.
Κατηγορία Διάφορα
Τρίτη, 23 Μαϊος 2023 17:30

Test – Thrust Motor Ranger 125 SR 2023

Δέλεαρ για μοτοσυκλέτα, όρεξη για Scrambler!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Μία από τις πιο προσιτές 125άρες μοτοσυκλέτες στην αγορά και με αισθητική ρετρό που συνήθως την... χρυσοπληρώνεις, αλλά όχι εδώ! Το Thrust Ranger 125 είναι μία άκρως αξιόλογη μοτοσυκλέτα που δείχνει και συμπεριφέρεται σαν μεγαλύτερη, αλλά την πληρώνεις για μικρή!

Τιμή: 3.190 ευρώ

Μεγάλη δουλειά, ειδικά για την εποχή που διανύουμε, η εξίσωση των διπλωμάτων Α1 - μοτοσυκλέτα 125 κυβικών, με Β – αυτοκινήτου. Η στροφή στην μετακίνηση με μοτοσυκλέτα είναι ανάγκη και φαινόμενο, οι νέοι αναβάτες χρειάζονται ευκολότερη πρόσβαση και επιλογές στην μοτοσυκλέτα, ενώ το στυλ της τελευταίας αποτελεί ολοένα και σημαντικότερο παράγοντα. Με απλούστερα λόγια; Οι μοτοσυκλέτες πρέπει να είναι όμορφες, καλές και προσιτές, ταυτόχρονα.

Μέχρι πριν 20-25 χρόνια, η επιλογή μιας μικρότερης σε κυβισμό, αλλά «κανονικής» σε διαστάσεις, μοτοσυκλέτα, ήταν ένα δύσκολο έργο και όσα μοντέλα διατίθεντο τότε, ήταν «κοσμοϊστορικό» γεγονός. Σήμερα τα πράγματα έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών! Οι επιλογές στα 125 κυβικά είναι πολυάριθμες και καλύπτουν όλα τα βαλάντια, αν και -εύλογα- αναρωτιούνται πολλοί, γιατί να δώσεις πάνω από 5 χιλιάρικα για μια. Η Thrust λέει «όχι» στην ακρίβεια, αλλά βροντερό «ναι» στην μοτοσυκλέτα, με το Ranger 125, ένα scramblerάκι πολύ μεγαλύτερο σε όλα, από ότι ο κυβισμός και η τιμή του υπονοούν σε πρώτη επαφή...

Το πρώτο σου scrambler

Η Thrust είναι γνωστή και ως Taro, μια μάρκα την οποία φέρνει στην χώρα μας η εταιρεία Δ. Γκουντούφας ΙΚΕ και ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της, στα scooters με τα μοντέλα Alexone 125, Explorer 300 και Huracan 400. Τόσο η αντιπροσωπεία, λοιπόν, όσο και η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία, αποδεικνουν ότι είναι διαβασμένες στο επίπεδο της ποιότητας κατασκευής και της εμφάνισης. Στυλιστικά, λοιπόν, το Ranger 125 βάζει «tick» σε όλα τα απαραίτητα κουτάκια, ώστε να χαρακτηριστεί scrambler look. Στρογγυλό εμπρός φανάρι -που όμως είναι LED-, μια ενιαία, οριζόντια σέλα σε μια σχετικά «κοντή» ουρά που απολήγει πιο μπροστά από τον πίσω τροχό, ποδιά προστασίας κάτω από τον κινητήρα και ένα μακρύ, καλοσχηματισμένο ρεζερβουάρ μπροστά από τον αναβάτη. Το φινίρισμα της μοτοσυκλέτας είναι ιδιαίτερα λιτό, σε σχέση με όσα βλέπουμε σημερα και η ανεμπόδιστη θέα στον κινητήρα και τα μηχανικά μέρη γύρω του, μπορεί να μην αρέσει σε όλους. Από την άλλη, όμως, η Thrust δημιούργησε μια μοτοσυκλέτα χωρίς περιττές υπερβολές στο στυλ. Η απόληξη της εξάτμισης θυμίζει κάτι από τελικό της SC Project και η συμβολή της δεν είναι μόνο οπτική, αλλά και ακουστική. Πολύ σωστή χαρακτηρίζεται η απόκρυψη της οθόνης TFT πίσω από το κατάμαυρο ζελατινάκι. Το πίσω φανάρι κλείνει άριστα την εμφάνιση του Ranger, αφού η LED τεχνολογία  επιτρέπει την διαμόρφωση του στο κατάλληλο σχήμα και μέγεθος.

Τα LED φλασάκια έχουν εφέ κίνησης rolling προς τα έξω -τι είπες τώρα;!;-, όταν τα ενεργοποιείς. Φευ, ακόμα οι «μεγάλοι» δεν ενσωματώνουν τέτοιες επιλογές, αφήνοντας τις στον έξτρα εξοπλισμό και πάλι όχι όλοι. Η θύρα παροχής ρεύματος USB είναι διακριτική ως προς την τοποθέτηση της και απαραίτητη στα σημερινά δεδομένα, κάτι που δεν παρέλειψε η Thrust. Πάμε στο καυτό ερώτημα τώρα: Πόσο καλοφτιαγμένο είναι το Ranger; Η ποιότητα κατασκευής του μοντέλου, μας άφησε με απόλυτα ικανοποιημένες τις προσδοκίες μας, ειδικά σε συνάρτηση με την τιμή της μοτοσυκλέτας και αν σκεφτεί κανείς, τον ρόλο που επιτελεί αυτή. Όλα τα κρίσιμα σημεία ειναι συναρμολογημένα όπως πρέπει, ενοχλητικοί τριγμοί κατά την οδήγηση απουσιάζουν, ενώ τα υλικά δεν δίνουν λαβή για παράπονα επ’ ουδενί λόγο.

Φιλική στατικά και οδηγικά

Η θέση οδήγησης του Ranger δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις, καθώς όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες μας, κάθεσαι σχετικά όρθιος αλλά έχεις την δυνατότητα να τοποθετηθείς σε ένα ευρύ φάσμα σημείων στην σέλα, αλλά και να σκύψεις πάνω από το τιμόνι αν το επιθυμείς. Το τελευταίο, είναι αρκούντως φαρδύ για αναβάτες των περισσότερων... διαστάσεων, με την τοποθέτηση των μαρσπιέ αναβάτη να είναι απροβλημάτιστη. Η σέλα είναι σχετικά σκληρή, κάτι που θα το αντιληφθείς σε μεγαλύτερης διάρκειας διαδρομές, αλλά εύσημα αξίζει το κάλυμμα της με έντονη αντιολισθητική ιδιότητα. Διαπιστώσαμε ότι οι αναρτήσεις του Ranger ίσως έχουν ελατήρια, κατά τι μαλακότερα από ότι θα έπρεπε, ένα σημείο στο οποίο θα επανέλθουμε και παρακάτω, σχολιάζοντας οδηγικά την μοτοσυκλέτα -αλλά, έτσι, πατάς τα πόδια σου ακόμα πιο εύκολα κάτω, σε συνδυασμό με το χαμηλό ύψος σέλας των 810 χιλιοστών. Αν θέλετε να πάρετε μαζί συνεπιβάτη, τα ψηλά τοποθετημένα μαρσπιέ  μπορεί να δυσκολέψουν τους ψηλότερους, όμως η σέλα είναι επαρκής έως και άνετη, χωροταξικά, για τις βόλτες με την παρέα σας. Το ζύγισμα της μοτοσυκλέτας δεν προβληματίζει και επιτρέπει εύκολες επιτόπιες μετακινήσεις.  

Πάμε τώρα σε επιμέρους εργονομικές λεπτομέρειες και θέλουμε να ξεκινήσουμε, από την... εντελώς αναχρονιστική επιλογή της Thrust, να τοποθετήσει την κλειδαριά του τιμονιού... στο λαιμό! Όσοι είχατε παπί δεκαετίας 70-80 ξέρετε τι λέμε: Κλειδί σε ειδικό αφαλό στο λαιμό, μιση στροφή και το τιμόνι κλείδωνε ή ξεκλείδωνε ανάλογα. Με το σύστημα να έχει ουσιαστικά εκλείψει σήμερα, εδώ μιλάμε για ένα στοιχείο που απαιτεί συνήθεια. Προσέξτε, μην κάνετε να ξεκινήσετε με το τιμόνι κλειδωμένο! Η οθόνη TFT απεικονίζει τις ενδείξεις με σαφήνεια και οι μεγάλες αριθμητικές απεικονίσεις, της ταχύτητας και της επιλεγμένης σχέσης διευκολύνουν αισθητά. Ο χειρισμός όλων των λειτουργιών, γίνεται με ένα μόνο πλήκτρο στην αριστερή πλευρά του τιμονιού και, πίσω από την κεντρική οθόνη, κρύβεται υπομενού με αρκετές επιπλέον επιλογές και ρυθμίσεις.

Αυτές όμως οι λεπτομέρειες, περνάνε στο παρασκήνιο όταν οδηγείς την Ranger και επικεντρώνεσαι, στην ανάγνωση και αναγνώριση της συμπεριφοράς της. Η ποιότητα κύλισης και η συμπεριφορά του συνόλου πλαισίου-αναρτήσεων εντός πόλης, σου δημιουργεί θετικά συναισθήματα καθώς κάνεις τις καθημερινές διαδρομές σου. Οι μαλακές αναρτήσεις έχουν απόλυτο νόημα ύπαρξης στο... χάλι της Αθήνας, απορροφώντας τα πάντα στο διάβα σου, αν και η διαδρομή του αμορτισέρ εξαντλείται σχετικά γρήγορα σε (αρκετά) πιο έντονες κακοτεχνίες. Τα φρένα έχουν σύστημα συνδυασμένης ενέργειας (CBS) και η ισχύς τους είναι όση ακριβώς χρειάζεται το Ranger. Το πεντάλ του πίσω φρένου διαμοιράζει ιδανικά την ισχύ πέδησης εμπρός και πίσω. Η μανέτα του εμπρός φρένου, αν ξεπεράσεις την «ξύλινη» αίσθηση της στα δάχτυλα και της δώσεις να καταλάβει, κατεβάζει την απαραίτητη πίεση για ενίσχυση του φρεναρίσματος σε πιο έντονους ρυθμούς.

Δεν καίει τίποτα – Αξιοπρεπής βάση, έτοιμη για τα πάντα

Ο μονοκύλινδρος κινητήρας του Ranger είναι υγρόψυκτος και, με απόδοση 14 ίππων, καθιστά το μοντέλο κατάλληλο και για δίπλωμα αυτοκινήτου, βάσει των νέων προϋποθέσεων. Ο ήχος και η αίσθηση λειτουργίας του μονοκύλινδρο μοτέρ, θυμίζει με την σειρά του μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες, ενώ η χαρτογράφηση του τον προικίζει με αξιοσημείωτη ελαστικότητα στις χαμηλότερες και μεσαίες στροφές. Όμως αν κρατήσεις το γκάζι ανοιχτό επίμονα, βλέπεις ότι το μοτέρ έχει διάρκεια απόδοσης μέχρι λίγο πριν τις 10 χιλιάδες στροφές, όπου και επεμβαίνει ο κόφτης. H κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων, κάτι σύνηθες για τις μικρότερες μοτοσυκλέτες, είναι αρκετά κοντή και αυτό δρα υπέρ της ελαστικότητας σε συνθήκες αστικής μετακίνησης. Οφείλουμε βέβαια να σημειώσουμε ότι η αίσθηση απόδοσης της ισχύος στο Ranger, δεν είναι τόσο «κοντή», όσο έχουμε δει σε άλλα σημερινά 125άρια και δεν αισθάνεσαι τον κινητήρα να «τελειώνει» γρήγορα, ανεβαίνοντας την σκάλα των σχέσεων. Πολύ ωραίο το μοτεράκι, λοιπόν, σε γενικές γραμμές και γίνεται ακόμα πιο ωραίο, με την μέτρηση κατανάλωσης κάτω από τα 3 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, που εξάγαμε – ακόμη και υπό συνθήκες έντονης πίεσης!

Με το «καλημέρα σας» λοιπόν, το Ranger 125 είναι έτοιμο για δράση, ενώ το γενικότερο στήσιμο του θα διαχειριστεί και πιο έντονους ρυθμούς οδήγησης, αν αισθάνεστε την ανάγκη για... ταχύτητα. Αυτό που θα αλλάζαμε σύντομα μετά την αγορά είναι τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης. Αυτά είναι και το κύριο σημείο στο οποίο θα σταθεί κάποιος που την «ψάχνει» οδηγικά με το Ranger, ενώ αργότερα μια αναβάθμιση στις αναρτήσεις μπορεί πραγματικά να το απογειώσει.

Πρώτη μοτοσυκλέτα, πραγματική, χωρίς φανφάρες

Η Ranger 125 απέδειξε ότι είναι έτοιμη για όλα, υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά, την ραγδαία βελτίωση των κινεζικών εργοστασίων και των προϊόντων τους. Η συμπεριφορά της; Αξιολογότατη, παραπάνω από το επίπεδο κάθε νέου αναβάτη και έτοιμη να μετακινήσει με αξιώσεις, τους πιο έμπειρους. Ο εξοπλισμός της; Ότι χρειάζεσαι για να μετακινείσαι αξιόπιστα. Η εμφάνιση της; Την αποκτάς και χαϊδεύεις ήδη το ευαίσθητο σημείο σου, αν αρέσκεσαι στην ρετρό αισθητική. Και η τιμή της; Στα 3.190 ευρώ, κινείται στον «μέσο όρο» της κατηγορίας της και αποφεύγει επιτυχώς να φλερτάρει με το «πεντοχίλιαρο», παραμένοντας τελικά προσιτή. Με αυτή την σχέση ποιότητας και τιμής, λοιπόν, η Ranger σε καλεί να ξεπεράσεις τις επιφυλάξεις σου και να μπεις στον κόσμο της μοτοσυκλέτας, χωρίς να ξοδέψεις παραπάνω από όσο αντέχεις.

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: Caberg Ghost

Τζάκετ: Nordcode Cafe Race

Γάντια: Nordcode GT Carbon

Μποτάκια: Eleveit Town WP

 

Κατασκευαστής / Μοντέλο Thrust Ranger 125
Αντιπρόσωπος Δ. Γκουντούφας ΙΚΕ 
Τιμή (€) 3.190
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Y/Ψ, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 124
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 58 x 47
Συμπίεση 12:01
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Πολύδισκος χειροκίνητος
Μετάδοση Χειροκίνητη 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) 1.425
Ύψος σέλας (mm) 810
Μήκος (mm) 2.070
Πλάτος (mm) 818
Ύψος (mm) 1.130
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg, γεμάτο)   155
Ρεζερβουάρ (lt)  14,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 120 mm
Πίσω  Μονό αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 36 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-17"
Πίσω  150/70-17"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 300mm, δαγκάνα 3 εμβόλων, CBS
Πίσω Δίσκος 240mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, CBS
   
Εξοπλισμός Οθόνη TFT με αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας, φωτισμός Full LED, φλας με animation effect, CBS, υπολογιστής ταξιδιού, ρυθμιζόμενη πίσω ανάρτηση, παροχή ρεύματος USB
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  14/8.750
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  1,1/8.000

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 20:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - CFMOTO 300NK (2022) Video Test Ride - Thrust Motor Ranger 125 SR »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon