.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 15:58

Test - BMW CE 04 2022 – Αποστολή στη Βαρκελώνη

Δοκιμάζουμε το νέο ηλεκτρικό σκούτερ της BMW που ξεχωρίζει χάρη στη ριζοσπαστική του σχεδίαση, προσφέροντας επιδόσεις αντάξιες της Α2 κατηγορίας διπλωμάτων οδήγησης.

Δοκιμή: Gijs Gilis
Φωτογραφίες: BMW Motorrad

Διοικητικό συμβούλιο BMW Motorrad, πριν μερικά χρόνια: "Θέλουμε το 2022 να βγάλουμε στην αγορά ένα ηλεκτρικό σκούτερ. Ξέρουμε πώς να φτιάξουμε ένα καλό σκούτερ και μπορούμε να δανειστούμε τεχνογνωσία στα ηλεκτρικά από το τμήμα αυτοκινήτων. Τι κάνουμε όμως με την εμφάνιση; Πάμε για κάτι που να φαίνεται ως κάθε φυσιολογικό δίτροχο και που όλοι θα θεωρήσουν οκ, ή παίρνουμε το ρίσκο και τραβάμε κλωτσιά στο καλάμι του συμβατικού σχεδιασμού;"

Και κάπως έτσι, συνέβη. Το CE 04 είναι διαφορετικό με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο είναι η σχεδίαση, οπότε ας αρχίσουμε από αυτό.

Δείχνει εξίσου περίεργο, όσο και φουτουριστικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και όμορφο. Το γούστο είναι πολύ προσωπικό ζήτημα, έτσι δεν έχει καμιά σημασία αν εμείς το βρίσκουμε ελκυστικό. Η δουλειά που ανέλαβαν να κάνουν οι σχεδιαστές της BMW υποδείκνυε πως το CE 04 πρέπει να ξεχωρίζει, και αυτό το πέτυχαν.

Αν το κοιτάξεις από μπροστά, ή αν κρύψεις από το οπτικό πεδίο ο,τιδήποτε βρίσκεται πίσω από τον μπροστινό τροχό, μοιάζει με ένα νορμάλ σκούτερ. Έχει μερικά παραπάνω πραγματάκια, αλλά κατά βάση αυτό που βλέπεις ακολουθεί τη γνωστή συνταγή.

test bmw ce 04 sarasyn 12

Από την ίσια σέλα, που μοιάζει να επιπλέει ως σιδερώστρα, και πίσω τα πάντα αλλάζουν. Διατίθενται διάφοροι τύποι σελών. Για παράδειγμα, μπορείς να πάρεις μια που έχει ένα εξόγκωμα, το οποίο λειτουργεί ως στήριξη πλάτης και μπορεί να μεταφερθεί πιο μπροστά ή πιο πίσω για να ταιριάξει με το ύψος σου. Υπάρχει και τελείως επίπεδη σέλα, καθώς και μια θερμαινόμενη σέλα comfort με πλουσιότερο αφρώδες υλικό.

Κάτω από το κάθισμα υπάρχει ένας αποθηκευτικός χώρος που είναι προσβάσιμος από το πλάι και χωρά άνετα ένα κράνος.

Από κάτω βρίσκονται όλες οι μπαταρίες, απλωμένες στο “πάτωμα”. Πηγαίνοντας προς τα πίσω συναντάμε το μικρό ηλεκτρικό μοτέρ και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όλων: τον πίσω τροχό. Δεν είναι μόνο η μασίφ ζάντα με το όμορφα τοποθετημένο monoshock αμορτισέρ στη μια πλευρά της, αλλά κυρίως το πόσο πίσω βρίσκεται.

Ας πιάσουμε τα πλεονεκτήματα του μεγάλου μεταξονίου. Το πιο προφανές είναι η μεγάλη σταθερότητα που χαρίζει στο σκούτερ. Ένα άλλο ατού είναι άνεση των επιβαινόντων κατά την οδήγηση.

Επιπλέον, το CE 04 κυλά σε μεγάλους τροχούς με διάμετρο 15 ίντσες και έχει πολύ καλές αναρτήσεις. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ πιο άνετη οδηγική εμπειρία συγκριτικά με ένα σκούτερ με κοντύτερο μεταξόνιο, μικρές ρόδες και πολύ βασικές αναρτήσεις.

test bmw ce 04 sarasyn 3 

Το μειονέκτημα μάλλον το έχετε ήδη μαντέψει: ευελιξία. Όπως ακριβώς ένα λεωφορείο είναι λιγότερο ευέλικτο από ένα αυτοκίνητο, η ίδια λογική ισχύει και στα δίκυκλα. Δεν είναι απαγορευτική η κίνηση ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα με το BMW αυτό, αλλά η διαφορά από ένα συνηθισμένο σκούτερ είναι αισθητή.

Παρόλα αυτά, ουδέποτε συναντήσαμε πρόβλημα μαζί του όσο οδηγούσαμε στην πόλη, ούτε όταν χρειάστηκε αναστροφή. Η καλή του συμπεριφορά βοηθιέται σημαντικά από το χαμηλό κέντρο βάρους που σχηματίζουν οι μπαταρίες του. Έτσι το CE 04 μπορεί να κινηθεί επαρκώς σβέλτα, παραμένοντας σταθερότατο στον δρόμο.

test bmw ce 04 sarasyn 6 

Αν και το πρωί στη Βαρκελώνη ήταν ηλιόλουστο, το θερμόμετρο έδειχνε μόλις 4 βαθμούς. Ευτυχώς για μας, τα σκούτερ προς δοκιμή ήταν εξοπλισμένα με τα (προαιρετικά) θερμαινόμενα γκριπ. Ό,τι και να είναι, παραμένει BMW, τι περιμένατε δηλαδή; Σε όλη τη διάρκεια της οδηγικής δοκιμής κρύο δεν νιώσαμε στα πόδια, τα οποία ήταν καλά καλυμμένα πίσω από τα πλαστικά του σκούτερ.

Η μικρή ζελατίνα έχει πρακτικά μόνο διακοσμητικό ρόλο. Αν θέλετε κάτι να κρατά τον αέρα μακριά από το σώμα, μπορείτε να παραγγείλετε τον ψηλότερο ανεμοθώρακα από τη σχετική λίστα αξεσουάρ.

Η σέλα είναι απρόσμενα στενή για σκούτερ και πολύ λεπτή και επιπέδη, έτσι όχι μόνο δείχνει άβολη, μα είναι. Είναι μια χαρά για μικρές διαδρομές πάντως, γι’ αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Αν όμως πρόκειται να ταξιδεύεις όλη μέρα με το CE 04, παράγγειλε την έξτρα άνετη σέλα. Ο λόγος είναι πως κάθεσαι σε μια τυπική θέση σκούτερ, με τα πόδια σε ορθή γωνία (90 μοίρες) και όποια ανωμαλία χτυπήσουν οι τροχοί στον δρόμο μεταφέρεται κατευθείαν στα οπίσθια και τη μέση.

Βέβαια, η λογική χρήσης του CE 04 προβλέπει κυρίως σύντομες αστικές διαδρομές, έτσι η σέλα δεν πρόκειται να προβληματίσει πολύ.

test bmw ce 04 sarasyn 2 

Μιας και μιλάμε για την οδήγηση λοιπόν, το σκούτερ αυτό έχει μια χαρά θέση στον αυτοκινητόδρομο, αποδίδοντας 42 hp και επιτυγχάνοντας τελική ταχύτητα 120 km/h. Τα πιάνει πανεύκολα μάλιστα, καθώς η επιτάχυνση του ηλεκτροκινητήρα είναι εξαιρετική. Το σπριντ από φανάρι σε φανάρι είναι δεδομένο και μπορείς να τονώσεις την επιτάχυνση ακόμη περισσότερο παίζοντας με τις διάφορες modes.

Το CE 04 έχει τρεις βασικές επιλογές (Eco, Rain, Road) και μια προαιρετική (Dynamic). Φανταζόμαστε πως είναι έκδηλο από τα ονόματά τους το ποια mode βγάζει την περισσότερη δύναμη από τον ηλεκτροκινητήρα.

Εκτός της απόδοσης, και η επανάκτηση ενέργειας εξαρτάται από την επιλεγμένη mode. Η διαφοροποίηση είναι τόσο αισθητή που με τις Eco και Dynamic δεν χρειάζεται καν να φρενάρεις. Δοκιμάσαμε ένα ολόκληρο κομμάτι της διαδρομής χωρίς να ακουμπήσουμε καν τα φρένα και το αποτέλεσμα ήταν αναπάντεχα θετικό, μόνο από το φρένο κινητήρα.

Έτσι το σκούτερ γίνεται ακόμη πιο άνετο. Ούτε αλλαγές mode, ούτε φρένα, ούτε θόρυβος. Αυτό το τελευταίο παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα των ηλεκτρικών σκούτερ στην πόλη. Είναι απολύτως κατανοητό να θέλουμε ήχο από τη μοτοσυκλέτα μας, αλλά σε μια πολύβουη πόλη δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο απ’ το να στέκομαι στο κόκκινο φανάρι σε απόλυτη ηρεμία.

test bmw ce 04 sarasyn 13 

Γνωρίζατε πως το όνομα CE 04 σχηματίζεται από το C που χαρακτηρίζει όλα τα σκούτερ της BMW, το E από το ηλεκτρικό (Εlectric) και 04 γιατί οι επιδόσεις του είναι ανάλογες ενός συμβατικού σκούτερ 400 cc; Ότι το CE 04 είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, 40 κιλά ελαφρύτερο από το C-Evolution, το προηγούμενο ηλεκτρικό σκούτερ της BMW;

Απαιτεί 4 ώρες και 20 λεπτά σε μια τυπική οικιακή παροχή για να φορτίσει πλήρως τις μπαταρίες του. Με τον προαιρετικό ταχυφορτιστή ο χρόνος αυτός συρρικνώνεται σε 1 ώρα και 40 λεπτά.

Στα χαρτιά η θεωρητική αυτονομία είναι 130 χιλιόμετρα, έτσι μπορείς να κάνεις πολλά στην πόλη. Επίσης δείχνει να είναι αρκετά ακριβής η τιμή αυτή, καθώς στη δοκιμή μας οδηγήσαμε 65 χιλιόμετρα και γυρίσαμε με 44% μπαταρίας ακόμη διαθέσιμη. Να τονίσουμε εδώ πως δεν τον ανοίξαμε τέρμα γκάζι πολλές φορές, ούτε για παρατεταμένη διάρκεια, δηλαδή οδηγήσαμε περίπου όπως οδηγεί κανείς κανονικά κάθε μέρα στην πόλη.

Αν κάτι είναι ξεκάθαρο από αυτήν την πρώτη επαφή, είναι πως το BMW CE 04 είναι ένα καλό σκούτερ που οδηγείται ευχάριστα. Το κατά πόσο ο κόσμος θα αποδεχτεί το ξεχωριστό του στυλ, αυτό είναι κάτι που θα δείξει μόνο ο χρόνος.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

BMW Motorrad / CE 04

Αντιπρόσωπος

BMW Motorrad Hellas

Τιμή

από €12,180

Εγγύηση

3 χρόνια

Κινητήρας

Ηλεκτρικός υγρόψυκτος, κεντρική τοποθέτηση

Μέγιστη Ισχύς

42 hp (31 kW) / 4,900 rpm

Μέγιστη Ροπή

6.3 kgm / 1,500 rpm

Μπαταρία

8.9 kWh (148 V) μη αφαιρούμενη

Χρόνος επαναφόρτισης

4 ώρες και 20 λεπτά (1 ώρα και 40 λεπτά με προαιρετικό ταχυφορτιστή)

Πλαίσιο

Ατσάλινο διπλό σωληνωτό

Μεταξόνιο

1,675 mm

Μήκος x Πλάτος x Ύψος

2,285 x 855 x 1,150 mm 

Απόσταση από έδαφος

Δ.Α.

Ύψος σέλας

780 mm (800 mm με σέλα comfort)

Βάρος

231 kg

Ανάρτηση μπροστά

Τηλεσκοπικό υδραυλικό πιρούνι, διαδρομή 100 mm

Ανάρτηση πίσω

Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 92 mm

Τροχός μπροστά

120/70-15

Τροχός πίσω

160/60-16

Φρένο μπροστά

Δύο δίσκοι 265 mm, δαγκάνες 4 εμβόλων εμβόλων, BMW Motorrad ABS

Φρένο πίσω

Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, BMW Motorrad ABS

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 08:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon