.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 16:46

Test - Honda CB500F 2021 - Χρηστικό, fun και ολοκληρωμένο

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Μετά από μια δραστική ανανέωση το 2019, για το 2021 το Honda CB500F καλύπτει τις Euro 5 προδιαγραφές, ενώ κερδίζει νέα γραφικά και χρώματα, παραμένοντας ένα από τα πιο τίμια «τα κάνω όλα» γυμνά μοντέλα της αγοράς, συνδυάζοντας sport δυνατότητες και πλήρως ολοκληρωμένο καθημερινό, χρηστικό χαρακτήρα.

Η φόρμουλα της Honda είναι απλή και αποτελεσματική. Ένας σπιρτόζικος δικύλινδρος κινητήρας, με οικονομικά εξαρτήματα σε πλαίσιο, και περιφερειακά, για την κατασκευή μιας μοτοσυκλέτας που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο του νέου αναβάτη της Α2 κατηγορίας, όσο και εκείνες ενός έμπειρου χρήση που θέλει μοτοσυκλέτα που να τα κάνει όλα και να μην τον ταλαιπωρεί με παράλογες απαιτήσεις.

Μικρό ιστορικό

A15A7337 web

Το δικύλινδρο εν σειρά CB500F παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013, δίπλα στο Adenture CB500X και το CBR500R με την Supersport εμφάνιση.

Κάποιοι ίσως ειρωνευτούν την απόδοση του κινητήρα των 35 kW, όμως για αστική και περιαστική χρήση, και ακόμα και για sport καταστάσεις, η δύναμη αυτή είναι υπέρ-αρκετή και διασκεδαστική.

Το 2019, το CB500F ανασχεδιάστηκε και προικίστηκε με νέο design, και αρκετές βελτιώσεις σε κινητήρα και περιφερειακά, με τη μοτοσυκλέτα να κερδίζει πιο σύγχρονη εμφάνιση, αυξημένη δύναμη κυρίως στις μεσαίες στροφές, νέο συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, βελτιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων, πιο σύγχρονα όργανα, νέο υποπλαίσιο, ενώ έχασε και 2 κιλά στο συνολικό βάρος.

Το 2021 ήρθαν οι Euro 5 προδιαγραφές, δίχως να αλλάζουν την ονομαστική απόδοση του κινητήρα, ενώ η Honda φρέσκαρε το μοντέλο της με νέα χρώματα και γραφικά.

Η Euro 5 καρδιά

A15A7332 web

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας του CB500F είναι υγρόψυκτος, διαθέτει 8 βαλβίδες, 2 εκκεντροφόρους, και ψεκασμό PFM-FI.

Το τελικό της εξάτμισης διαθέτει διπλά τοιχώματα, ενώ η Honda κάνει λόγο για 35Kw (47 hp) / 8.600 rpm και για 4,4 Kgm / 6.500 rpm.

Οι διαστάσεις του κυλίνδρου είναι 67 mm x 66.8 mm και η συμπίεση βρίσκεται στο 10.7:1.

Τα γρανάζια της μετάδοσης είναι τύπου «ψαλίδι», για λιγότερο θόρυβο, ενώ ο κινητήρας αποτελεί φέρων τμήμα του πλαισίου, συνεισφέροντας στην ακαμψία του συνόλου.

Η αλυσίδα των εκκεντροφόρων είναι σχεδιασμένη επίσης για μείωση θορύβου και ελαχιστοποίηση τριβών, με επίστρωση βαναδίου, ενώ η διάμετρος των βαλβίδων εισαγωγής είναι 26 mm και της εξαγωγής 21.5 mm.

Το σχήμα του πιστονιού βασίζεται σε εκείνο του CBR1000RR του 20219, για να μειωθεί ο θόρυβος στις ψηλές στροφές, ενώ οι «φούστες» των πιστονιών έχουν ραβδώσεις για μείωση τριβών.

Η χωρητικότητα λιπαντικού είναι 3,2 λίτρα, ενώ το 6τάχυτο κιβώτιο έχει σύμφωνα με τη Honda παρόμοιο design με εκείνο των RR «ξαδέλφων» του.

Ο συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση βοηθά στην αποτροπή μπλοκαρίσματος του πίσω τροχού σε απότομο κλείσιμο του γκαζιού ή σε κατεβάσματα πολλών σχέσεων, και προσφέρει εύκολο τράβηγμα στη μανέτα.

Για τις Euro 5 προδιαγραφές, η μοτοσυκλέτα της Honda εκπέμπει πλέον 40% λιγότερους υδρογονάνθρακες, κι έχει ακόμα λιγότερες πιθανότητες προανάφλεξης.

Πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα

A15A7321 web

Καμία αλλαγή δεν έχουμε από το απερχόμενο μοντέλο στους παραπάνω τομείς, με το ατσάλινο πλαίσιο διπλής ραχοκοκαλιάς να παραμένει ως είχε, ενώ το ίδιο έγινε με το συμβατικό πιρούνι των 41 mm δίχως ρυθμίσεις, και το πίσω μονό αμορτισέρ που διαθέτει προφόρτιση 5 θέσεων. Ίδιο παρέμεινε και το ατσάλινο ψαλίδι.

Το γεμάτο βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 189 κιλά, το μεταξόνιο βρίσκεται στα 1.410 mm, το ρεζερβουάρ χωρά 17,1 λίτρα καυσίμου και η χαμηλή σέλα στα 785 mm εγγυάται την προσβασιμότητα από όλα τα ύψη αναβατών.

Στους 17άρηδες αλουμινένιους τροχούς βρίσκουμε τα ελαστικά καθημερινής χρήσης 2CT της Michelin, σε διαστάσεις 120/70-17 και 160/60-17.

Το δικάναλο ABS είναι στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ το CB500F έρχεται δίχως ηλεκτρονικά βοηθήματα που θα ανέβαζαν το κόστος αρκετά παραπάνω.

Για το 2021, το CB500F διατίθεται στα εξής χρώματα: Grand Prix Red Matt (κόκκινο), Gunpowder Black Metallic (μαύρο), Candy Caribbean Blue Sea **NEW** (μπλε) και Candy Moon Glow Yellow **NEW** (κίτρινο).

Στα επίσημα αξεσουάρ του CB500F η Honda προτείνει τα κάτωθι: Top box 35 λίτρων, σχάρα, tank bag, τσαντάκι σέλας συνεπιβάτη, ψηλή ζελατίνα, θερμαινόμενα γκριπ, έξοδος ρεύματος 12V, κάλυμμα για μονόσελο, κεντρικό σταντ, σιρίτια για τις ζάντες και tank pad.

Οι εντυπώσεις μας

A15A7250 web

Είχα την τύχη να οδηγήσω το CB500F του 2019 στην παγκόσμια δημοσιογραφική παρουσίαση που είχε γίνει στην Τενερίφη (https://www.bikeit.gr/naked-sm-honda/item/18901-test-honda-cb500f-2019-apostoli-stin-tenerifi), όπου για πλοηγό είχαμε τον θρυλικό πρώην αγωνιζόμενο Steve Plater, με νίκες σε IOMTT, NW200, Macau GP, κ.α., και είχα δει από πρώτο χέρι τις κορυφαίες για την κατηγορία της (και όχι μόνο) δυνατότητες της μοτοσυκλέτας σε δρόμο με στροφές.

Γιατί μπορεί το CB500F να είναι κυρίως μια ήρεμη, φιλική, χρηστική και πρακτική μοτοσυκλέτα που φωνάζει «ΕΙΜΑΙ HONDA» από μακριά, όμως οι μαγικές ικανότητες των τεχνικών της ιαπωνικής φίρμας του έχουν χαρίσει ως κερασάκι σπορ καρδιά που πιθανώς να μην ανακαλύψει ούτε το 10% των αγοραστών του. Όσοι όμως το κυνηγήσουν, πιστέψτε μας, δεν θα απογοητευτούν, καθώς εδώ έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της φράσης «υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο των μερών του».

Όπως θα περίμενες επίσης από μια Honda, και παρόλο που δεν πρόκειται για μοτοσυκλέτα «κύρους», η ποιότητα κατασκευής του CB500F είναι πολύ υψηλή, μην αφήνοντας δυνατότητα για παράπονα.

Ναι, ο εξοπλισμός είναι συμβατικός, για να κρατήσει χαμηλά το τελικό κόστος, με συμβατικό πιρούνι, μη-ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, συμβατική και όχι ακτινική δαγκάνα φρένου, LCD και όχι TFT οθόνη οργάνων, ατσάλινο πλαίσιο και ατσάλινο ψαλίδι, έλλειψη ηλεκτρονικών βοηθημάτων, traction control, riding modes, IMU, κ.α.

Όμως οι αγοραστές του CB500F σαφώς και δεν είναι εκείνοι που αναζητούν πρωτοποριακή τεχνολογία, πανάκριβα εξαρτήματα και πληθώρα gadget, οπότε μικρό το κακό.

A15A7324 web

Η σέλα είναι χαμηλή και αναβάτης 1.70 θα πατήσει πανεύκολα όλο το πέλμα του ενός ποδιού στο έδαφος, ενώ το μικρό βάρος των 189 κιλών και οι συγκεντρωμένες μάζες δημιουργούν μια πολύ «μανιτζέβελη» μοτοσυκλέτα.

Αντίθετα με τη σέλα του αναβάτη, η σέλα του συνεπιβάτη είναι πιο sport από όσο θα θέλαμε για μεγάλες βόλτες, καθώς ναι μεν είναι αρκετά φαρδιά αλλά έχει λίγο αφρώδες, είναι ψηλά τοποθετημένη και έχει μικρή απόσταση από τα μαρσπιέ.

Η θέση οδήγησης είναι όρθια και άνετη, ενώ χαλαρές είναι οι γωνίες χεριών και ποδιών, ώστε να μην πιάνεται ο αναβάτης.

Οι διακόπτες είναι πανέμορφοι και εργονομικοί, ενώ προσοχή θέλει η κόρνα καθώς όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες της Honda, έτσι κι εδώ βρίσκεται στη θέση που συνήθως βρίσκονται τα φλας. Μόλις συνηθίσεις λίγο τη διαμόρφωση, σταματάς να… κορνάρεις όποτε θέλεις να βγάλεις φλας.

Η μανέτα του φρένου ρυθμίζεται εύκολα ως προς την απόσταση της από το γκριπ, ενώ καλοί είναι οι καθρέπτες, προσφέρουν πολύ καλή ορατότητα ενώ δεν θολώνουν. Θετική η ύπαρξη immobilizer στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ υπάρχει και ρυθμιζόμενο shift light, που προειδοποιεί τον αναβάτη για αλλαγή ταχύτητας στις επιθυμητές στροφές κινητήρα.

Το τιμόνι κόβει πολύ, οι αναρτήσεις είναι μαλακές, ο συμπλέκτης είναι πραγματικό «πούπουλο» / «καρδιά μαρουλιού» και δεν συμμαζεύεται στο τράβηγμα, το κιβώτιο είναι θετικό και αθόρυβο, ψεκασμός και ποιότητα κύλισης παίρνουν 10 στα 10, η στάση οδήγησης είναι όρθια, και το CB500F προσφέρεται για ατελείωτες, ξέγνοιαστες βόλτες μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Οι αναρτήσεις έχουν σχετικά κοφτή λειτουργία, και δεν «ακολουθούν» με ακρίβεια τις ανωμαλίες του ελληνικού οδοστρώματος, με αποτέλεσμα στα σαμάρια / λακκούβες, ο πίσω τροχός να χάνει κάποιες φορές στιγμιαία την επαφή του με την άσφαλτο

A15A7273 web

Κατά τα άλλα, οι αναρτήσεις συμπεριφέρονται άψογα, και αποτελούν ενιαίο και «καλοκουρδισμένη» ομάδα μαζί και με το πλαίσιο, με αίσθηση ομοιογένειας και πολύ καλή πληροφόρηση που σε γεμίζουν εμπιστοσύνη.

Παρόλο που η δαγκάνα του φρένου μπροστά δεν είναι ακτινική, τα φρένα της Nissin αποδείχτηκαν άριστα σε δύναμη και πληροφόρηση, αν και κάποιες φορές σε οδόστρωμα με σαμάρια και λακκούβες το ABS έμπαινε σε λειτουργία ένα «τσικ» πιο νωρίς από ότι θέλαμε.

Θυμίζουμε πως η μοτοσυκλέτα από το 2019 διαθέτει το σύστημα ασφαλείας σε φρενάρισμα πανικού, όπου ενεργοποιούνται αυτόματα τα πίσω φλας για να προειδοποιούν τους επερχόμενους οδηγούς.

Ο κινητήρας είναι ελαστικός ενώ με τη βοήθεια του δυναμόμετρου του Power House Engineering μετρήσαμε 42,75 hp στον τρόχο.

Όσον αφορά στην τελική του ταχύτητα ο κόφτης μπαίνει σε λειτουργία στα 178 χλμ/ώρα στο κοντέρ, ταχύτητα υπέρ-αρκετή για μια γυμνή μοτοσυκλέτα.

Λίγη προσοχή χρειάζεται ώστε να αποφευχθούν οι… στενές επαφές καβάλου αναβάτη και ρεζερβουάρ σε δυνατό φρενάρισμα. Λίγο σφίξιμο με τα γόνατα και το θέμα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

A15A7328 web

Ο πίνακας οργάνων είναι ευδιάκριτος, ενώ πάσχει ελαφρώς σε ένταση φωτεινότητας, όπως και το προηγούμενο μοντέλο.

Σε αυτά θα βρείτε ενδείξεις ταχύμετρου και στροφών κινητήρα, 2 μερικούς και ολικό χιλιομετρητή, ένδειξη σχέσης κιβωτίου, ενδείξεις κατανάλωσης καυσίμου (μέση και στιγμιαία), ρολόι, ένδειξη μέσης ωριαίας ταχύτητας, χρόνο βόλτας, και δείκτη θερμοκρασίας κινητήρα. Οι ενδείξεις αλλάζουν από τα κλασικά κουμπιά SEL / SET στην κονσόλα οργάνων.

Στην κατανάλωση καυσίμου είδαμε έως και 5,4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα όταν πίναμε το αίμα του CB500F, όμως η μέση κατανάλωση βρίσκεται στα 4,5-4,7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, κάτι που δίνει αυτονομία 363-380 χιλιομέτρων, εντυπωσιακό νούμερο που σας επιτρέπει να ανεφοδιάζεστε ιδιαίτερα αραιά.

Από commuting μέχρι track day

306312 2021 Honda CB500F

To CB500F της Honda είναι ένα υπέροχα πολυτάλαντο μοντέλο, που θα καταφέρει να εκπληρώσει επάξια πολλούς ρόλους, από το πρώτο δίκυκλο ενός αναβάτη της Α2 κατηγορίας διπλωμάτων, στο καθημερινό commuting, μέχρι ταξίδια, αλλά ακόμα και track day! Κι όλα αυτά, με το σήμα της Honda, με κορυφαία ποιότητα κατασκευής, αποδεδειγμένα αλεξίσφαιρο και οικονομικό κινητήρα, απίθανη ποιότητα κύλισης, μικρό βάρος και μαζεμένες διαστάσεις. Καλές βόλτες!

Εξοπλισμός αναβάτη: Κράνος Bell, μπουφάν Macna, μποτάκια Forma, γάντια Five, από το Moto Market gr.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
   
Κατασκευαστής/Μοντέλο Honda CB500F 2021
Εισαγωγέας Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) 6.850
Εγγύηση 2 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 4 Β/Κ
Χωρητικότητα (cc) 471
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 67 x 66.8
Σχέση συμπίεσης 10.7:1
Τροφοδοσία Ψεκασμός PGM-FI
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση (assist & slip)
Τελική μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
Μέγιστη ισχύς (hp/rpm) 47 / 8.600
Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm) 4.4 / 6.500
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm) 2.080 x 790 x 1.060
Μεταξόνιο (mm) 1.410
Γωνία κάστερ (ο) 25.5
Ίχνος (mm) 102
Ύψος σέλας (mm) 789
Απόσταση από έδαφος (mm) 145
Ρεζερβουάρ (l) 17.1
Βάρος (kg) 189 (με υγρά)
   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Εμπρός Συμβατικό πιρούνι 41 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων, διαδρομή 120 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ Pro-Link, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 120 mm
   
ΦΡΕΝΑ  
Εμπρός Δίσκος 320 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ Michelin 2CT
Εμπρός 120/70-17
Πίσω 160/60-17
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Dyno Test - Honda CB 500F - Video Video Test Ride - Honda CB 500F 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon