίμωγμα, τουλάχιστον για αναβάτη του ύψους μου.

Η απόδοση του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα με τους 105 ονομαστικούς ίππους και τους 91 στον τροχό (σημειώστε πως η μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας ήταν άστρωτη, κι έτσι αναμένουμε να βγάλει περισσότερα άλογα σε επόμενες δυναμομετρήσεις), είναι ηλεκτρική, μετρημένη και δεν εξιτάρει. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως απογοητεύει, καθώς 90+ άλογα στον τροχό φτάνουν και περισσεύουν για όλες τις χρήσεις. Απλώς δεν έχει την ένταση και τον τσαμπουκά που μπορεί κανείς να βρει πχ. στον ανταγωνιστή Tracer 900, ή φυσικά στον μεγάλο εκρηκτικό αδελφό S 1000 XR. Εν τέλει, η απόδοση αν δεν είναι αυτή που θα ονειρευόσουν, είναι ακριβώς αυτή που χρειάζεσαι.

Εκεί που λάμπει το μοτέρ είναι στην φανταστική ελαστικότητα του, κάτι που λύνει τα χέρια του αναβάτη, και μειώνει στο ελάχιστο τις αλλαγές ταχυτήτων.

Στις ρυθμίσεις Dynamic Pro ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει την απόκριση του κινητήρα (Rain, Road, Dynamic και Dynamic Pro), όπου όσο ανεβαίνει εκείνη γίνεται πιο απότομη. Το Traction Control στη μοτοσυκλέτα δοκιμής μας είχε 4 επίπεδα, και δούλευε υποδειγματικά, ενώ μπορούσες και να το απενεργοποιήσεις αν ήθελες -κάτι που δεν συμβαίνει με το ABS. Αν έχεις το έξτρα πακέτο Pro πάντως, μπορείς να απενεργοποιήσεις το ABS ΜΟΝΟ στον πίσω τροχό.

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00024

Τα menu των οργάνων είναι διαισθητικά (τα χειρίζεσαι με το κουμπί MODE στο δεξί γκριπ για τα Riding Modes, και με το το MENU και το “δαχτυλίδι” στο αριστερό γκριπ) αλλά οι επιλογές είναι πραγματικά ΑΠΕΙΡΕΣ (θέλεις shift light να σου λέει πότε να αλλάξεις ταχύτητα κιβωτίου; στις πόσες στροφές; πώς θέλεις να λειτουργεί; να είναι αναμμένο ή να αναβοσβήνει; τα drl φώτα τα θέλεις ανοιχτά ή κλειστά; το traction control on ή off; σε τι επίπεδο θέλεις να είναι το ABS; Ποια διάταξη οθόνης θέλεις να βλέπεις; Την κλασική; την sport (έξτρα πακέτο); την οθόνη My Vehicle; Το Trip Computer 1; Το 2; Και περίπου 10.000 ακόμα επιλογές!) και θέλουν ψάξιμο, τουλάχιστον στην αρχή, και συνήθεια. Πειραματίζεσαι πάντως ελεύθερα, αλλάζοντας τα πάντα, καθώς υπάρχει στο τέλος και η σωτήρια επιλογή RESET, που γυρίζει όλες τις επιλογές στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις.

Αν θέλαμε να γκρινιάξουμε για την οθόνη, θα μπορούσαμε να πούμε πως αισθητικά η καμπύλη των στροφών που πιάνει το μεγαλύτερο μέρος των οργάνων στη βασική οθόνη θα μπορούσε να είναι και μικρότερη, ώστε να χωρέσουν στην ίδια διάταξη περισσότερες ενδείξεις. Αυτό είναι και το μοναδικό μας παράπονο όσον αφορά αυτά τα εκπληκτικά κατά τα άλλα όργανα.

Στις πολύ χαμηλές στροφές και στις χαμηλές ταχύτητες, στο άνοιγμα του γκαζιού από τέρμα κλειστό, ο κινητήρας επιδεικνύει ελαφρώς απότομη απόκριση, ενώ σε μεσαίες και ψηλές στροφές τα πράγματα φτιάχνουν, και η απόκριση και η λειτουργία είναι υποδειγματικές.

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00004

Στην αστική μετακίνηση, στο πυκνό μποτιλιάρισμα, η μοτοσυκλέτα θέλει λίγο παιχνίδι με τον συμπλέκτη για ομαλή κίνηση με το γκάζι, ενώ από την άλλη το τιμόνι είναι ιδιαίτερα φαρδύ και προσφέρει άριστους μοχλούς για εύκολες μανούβρες, ενώ bonus στην αστική κίνηση είναι ο μαλακός συμπλέκτης.

Δυστυχώς το τιμόνι δεν κόβει πολύ, και έτσι στις επιτόπιες μανούβρες θα θελήσετε να κάνετε λίγο εμπρός-πίσω, για να στρίψετε επιτόπου σε στενό δρόμο.

Το κιβώτιο είναι σφιχτό, ενώ το shifter που είχε η μοτοσυκλέτα δεν με τρέλανε, σε βαθμό μάλιστα που στο τέλος της δοκιμής μου να αναρωτιέμαι αν με κάποιο τρόπο το είχα απενεργοποιήσει, τόσο σκληρή ήταν η λειτουργία του.

Το κέντρο βάρους είναι σχετικά ψηλά, και σε συνδυασμό με τα 220 κιλά βάρους, η μοτοσυκλέτα θέλει μια μικρή προσοχή στις μανούβρες, όμως αν εγώ με τα 62 μου κιλά το έβαζα σχετικά εύκολα στο διπλό σταντ, ε τότε τα πράγματα δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολα για τους αναβάτες κατηγορίας “φτερού”.

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00028

Εκεί που εντυπωσιάστηκα ήταν στις αναρτήσεις, που είναι εκπληκτικές σε όλα τα επίπεδα. Σφιχτές, σπορ και σωστές ΚΑΙ για τις ελληνικές συνθήκες, δίχως να σε χτυπούν στη μέση. Το πιρούνι μπορεί να μην έχει ρυθμίσεις, είναι άριστο όμως σε όλους τους ρυθμούς, από βόλτα έως και sport οδήγηση, και συνεργάζεται τέλεια με το πίσω αμορτισέρ -που στο μοντέλο δοκιμής μας είχε και Dynamic ESA. Η μοτοσυκλέτα δεν θέλει πίεση για να μπει στη στροφή, βουτώντας μέσα μόνο με τη σκέψη, δίχως προσπάθεια με φοβερή ευελιξία, αλλά και δίχως αυτό να συνεπάγεται νευρικότητα στα πολλά, όπου η μοτοσυκλέτα είναι βράχος σταθερότητας!

Βρέθηκα να στρίβω σε γνωστές μου στροφές με πολλά περισσότερα χιλιόμετρα από ότι περίμενα, με αίσθηση εξωπραγματικής ασφάλειας, και με απίστευτες κλίσεις! Με 180 χλμ/ώρα στη στροφή το F 900 XR ήταν πραγματικά ακλόνητο, ενώ μπορούσα να πιέσω φρένα δίχως αυτό να σηκωθεί, και να αλλάξω τροχιά κατά βούληση, λες και οδηγούσα καλοστημένο Supersport μοντέλο!

Στις στροφές που κάναμε τη φωτογράφηση στου Παπάγου το κλισιόμετρο έγραψε εύκολα 44 μοίρες (οι ενδείξεις του σβήνουν μόλις σβήσεις τον κεντρικό διακόπτη), και το F 900 XR έδειχνε να έχει κι άλλα όρια, κι άλλες δυνατότητες, ενώ δεν έδιωξε και δεν κούνησε ποτέ και πουθενά.

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00030

Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι άριστα για την Ελλάδα, ενώ άριστα είναι και τα φρένα, τόσο σε αίσθηση όσο και σε δύναμη, όμως σε καλή άσφαλτο θα θέλαμε το ABS να επεμβαίνει αργότερα, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να εκμεταλλευθεί καλύτερα τη δύναμη που έχουν.

Η μέση κατανάλωση των 6,3 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα είναι μια πολύ καλή τιμή, που μεταφράζεται σε αυτονομία 246 χιλιομέτρων, ενώ επειδή η χρήση που κάναμε εμείς ήταν αρκετά πιο βενζινοβόρα από ότι εκείνη της τουριστικής χρήσης με σταθερές ταχύτητες, αναμείνατε μικρότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη αυτονομία στο ταξίδι.

Στη φωτογράφηση τώρα, δοκιμάσαμε να κάνουμε σούζα με τη μοτοσυκλέτα, και προς μεγάλη μας έκπληξη ο συμπλέκτης μύρισε αμέσως και ιδιαίτερα έντονα σε βαθμό που φοβηθήκαμε μήπως κάηκε! Το F 900 XR όμως δεν είναι Hooligan όπως ο μεγάλος αδελφός S 1000 XR, και έτσι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον συμπλέκτη για έλλειψη αντοχής στις παράλογες παρεκτροπές ενός hooligan αναβάτη.

Παν μέτρον άριστον

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00029

Το F 900 XR είναι μια μετρημένη, λογική, ικανή μοτοσυκλέτα για αντίστοιχα μετρημένους, λογικούς αναβάτες, που όμως δεν χρειάζεται καν να είναι ιδιαίτερα έμπειροι ή ικανοί για να την ευχαριστηθούν. Στον αντίποδα της υπερβολής του κτήνους S 1000 XR, το F 900 XR έχει για μότο το “παν μέτρον άριστον”, και πράγματι αριστεύει όσον αφορά στον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του.

Πανέμορφο σε design, φιλικό, άνετο και εύκολο για όλους και για όλες, με πολύ καλή προστασία από τον αέρα, κορυφαίο εξοπλισμό βασικής έκδοσης, τρομερό κράτημα και χαμηλή κατανάλωση, υπερπλήρες ηλεκτρονικό οπλοστάσιο, TFT οθόνη οργάνων και συνδεσιμότητα στον βασικό εξοπλισμό, και δυνατότητα για “φόρτωμα” με αδιανόητα επίσημα aftermarket αξεσουάρ, το F 900 XR μπορεί να αποτελέσει με την ίδια ευκολία την πρώτη ή την τελευταία μοτοσυκλέτα σας. Το ίδιο κατάλληλη για πρώτη μεγάλη μοτοσυκλέτα, αλλά και για τη μοτοσυκλέτα ενός κατασταλαγμένου αναβάτη που ξέρει τι ζητά και θέλει να “γεράσει” με μια μοτοσυκλέτα που να του προσφέρει όλα όσα θα μπορούσε να προσφέρει αυτό ακριβώς το “πάν μέτρον άριστον”.

Η βασική έκδοση της κοστίζει 11.950 ευρώ, τιμή απολύτως λογική για αυτά που προσφέρει η μοτοσυκλέτα, και στα πλαίσια του φάσματος της συγκεκριμένης κατηγορίας, ενώ αν θελήσετε να την εξοπλίσετε με αξεσουάρ… the sky’s the limit.

Ακολουθεί ο κατάλογος των έξτρα επίσημων αξεσουάρ που είχε η F 900 XR της δοκιμής μας, μαζί με τις τιμές τους.

bmw f900xr 2020 bikeitgr test 00032

Adaptive Headlight (παραγγέλνεται σε συνδυασμό με το μπροστά φανάρι Pro) 390 €

· DTC (παραγγέλνεται σε συνδυασμό με το Riding Modes Pro – Dynamic Pro, Dynamic, Enduro, Enduro Pro – παραγγέλνεται σε συνδυασμό με το ABS Pro) 420€

· Φώτα Ημέρας LED 0 €

· Dynamic Engine Brake (παραγγέλνεται σε συνδυασμό με το DTC) 0 €

· Comfort (ESA, Keyless, Κεντρικό Σταντ) 750 €

· Touring (Προετοιμασία GPS, Cruise Control) 450 €

· Dynamic (Εμπρός Φανάρι PRO, Shifter) 670 €

· Active (DTC, Riding Modes Pro, Θερμαινόμενα Grips, ABS Pro, Βάσεις για πλαϊνές βαλίτσες) 620 €

· Ένδειξη πίεσης Ελαστικών 230 €

 

Προστασία αναβάτη: Κράνος Bell Qualifier Scorch, Jacket Nordcode Hyper Pro, μποτάκια Forma Soul, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο F900XR
Αντιπρόσωπος BMW Motorrad Hellas
Τιμή (€) από 11,950
Εγγύηση 5 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ σε σειρά, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 895
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 86 x 77
Συμπίεση (:1)  13.1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός, σύστημα anti-hopping (μονόδρομος)
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο με τον κινητήρα ενεργό μέρος του, αφαιρούμενο υποπλαίσιο, αλουμινένιο ψαλίδι
Κάστερ (°)  29.5
Ίχνος (mm) 105.2
Μεταξόνιο (mm) 1,521
Ύψος σέλας (mm) 825
Μήκος (mm) 2,160
Πλάτος (mm) 860
Ύψος (mm) 1,420
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   219 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  15.5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm, διαδρομή 170 mm
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς (προαιρετικά Dynamic ESA), διαδρομή 172 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR17
Πίσω  180/55-ZR17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, BMW Motorrad ABS
Φρένα Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, BMW Motorrad ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  105 / 8,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 9.4 / 6,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 20:24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon