.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 12:12

Drone για τον εντοπισμό επικίνδυνων οδηγών

Ο Μεγάλος Αδελφός του Όργουελ  ή το μασονικό “Μάτι της Πρόνοιας”; Ας το προσεγγίσουμε χωρίς… ψεκασμένη διάθεση, το θέμα είναι πρακτικό. Τα Drone  έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και ήδη έχουν ενταχθεί στο δυναμικό του στρατού και άλλων σωμάτων ασφαλείας, ήταν θέμα χρόνου λοιπόν, να τα χρησιμοποιήσει και η τροχαία, για επιτήρηση των δρόμων και εντοπισμό επικίνδυνων οδηγών.

Τα πλεονεκτήματα πολλά, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα συγκεκριμένο μοντέλο που κατασκευάζεται ειδικά για τέτοια χρήση. (Όχι, δεν πρόκειται να το βρείτε στα ράφια πολυκαταστημάτων λοιπόν…)  

Ο λόγος για το Skyranger της Καναδικής Aeryon, το οποίο έχει δυνατότητα να πετά ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες με ανέμους 100+ χλμ./ώρα, ενώ φέρει ενσωματωμένη κάμερα με 30Χ οπτικό ζουμ (δηλαδή τηλεφακό) και επιπλέον 60Χ ψηφιακό zoom, έχοντας δυνατότητα να καταγράψει “στόχους” σε απόσταση 5 χιλιομέτρων.

Μπορεί να εκτελέσει πτήσεις σε βεληνεκές 3 χιλιομέτρων μακριά από τον χειριστή του και να παραμείνει στον αέρα για μια περίπου ώρα. Η ταχύτητα του δεν είναι μεγάλη, περί τα 50 χλμ./ώρα αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού λόγω του ότι… πετάει και του ότι έχει μια δυνατή σε zoom κάμερα, μπορεί να “λοκάρει” και να παρακολουθήσει “στόχους” άνετα, ειδικά εντός του αστικού πεδίου, όσο γρήγορα και αν αυτοί κινούνται.

Το Drone αυτό, θα δοκιμαστεί από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου αυτές τις μέρες (Ιούλιος 2019) και αν όλα πάνε καλά, να ενταχθεί ως εποπτικό μέσο για τον εντοπισμό επικίνδυνων οδηγών στους δρόμους. Η MET, αναφέρει ότι προς το παρόν, δεν θα γίνει χρήση του drone για την καταγραφή όσων υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας αλλά δεν θα αργήσει –εικάζουμε- να συμβεί και αυτό.

Σε ότι αφορά στα δικά μας, η ΕΛ.ΑΣ έχει ήδη στην κατοχή της UAV, τα έχουμε δει σε ημερίδα που διοργανώθηκε πέρυσι αλλά αυτά δεν χρησιμοποιούνται για την καταγραφή τροχαίων παραβάσεων. Ωστόσο δεδομένου του ότι τα μέσα αυτά έχουν πολύ μικρό επιχειρησιακό κόστος και προσφέρουν δυνατότητα επιτήρησης πολύ μεγάλου οδικού πεδίου, θεωρούμε σίγουρο ότι σε κάποια στιγμή, οι κλήσεις της τροχαίας θα έρχονται… από αέρος.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 15:53

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon