.
Κατηγορία Royal Alloy
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 15:34

TEST- Royal Alloy GP 300i S ABS 2020

TEST - Royal Alloy GP300S 2020

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το GP300S της Royal Alloy δεν απευθύνεται μόνο στους Mods του σήμερα, αλλά σε όλους τους λάτρεις των vintage scooter με μεταλλικό σασί, που θυμίζουν αλλοτινές εποχές, και στέρεες στιλιστικά διαχρονικές αξίες.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, ο υπογράφων ντύθηκε με ρούχα που μάλλον παραπέμπουν σε Rockers παρά σε Mods, όμως όπως γράψαμε και στον πρόλογο, το GP300S δεν περιορίζεται σε έναν τύπο αναβάτη, αλλά «χτυπά» όλους όσοι εκτιμούν τη φινέτσα, και θέλουν να ξεχωρίζουν από τον συρμό με τα πλαστικά και υπέρ-τεχνολογικά scooter που δείχνουν ολόιδια. Η Mods ένδυση είναι προαιρετική.

You can't be a mod and a rocker. You have to choose sides – Noel Gallagher

royal alloy gp300s 26

Η υποκουλτούρα των Mods (από το modernists, εκμοντερνιστές δηλαδή) εμφανίστηκε στη Βρετανία τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Οι Βρετανοί Mods αφορούσε καλοντυμένους νεαρούς, συνήθως Λονδρέζους, που φορούσαν ακριβά κοστούμια ραμμένα στο χέρι, άκουγαν ska, R&B, jazz και soul (και αργότερα pop rock και freakbeat), ενώ οδηγούσαν scooter των Lambretta και Vespa.

Όπως καταλαβαίνετε, το στιλ ήταν τρόπος ζωής για τους Mods, και το στιλ αφορούσε όλες τις πτυχές της ζωής τους, από τη μόδα, τη μουσική, στους 2 τροχούς, τα πάρτι, αλλά και τους τσακωμούς τους με το αντίπαλο δέος, τους Rockers, που οδηγούσαν μοτοσυκλέτες, ντυνόντουσαν με δερμάτινα jacket και άκουγαν Rock.

Οι μεν Mods κατηγορούσαν τους Rockers πως ήταν αγαθοί, «μάτσο», φωνακλάδες και ατημέλητοι, αντιγράφοντας τον Marlon Brando και τη συμμορία του στην ταινία The Wild One, και οι δε Rockers θεωρούσαν τους Mods θηλυπρεπείς, ψωνισμένους, λάτρεις των αξιών της μεσαίας τάξης, και δήθεν.

Η αντιπαλότητα των Mods και των Rockers μας χάρισε και την πολύ αξιόλογη cult ταινία Quadrophenia του 1979, που βασίζεται χαλαρά στην ομώνυμη Rock όπερα των Who.

Κι ερχόμαστε στη σύγχρονη εποχή, όπου η υποκουλτούρα των Mods συνεχίζει να υφίσταται, εξελιγμένη και αλλαγμένη μεν, με τις ίδιες λατρείες σε μουσική και φινέτσα όσον αφορά στο ντύσιμο, αλλά και στο ενδεδειγμένο όχημα μεταφοράς που δεν είναι άλλο από τα μεταλλικά scooter με vintage look.

Enter Royal Alloy

royal alloy gp300s 22

Εδώ μπαίνει στην εξίσωση η Royal Alloy, με έδρα το Lancashire της Αγγλίας, με τη γκάμα των scooter της να επαναφέρει την αυθεντική κλασσική εμφάνιση που προτιμούσαν οι Mods τόσο της τότε εποχής όσο και του σήμερα.

Η Royal Alloy κατοχυρώνει την πνευματική ιδιοκτησία των κλασσικών ρετρό σχεδίων Grand Tourer (GT) και Grand Prix (GP) των scooter της, ενώ τα κατασκευάζει με μεράκι, ποιότητα και δίχως περικοπές, χρησιμοποιώντας μέταλλο και αλουμίνιο στα περιφερειακά τους μέρη (GP series).

Παράλληλα, τα επανασχεδιάζει με πλήρως αποσπώμενα περιφερειακά τμήματα, καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση κατά τη συντήρηση του scooter και παράλληλα δίνοντας τη δυνατότητα αντικατάστασης (εκτός από επισκευής) οποιουδήποτε τμήματος σε ενδεχόμενο πτώσης ή ζημιάς.

Ταυτόχρονα τα εξελίσσει, δίνοντας μεγάλη προσοχή στην ασφάλεια και στην ποιότητα κύλισής τους, με διπλά (!) ρυθμιζόμενα αμορτισέρ εμπρός, κρατώντας μεν το χαρακτήρα του αυθεντικά κλασσικού μεταλλικού σκούτερ, εξοπλίζοντας τα δε με σύγχρονες δοκιμασμένες λύσεις, στα μηχανικά και ηλεκτρικά τους μέρη, δανειζόμενη αυτόματα CVT σύνολα από άλλα Ευρωπαϊκά scooter της αγοράς.

Grand Prix 300S - Τι κουκλί είσαι εσύ;!

royal alloy gp300s 17

Την πρώτη φορά που αντίκρισα το GP300S στην αντιπροσωπεία, έμεινα να το κοιτώ σαν χαζός, την ώρα που από την άκρη του μισάνοιχτου στόματος μου έρρεε ένας μικρός καταρράχτης από σάλιο. Ήθελα να το φλερτάρω, αλλά φοβόμουν την απόρριψη. Ευτυχώς κάποια στιγμή, συνήλθα και κατάλαβα πως δεν βρισκόμουν σε μαθητικό πάρτι, ενώ απέναντι μου είχα ένα scooter και όχι τη ντίβα της τάξης, οπότε πήρα κουράγιο και ξεκίνησα να το περιεργάζομαι.

Μιλάμε για κουκλάκι ζωγραφιστό. Heavy metal κουκλάκι μάλιστα, ιδιότητα που το κάνει ακόμα πιο ποθητό. Μεταλλικό το σασί, μεταλλικός κι ο ήχος όταν το χτυπάς με το κότσι για να διαπιστώσεις αν δεν σε γελούν τα μάτια σου. Όπως πρέπει για vintage scooter!

royal alloy gp300s 43

Υπέροχες γραμμές, και λεπτομέρειες να χαζεύεις… μέρες! Από το «πεταχτό» μπροστινό φτερό, τους διπλούς υστερούντες βραχίονες μπροστά με τα 2 αμορτισέρ με Anti-Dive, στη γωνία κάστερ που θυμίζει… chopper, στη γρίλια της εισαγωγής μπροστά, στα ανάγλυφα μεταλλικά λογότυπα, στη σέλα που κλείνει με… βεντούζες (!), στο κλασικό ντουλαπάκι μπροστά στην ποδιά, στη μεταλλική σχάρα πίσω, στο απίθανα τοποθετημένο από κάτω ψυγείο (προσοχή στα πεζοδρόμια), στη λιτή οθόνη οργάνων, στο «τι μου θυμίζεις τώρα» επίπεδο πάτωμα με τις μεταλλικές «ρίγες» με τα αντιολισθητικά καλύμματα, στο υπέροχο εξάγωνο προβολέα που παντρεύει την παράδοση με τον LED φωτισμό και το λογότυπο Royal Alloy στο κέντρο του DRL λαμπτήρα, στον δίσκο… μαργαρίτα μπροστά και στον συμβατικό πίσω, στα μεταλλικά και αναδιπλούμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη, στη βρετανική σημαία στην ουρά, στο κλειδί που παραπέμπει σε όχημα κύρους, και, και, και…

Μην ξεχάσουμε να σας αποκαλύψουμε κι ένα «κουφό» μυστικό. Μέσα στο ντουλαπάκι υπάρχει ένα κουμπί με το οποίο αλλάζει η ένδειξη στα όργανα από ολικό σε μερικό χιλιομετρητή!

Ε ναι λοιπόν! Έτσι θα έπρεπε να είναι όλα τα scooter. Να ψάχνεις χρόνο να χαραμίσεις, χαζεύοντας και μαθαίνοντας όλες τις γωνίτσες και τα κρυμμένα τους μυστικά.

Γενικά η ποιότητα κατασκευής είναι ιδιαίτερα ψηλή, με μικρά παράπονα να δημιουργούνται από την κόλληση των logo και της σημαίας πίσω, που δεν έχουν γίνει πολύ προσεκτικά -η σημαία ελαφρώς στραβά κολλημένη, ενώ τα άκρα των logo δεν εφάπτονται στο σώμα του scooter.

Ένα σημείο που ίσως ξενίσει κάποιους είναι το γεγονός πως στο GP300S δεν υπάρχει ο κλασικός χώρος κάτω από τη σέλα που έχουμε συνηθίσει σε άλλα scooter. Παρόλα αυτά, το όχημα της Royal Alloy διαθέτει ένα μεγάλο ντουλαπάκι μπροστά που κλειδώνει ενώ έχει και θύρα φόρτισης, μια μεγάλη σχάρα πίσω, γάντζο για τσάντες στην ποδιά και επίπεδο πάτωμα που φορτώνεται.

Turbo έχει;

royal alloy gp300s 29

Θα πρέπει να ψάξετε πολύ για να βρείτε scooter με vintage look με ανάλογες επιδόσεις στον δρόμο, και αυτό γιατί ο κινητήρας του GP300S άλλοτε κινούσε το 300άρι Piaggio Beverly, με τη Royal Alloy να το προμηθεύεται κατόπιν συμφωνίας από το εργοστάσιο του Piaggio Group στην Κίνα. Έχει πάντα μεγάλη πλάκα να σε βλέπουν καβάλα στο GP300S και να αναρωτιούνται «από πού το ξέθαψε αυτό ο αρχαιολόγος», και στην εκκίνηση του φαναριού να φεύγεις σφαίρα, αφήνοντας σχεδόν τους πάντες και τα πάντα πίσω σου.

Φοβερή απόδοση, άψογος ψεκασμός, γραμμική απόκριση, θέλεις να ανοίγεις το γκάζι ξανά και ξανά, δίχως ποτέ να χορταίνεις την αίσθηση αυτών των 21 αλόγων!

Η πλάκα ολοκληρώνεται όταν βλέπεις τα απορημένα μάτια των αναβατών scooter και μοτοσυκλετών στο επόμενο φανάρι, και ακούς να σε ρωτάνε «πόσα κυβικά είναι;» και «φτιαγμένο είναι;»

Τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν ταχύτητα, για να φτάσουν ακόμα και τα 135+ χλμ/ώρα στο κοντέρ σε οποιαδήποτε ευθεία, ενώ το μόνο που χαλάει την απόλαυση των υψηλών ταχυτήτων στους αυτοκινητόδρομους είναι μια αστάθεια που παρατηρήσαμε στην τελική ταχύτητα, αστάθεια που οφείλεται στα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της κινέζικης TimSun. Η ελληνική αντιπροσωπεία μας πληροφόρησε πως τα επόμενα Euro 5 μοντέλα που θα έρθουν το 2021 θα διαθέτουν ποιοτικά ελαστικά της Pirelli, κι έτσι θα μπορείτε άφοβα να εξερευνείτε τις δυνατότητες του GP300S στα πολλά.

Αντίθετα, σε ταχύτητες κάτω των 100 χλμ/ώρα (με τα κινέζικα ελαστικά) μέσα στο κλεινόν άστυ -την ένδοξη πόλη δηλαδή, αναφερόμενοι στην Αθήνα-, η ευστάθεια του Royal Alloy είναι υποδειγματική, όπως υποδειγματική είναι και η συμπεριφορά του σε όλους τους τομείς οδήγησης. Δυνατά φρένα, με καλή αίσθηση και με ABS της Bosch (που μπαίνει σε λειτουργία ελαφρώς πιο νωρίς από ότι θα θέλαμε), ακαριαίες επιταχύνσεις, φοβερή ευελιξία χάρη σε γεωμετρία και φυσικά χάρη στους μικρούς τροχούς των 12 ιντσών, τιμόνι που κόβει εξαιρετικά πολύ και επιτρέπει ελιγμούς και στο πιο στριμωγμένο μποτιλιάρισμα, χαμηλό βάρος και άνετη σέλα. Προσοχή μόνο στις λακκούβες, το αδύνατο σημείο όλων των scooter με μικρή διάμετρο τροχών.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν σε ένα κορυφαίο αστικό scooter που πέρα από το στιλ, αριστεύει και στην οδήγηση, προσφέροντας ενεργητική ασφάλεια, και επιτρέποντας σας να φτάσετε γρήγορα και διασκεδαστικά στον προορισμό σας.

Όταν χρειαστείτε ανεφοδιασμό, ο βενζινάς θα εκπλαγεί βλέποντας σας να… ξεκολλάτε τη σέλα από το scooter, ως κάποιο επίμονο χταπόδι, και να ξεκλειδώνετε την τάπα που βρίσκεται από κάτω της. Και με τη βοήθεια της χαμηλής κατανάλωσης των 4 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα, το ρεζερβουάρ των 11 λίτρων είναι ικανό να σας χαρίσει αυτονομία της τάξης των 275 χιλιομέτρων, αυτονομία που θα αυξηθεί αν δεν έχετε μόνιμα κολλημένο το γκάζι στο στόπερ, όπως εμείς -τι να κάνουμε, είναι εθιστική η δύναμη του μοτέρ!

Στα χρηστικά συμπεριλαμβάνονται και οι εργονομικοί διακόπτες, το αλάρμ και το σινιάλο, ενώ οι καθρέπτες προσφέρουν καλό οπτικό πεδίο και δεν θολώνουν από κραδασμούς.

Σημειώστε πως το scooter της Royal Alloy έρχεται εφοδιασμένο τόσο με μονό όσο και με διπλό σταντ, ενώ το ύψος σέλας του ευνοεί τα ψηλά αναστήματα. Εγώ, με ύψος 1.70 έπρεπε να βγαίνω λίγο από τη σέλα για να πατώ όλο το πέλμα του ενός ποδιού στο έδαφος.

Groovy baby!

royal alloy gp300s 03

Αν αισθάνεστε πως έχετε χάσει το mojo σας, αν σας απωθεί το πλαστικό, αν βαριέστε τα καρμπόν αντίγραφα των πλαστικών σύγχρονων scooter, αν λατρεύετε το εναλλακτικό, αν έχετε μανία με το στιλ, αν σας αρέσει το κλασικό, αν η οδήγηση για εσάς δεν είναι υπόθεση ρουτίνας, αν τέλος θέλετε να ξεχωρίζετε και ταυτόχρονα να διασκεδάζετε στην οδήγηση, το GP300S της Royal Alloy θα έρθει να αποτελέσει το τελευταίο κομμάτι στο παζλ που αποτελεί τη ζωή σας. Στα 4.899 ευρώ βρίσκεται στα ίδια επίπεδα ακριβώς με την ανταγωνίστρια Vespa των 300 κυβικών, με τη Royal Alloy να μην θέλει να κάνει εκπτώσεις εδώ, όπως δεν κάνει εκπτώσεις στο design και στην ποιότητα του GP300S. Και η αλήθεια είναι πως το όνειρο, το συναίσθημα και η μοναδικότητα, σε συνδυασμό με τέτοια αριστοτεχνική εκτέλεση πακέτου, δεν συμβαδίζουν με καμία έκπτωση.

Μοντέλο Royal Alloy Grand Prix 300i S ABS
Αντιπρόσωπος Royal Alloy Hellas
Τιμή (ευρώ) 4.899
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος,  4βάλβιδος, 2 EEK
Κυβισμός (c.c.) 278
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 75 x 63
Συμπίεση (:1) 11
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Κιβώτιο CVT
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό, μονής ραχοκοκκαλιάς
Μήκος (mm) 1.870
Πλάτος (mm) 620
Ύψος  (mm) 1.115
Μεταξόνιο (mm) 1.390
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α. 
Ίχνος (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 770
Απόσταση εδάφους (mm) 330
Βάρος (kg)  152
Ρεζερβουάρ (lt) 11
Αναρτήσεις  
Μπροστά Διπλή άρθρωση με υστερούντες βραχίονες, ένα αμορτισέρ με ελικοειδές ελατήριο σε κάθε πλευρά, προφόρτιση ελατηρίου
Πίσω Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260 mm, τριπίστονη δαγκάνα / ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm, διπίστονη δαγκάνα / ABS
Τροχοί  
Μπροστά 110/70-12''
Πίσω 120/70-12''
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 21,4 / 7.250
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  2,3 / 5.000 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 15:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST- Royal Alloy GP 200i S ABS 2019 Test - Royal Alloy Tigara Grande TG300s 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon