.
Κατηγορία Derbi
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 12:08

Test - Derbi Variant 125 4T

Προσιτός κυρίαρχος




Του Βασίλη Κωστάκου

Η ισπανική πρόταση στα scooter των 125 κυβικών εκατοστών δεν αφορά απλά ένα μικρό και ευέλικτο δίτροχο, που σαν πρώτη – και μοναδική πολλές φορές – επιλογή, είναι επικεντρωθεί στην πρακτικότητα της καθημερινής μετακίνησης. Το Derbi Variant έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει.  

Λιτή σιλουέτα


Το Derbi Variant απευθύνεται σε αυτούς που τους αρέσουν τα απλά λιτά σχέδια, αλλά κλείνει το μάτι και σε όλους όσους τους αρέσει το σπορ στυλ. Χωρίς υπερβολές, αλλά με συμπαγείς διαστάσεις, και όσο το δυνατόν λιγότερο πλαστικό, οι Ισπανοί δημιούργησαν ένα όμορφο scooter που σαν σκοπό έχει να τριγυρνά μέσα στα αστικά κέντρα. Μικρό, ελαφρύ και ευέλικτο θα βολέψει ακόμα και τους όχι και τόσο έμπειρους αναβάτες, ενώ η χαμηλή σέλα, με ύψος 775 εκ, θα βολέψει και τα χαμηλότερα αναστήματα.

Βέβαια ο πολύ καλός σχεδιασμός που έχει γίνει επιτρέπει την οδήγηση του Variant και από ψηλόσωμους αναβάτες, χάρη στο χαμηλό επίπεδο πάτωμα και το σωστά εργονομικό τιμόνι. Οι τροχοί είναι 14 ιντσών, ακροβατώντας μεταξύ σταθερότητας και ευελιξίας, ταιριάζοντας απόλυτα στο χαρακτήρα και το ύφος του Variant, χάρη και στη σπορ σχεδίασή τους.

Η μεγάλη περιστροφή

O κινητήρας του Variant δεν είναι άλλος από τον τετράχρονο κινητήρα του ομίλου Piaggio. Είναι μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, με τέσσερις βαλβίδες και 124 κυβικά, και αποδίδει 10,6 hp στις 8000 σαλ/λεπτό ενώ η ροπή του είναι στα 8,9 Nm στις 7250 σαλ/λεπτό. Στην ισπανική έκδοση του ο κινητήρας διαθέτει μερικές αλλαγές, όπως αυτή της μετάδοσης, που ουσιαστικά κάνει τόσο ξεχωριστό το Variant σε σχέση με άλλα scooter του ίδιου κυβισμού. Και δεν είναι μόνο η επιλογή της “μακριάς σχέσης” αλλά και ο τρόπος απόδοσης. Ο μεγάλος λόγος σχέσης που έχει επιλεγεί κάνει το βαριατόρ να περιστρέφεται πάρα πολύ γρήγορα δίνοντας και αυτό το χαρακτηριστικό στο Variant. Από στάση, μέχρι ο στρόφαλος να αρχίζει να περιστρέφει το βαριατόρ και από εκεί η δύναμη να φτάσει στο πίσω τροχό, τίποτα συνταρακτικό δεν γίνεται.

Αναμενόμενο θα πείτε καθώς μιλάμε για ένα “οικολογικό” κινητήρα του ενός όγδοου του λίτρου. Το …πάρτι όμως ξεκινά μόλις τα μηχανικά μέρη αρχίζουν να περιστρέφονται γοργά και το μικρό scooter επιταχύνει πολύ γρήγορα. Μπορεί να υστερεί σε απόκριση στο γκάζι, από στάση, μόλις όμως αρχίσει να κινείται, το Variant είναι ασταμάτητο (για 125) και εάν είσαι σε εγρήγορση στο φανάρι, δεν αποκλείεται να βρεθείς μπροστά από μεγαλύτερα scooter. Tο “κόλπο” είναι να το οδηγείς σαν την μικρή κατηγορία στα… MotoGP, δηλαδή με ροή, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσεις όσο δυνατόν περισσότερο τα φρένα.

Πέρα από τα όρια


Είναι κοινό μυστικό ότι τα scooter, σε σχέση με τις μοτοσυκλέτες, υστερούν στην οδική συμπεριφορά. Βλέπετε η κατασκευαστική δομή, αλλά και ο διαφορετικός προσανατολισμός, τα κάνει να μην “τα δίνουν όλα” για το κράτημα, καθώς έτσι και αλλιώς απευθύνονται σε μέτριους αλλά και λιγότερο απαιτητικούς αναβάτες. Έτσι τομείς όπως “κράτημα” ή “πληροφόρηση” είναι έννοιες που μόνο στα scooter με μεγάλο τροχό μπορείς να συναντήσεις, και αυτό όχι πάντα απαραίτητα. Το μικρό 125άρι Variant έρχεται να τα ανατρέψει όλα αυτά με το καταπληκτικό του κράτημα, αλλά και την εμπιστοσύνη που σου δίνει όταν το οδηγάς. Χωρίς να φορά τα super μαλακά λάστιχα ή να διαθέτει τις βαρύγδουπες αναρτήσεις, το Variant στρίβει με μεγάλη άνεση και ασφάλεια, σε σημείο να σε βάζει στην “πρίζα”, και μια απλή καθημερινή μετακίνηση να μετατρέπεται σε μια διασκεδαστική διαδρομή.

Ειδικά όταν το εμπιστευθείς και μάθεις να μην κλείνεις το γκάζι για να κρατάς τις στροφές του κινητήρα ψηλά. O τρόπος λειτουργίας της μετάδοσης βοηθά το 125άρι να έχει πραγματικά απίστευτες επιδόσεις και όσο αφορά τις μεγάλες ταχύτητες. Εύκολα αντικρίζεις την ένδειξη 100 στο κοντέρ, και με λίγη.. πίεση θα δεις το δείκτη να σκαρφαλώνει έως λίγο πριν τα 130χ.α.ω.!

Παράλογες επιδόσεις, λογική εξήγηση


Καιρό είχαμε να οδηγήσουμε ένα δίκυκλο που από τη πρώτη στιγμή με το που θα ανέβεις στη σέλα να μπορείς να το εμπιστευτείς στη γλιστερή άσφαλτο. Κάτι τέτοιο γίνεται μόνο με ένα “πολεμικό” supermotard και φυσικά όχι με ένα scooter 125 κυβικών. Μετά τις πρώτες μέρες οδήγησης θελήσαμε να δούμε ποιος ήταν ο λόγος που το Variant σε κερδίζει από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα, δηλαδή εάν ο λόγος ήταν πραγματικός ή καθαρά ψυχολογικός. Σιγά - σιγά άρχισαν να μαζεύονται τα κομμάτια του παζλ, για να βρεθεί η τελική εικόνα. Στιβαρό πλαίσιο και μικρές διαστάσεις, που σε συνδυασμό με το βάρος που ξεπερνά κατά 17 κιλά την πρώτη εκατοντάδα ήταν τα πρώτα στοιχεία. Τροχοί 14 ιντσών, αλλά αρκετά φαρδιοί για να προσφέρουν μεγάλη επιφάνεια πρόσφυσης, καθώς και πολύ σφικτές αναρτήσεις ήταν και αυτά κάποια στοιχεία που προστέθηκαν στην εξίσωση.

Το σχετικά μεγάλης διαμέτρου μπροστινό σύστημα ανάρτησης 32 χιλιοστών παίζει και αυτό σημαντικό ρόλο, αλλά πιο σημαντικό είναι ο μεγάλος άξονας του τροχού και ο τρόπος που δένει ο τροχός πάνω στο πιρούνι. Έχοντας εξασφαλίσει ένα άμεσο μπροστινό σύστημα, το Variant έχει τόσο καλή συμπεριφορά χάρη και στον κινητήρα του, ή καλύτερα στον τρόπο λειτουργίας του. Καθώς μέσα στη στροφή έχεις σχετικά ανοικτό το γκάζι αλλά και η μετάδοση περιστρέφεται γρήγορα, ασκούνται κατακόρυφες δυνάμεις και στους δύο τροχούς, βοηθώντας έτσι στο κράτημα του μικρού scooter. Όλα λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία, το καθένα από τη δική του μεριά, και για διαφορετικό λόγο, δίνουν αυτή τη μοναδική συμπεριφορά στο τετράχρονο Derbi.
     

Ένα φθηνό σπορ πακέτο


Το Derbi Variant δεν έχει σχεδιαστεί μόνο για τις καθημερινές μετακινήσεις, ή για αυτούς που ψάχνουν ένα μικρό και ευέλικτο scooter. To 125άρι, προσθέτει την οδηγική απόλαυση στην μετακίνηση, ενώ η συμπεριφορά του είναι ένα μεγάλο σχολείο για νέους οδηγούς. Έτσι όσοι βρεθούν στη σέλα του θα ανακαλύψουν ότι τα με τα λιγοστά 1.750 ευρώ που κοστίζει δεν αγοράζεις ένα απλά μικρό και ευέλικτο δίκυκλο, αλλά κάτι πολύ παραπάνω.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Derbi
Μοντέλο Variant 125 4t
Τιμή 1.750 euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος με 1 ΕΕΚ
Κυβισμός 124
Διάμετρος/Διαδρομή 57X 48,6mm
Σχέση συμπίεσης 10,6:1
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ Keihin 26 mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI, μεταβαλλόμενη
Σύστημα ψύξης Αερόψυκτος
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Ανοιχτό, σωληνωτό με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος 1947 mm
Ύψος σέλας 775 mm
Μεταξόνιο 1355 mm
Βάρος κενό 117 kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 7 lt
Αναρτήσεις
Εμπρός Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 32mm, διαδρομής 85 χιλ.
Πίσω Ένα αμορτισέρ διαδρομής 84 χιλ.
Φρένα
Εμπρός Δίσκος 220mm, με πλευστή δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Ταμπούρο 140 mm
Ελαστικά
Μπροστά Χωρίς αεροθάλαμο 120/70-14''
Πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 120/70-14''
Επιδόσεις
Μέγιστη ισχύς 10,5 hp 8000 rpm
Μέγιστη ροπή 8,9 Nm - 7250 rpm

 

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 12:36

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon