Κατηγορία Suzuki
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 13:00

Test - Suzuki SV 650 (2019)

Διαχρονικό και κλασικίζον

Του Θοδωρή Ξύδη
Φωτό: Βασίλης Κωστάκος

Το SV 650 απέκτησε νέες τετραπίστονες δαγκάνες και με τη λογική τιμή του παρουσιάζεται ως μια πολύ ενδιαφέρουσα all-round γυμνή μοτοσυκλέτα έχοντας ως άσο στο μανίκι της και την ιαπωνική κατασκευή της.

DBS 7334

Οι γραμμές του SV 650 στη τελευταία του μετενσάρκωση δείχνουν ότι θα αντέξουν πολύ καλά στο πέρασμα του χρόνου, σε αντίθεση με τη γυμνή μοτοσυκλέτα που αντικατέστησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια το Gladius. Ταιριάζουν πολύ καλά με τις τάσεις της εποχής με σύγχρονο “σμίλευμα” για το ρεζερβουάρ και την ουρά του και κάτι που μάλλον δεν θα ξαναδούμε σε μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτα στο μέλλον: έναν μεγάλο στρογγυλό προβολέα με κλασική λάμπα πυρακτώσεως αλλά και "κρύσταλλο" χωρίς "νερά", σχεδόν διάφανο.

Αυτός ο προβολέας ορίζει εν πολλοίς την αισθητική του SV 650 όπως και το διακριτικά όμορφο ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα που αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο χάρη στην προσεγμένη μπλε βαφή με την οποία το έχει προικίσει η Suzuki -ίδια με εκείνη των χυτών αλουμινένιων ζαντών. Η λευκή ουρά και το ομόχρωμο ρεζερβουάρ, κάνουν μια διχρωμία που δεν περνά απαρατήρητη στο μάτι και κολακεύει τη στενή σιλουέτα της SV 650.

Εναλλακτικά οι ενδιαφερόμενοι έχουν στην επιλογή τους το ίδιο χρώμα για το πλαίσιο και τις ζάντες αλλά με την ουρά και το ρεζερβουάρ σε μαύρο χρώμα και την πιο ενδιαφέρουσα ίσως με πλαίσιο και ζάντες σε κόκκινο χρώμα και ρεζερβουάρ και σέλα σε γκρι.

Όσο για την ποιότητα κατασκευής τα λόγια περιττεύουν αφού πρόκειται για μοτοσυκλέτα “Made in Japan” και αυτό φαίνεται τόσο στη βαφή όσο και στη συναρμολόγηση της.

Η τιμή έχει κρατηθεί σε λογικά επίπεδα για λόγους εμφανείς. Κυριότεροι από αυτούς, ο LCD ψηφιακός πίνακας πληροφοριών που κάνει ωστόσο καλά τη δουλειά του και προσφέρει αρκετές πληροφορίες στα μάτια του αναβάτη, το συμβατικό πιρούνι των 41 χλστ. -και όχι USD που βλέπουμε πλέον και σε 125άρια- και οι επίσης συμβατικής τοποθέτησης νέες τετραπίστονες δαγκάνες δαγκάνες.

DBS 7306

Στα φρένα οι μεγάλες αλλαγές

Το σύστημα πέδησης του SV 650 είναι και εκείνο που φέρνει τις μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τη μοτοσυκλέτα που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Η Suzuki έκρινε πως οι εμπρός διπίστονες δαγκάνες της Tokico που έχουν θρέψει γενιές και γενιές αναβατών ήταν καιρός να αποσυρθούν δίνοντας τη θέση τους σε ένα ζευγάρι της ίδιας εταιρίας με τα διπλάσια έμβολα.

Η τοποθέτηση τους σε σχέση με τους δίσκους εξακολουθεί να είναι συμβατική, ωστόσο η διαφορά σε αίσθηση και δύναμη είναι εμφανής από το πρώτο κιόλας τράβηγμα της μανέτας. Οι νέες δαγκάνες, που συνεργάζονται με τους ίδιους δίσκους των 320 χλστ., έχουν βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια στο φρενάρισμα που λαμβάνει ο αναβάτης ως αίσθηση καθώς ασκεί πίεση στη μανέτα και σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη δύναμη προσφέρουν αντίστοιχα υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης.

Πλέον μπορείς να φρενάρεις πιο αργά και πιο δυνατά αλλά και να οδηγήσεις πιο γρήγορα και με ανεβασμένη διάθεση στις κατάλληλες συνθήκες. Τα ισχυρότερα φρένα ζητούν ωστόσο και ένα σετ πιο μαλακά από εκείνα της πρώτης τοποθέτησης με το ABS να κάνει καλά τη δουλειά του όπως και να έχει.

DBS 7307

Δυνατός και πολιτισμένος Highlander!

Ο γνωστός δικύλινδρος και υγρόψυκτος V των 645 κ.εκ., ένας από τους μακροβιότερους που βρίσκονται στην παραγωγή αυτή τη στιγμή, εξακολουθεί να προσφέρει με σθένος τις υπηρεσίες του παρά τις ολοένα και αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων. Οι 75 ανακοινώσιμοι ίπποι φτάνουν και περισσεύουν για να κάνεις με αυτή τη γυμνή ιαπωνική μοτοσυκλέτα τα πάντα: καθημερινή κίνηση στην πόλη, σπορ οδήγηση σε επαρχιακό στροφιλίκι μέχρι και ταξίδι στην άλλη άκρη της Ευρώπης, το τελευταίο βέβαια με τον δέοντα σεβασμό στον σβέρκο σου.

Τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του, που έχουν βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου, χάρη στις εκτεταμένες αλλαγές που έχει δεχτεί, δίνουν ολοζώντανα το “παρών” και στο SV650.

Η απόκριση στο γκάζι είναι υποδειγματική και ζωηρή, όπως υποδειγματική είναι και η ελαστικότητα αλλά και η πολύ χαμηλή κατανάλωση με τη μέση τιμή της τελευταίας να μην ξεπερνά τα 5.5 λίτρα ανά 100 χλμ. και εύκολα να πέφτει και κάτω από τα πέντε.

Στα χαρίσματα του μοτέρ περιλαμβάνεται και η απόλυτα γραμμική απόδοση της ισχύος από το ρελαντί μέχρι τον κόφτη σχεδόν, αλλά και δύο ηλεκτρονικά συστήματα που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα σου. Το πρώτο είναι η μίζα που χρειάζεται μόλις ένα πάτημα του κουμπιού της και έπειτα γυρνά αυτόματα μέχρι να εκκινήσει το μοτέρ. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι η υποβοήθηση που προσφέρει ο κινητήρας στις εκκινήσεις όπου χάρη στο Low RPM Assist ανεβάζει ελαφρά στροφές όταν αφήνεις τον συμπλέκτη με 1η από στάση. Με λίγα λόγια δεν κινδυνεύεις ποτέ να σου σβήσει, ενώ δε χρειάζεται να ανοίγεις και το γκάζι για να αρχίσουν να κυλούν οι τροχοί.

DBS 7370

“Όπλο” καθημερινό και όχι μόνο

Το SV650 ανέκαθεν ξεχώριζε για τον άκρως φιλικό χαρακτήρα του, φιλικό και ενδιαφέρον για κάθε επίπεδο αναβάτη. Η θέση οδήγησης είναι τέτοια που θα βολέψει όλους τους αναβάτες έως και τα 1.85 μέτρα τουλάχιστον και οι πιο βραχύσωμοι θα νιώθουν σαν στο σπίτι τους λόγω της χαμηλής και σχετικά στενής σέλας, στην περιοχή του ρεζερβουάρ.

Το μικρό σε πλάτος τιμόνι μοιάζει αρχικά περίεργο σε σχέση με αυτά που βλέπουμε σε άλλα μοντέλα της κατηγορίας και ακόμη περισσότερο στα ευρωπαϊκά γυμνά. Ωστόσο “δουλεύει” εξαιρετικά στην κίνηση της πόλης και διώχνει μεγάλο μέρος από το άγχος της επαφής με τους καθρέπτες των αυτοκινήτων, χωρίς να θυσιάζει την άνεση και την ταχύτητα με την οποία μπορείς να αλλάξεις κατεύθυνση.

Εκεί, στο αστικό περιβάλλον, το SV 650 νιώθει στο σπίτι του και καταναλώνει λιγότερο από όσο ένα scooter αντίστοιχου κυβισμού, έχοντας παράλληλα +20 άλογα περίπου για όταν τα χρειαστείς.

Είναι καλοζυγισμένο και ελίσσεται με τρομερή άνεση με τον αναβάτη να έχει σύμμαχο και το σύστημα Low RPM Assist, αλλά και μια ελαφριά μανέτα ενός πολύ προοδευτικού συμπλέκτη. Το κιβώτιο είναι θετικότατο στις αλλαγές σχέσεων και ο επιλογέας έχει μικρές διαδρομές, ενώ το σύνολο σου δίνει μια ξεχωριστή υψηλής ποιότητας μηχανική αίσθηση ανάλογη της γιαπωνέζικης κατασκευής του.

Το SV 650 νιώθει παντού άνετα και. με το νέο εμπρός σετ από δαγκάνες, περνάει ακόμη καλύτερα στον επαρχιακό, τόσο το ίδιο όσο και ο αναβάτης του. Ο ελαστικός και πολιτισμένος κινητήρας με τους περιορισμένους μηχανικούς θορύβους υπακούει άμεσα στο άνοιγμα του γκαζιού, το συμβατικό πιρούνι κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, τα φρένα ελέγχουν με άνεση τις ταχύτητες που αναπτύσσονται από στροφή σε στροφή και ο αναβάτης απλά το διασκεδάζει.

Μάλιστα, στην τυπική ελληνική άσφαλτο και στις εξόδους των πιο αργών στροφών θα χαρεί και μικρά απόλυτα ελεγχόμενα ντριφτ λόγω και των σκληρότερων από το ιδανικό ελαστικών που προσθέτουν στην ευχάριστη οδηγική εμπειρία.

Αν βγείτε στον αυτοκινητόδρομο οι ταχύτητες εξαρτώνται καθαρά από την όρεξη σας για “μαστίγωμα” αφού η μοτοσυκλέτα της Suzuki μπορεί εύκολα να φτάσει κοντά στα 200 χλμ./ώρα. Σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου πάντως και ελαφρώς πιο ψηλά θα ταξιδέψετε άνετα μέχρι και το επόμενο σημείο ανεφοδιασμού, περίπου ανά 200 χλμ. λόγω του 14λιτρου ρεζερβουάρ αλλά και της άνεσης που προσφέρει η σέλα που έχει “ζυγιστεί” καλά με βάση τη διαθέσιμη αυτονομία. Το διάλειμμα σου το χρειάζεσαι και εσύ.

DBS 7293

Ολοκληρωμένη και προσιτή

Με την τιμή του να ανέρχεται στα €6,895 το Suzuki SV 650 είναι μια μοτοσυκλέτα με προσιτή τιμή για την κατηγορία του και ποιότητα κατασκευής που δεν συναντάμε συχνά σε αυτά τα λεφτά.

Φέρει τον γνωστό αλεξίσφαιρο κινητήρα της Suzuki που είναι παράλληλα δυνατός και οικονομικός, αναρτήσεις με καλό set up και σωστή λειτουργία για την κατηγορία, ενώ τα νέα φρένα ανεβάζουν τα επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας ενισχύοντας και τη σπορ πτυχή της προσωπικότητας του SV 650.

Η διαχρονική αισθητική βαδίζει ανάμεσα στα “δηλωμένα” νεορετρό και στους σύγχρονου design ανταγωνιστές και η μοτοσυκλέτα σου δίνει την ελευθερία να πειραματιστείς με τις δικές σου προσθήκες και να την κάνεις πιο εντυπωσιακή, είτε πιο ρετρό είτε πιο σύγχρονη.

Μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα για κάθε μέρα, αλλά και για όλα τα άλλα, απόλυτα φιλική με όλους, το SV 650 αποτελεί μια από τις στάνταρ επιλογές σε πολλές περιοχές του πλανήτη ακριβώς γι’ αυτά τα χαρακτηριστικά της.

DBS 7298

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Suzuki
Μοντέλο SV 650 ABS
Αντιπρόσωπος Σφακιανάκης Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή 6,895
Εγγύηση 4 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, V2 90 μοιρών, υγρόψυκτος, 2EEK
Χωρητικότητα (cc) 645
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 81 x 62.6
Συμπίεση 11.2:1
Τροφοδοσία Ψεκασμός, SDTV
Εκκίνηση  Μίζα
Σχέσεις 6
Τελική σχέση Γρανάζια - αλυσίδα 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό, χωροδικτύωμα
Μήκος (mm) 2,140
Πλάτος (mm) 760
Ύψος  (mm) 1,090
Μεταξόνιο (mm) 1,445
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους  (mm) 135
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 14.5
Βάρος (kg) 197
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 41 mm, διαδρομή τροχού 125 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
Πίσω Ένα αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή τροχού 130 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 120/70 R17 (58W) Dunlop Roadsmart
Πίσω 160/60 R17 (73W) Dunlop Roadsmart
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 290 mm με δαγκάνα 4 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 240 mm με δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 75 / 8,500
Μέγιστη ροπή (kg.m / rpm) 6,5 / 8,100

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 13:12

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon