.
Κατηγορία Zontes
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 16:12

TEST – Daytona X310 by Zontes

Τα μοντέλα της Daytona by Zontes “έσκασαν σαν βόμβα” στην ελληνική αγορά την άνοιξη του 2018, όταν και παρουσιάστηκαν στην έκθεση μοτοσυκλέτας στο Ελληνικό. Σύγχρονη και ιδιαίτερη σχεδίαση που τραβά τα βλέμματα και απίστευτο επίπεδο εξοπλισμού, που το συναντάς μόνο σε πανάκριβες προτάσεις πολυτελέστατων κατηγοριών. Μόνο που το X310, κοστίζει κάτι λιγότερο από 4.000 ευρώ και έχει ένα εξίσου χαμηλό λειτουργικό κόστος.

Του Κώστα Γαμβρούλη 
Φωτογραφίες: Βασιλής Κωστάκος

Δικαιούται μια μοτοσυκλέτα 312 κ.εκ. να αποκαλείται sport – touring; H απάντηση είναι απλή, αν μπορεί να αντεπεξέλθει στις χρήσεις που συνθέτουν την ονομασία της κατηγορίας αυτής, τότε, ναι. Το X310 είναι μια από τις τέσσερις προτάσεις της εταιρείας, που βασίζονται στην modular φιλοσοφία, δηλαδή στην χρήση μιας κοινής πλατφόρμας πλαισίου και κινητήρα, πάνω στην οποία “χτίζονται”  διαφορετικές εκδόσεις. Έχουμε λοιπόν το naked R310, το Adventure T310 και το cruiser V310, με το X310 να αποτελεί μια street μοτοσυκλέτα με μεγάλης έκτασης fairing και ικανοποιητική κάλυψη.

daytona x310 test 24

Η σχεδίαση του X310 είναι σύγχρονη και επιθετική, με τα δύο αυτά στοιχεία να αναδεικνύονται μέσα από γωνιώδεις και τεθλασμένες γραμμές, οι οποίες δημιουργούν ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο ανάγλυφο. Ακόμα και σημεία όπου άλλοι κατασκευαστές κάνουν “σχεδιαστικό σκόντο” δημιουργώντας αισθητικές παραφωνίες, στο X310 είναι πολύ προσεγμένα, συμπλέοντας με την γενικότερη εικόνα. Δείτε για παράδειγμα τις βάσεις μαρσπιέ, τους καθρέπτες, το δοχείο υγρού του μπροστινού φρένου ή τις ζάντες, με τις τελευταίες να έχουν μηχανουργικά “κοψίματα” στις βάσεις των μπράτσων τους.

Τώρα σε ότι αφορά στον εξοπλισμό, έχουμε και λέμε:

-Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα
-Ηλεκτρικό κλείδωμα τιμονιού
-Ηλεκτρικά ανοιγόμενη σέλα
-Ηλεκτρικά ανοιγόμενο κάλυμμα τάπας βενζίνης
-Δύο χαρτογραφήσεις απόδοσης κινητήρα (Εco / Sport)
-LED φώτα
-Μεγάλη ψηφιακή LCD οθόνη στον πίνακα οργάνων
-USD πιρούνι μπροστά
-Δικάναλο ABS (Bosch 9.1 Μονάδα)
-Ρυθμιζόμενες μανέτες συμπλέκτη – φρένου
-Σχάρα με χειρολαβές

Τέτοιες λίστες εξοπλισμού δεν συναντάς εύκολα ούτε σε μοτοσυκλέτες τετραπλάσιας (και βάλε) τιμής, όποτε είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό το πώς κατάφερε η εταιρεία να “προικίσει” το X310 με όλα αυτά, χωρίς να ξεφύγει τιμολογιακά και χωρίς να γίνουν παραχωρήσεις στην ποιότητα κατασκευής ή στην λειτουργία όλων αυτών. Φυσικά ο χρόνος είναι ο καλύτερος (και πιο αμείλικτος) κριτής για την συνολική αξιοπιστία ενός μοντέλου και προφανώς εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα για το εξακριβώσουμε αυτό στις λίγες μέρες που έχουμε στην κατοχή μας τα προς δοκιμή μοντέλα. Ωστόσο το X310 είναι πολύ προσεγμένο, ενώ δεν έχει κυκλοφορήσει στην “πιάτσα” κάποια πληροφορία σχετικά με προβλήματα και να σημειώσουμε εδώ, ότι τα μοντέλα της σειράς, σημειώνουν πολύ καλές πωλήσεις.    

daytona x310 test 37

Περνώντας στον κινητήρα, αυτός είναι το ίδιο μηχανικό σύνολο που φέρουν και τα τέσσερα μοντέλα της Daytona by Zontes. Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, με δύο εκκεντροφόρους στην κεφαλή και τέσσερις βαλβίδες , ενώ η χωρητικότητα του ανέρχεται στα 312 κ.εκ. Σαφώς υπερτρετράγωνος με διάμετρο Χ διαδρομή 80 Χ 62 χλστ. και με συμπίεση 12,5:1, αποδίδει ονομαστικά 35,4 ίππους στις 9.500 και 3,0 kg-m στις 7.500 σ.α.λ. Έχοντας μετρήσει το T310 στο δυναμόμετρο, το οποίο φέρει ακριβώς τον ίδιο κινητήρα, καταγράφηκε μια ισχύς της τάξεως των 31,4 ίππων, τιμή αρκετά ικανοποιητική.

Δομικά, το X310 έχει ως βάση ένα ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο το οποίο αναρτάται σε USD μπροστινό διαμέτρου 37 χλστ. με διαδρομής 110 χλστ. μπροστά και σε μονό αμορτισέρ πίσω. Οι ζάντες είναι αλουμινίου και με όμορφο σχεδιασμό στα μπράτσα, φέροντας ελαστικά διαστάσεων 110/70-17 μπροστά και 160/60-17 πίσω, ενώ την πέδηση αναλαμβάνουν μονοί δίσκοι διαμέτρου 260 και 220 χλστ., συνεργαζόμενοι και στις δύο περιπτώσεις με διπίστονη δαγκάνα. Όπως ήδη έχει αναφερθεί, το X310 φέρει δικάναλο ABS για την αποτροπή των μπλοκαρισμάτων.

daytona x310 test 38

Η θέση οδήγησης της μοτοσυκλέτας θυμίζει αρκετά αυτή ενός adventure / on-off μοντέλου, με τον κορμό να είναι όρθιος και το τιμόνι να βρίσκεται ψηλά και κοντά στον αναβάτη, αφού υπάρχουν πολύ μακριά καβαλέτα πάνω στα οποία αυτό στηρίζεται. Σε γενικές γραμμές το X310 είναι μια άνετη μοτοσυκλέτα με ουδέτερη θέση οδήγησης. Ο χώρος για να μετακινηθεί το σώμα είναι βέβαια πιο περιορισμένος σε σχέση με μεγαλύτερα κυβισμού και διαστάσεων μοντέλα αλλά ας μην ξεχνάμε ότι εδώ πρόκειται για δίτροχο της κατηγορίας των 300 κ.εκ.

Με τα 159 κιλά που ζυγίζει το X310 (15,5 λίτρα η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ) και με το ύψος της σέλας στα 795 χλστ., δεν τίθεται βέβαια κανένα θέμα στον χειρισμό, η μοτοσυκλέτα είναι ελαφριά και έτσι την νοιώθεις και όταν την οδηγείς. Παρ΄όλα αυτά, η αίσθηση που σου δίνει όταν κυλά τους τροχούς της, το “πάτημα” της που λέμε, θυμίζει μοντέλα μεγαλύτερου κυβισμού, όντας απόλυτα σταθερό. Το μοτέρ έχει αρκετή ισχύ για δυναμικές επιταχύνσεις από στάση, με την απόδοση του να είναι γραμμική και συνεχής σε όλο το φάσμα των στροφών της λειτουργίας του.

daytona x310 test 12

Ωστόσο ανεβάζει πολύ εύκολα σροφέςς και αγαπά περισσότερο τους ψηλούς ρυθμούς περιστροφής. Υπάρχει λόγος για αυτό, αφού το X310 ταξιδεύει πάρα πολύ καλά με ταχύτητες της τάξεως των 120-130 χλμ./ώρα, έχοντας και άλλα αποθέματα ισχύος, που αν κανείς τα εκμεταλλευτεί, θα δει στο ταχύμετρο ενδείξεις της τάξεως των 150 χλμ./ώρα. Ακόμα και “τελικασμένο”, το Χ310 είναι απόλυτα σταθερό στον δρόμο και μπορεί να στρίψει χωρίς καμία ανησυχία έτσι, στις ανοικτές παρατεταμένες των εθνικών αρτηριών. Η κάλυψη από τον αέρα σε αυτά τα χιλιόμετρα, λαμβάνοντας υπόψη την κατηγορία και το μέγεθος της μοτοσυκλέτας, είναι πάρα πολύ καλή, εκτρέποντας ένα μεγάλο μέρος του αέρα από το σώμα και από το κεφάλι του αναβάτη.

Όλα αυτά φυσικά, με την ζελατίνα στην πάνω την θέση, ενώ η μετάβαση της στην κάτω θέση να γίνεται γρήγορα και ομαλά. Που θα φανεί χρήσιμο το “κατέβασμα” της ζελατίνας; Μέσα στην πόλη αλλά και στις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες όπου η ροή του αέρα είναι φυσικά καλοδεχούμενη.

daytona x310 test 44

Εντός του αστικού ιστού, το X310 δημιουργεί και πάλι θετικές εντυπώσεις, είναι ευκολοδήγητο, αλλάζει κατεύθυνση εύκολα και ο κινητήρας του έχει την ελαστικότητα για να μην απαιτούνται συχνά αλλαγές σχέσεων. Ο συμπλέκτης είναι ελαφρύς και προοδευτικός, ενώ τα φρένα αποδίδουν επίσης πολύ καλά σε κάθε περίπτωση, με το ABS να επεμβαίνει μόνο όταν χρειάζεται και για όσο χρειάζεται. Οι λακούβες και οι κακοτεχνίες θέλουν λίγο προσοχή βέβαια, αφού λόγο γενικότερης ακαμψίας και γενικά “σφιχτού” εργοστασιακού σεταρίσματος στις αναρτήσεις, καταλαβαίνεις την διέλευση από πάνω τους.

Από την άλλη αυτά τα χαρακτηριστικά, προσδίδουν στο X310 πολύ καλή συμπεριφορά, στην δυναμική οδήγηση. Το κράτημα είναι πολύ καλό, ενώ η κατευθυντικότητα και η συνοχή της μοτοσυκλέτας, διατηρούνται υπό πίεση. Με αυτά τα δεδομένα, το μοντέλο είναι ικανό να προσφέρει διασκέδαση σε δρόμους με στροφές, ικανοποιώντας και τους ενθουσιώδεις οδηγούς.

daytona x310 test 23

Σε αυτό το πεδίο, με το γκάζι να ανοιγοκλείνει σταθερά σε υψηλούς ρυθμούς περιστροφής, η κατανάλωση μπορεί να ξεπεράσει τα 5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, ωστόσο σε πιο ήπιες συνθήκες, μέσα στην πόλη η στο ταξίδι με λογικές ταχύτητες στην περιοχή των 120 χλμ. / ώρα, μπορεί να διατηρηθεί στα 4 λίτρα ή και να πέσει κάτω από αυτά.

Σε ότι αφορά τώρα στους δύο χάρτες απόδοσης του κινητήρα, έχουν αντίκτυπο στην απόδοση, με την επιλογή ECO να προσδίδει ένα ομαλό κα ήπιο ανέβασμα των στροφών, ιδανικό για το πεδίο της καθημερινής μετακίνησης.

daytona x310 test 1

Το X310 είναι πολύ πλούσια εξοπλισμένο και αρκούντως ικανό για να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό του ως sport touring, τηρουμένων των αναλογιών που προκύπτουν από τον κυβισμό του βέβαια, Ο κάτοχος του, θα έχει στην διάθεση του μια απίστευτα εξοπλισμένη μοτοσυκλέτα, η οποία περάν του ρόλου του μεταφορικού μέσου, θα αντεπεξέλθει πολύ καλά και στις αποδράσεις εκτός πόλης σε σύνθετες διαδρομές που περιλαμβάνον εθνική αλλά και στροφιλίκι. Με αυτά τα δεδομένα και με την τιμή στα 3.995 ευρώ, δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί το ότι πρόκειται περί ευκαιρίας!

 Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μοντέλο  Daytona X310 by Zontes 
Τιμή (€) 3,995
Aντιπρόσωπος  Γκρογκόλης ΑΕ 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Κινητήρας

4T, 1Κ, Υ/Ψ, 4Β, 2ΕΕΚ

Κυβισμός (cc)

312

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

80 x 62

Σχέση συμπίεσης

12.5:1

Ισχύς (hp/rpm)

35.4 / 9,500

Ροπή (kg.m/rpm)

3.0 / 7,500

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός Delphi

Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, μηχανικός
Μετάδοση Χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (l)

15.5

Βάρος (kg)

159

   

Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Αναρτήσεις Ε

Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 37 mm

Διαδρομή (mm)

110

Αναρτήσεις Π

Ένα αμορτισέρ (monoshock)

Διαδρομή

Δ.Α.

Φρένα Ε (χιλ.)

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων με γλίστρα, ABS Bosch 9.1M

Φρένα Π (χιλ.)

Δίσκος 200 mm, δαγκάνα δύο ακτικρυστών εμβόλων, ABS Bosch 9.1M

   

Τροχοί / Ελαστικά 

 

Ελαστικό Ε

CST tubeless, 110/70-17

Ελαστικό Π

CST tubeless, 160/60-17

   

Διαστάσεις

 

Μήκος

2,051

Πλάτος

755

Μεταξόνιο

1,390

Ύψος σέλας

795

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 17:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon