.
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 10:22

Οδηγώντας με σαγιονάρα και οι ωφέλειες στο κοινωνικό σύνολο

Όλο και περισσότεροι αναβάτες φαίνεται να ακολουθούν το εποχικό trend της οδήγησης με σαγιονάρα, προσθέτοντας το στον γενικότερο “θερινό ενδυματολογικό κώδικα”, που επιτάσσει επίσης βερμούδα, t-shirt και φυσικά, το απόλυτα στιλιστικό και all-time classic εύρημα της μη – χρήσης κράνους.

Για σήμερα αγαπητοί μας φίλοι θα εστιάσουμε στην σαγιονάρα όμως και στα πλεονεκτήματα που αυτή προσφέρει κατά την οδήγηση και όχι μόνο.

Ξεκινάμε από το πιο απλό, την πιθανότητα ατυχήματος η οποία αυξάνει εκθετικά. Φορώντας σαγιονάρες, τα πέλματα σας γλιστράνε στα μαρσπιέ, δεν μπορείτε να χειριστείτε ταχύτητες και ποδόφρενο, ενώ όποτε χρειαστεί στήριξη με το πόδι σας, αυτή θα είναι στο περίπου και εξαιρετικά ασταθής.

Με τις σαγιονάρες λοιπόν, προσφέρετε την ευκαιρία σε δεκάδες ανθρώπους να ασχοληθούν με κάτι συναρπαστικό, κάτι το οποίο τους βγάζει έξω από την ρουτίνα της καθημερινότητα τους. Το ατύχημα σας. Σκεφτείτε ότι αν πέσετε (πολύ πιθανό) πόσοι θα μαζευτούν γύρω σας και συντονισμένα θα προσπαθούν να σας βοηθήσουν. Αυτό ενισχύει την κοινωνική συνοχή και το αίσθημα αλληλεγγύης, στοιχεία που δυστυχώς έχουν εκλείψει στις μέρες μας.

Παράλληλα, μεσήλικες και ηλικιωμένοι θα λένε διάφορα του τύπου “τσ-τσ-τα με τα μηχανάκια πιά…” και “δεν προσέχουν… δεν προσέχουν”, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ωραίες συζητήσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σύντομα στα πολιτικά. Πόσο τέλειο είναι αυτό, το να έχουμε μια αναβίωση της δημόσιας συζήτησης όπως γινόταν στην Αγορά της αρχαίας Ελλάδας; Να αποκτήσουν οι άνθρωποι ξανά την ιδιότητα του πολίτη που έχει γνώμη και παίρνει θέση στα κοινά;

Ενδέχεται επίσης να κινητοποιηθούν, ανάλογα της σοβαρότητας του ατυχήματος, αστυνομικοί, ασφαλιστές, νοσοκόμοι και ιατροί (για να μην το κάνουμε πολύ βαρύ και μακάβριο και πούμε για άλλες υπηρεσίες… χρόνιες ή one-off).

Ειδικά για του ανθρώπους στο κλάδο της υγείας – περίθαλψης, το να οδηγείτε με σαγιονάρες, τους δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασχοληθούν με τα κάτω άκρα και τους άσχημους τραυματισμούς σε αυτά. Αποκολλήσεις δέρματος, νυχιών και –γιατί όχι φίλοι μου;- ακρωτηριασμοί. Να μαθαίνουν οι ειδικευόμενοι και να θυμούνται οι παλιοί.

Βλέπουμε λοιπόν ότι μια φαινομενικά ασήμαντη πρακτική, η οδήγηση με σαγιονάρες, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο, μέσα από ποικίλες διαδικασίες, στο κοινωνικό σύνολο. Είναι μια πράξη ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας, αφού εσείς μπορεί να χάσετε το καλοκαίρι σας και να χάσετε και πολλά άλλα, ενδέχεται για πάντα, αλλά σας αξίζουν μπράβο, γιατί μέσα από αυτή σας την θυσία, συνδράμετε εμμέσως αλλά σαφώς στο να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος! Μπράβο, παιδιά, όχι, αλήθεια… μπράβο! Keep σαγιονάρινγκ!

Αφορμή για το προφανώς χιουμοριστικό (με πικρό τρόπο…) κείμενο, ήταν η αναβίωση των δημοσιευμάτων για την επιβολή προστίμων στους οδηγούς αυτοκινήτων που φοράνε σαγιονάρες. Η “είδηση” είναι περσινή και έχει διαψευσθεί από την ΕΛ.ΑΣ ωστόσο θα μπορούσε –και θα έπρεπε- να είναι αληθινή και να ισχύει φυσικά και για τους οδηγούς δίτροχων!

Σοβαρά τώρα, μην το κάνετε αυτό. Θεωρούμε δεδομένο ότι συνειδητοποιημένοι μοτοσυκλετιστές το θεωρούν αδιανόητο, αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που το κάνουν.  Σαγιονάρες στην παραλία λοιπόν, όχι στα μηχανάκια. Είναι πολύ – πολύ επικίνδυνο! 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 11:48

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon