.
Κατηγορία Husqvarna
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 14:45

TEST - Husqvarna Svartpilen 401

 

The Ace of Spades

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Τέσσερα σχεδόν χρόνια πέρασαν από την πρώτη εμφάνιση του Svartpilen 401 -στην EICMA του 2014- και επιτέλους το μαύρο βέλος της Husqvarna έπεσε στα χέρια μας. Μια μοτοσυκλέτα σπουδή στο design, που παράλληλα διαθέτει απίστευτα ξεσηκωτικό, fun, και do it all χαρακτήρα!

Πρώτη εμφάνιση στην EICMA του... 2014!

svartpilen concept 2014 1

Ήταν στο μακρινό 2014, στην EICMA του ίδιου έτους, όταν η Husqvarna παρουσίασε το Svartpilen 401, σε concept μορφή.

Στόχος των designers, ο συνδυασμός της χρυσής εποχής της μοτοσυκλέτας των 60’s με την σύγχρονη εποχή, με μοναδική σχεδίαση. Ρετρό-κουλ με άλλα λόγια, και με βάση εξαρχής τον «μικρό δαίμονα» 390 Duke.

Ακόμα και στην παραγωγή, το 2018, η βάση του Svartpilen 401 παρέμεινε το 390 Duke, όμως στη νέα του μορφή, που είδαμε το 2017, ενώ αλλαγές σε εμφάνιση είχαμε όσον αφορά σε εξάτμιση, προβολέα, σέλα, κ.α.

Διαφορές Vitpilen - Svartpilen

vitpilen svartpilen

Τα μηχανικά μέρα προέρχονται από το KTM 390 Duke (κινητήρας 372 κ.εκ, με απόδση 44 hp, πλαίσιο χωροδικτύωμα, αναρτήσεις WP, φρένα Bybre, ABS της Bosch, μονόδρομος συμπλέκτης, κλπ), ενώ οι διαφορές Vitpilen - Svartpilen εντοπίζονται στο χρώμα (λευκό - μαύρο) και σε χαρακτηριστικές λεπτομέρειες του design που κάνουν τις δυο μοτοσυκλέτες να διαφέρουν αρκετά.

Ίδιο στα δύο «βέλη» της Husqvarna παραμένει το design σε πλαστικά, ρεζερβουάρ 9,5 λίτρων, ίδιος ο LED προβολέας, ίδια και τα όργανα.

Πιο περιπετειώδες και πολύπλοκο όμως είναι το στιλ του Svartpilen, από ότι στο εκλεπτυσμένο / λιτό Vitpilen, με μοναδικές λεπτομέρειες όπως τα τρακτερωτά ελαστικά Pirelli Scorpion Rally STR, τη σχάρα που βρίσκεται πάνω στο ρεζερβουάρ, την ποδιά του κινητήρα, το διαφορετικό, ίσιο ΜΧ τιμόνι, τη μαύρη εξάτμιση, κ.α.

Φυσικά, μεγάλη διαφορά αποτελεί η στάση οδήγησης, καθώς το Svart προσφέρει όρθια, καθημερινή στάση, ενώ το Vit σκυφτή και κλιπονάτη, με racing χαρακτήρα. 

Simple. Progressive.

husqvarna svartpilen 401 bikeit 23

«Έλα ρε φίλε, Χάσκι είναι αυτό;» με ρώτησε έκπληκτη μια μπαρουτοκαπνισμένη ταξιδιώτισσα στον Πειραιά, καβάλα σε ένα φορτωμένο LC4 που μόλις είχε κατέβει από το καράβι. Αυτή είναι η πρώτη πρόκληση. Ναι. Θέλει εξοικείωση με το παλαιό κοινό που είχε συνηθίσει «χωμάτινα» τα Husqvarna.

Η Husqvarna αναφέρεται στη νέα street γκάμα της ως «Real Street», μια γκάμα που απαρτίζεται από το Vitpilen 701, το Vitpilen 401, και το Svartpilen 401, με το Svartpilen 701 να έχει παρουσιαστεί σε μορφή concept και να αναμένεται σύντομα να βγει με τη σειρά του και αυτό στην παραγωγή.

Η φίρμα που ανήκει στο KTM Group, μιλάει για «μια σύγχρονη εκδοχή μιας εξερευνητικής street μοτοσυκλέτας», αναφερόμενη στο Svartpilen 401, ενώ θυμίζουμε πως το μότο της γκάμας είναι το «Simple. Progressive.» ήτοι Απλό και προοδευτικό.

Τα Highlights της μοτοσυκλέτας

husqvarna svartpilen 401 bikeit 34

  • Κατασκευή και συναρμολόγηση στην Αυστρία, μόνο ο κινητήρας έρχεται από την Ινδία
  • Όψη σκληροτράχηλου εξερευνητή των δρόμων -σύμφωνα με τη Husqvarna
  • Μεγάλη έμφαση στην λειτουργικότηταΠοδιά κινητήρα και σχάρα ρεζερβουάρ στον στάνταρ εξοπλισμό
  • Δυο διαφορετικές σέλες, με υλικά υψηλής ποιότητας
  • Σύγχρονος, μονοκύλινδρος ψεκαστός κινητήρας 44 hp
  • Ελαφρύ ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα
  • Μοναδική εξάτμιση με προστατευτικό
  • Ρεζερβουάρ 9,5 λίτρων
  • LED φώτα
  • WP αναρτήσεις
  • Μονόδρομος συμπλέκτης
  • Δικάναλο ABS 9.11ΜΒ της Bosch
  • Φαρδύ τιμόνι σε offroad ύφος
  • Ελαστικά Pirelli Scorpion Rally STR

Τα ακριβά αρώματα...

husqvarna svartpilen 401 bikeit 37

Ναι, μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια (μηχανάκια), και το Svartpilen 401 έχει τη χάρη και στους 2 τομείς. Πρόκειται για μια από τις πρώτες μικρές σε κυβικά (373) μοτοσυκλέτες παγκοσμίως που έχει δεχθεί τέτοια φροντίδα στο design -από τα χέρια του μεγάλου KISKA-, φροντίδα που έχουμε συνηθίσει σε πανάκριβες μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, κυρίως one-off κατασκευές, και λιγότερο σε μοντέλα παραγωγής.

Το Svartpilen 401 δείχνει λες και το έχει φτιάξει με μεράκι κάποιος καλλιτέχνης μάστορας, άσος του customizing, και όσον αφορά σε μοντέλα παραγωγής κυριολεκτικά δεν έχει όμοιο.

husqvarna svartpilen 401 bikeit 18

Ο προβολέας είναι φυσικά στρογγυλός, με το must LED στεφάνι γύρω του. Στη μικρή σκάλα ανάβει το εσωτερικό άνω ημικύκλιο, και στον προβολέα το κάτω.

Το τμήμα των πλαστικών του ρεζερβουάρ είναι ενιαίο με εκείνο της ουράς, ενώ στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ υπάρχουν προεξοχές, πάνω στις οποίες βρίσκεται το logo της Husqvarna, στεφανωμένο με κίτρινη-φλούο γραμμή.

Τα πλαϊνά τμήματα κάτω από τη σέλα έχουν σχεδιαστεί έξυπνα ώστε να θυμίζουν numberplates αγωνιστικής μοτοσυκλέτας του «τότε», με φλούο κίτρινη γραμμή στο περίγραμμα. Μία τρίτη κίτρινη-φλούο λεπτομέρεια βρίσκεται στα πλαϊνά του ψυγείου.

husqvarna svartpilen 401 bikeit 5

H ουρά καταλήγει σε ένα LED φανάρι, με την πινακίδα να αφήνει ελεύθερο το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, πινακίδα που εδράζεται στο ψαλίδι. Όμορφη λύση όσον αφορά στο design, αν και σου περιορίζει τη σούζα, καθώς θα βρει σχετικά εύκολα κάτω η πινακίδα. Επιπλέον, η έλλειψη του κλασικού προφυλακτήρα πίσω αφήνει τους επιβαίνοντες αρκετά ακάλυπτους σε δρόμο με νερά / λάσπες ή στη βροχή.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, η μοτοσυκλέτα δοκιμής φόραγε και τη μεγάλη χειρολαβή που θυμίζει… αεροτομή, στο πίσω μέρος. Το μεταλλικό αυτό αξεσουάρ δίνεται μαζί με τη μοτοσυκλέτας, και ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει να το φορέσει ή όχι -αφαιρείται / τοποθετείται πανεύκολα με λίγες βίδες.

husqvarna svartpilen 401 bikeit 2

Το τελικό της εξάτμισης διαθέτει ένα καλαίσθητο και πρωτότυπο προστατευτικό για τη θερμότητα, το οποίο είναι μέρος του design του τελικού, θυμίζοντας… μαύρη μπανάνα, ελαφρώς ξεφλουδισμένη. Και που να ακούσετε ήχο που βγάζει αυτή η μπανάνα!

husqvarna svartpilen 401 bikeit 8

Η τάπα του ρεζερβουάρ είναι έργο τέχνης, ενώ κούκλα είναι και η σχάρα του ρεζερβουάρ. Ακούστε τώρα το περίεργο. Η Husqvarna παρέχει στα έξτρα αξεσουάρ και ένα αδιάβροχο και στιλάτο tank bag, το οποίο όμως… δεν προσαρμόζεται στη σχάρα, την οποία βγάζεις για να το τοποθετήσεις! Προσωπικά περίμενα να δω τσάντες και αποσκευές που να κουμπώνουν πάνω στη σχάρα του 401, όμως για την ώρα αυτές δεν υπάρχουν -φάουλ. Έτσι ή το φορτώνετε με χταπόδια μπροστά, ρισκάροντας κάποια γρατσουνιά, ή βγάζετε τη σχάρα για το tank-bag της Husqvarna, ή απλώς δεν χρησιμοποιείτε καθόλου τη μπροστινή σχάρα.

husqvarna svartpilen 401 bikeit 17

Η σέλα του Svartpilen είναι δύο επιπέδων, και δυστυχώς όπως και στο Vitpilen είναι αρκετά στενή. Το «δυστυχώς» πάει στο γεγονός πως έτσι οι προσαγωγοί του αναβάτη «βρίσκουν» στα πλαστικά της μοτοσυκλέτας, και θέλει ελαφρύ τράβηγμα προς τα πίσω, για να κλείσουν τα γόνατα δίχως να αισθάνεσαι άβολα.

husqvarna svartpilen 401 bikeit 12

Πανέμορφο είναι το old-school τιμόνι με τη μπάρα, ενώ οι φωτιζόμενοι διακόπτες είναι οι γνωστοί φωτιζόμενοι του 390 Duke, με μια λεπτομέρεια. Προέρχονται από το προηγούμενο 390, καθώς η Husqvarna προφανώς πιστεύει πως τα κουμπιά του νέου Duke παραείναι σύγχρονα σε εμφάνιση για το νέο-ρετρό Svartpilen.

Η παραπάνω λεπτομέρεια σημαίνει πως χρηστικά το Svartpilen δεν είναι στο επίπεδο του 390 Duke, καθώς ο αναβάτης πρέπει να αφήνει το χέρι από το τιμόνι, για να πιέζει τα 2 κουμπιά στο στρογγυλό ψηφιακό όργανο, ώστε να αλλάξει ενδείξεις.

husqvarna svartpilen 401 bikeit 9

Οι ενδείξεις του συγκεκριμένου όργανου (που δεν είναι TFT όπως στο νέο 390 Duke), είναι μεν αρκετές, όχι όμως στον βαθμό του 390 Duke. Και ναι, για να το βγάλουμε από τη μέση, σε γενικές γραμμές το Svartpilen δεν έχει όλα τα λούσα / ενδείξεις / παροχές / εξοπλισμό που έχει το 390

Ούτε έγχρωμα όργανα, ούτε joystick, ούτε supermoto mode έχει, ενώ δεν καταλάβαμε αν το ABS απενεργοποιείται ή όχι. Στα 390 υπάρχει ένα «μυστικό» κουμπί με το οποίο το απενεργοποιείς, κουμπί που βρίσκουμε και στο Svartpilen, όμως όσο και να το πιέσαμε, το ABS παρέμεινε ενεργό.

Παραμένουμε για λίγο στα όργανα, καθώς έχουμε μια ένσταση όσον αφορά στο πλαστικό κάλυμμα της οθόνης, που δείχνει φτηνό, χαράσσεται εύκολα και υπό γωνία κάνει πρίσμα, δείχνοντας τα χρώματα του ουρανίου τόξου. Από την άλλη, ευτυχώς αυτή είναι και η μοναδική λεπτομέρεια πάνω στη μοτοσυκλέτα που δεν πείθει για την premium κατασκευή της.

Μοναδική είπαμε; Άντε να προσθέσουμε μια ακόμη, με τους στρογγυλούς καθρέπτες που δεν μας ταίριαξαν αισθητικά, και θα θέλαμε να δούμε κάτι πιο περίτεχνο και καλαίσθητο να παίρνει τη θέση τους.

husqvarna svartpilen 401 bikeit 7

Μια και μιλήσαμε για ποιότητα κατασκευής, το Svartpilen 401 είναι κορυφαίο σε όλα του. Άψογη συναρμογή, απουσία τριγμών, υπέροχα φινιρίσματα, κορυφαίος εξοπλισμός.

Αναρτήσεις της WP που προέρχονται μεν από το 390 Duke, αλλά με σαφώς πιο μαλακές ρυθμίσεις, εκπληκτικό πλαίσιο χωροδικτύωμα, στιβαρό ψαλίδι με τα νεύρα στην έξω πλευρά, ακτινική δαγκάνα της BYBRE (By Brembo) με δίσκο 320mm, κινητήρας που «σκοτώνει», μίζα που βάζει μπροστά τον κινητήρα με ένα πάτημα του κουμπιού, δικάναλο ABS της Bosch, εκπληκτικά ελαστικά Rally STR της Pirelli, ρυθμιζόμενες μανέτες, LED φλας, PASC συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, κ.α.

Θυμάστε το Duke; Ε, ξεχάστε το!

husqvarna svartpilen 401 bikeit 21

Άλλη θέση οδήγησης, άλλος χαρακτήρας, άλλες δυνάμεις, άλλες αδυναμίες! Αν πιστέψαμε πως το Svartpilen 401 θα ήταν ένα 390 Duke με άλλα ρούχα, γράψτε λάθος, καθώς η Husqvarna ορθά έδωσε έναν διαφορετικό, και ιδιαίτερο χαρακτήρα στη νέα της μοτοσυκλέτα.

Πρώτη διαφορά, η θέση οδήγησης. Ελαφρώς ψηλότερη η σέλα, ευρύχωρες οι διαστάσεις. Παραμένει ακέραια η αίσθηση «πούπουλο» σε επιτόπιες μανούβρες ή σε μανούβρες με λίγα, καθώς τα 149 κιλά του 390 Duke εδώ έγιναν 150. Ίδιο «πούπουλο» και ίδιο «ξυράφι» στις αλλαγές κατεύθυνσης και στην ευελιξία.

Οι δυο μεγάλες διαφορές που διακρίναμε με το καλημέρα αφορούν σε αναρτήσεις και ελαστικά. Όσον αφορά στις αναρτήσεις, η Husqvarna δίνει ίδια νούμερα διαδρομών με του Duke, στα 142mm εμπρός και 150mm πίσω, όμως το σετάρισμα, η ρύθμιση τους, τις κάνει εντελώς διαφορετικές.

Το σετάρισμα και στις 2 είναι πολύ πιο μαλακό, αν ήμασταν Άγγλοι θα το λέγαμε ακόμα και bouncy / springy. Γρήγορες αποσβέσεις, και πιο μαλακά ελατήρια, χαρίζουν σαφέστατα μεγαλύτερη άνεση σε λακκούβες και σαμάρια, σε καθημερινή οδήγηση, ενώ η συμπεριφορά από τα δύο άκρα είναι ενιαία στη νέα αποστολή τους.

husqvarna svartpilen 401 bikeit 29

Πιο άνετο λοιπόν το Svartpilen από το 390 Duke στις καθημερινές συνθήκες, ενώ οι κάγκουρες θα χαρούν να μάθουν πως με τις αναρτήσεις αυτές, μια ελαφριά συμπίεση στο πιρούνι αρκεί για να σηκώσει ο αναβάτης σούζα τη μοτοσυκλέτα με τσίμπημα στον συμπλέκτη, έχοντας δευτέρα, ακόμα και τρίτη στο κιβώτιο!

Χαρακτηριστικά, ανέβαινα την ανηφόρα του σπιτιού μου με τρίτη και 70 χλμ/ώρα, σημάδευα σαμαράκι, τσίμπαγα συμπλέκτη, και σούζα το αλογάκι. Ναι, ναι, ίσως να μην ενδιαφέρονται τόσο για σούζες οι trendy / premium πελάτες, αλλά το Svartpilen μπορεί.

Ένα μειονέκτημα στο μαλακό setup των αναρτήσεων είναι πως στα πολλά η μοτοσυκλέτα δεν είναι το ίδιο στιβαρή με το Duke, πώς θα μπορούσε άλλωστε. Win some, lose some, it’s all the same to me που έλεγε κι ο Lemmy στο θρυλικό The Ace of Spades.

Το δεύτερο σημείο που καταγράφεται έντονα στον εγκέφαλο, μετά τη λειτουργία των αναρτήσεων, αφορά στα ελαστικά. Τα μαλακά Pirelli Scorpion Rally STR με τα τακούνια, είναι πραγματικοί δαίμονες της ασφάλτου, παρέχοντας αδιανόητα, ανήκουστα και συγκλονιστικά ποσά πρόσφυσης! 

husqvarna svartpilen 401 bikeit 45

Τα STR δουλεύουν απίστευτα καλά μαζί με τις αναρτήσεις της WP, απορροφώντας τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, βρίσκοντας ταυτόχρονα πρόσφυση παντού. Κι όταν λέμε παντού, το εννοούμε. Σε προσπάθεια μας να διώξουμε τον πίσω τροχό σε κατεστραμμένη άσφαλτο-γυαλί, η μοτοσυκλέτα παραλίγο να μας φέρει καπάκι, καθώς αντί να γλιστρήσει ο τροχός, γράπωσε! 

Σε ανάβαση σε βουνό, προσωπικά δεν έχω νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στις φουρκέτες με σαθρή άσφαλτο, με το Svartpilen 401 να παίρνει μεγάλες κλίσεις, και με τους τροχούς βιδωμένους κάτω! Πευκοβελόνες και χώματα στη στροφή; Τα τρώνε για πρωινό τα STR.

Το ίδιο απαράμιλλο κράτημα έρχεται αβίαστα και στην πόλη, αλλά και σε καλή άσφαλτο. Η μόνη περίπτωση να διώξεις τον πίσω τροχό είναι είτε σχεδόν σταματημένος σε γυαλισμένη άσφαλτο, με το σώμα μπροστά, συμπλέκτη-γκάζι και προσπάθεια, είτε υπό πίεση, όταν η μαλακή πίσω ανάρτηση αποφορτιστεί μετά από σαμαράκι / λακκούβα.

husqvarna svartpilen 401 bikeit 25

Στην πόλη το 401 είναι απίστευτα διασκεδαστικό και σβέλτο, χώνεται παντού, εκτοξεύεται σε κάθε φανάρι, σουζάρει όποτε το θελήσετε, στρίβει πάνω σε κέρμα, σκαρφαλώνει σε πεζοδρόμια, κατεβαίνει με άλμα, ξεπετάει κακοτράχαλα σοκάκια και στρίβει όλα κάτω χωρίς άγχος παντού. Παράλληλα τραβάει παντού τα βλέμματα, αν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. 

Στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και εκτός πόλης, το Svartpilen 401 είναι επίσης ικανότατο, καθώς ο κόφτης θα έρθει στα… 184 χλμ/ώρα στο κοντέρ, σε ιδανικές συνθήκες, ενώ εύκολα βλέπει κανείς τα 175+ στο κοντέρ.

Σταθερό παντού, αν και μετά τα 130-140 ελαφραίνει αρκετά, και σε αντίθετο αέρα με πολλά θέλει χαλάρωμα στις λαβές του τιμονιού, για να αποφύγετε κάποιες ελαφριές ταλαντώσεις.

husqvarna svartpilen 401 bikeit 47

Η Husqvarna δεν θέλει να συνδέουμε το Svartpilen 401 με χωμάτινες καταστάσεις, παρά τα τρακτερωτά ελαστικά του, καθώς πρόκειται για Urban Scrambler μοτοσυκλέτα και όχι καθαρόαιμο off-road μοντέλο. Παρόλα αυτά εμείς το δοκιμάσαμε σε χωματόδρομους, αλλά και σε πίστα flat-track, και το Svartpilen 401 τα πήγε περίφημα! Προβλέψιμο, άνετο, και ικανό ακόμα και εκεί που τελειώνει η άσφαλτος. Σταματήσαμε λίγο πριν τα μεγάλα άλματα, μόνο και μόνο επειδή θέλαμε να επιστρέψουμε τη μοτοσυκλέτα σε ένα κομμάτι.

Τελικά αυτό που μένει στον αναβάτη είναι η φοβερή do it all ικανότητα του μοντέλου, η δηλαδή η εκπληκτική του προσαρμοστικότητα, και ο «μη φοβάσαι, επιχείρησε το, εγώ όλα τα μπορώ» χαρακτήρας του, σε όλα τα τερέν και σε όλες τις καταστάσεις. 

husqvarna svartpilen 401 bikeit 35

Η μοναδική εμφάνιση του θα μπορούσε να σε αποπροσανατολίσει, κάνοντας σε να πιστέψεις πως μοτοσυκλέτα με τέτοια εμφάνιση μάλλον προορίζεται για το… σαλόνι και την καφετέρια, και αποκλείεται να μπορεί να προσφέρει τόση διασκέδαση κατά την οδήγηση. Πιστέψτε μας όμως, αν μιλάμε για το Svarptilen 401, ετοιμαστείτε για απογείωση!

Ερμηνείες πολλές, ουσία μία

husqvarna svartpilen 401 bikeit 38

Η κρίση που περνάει η βιομηχανία μοτοσυκλέτας, κάνει επιτακτική για τις εταιρείες την εξερεύνηση φρέσκων νέων προτάσεων, ώστε να βρεθεί το μαγικό ελιξίριο που θα φέρει ξανά το κοινό κοντά στους δυο τροχούς.

Το Svartpilen 401 είναι μια από τις παραπάνω νέες προτάσεις στον κόσμο της μοτοσυκλέτας, και αισθητικά αλλά και τιμολογιακά το αποτέλεσμα επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

Η αισθητική της μοτοσυκλέτα είναι φρέσκια και ασυνήθιστη για μοτοσυκλέτα παραγωγής, δανειζόμενη βαρέως από custom κατασκευές. Προσωπικά τη λάτρεψα, και διαπίστωσα πως το ίδιο έγινε και με πολλούς παρατηρητές που αντίθετα με μένα δεν είχαν μεγάλη σχέση με τη μοτοσυκλέτα. Κάποιοι από τους περισσότερο hardcore, παλιούς και περίεργους (το γήρας ου γαρ έρχεται μόνο) πλέον αναβάτες θα έχουν ίσως μια κάποια δυσκολία να την αποδεχτούν. Από την άλλη πάλι, κάποιοι από τους ακόμα πιο παλιούς αναβάτες, ίσως και να αναγνωρίσουν στα σχεδιαστικά στοιχεία του Svartpilen, στοιχεία από τις μοτοσυκλέτες του παρελθόντος τους, γεγονός που θα τους γοητεύσει.

husqvarna svartpilen 401 bikeit 33

Για να μην μακρηγορώ άλλο, η αισθητική είναι πάντα υποκειμενική και συνάμα αντικειμενική, και το Svartpilen 401 καταφέρνει να ξεχωρίσει σε μεγάλο επίπεδο και στους δύο βαθμούς. Ναι, ο KISKA έκανε καλή δουλειά, και ναι, το μαύρο βέλος θα αρέσει και στην πλειοψηφία του κοινού. Το αν το κοινό θέλει μια μοτοσυκλέτα παραγωγής που να μοιάζει με custom είναι μεγάλη κουβέντα. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Από τη μία, με μια «custom παραγωγής» δεν χρειάζεται να λερώσεις χέρια και να σπαταλήσεις χρόνο, και στην τελική το αποτέλεσμα θα είναι πιο φθηνό από την πλειοψηφία των περισσότερων custom. Από την άλλη, το ίδιο μοντέλο μπορεί να το αγοράσει και ο δίπλα, οπότε χάνεις λίγη από την ακραία μοναδικότητα των one-off κατασκευών.

Μπορεί το Svartpilen να πατάει πάνω σε ιερούς τόπους για κάποιους, με το marketing των εταιρειών να αντιγράφει την custom σκηνή, αλλά και η custom σκηνή έχει αντιγράψει ιδέες από το παρελθόν των εταιρειών. Οπότε έχουμε ένα δούναι και λαβείν, που κατά τη δική μας γνώμη είναι όχι μόνο αποδεκτό, αλλά και παιχνιδιάρικο, ισορροπώντας στην περίπτωση του Svartpilen επιτυχημένα ανάμεσα στα όρια που έχουμε συνηθίσει στις νόρμες custom κατασκευών και μοτοσυκλετών παραγωγής.

husqvarna svartpilen 401 bikeit 26

Η τιμή της μοτοσυκλέτας είναι σαφώς υψηλή για την κατηγορία, στα 7.000 ευρώ, όμως συνοδεύεται από μια παρόμοια υψηλή ποιότητα κατασκευής, κορυφαία περιφερειακά και μοναδικό χαρακτήρα. Φυσικά πληρώνεις και για το στιλ, πληρώνεις και για το design, πληρώνεις και για τη μοναδικότητα. Δεν είναι για όλους η συνθήκη που μόλις περιγράψαμε, ούτε όμως είναι για όλους η μοναδικότητα. Εκείνοι που την αποζητούν, γνωρίζουν ότι κοστίζει. Είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο.

Επιγραμματικά, ουσία και εμφάνιση συνδυάζονται σε σάρκα μία, και απευθύνονται σε όλους όσους μπορέσουν να εκτιμήσουν τα κορυφαία επίπεδα που πιάνουν τα τμήματα R&D και Design, από KISKA και Husqvarna, στη νέα γκάμα των «Real Street» μοντέλων της τελευταίας.

Double up or quit, double stake or split, the Ace of Spades.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο Husqvarna Svartpilen 401
Αντιπρόσωπος Husqvarna Motorcycles Hellas
Τιμή 6.990 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή(mm x mm) 89 x 60 
Κυβισμός (cc) 373,2
Σχέση συμπίεσης (:1) 12,6:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch με σώμα διαμέτρου 46mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Μηχανικός, υγρός, πολύδισκος
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια -2,666
1η σχέση 2,833
2η σχέση 2,066
3η σχέση 1,555
4η σχέση 1,238
5η σχέση 1,045
6η σχέση 0,916
Τελική μετάδοση Γρανάζια-αλυσίδα - 3,300
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, χωροδικτύωμα
Μήκος Δ.Α.
Πλάτος Δ.Α.
Ύψος Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος 170mm
Ύψος σέλας:  835mm
Μεταξόνιο:  1.357mm
Ίχνος:  95mm
Γωνία κάστερ:  65
Ρεζερβουάρ 9,5 lt
Βάρος * 151 kg (κενή)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα WP, διάμετρος 43mm, διαδρομή 142mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ WP, διαδρομή 142mm, προφόρτιση ελατηρίου σε έξι θέσεις
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 110/70-17", Pirelli Scorpion Rally STR
Πίσω 150/60-17", Pirelli Scorpion Rally STR
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320mm με ακτινική δαγκάνα Bybre 4 εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 230mm με δαγκάνα Bybre ενός εμβόλου και ABS
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς στον στρόφαλο 44Hp / 9.000rpm
Μέγιστη ροπή στον στρόφαλο 3,77Kgm / 7.000rpm

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 13:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon