.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 12:20

Ρεπορτάζ – Τι αγοράζω με την επιδότηση του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά

Από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ το κρατικό πρόγραμμα επιδότησης της Ηλεκτροκίνησης, το να μπει κανείς στην πρίζα έγινε ευκολότερο. Διερευνούμε τις επιλογές που υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Η έναρξη του προγράμματος επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, Κινούμαι Ηλεκτρικά (https://kinoumeilektrika.gov.gr/), είναι πραγματικότητα από τον Σεπτέμβριο 2020 και με τη βοήθειά του η απόκτηση ενός δικύκλου που αντικαθιστά το ρεζερβουάρ βενζίνης με μπαταρίες ήρθε σημαντικά πιο κοντά. Σημειώστε πως η ενδεικτική λίστα των ηλεκτρικών δικύκλων που θα βρείτε στο ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ, είναι δυστυχώς ΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ, και από αυτήν λείπουν ΠΟΛΛΑ ηλεκτρικά δίκυκλα τα οποία ΠΑΙΡΝΟΥΝ επιδότηση! Δυστυχώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος κινείται με κλασικούς ρυθμούς Δημοσίου, καθυστερώντας να ανανεώσει την λίστα. Έτσι, πολλά ηλεκτρικά δίκυκλα έχουν πάρει μεν έγκριση απο το ΥΠΕΚΑ αλλά ΔΕΝ εμφανίζονται ακόμα στη λίστα... κάντε υπομονή, γιατί το Δημόσιο έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να ξεπεράσει την κακώς εννοούμενη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Στην Ελλάδα οι επιλογές είναι ακόμη δραματικά λιγότερες από αυτές του εξωτερικού, καθώς η απουσία υποδομών και σχετικής κουλτούρας από το κοινό δεν έχει επιτρέψει ακόμη σε μεγάλες εταιρείες της παγκόσμιας αγοράς, όπως οι Energica, Zero κ.ά., να επεκταθούν με αντιπροσωπείες και στη χώρα μας.

Ούτως ή άλλως η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα είναι ακόμη πιο ακριβή από την ανάλογη βενζινοκίνητη και ενδεχομένως αυτός να είναι και ο λόγος που μοντέλα εγνωσμένης αξίας, όπως το σκούτερ BMW C-Evolution, δεν διατίθενται ακόμη στην Ελλάδα, παρότι κυκλοφορούν στο εξωτερικό εδώ και αρκετά χρόνια.

Εκ των πραγμάτων τέτοια μοντέλα απευθύνονται σε ένα μικρό σχετικά κοινό με τις ανάλογες τσέπες και όλη την υπομονή να περιμένει (ή να αδιαφορεί για το) πότε θα στηθεί ένα δίκτυο σταθμών φόρτισης που να επιτρέπει μια εκδρομή εκτός των τειχών.

Ως τότε ωστόσο η αγορά μας βρίθει από προτάσεις χαμηλού σχετικά κόστους, κυρίως στον χώρο των ηλεκτρικά υποβοηθούμενων ποδηλάτων και σκούτερ, χωρίς να λείπουν και τα μικρά μοτοσυκλετάκια πάσης φύσεως.

Να τονίσουμε πως υπάρχουν και κάποιες άλλες επιλογές στον χώρο της ηλεκτροκίνησης από εταιρείες όπως οι Beta, Husqvarna, Gas Gas, ΚΤΜ και TRS που αφορούν μοτοσυκλέτες MX και Trial, κυρίως για παιδιά, οι οποίες ωστόσο δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα επιδοτήσεων μιας και δεν πρόκειται για μοντέλα δρόμου.

Πάμε μια βόλτα στην αγορά (αλφαβητικά) να χαζέψουμε βιτρίνες και δούμε τα ηλεκτρικά μοντέλα που διαθέτουν οι κατασκευαστές.

BMW MOTORRAD
https://www.bmw-motorrad.gr/

bmw c evolution

H BMW έχει ξεκινήσει μια μεγάλη επένδυση για την εξέλιξη και κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ ήδη δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο των αυτοκινήτων, ωστόσο στις μοτοσυκλέτες παραμένει ακόμη πιστή στην παραδοσιακή τεχνολογία κινητήρων εσωτερικής καύσης. Παρόλα αυτά, το μοναχικό ηλεκτρικό σκούτερ C Evolution αποτελεί μια μικρή γεύση του κοντινού μέλλοντος της γερμανικής εταιρείας.

 

ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε.
https://gorgolis-ilektrika.gr/

Η πρώτη σε πωλήσεις εταιρεία στην ελληνική αγορά έχει στραφεί πολύπλευρα στην ηλεκτροκίνηση, εισάγοντας μοντέλα τριών διαφορετικών μαρκών σε σκούτερ και υποβοηθούμενα ποδήλατα.

Askoll
Askoll bici bianca black 02

Διαθέτει στην αγορά τρία διαφορετικά μοντέλα ποδηλάτων (eB1, eB4, eB4U) με ηλεκτρική υποβοήθηση και ένα σκούτερ (eSPro70 e-scooter).

 

Daytona Best Electric
daytona edison 50 lx

Υπό το λογότυπο που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των ταξινομήσεων σε τουλάχιστον δύο κατηγορίες (παπί και μοτοσυκλέτα), διατίθεται μια ευρύτατη γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων.

Αυτά καλύπτουν τον χώρο των σκούτερ, των τρίκυκλων mobility scooters και των επαγγελματικών τρίκυκλων, με μοντέλα σε δύο κατηγορίες διπλωμάτων, ΑΜ (μοτοποδήλατο) και Α1.

 

SYM
SYM eXPRO

Από τον Ιανουάριο 2020 η SYM έχει προσθέσει στη γκάμα της ένα μικρό επαγγελματικό εργαλείο, το σκούτερ e-Xpro, κατηγορίας μοτοποδηλάτου (ΑΜ), με μεγάλες δυνατότητες φόρτωσης.

 

DUCATI
Ducati E-Bikes

ducati e scrambler

Η Ducati δεν ασχολείται (ακόμη) με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, ωστόσο έχει στη γκάμα της ηλεκτρικά ποδήλατα, όπως το κορυφαίο eΜΤΒ MIG-S, καθώς και τη νέα οικογένεια ποδηλάτων E-Scrambler.

 

EMW
https://www.emw.gr/

 


EMW

H Electric Motor Way δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην αγορά της ηλεκτροκίνησης, διαθέτοντας στην Ελληνική αγορά μια γκάμα τριών σκούτερ και επτά ποδηλάτων με υποβοήθηση.

 

EXTRA PRODUCTS

Torrot

torrot city surfer

Η ηλεκτρική πτέρυγα της Gas Gas - Torrot διαθέτει στην ελληνική αγορά δύο μοντέλα, το ηλεκτρικό σπαστό ποδήλατο City Surfer και το ηλεκτρικό σκούτερ Muvi Executive.

 

HARLEY-DAVIDSON
https://harleydavidsonathena.gr/

harley davidson LiveWire

Η Harley-Davidson έσπευσε να γίνει μια από τις πρώτες μεγάλες κατασκευάστριες μοτοσυκλετών που δημιούργησαν ηλεκτρικό μοντέλο, το Livewire, μια μοτοσυκλέτα που σε πρωτότυπη μορφή είναι ανάμεσά μας εδώ και μερικά χρόνια, καθώς αναμένεται να αρχίσει σύντομα η διάθεσή της.

 

KOSMORIDE
https://www.kosmoride.gr/ebikes/

lacros trotter t400

Η αντιπρόσωπος της Ducati στη χώρα μας, Kosmocar, έστησε ένα από τα πρώτα μεγάλα καταστήματα αφοσιωμένο στα ηλεκτρικά ποδήλατα και εκεί, εκτός από τα μοντέλα της Ducati, θα βρει κανείς μια μεγάλη γκάμα εταιρειών και μοντέλων για κάθε τσέπη και γούστο από τις: Giant, Riese & Muller, Stromer, Go Cycle, Lacross, Moustache.

 

KTM
https://www.ktm.com/en-gr.html

KTM freeride

Η Αυστριακή εταιρεία διαθέτει στις τάξεις της εδώ και αρκετά χρόνια το ηλεκτρικό εντουράκι Freeride E-XC, όντας μια από τις πρώτες μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών που επένδυσαν σε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Σε αντίθεση με το ανάλογο ΜΧ μοντέλο, το Freeride E-XC μπορεί να λάβει επιδότηση μιας και βρίσκεται στη σχετική λίστα επιδοτούμενων μοντέλων του προγράμματος.

 

MOTOWAY ΚΑΜΠΡΑΝΗΣ A.E.
https://www.motoway.gr/

Η εταιρεία με έδρα στη Θεσσαλονίκη εκπροσωπεί στην Ελλάδα μια σειρά από δημοφιλείς εταιρείες, όπως η Benelli, αλλά και δύο δυνατά ονόματα από τον χώρο της ηλεκτροκίνησης.

Super Soco

super soco tc max

H Super Soco διαθέτει μεγάλη γκάμα επιλογών με σκούτερ και μοτοσυκλέτες για τις κατηγορίες ΑΜ και Α1 - μεταξύ αυτών και το Ducati pit bike CUX, καθώς και το επαγγελματικής χρήσης σκούτερ VS1.

Ακόμη διαθέτει τις μοτοσυκλέτες της Super Soco σε δύο σειρές, TS και TC.

Με τιμές που ξεκινούν από τα €2,500, με το ποσό της επιδότησης αλλά και το πρόγραμμα απόσυρσης που τρέχει παράλληλα η Motoway Καμπράνης για επιπλέον μείωση στην τιμή αγοράς όλοι μπορούν να βρουν αυτό που τους ταιριάζει.

 

E-Cooter

ecooter

Η δεύτερη σειρά ηλεκτρικών σκούτερ της Motoway αφορά την εταιρεία Ecooter, η οποία διαθέτει δύο κυρίως μοντέλα. Το E1S κινείται από μοτέρ 3 kW για την κατηγορία μοτοδηλάτων, καθώς και το E2R με μοτέρ 4 kW για κατόχους διπλωμάτων Α1.

 

MUVUS
https://www.muvus.gr/

NIU

NIU UQiGT

Αντιπροσωπευόμενη στην Ελλάδα από τη Muvus, η NIU είναι μια από τις πιο γνωστές νεόφυτες εταιρείες που εστιάζουν αποκλειστικά στα ηλεκτρικά σκούτερ και στην Ελλάδα διαθέτει μια γκάμα έξι μοντέλων σε τρεις σειρές: NQ, MQ, UQ.

 

TRS
http://www.trsgreece.gr/

TRRS ebike

Η ισπανική εταιρεία ειδικεύεται στον χώρο του Trial και μάλιστα διαθέτει ένα ανάλογο παιδικό ηλεκτρικό μοντέλο, ωστόσο το ενδιαφέρον ως προς την επιδότηση στρέφεται στο ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο βουνού One RR e-bike, εξοπλισμένο με επώνυμα περιφερειακά και όλη τη χωμάτινη εμπειρία της TRS.

 

VESPA
https://www.vespa.com/it_IT/modelli-vespa/vespa-elettrica.html

vespa elettrica

Η θρυλική Vespa εδώ και μερικά χρόνια έχει αποκτήσει ένα πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο. Η Vespa Elettrica διατίθεται σε δύο εκδόσεις, μια με τελική ταχύτητα 45 km/h για διπλώματα μοτοποδηλάτου και μια πιο γρήγορη έκδοση με τελική 70 km/h που είναι συμβατή με διπλώματα Α1. 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 12:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon