.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 16:24

Και το όνομα αυτής: Honda XL750 Transalp!

Η Honda κατοχύρωσε στην Ιαπωνία το όνομα XL750 Transalp, επιβεβαιώνοντας πως η περίφημη αναβίωση είναι καθ’ οδόν.

Πάνω από μια δεκαετία έχει περάσει από τότε που η Honda σταμάτησε την παραγωγή του XL700V Transalp, για να έρθουν στη θέση του οι CB500X και NC750X, δύο αρκετά διαφορετικές μοτοσυκλέτες που ξεκίνησαν την πορεία τους με καθαρά ασφάλτινους τροχούς 17 ιντσών, πριν το πρώτο αποκτήσει 19άρη μπροστινό τροχό το 2019.

Τα τελευταία χρόνια ο ιαπωνικός Τύπος έχει πολλάκις επιστρέψει στο θέμα του Transalp δηλώνοντας πως η Honda επεξεργάζεται το ζήτημα, συνδέοντάς το συχνά με την επιστροφή της Africa Twin.

Ελλείψει επίσημων πληροφοριών, η φημολογία εκτοξεύτηκε στη στρατόσφαιρα με μικρές Africa Twin στα 750 ή 850 cc, με νέο κινητήρα ή τον δικύλινδρο των NC750, ενώ δεν άργησε να μπλεχτεί στην ιστορία και η οικογένεια των ΝΧ όταν η Honda κατοχύρωσε το όνομα αυτό.

honda transalp 750

Σήμερα η επιστροφή σε αυτόν τον κύκλο φημών πηγάζει εκ νέου από μια κατοχύρωση ονόματος από τη Honda: στις 12 Αυγούστου 2022 το όνομα XL750 Transalp κατοχυρώθηκε στην Ιαπωνία και η επίσημη δημοσίευση που έγινε στις 22 Αυγούστου προκάλεσε, ως αναμενόταν, ένα τσουνάμι σχετικών δημοσιεύσεων.

Στο μεταξύ έχει ήδη αποκαλυφθεί επίσημα η πρόθεση της Honda να λανσάρει ένα νέο Hornet 750 με έναν ολοκαίνουργιο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα υψηλής απόδοσης και πλέον είναι σχεδόν βέβαιο πως και το Transalp θα ενταχθεί στην ίδια πλατφόρμα.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine ο κινητήρας αυτός θα είναι δικύλινδρος σε σειρά με στρόφαλο 270 μοιρών ώστε να προσομοιάζει σε δικύλινδρο V στη λειτουργία και τον ήχο του.

Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν είτε στη σφαίρα της φαντασίας του καθενός ή σε “αποκλειστικές πληροφορίες” που επικαλούνται πάντα τα “αποκαλυπτικά” άρθρα, και αυτό περιλαμβάνει και την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας που προς το παρόν παραμένει επτασφράγιστο μυστικό και πηγή έμπνευσης για πάσης φύσεως ευφάνταστες φωτοσοπιές.

Ομοίως και η τεχνολογία που θα φέρει η μοτοσυκλέτα δεν είναι ξεκάθαρη, αν και εύκολα μπορούμε να φανταστούμε πάνω-κάτω τι ηλεκτρονικά θα κουβαλά. Όσο για την απόδοση του νέου δικύλινδρου, αυτή σίγουρα θα είναι αισθητά υψηλότερη από αυτή των NC750, κάτι απαραίτητο για να μπορεί να σταθεί στην αγορά με αξιοπρέπεια μια μοτοσυκλέτα που θα λέγεται Hornet 750.

Από την άλλη, το Transalp 750 μπορεί να τη βγάλει και με λίγο πιο ήπια απόδοση, αν και οι φήμες για ισχύ άνω των 90 ίππων μοιάζουν λίγο με επιστημονική φαντασία, καθώς θα λειτουργούσε ως απειλητικός εσωτερικός ανταγωνισμός προς τη φαμίλια Africa Twin. Αποδίδοντας οριακά πάνω από 100 ονομαστικούς ίππους, ο δικύλινδρος των 1100 κυβικών ξαφνικά θα έδειχνε πολύ “μαλθακός” έχοντας δίπλα του ένα ανάλογο μοτέρ 750 cc με τόσο κοντινή απόδοση. Μακάρι πάντως να αποδειχθούμε λάθος στην άποψη αυτή, μιας και την ιπποδύναμη ουδείς εμίσησε.

Ένα νούμερο γύρω στους 80 ίππους πάντως θα ακουγόταν πολύ πιο ρεαλιστικό για τη Honda, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί μια προσωπική εκτίμηση και σε καμία περίπτωση δε βασίζεται σε εμπιστευτικές πληροφορίες ή κάποια άλλη μορφή γνώσης.

Μαζί με το XL750 Transalp η Honda έχει κατοχυρώσει και τα ονόματα CL και NX, με το πρώτο να μας φέρνει στο μυαλό τις scrambler εκδόσεις των παλαί ποτέ μονοκύλινδρων XL και το δεύτερο το περίφημο Dominator. Και εδώ βέβαια οι Ιάπωνες κάνουν την άμεση διασύνδεση, εικάζοντας πως η Honda θα μπορούσε με αυτόν τον νέο κινητήρα να τροφοδοτήσει και άλλα μοντέλα, όπως ένα νεο-ρετρό CL750 ή μια adventure “χωματερότερη” της Transalp ως ΝΧ750.

Μάλιστα το ρετρό σχέδιο περιλαμβάνεται και στην ψηφιακά κατασκευασμένη εικόνα του Young Machine (κεντρική φωτό) στην οποία προλογίζεται μια τριπλέτα μοντέλων με τον νέο κινητήρα από τη Honda με Hornet αριστερά, Transalp στη μέση και ένα πιο κλασικό roadster/scrambler δεξιά.

Αφήνοντας πίσω τις εικασίες πάντως, αξίζει να αναφέρουμε πως κατά το Young Machine τουλάχιστον οι δύο πρώτες νέες αφίξεις της Honda αναμένονται στο άμεσο μέλλον, εντός του Φθινοπώρου 2022 με το βλέμμα στις διεθνείς εκθέσεις σε Κολωνία τον Οκτώβριο και Μιλάνο τον Νοέμβριο.

Πηγή: Young Machine

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 16:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon