Κατηγορία KTM
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 15:54

EICMA - KTM 390 Adventure

Επιτέλους! Μετά από τόσες spy pics και μετά από τόση αναμονή, το KTM 390 Adventure παρουσιάστηκε επίσημα σε μορφή παραγωγής στην EICMA 2019! Μια μοτοσυκλέτα που έχει τη δύναμη να γράψει τρελές πωλήσεις, καθώς φέρνει πρωτόγνωρη τεχνολογία και επιδόσεις κορυφής, στα Adventure μοντέλα της Α2.

Ο κινητήρας είναι ο γνωστός απολαυστικός μονοκύλινδρος τετράχρονος με τα 373 κ.εκ. τους 43hp και τα 3,8kgm ροπής που έχουμε δει στα 390 Duke & RC 390.

Με δυο εκκεντροφόρους επικεφαλής, τέσσερις βαλβίδες και ηλεκτρονικό ψεκασμό, ο κινητήρας αυτός έχει αποδείξει προ πολλού την παροιμιώδη αξιοπιστία του (πιστόνι με επίστρωση DLC, κλπ.), την απίθανη παροχή ισχύος, την γραμμικότητα του, και την μικρομετρική ακρίβεια του ψεκασμού και του ride-by-wire του.

Ο συμπλέκτης είναι περιορισμένης ολίσθησης, ενώ το κιβώτιο είναι 6 σχέσεων. Ο κινητήρας καλύπτει τις Euro 4 προδιαγραφές, ενώ το τελικό της εξάτμισης βγαίνει στο πλάι, με κλίση προς τα πάνω, για προστασία από πέτρες και ξύλα στις off-road διαδρομές. Επίσης, για τη νέα αποστολή της μοτοσυκλέτας, ο κινητήρας έρχεται με μια προστατευτική ποδιά στο κάτω μέρος του. Σημειώστε πως η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος είναι τα 200mm.

Το πλαίσιο χωροδικτύωμα εμπνέεται από εκείνο του KTM 450 Rally μας λέει η αυστριακή εταιρεία, ενώ το 390 Adventure έχει μεταξόνιο 1.430mm και γωνία κάστερ 26,5 μοιρών, για άριστο έλεγχο στην εκτός δρόμου οδήγηση.

Το ατσάλινο υποπλαίσιο είναι αφαιρούμενο με 4 βίδες, ενώ εξελίχθηκε με γνώμονα το μικρό βάρος αλλά και την αντοχή για το φόρτωμα που επιβάλλει η κατηγορία, ενώ το ψαλίδι είναι αρκετά μακρύ για να χωρέσει οποιοδήποτε off-road ελαστικό θα θελήσει να τοποθετήσει ο αναβάτης.

Στις αναρτήσεις υπεύθυνη είναι η WP με πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι 43mm, και επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ. Οι διαδρομές είναι 170mm μπροστά και 177mm πίσω, ενώ το σύστημα των αναρτήσεων ονομάζεται WP APEX.

Το WP APEX 43 πιρούνι είχε εξελιχθεί αρχικά για enduro οδήγηση, με την ΚΤΜ να υποστηρίζει πως είναι ο απόλυτος ηγέτης στην κατηγορία. Διαθέτει ελατήριο σε κάθε καλάμι, αλλά κάθε καλάμι εκτελεί διαφορετική λειτουργία: απόσβεση συμπίεσης στην αριστερή πλευρά, και απόσβεση επαναφοράς στη δεξιά.

Η ΚΤΜ αναφέρει πως ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει το ύψος του τιμονιού με τα επίσημα αξεσουάρ της φίρμας.

Στα φρένα βρίσκουμε έναν μεγάλο δίσκο 320mm της BYBRE (θυγατρική της BREMBO) μπροστά, με 4πίστονη ακτινική δαγκάνα, και έναν ακόμα δίσκο πίσω με δαγκάνα ενός πιστονιού. Η μοτοσυκλέτα έρχεται με δικάναλο ABS της Bosch, που μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Το ρεζερβουάρ τώρα μπορεί να μεταφέρει 14,5 λίτρα καυσίμου, νούμερο που η ΚΤΜ υποστηρίζει πως μεταφράζεται σε περισσότερα από 400 χιλιόμετρα αυτονομίας!

Η οθόνη οργάνων είναι TFT, έγχρωμη, με πληθώρα πληροφοριών, όπως έχουμε συνηθίσει από το τελευταίο 390 Duke, ενώ στα αριστερά υπάρχει ένας εργονομικός διακόπτης για τον χειρισμό των ενδείξεων και την αλλαγή των ρυθμίσεων.

Η σέλα είναι δυο επιπέδων, ενώ το ύψος σέλας αναβάτη φτάνει τα 858mm. Η σέλα του τελευταίου είναι πιο στενή μπροστά, για να πατάει εύκολα εκείνος στο έδαφος. Η σέλα αφαιρείται εύκολα για πρόσβαση στο φίλτρο αέρα, αλλά και σε έναν μικρό αποθηκευτικό χώρο.

Τα μαρσπιέ είναι ανθεκτικά και πλατιά, ώστε να ικανοποιήσουν ακόμα και τα πιο hardcore off-road γούστα, ενώ τα ελαστικά παρεμβύσματα μπορούν να αφαιρεθούν για εκτός δρόμου χρήση.

Το KTM 390 Adventure διαθέτει μια ζελατίνα που προστατεύει μεν από τα στοιχεία της φύσης, αφήνοντας όμως ανεμπόδιστο το βλέμμα του αναβάτη να ελέγχει τον δρόμο μπροστά.

Σημειώστε πως η ζελατίνα ρυθμίζεται, σε 2 θέσεις, αν και η ρύθμιση της απαιτεί εργαλεία. Επιπλέον, η ΚΤΜ διαθέτει 2 ακόμα διαφορετικά μεγέθη ζελατινών για να επιλέξει ο αναβάτης μέσα από τον κατάλογο των έξτρα αξεσουάρ.

Το 390 Adventure έρχεται εξοπλισμένο με το σύστημα KTM MY RIDE, όπου ο αναβάτης μπορεί να συνδέσει το smartphone του με τη μοτοσυκλέτα, για να κάνει και να δεχθεί τηλεφωνικές κλήσεις, να ακούσει μουσική, να χρησιμοποιήσει GPS, κ.α.

Τέλος, το KTM 390 Adventure έρχεται με μεγάλο κατάλογο έξτρα αξεσουάρ, ώστε να μπορέσει ο καθένας να το φέρει εύκολα στα μέτρα του.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 16:00

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon