.
Κατηγορία Daytona
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 10:40

TEST - Daytona 310 T2 2021

Πρόγονος του 310 Τ2 ήταν το Τ310, με τη Daytona Motors να παρουσιάζει κατόπιν τη βελτιωμένη έκδοση 310Τ1. Το 310 Τ2 βασίζεται μεν στο T1 (που συνεχίζει να πωλείται κανονικά ως η street έκδοση με τους 17άρηδες τροχούς με μπράτσα και το μονόμπρατσο ψαλίδι), διαθέτοντας όμως ζάντες με ακτίνες και tubeless ελαστικά, 19άρη μπροστινό τροχό και ψαλίδι με 2 μπράτσα, για πιο ολοκληρωμένο On-Οff χαρακτήρα.

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το επίπεδο εξοπλισμού είναι όπως και στο Τ1 κορυφαίο -σε βαθμό που συναντάς μόνο σε ναυαρχίδες τουρισμού- ενώ για πρώτη φορά βρίσκουμε και έλεγχο πίεσης ελαστικών!

Σημειώστε πως η ανακοινώσιμη τιμή του 310T2 είναι ίδια με του 310Τ1, στα 4.495 ευρώ (δίχως έξοδα μεταφορικών και πινακίδας), κι έτσι μένει στον αγοραστή να αποφασίσει αν επιθυμεί μια αμιγώς ασφάλτινη μοτοσυκλέτα (Τ1) ή μια μοτοσυκλέτα που να μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση και σε βατούς χωματόδρομους (Τ2).

Εντυπωσιακή εμφάνιση και ο κορυφαίος εξοπλισμός της κατηγορίας -και όχι μόνο

A15A6412 web

Υπέροχο design, αιχμηρό και σύγχρονο, που πατά στα πρότυπα της Adventure κατηγορίας, με ψηλό ρύγχος μπροστά, «κοφτερά» πλαστικά, χαμηλή ζελατίνα για θέση οδήγησης «μέσα» στη μοτοσυκλέτα, ζελατίνα προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα και ανασηκωμένη ουρά, ενώ τα διπλά, ψηλά τοποθετημένα τελικά της εξάτμισης δίνουν πόντους στο στιλ.

Το T2 είναι πραγματικά «διαστημικό» σε εμφάνιση, αλλά και σε βασικό εξοπλισμό, πατώντας στα γνωστά βήματα του προγόνου του (T310), που έφερε στην κατηγορία επίπεδα εξοπλισμού πρωτόγνωρα και θεαματικά, που μέχρι πρότινος βλέπαμε μόνο σε μοτοσυκλέτες των 20.000 ευρώ -και πολλές φορές στον έξτρα εξοπλισμό!

Μέχρι να εμφανιστούν τα 300άρια μοντέλα της Daytona, ελάχιστες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας διέθεταν αντίστοιχο εξοπλισμό, ενώ ακόμα και σήμερα θα πρέπει να κοιτάξετε ακριβές προτάσεις (στα +2.000 ευρώ), αλλά και πάλι δεν θα βρείτε το ίδιο επίπεδο.

Κι αν μας έχετε ακούσει να χρησιμοποιούμε την έκφραση «κορυφαίος εξοπλισμός», για το 310 Τ2 θα κάνουμε εξαίρεση και θα πούμε «Ο κορυφαίος εξοπλισμός».

Unique Sales Point λοιπόν ο εξοπλισμός του Τ2, που περιλαμβάνει τόσα και τόσα, που καλό θα ήταν για λόγους… χωροταξίας να τον χωρίσουμε σε 2 μέρη: στα ποιοτικά εξαρτήματα που αφορούν στην αρχιτεκτονική της μοτοσυκλέτας, και σε εκείνα που αφορούν στις καθημερινές ευκολίες και στην… πολυτελή διαβίωση.

Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική, έχουμε ατσάλινο πλαίσιο που κρύβεται πίσω από το πλαστικό κοστούμι, ενώ αλουμινένιο είναι το όμορφο ψαλίδι, που διαθέτει στην εξωτερική πλευρά του τα νεύρα, όπως τα αντίστοιχα των ΚΤΜ της μεσαίας κατηγορίας.

A15A6514 web

Το 310 Τ2 φέρει ανάποδο πιρούνι 37 mm δίχως ρυθμίσεις, και μονό πίσω αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου.

Αλουμινένιοι είναι και οι τροχοί, με τις ακτίνες να πιάνουν στα άκρα της κάθε ζάντας, επιτρέποντας τη χρήση tubeless ελαστικών, με τη μοτοσυκλέτα να έρχεται με διπλής χρήσης ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της κινέζικης CST.

Στα φρένα βρίσκουμε ένα δισκόφρενο 300 mm εμπρός με συμβατική διπίστονη δαγκάνα κι ένα πίσω με δαγκάνα 230 mm, ενώ το δικάναλο ABS (που δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί) είναι το γνωστό 9.1Μ της Bosch.

Στον κινητήρα βρίσκουμε ένα τετραβάλβιδο, υγρόψυκτο σύνολο 312κ.εκ με ονομαστική ισχύ 35,4 ίππων στις 9.500 σ.α.λ. Με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και λίπανση ξηρού κάρτερ, προσφέρει μέγιστη ροπή 3 Kgm στις 7.500 σ.α.λ. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι έξι σχέσεων και η τροφοδοσία γίνεται με ηλεκτρονικό ψεκασμό της Bosch.

A15A6536 web

Το 310 Τ2 διαθέτει και 2 Riding Modes, «Ε» (eco) για εξοικονόμηση καυσίμου και «S» για sport οδήγηση. Η Daytona υποστηρίζει πως κατά τη λειτουργία εξοικονόμησης καυσίμου το πρόγραμμα παρεμβαίνει προσωρινά μεταβάλλοντας αυτόματα τη χαρτογράφηση σε sport λειτουργία όταν οι στροφές του κινητήρα ξεπεράσουν τις 7.000 στροφές. Παρόλα αυτά, εμείς δεν είδαμε διαφορά ούτε στον δρόμο, ούτε στο δυναμόμετρο (31,4 hp στον τροχό) μεταξύ των 2 Modes.

Το ρεζερβουάρ διαθέτει μεγάλη χωρητικότητα 19 λίτρων, προσφέροντας αυτονομία που μπορεί να ξεπεράσει και τα 450 χιλιόμετρα, βοηθώντας στην ελαχιστοποίηση των ανεφοδιασμών στο ταξίδι.

Τέλος, η μοτοσυκλέτα της Daytona φέρει συμπλέκτη ολίσθησης, που αποτρέπει τα μπλοκαρίσματα του πίσω τροχού στα απότομα κατεβάσματα ταχυτήτων ή στο κλείσιμο του γκαζιού.

Αν τώρα το επίπεδο του εξοπλισμού δρόμου της μοτοσυκλέτας κυμαίνεται από πολύ καλό έως εξαιρετικό, τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουμε το τι παίρνει κανείς σε εξοπλισμό πολυτελείας.

Αρχίζουμε από το keyless σύστημα, με τον αναβάτη να παίρνει στο χέρι ένα μικρό χειριστήριο, στο ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ μέγεθος με το γνωστό activity tracker Mi Smart Band της Xiaomi. Έτσι, ο αναβάτης μπορεί να το τοποθετήσει σε λουράκι Mi Band (θα τα βρείτε με κόστος από 1 ευρώ), και να το φορά στο χέρι, συνδυάζοντας χρηστικότητα, καθημερινή ευκολία και στιλ!

Η μοτοσυκλέτα αναγνωρίζει το χειριστήριο όταν βρεθεί σε απόσταση 1,5 μέτρου και αυτόματα ενεργοποιεί τα χειριστήρια για να την ξεκλειδώσει ο αναβάτης και να την εκκινήσει. Κι αν αναρωτιέστε τι γίνεται με το ξεκλείδωμα όταν αδειάζει η μπαταρία, η Daytona Motors μας πληροφορεί πως ακόμα κι όταν η στάθμη μπαταρίας είναι χαμηλή, η μοτοσυκλέτα ξεκλειδώνει χωρίς πρόβλημα.

Φανταστείτε την ευκολία τώρα, καθώς με το συγκεκριμένο keyless σύστημα, ο αναβάτης κλειδώνει και ξεκλειδώνει πανεύκολα το τιμόνι, βάζει μπροστά τη μοτοσυκλέτα απλώς με το πάτημα της μίζας, ενώ παράλληλα ξεκλειδώνει τόσο το κάλυμμα της τάπας ρεζερβουάρ όσο και της σέλας!

A15A6538 web

Συνεχίζουμε με την μεγάλου μεγέθους, έγχρωμη ψηφιακή TFT οθόνη οργάνων με ρύθμιση επιπέδου φωτεινότητας χειροκίνητα ή αυτόματα, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν στο περιβάλλον. Διαθέτει τέσσερα εξατομικευμένα θεματικά interfaces για να επιλέξει ο αναβάτης αυτό που του ταιριάζει, ενώ παρέχει πληθώρα πληροφοριών.

Ταχύμετρο, στροφόμετρο, δείκτης θερμοκρασίας κινητήρα, δείκτης στάθμης καυσίμου, ένδειξη σχέσης κιβωτίου, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη μέσης ταχύτητας, ένδειξη κατανάλωσης, βολτόμετρο, ρολόι, ακόμα και… ένδειξη πίεσης ελαστικών! Ναι καλά ακούσατε.

Το T2 φέρει ένα γερμανικό σύστημα ακριβείας για την παρακολούθηση της πίεσης ελαστικών, που ειδοποιεί τον αναβάτη σε περίπτωση υψηλής ή χαμηλής πίεσης ή υψηλής θερμοκρασίας των ελαστικών!

Αν κατά την οδήγηση διαπιστωθεί απότομη και μη φυσιολογική πτώση της πίεσης του ελαστικού, αναβοσβήνει προειδοποίηση στην οθόνη, για να προλάβει να σταματήσει με ασφάλεια ο αναβάτης.

A15A6534 web

Οι διακόπτες τώρα στο τιμόνι, πέρα από εργονομικοί σε σχεδίαση είναι και φωτιζόμενοι, ενώ η φαρδιά και ψηλή ζελατίνα είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη σε 2 θέσεις!

Τα φώτα και τα φλας είναι τεχνολογίας LED, όπως είναι και τα DRL φωτιστικά σώματα που δίνουν έξτρα «αγριάδα» και μοναδικότητα στη μοτοσυκλέτα.

Η σέλα δύο επιπέδων είναι φαρδιά και άνετη για 2 άτομα, ενώ στην καθημερινή άνεση συμβάλουν οι προστατευτικές χούφτες στο τιμόνι, η διπλή θύρα ταχείας φόρτισης USB QC3.0, με έξοδο ισχύος 18W σε κάθε θύρα, το ντουλαπάκι μπροστά από το τιμόνι για κάρτες ή ψιλά για τα διόδια, αλλά και η αλουμινένια σχάρα, που μπορεί να φιλοξενήσει και μεγάλη μπαγκαζιέρα, ενώ η μοτοσυκλέτα μπορεί να πάρει και πλαϊνές βαλίτσες αλλά και τον συνδυασμό όλων, με «τριβάλιτσο».

Σημειώστε επίσης πως στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται και τα προστατευτικά κάγκελα για πτώσεις.

Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως όλες οι ενδείξεις της οθόνης αλλάζουν με διακόπτες στο τιμόνι, κι έτσι ο αναβάτης δεν χρειάζεται να αφήσει τα χέρια του για να αναζητήσει κουμπιά μπροστά, στην οθόνη.

Και για όσους σκεφτούν «καλά τα παραπάνω, αλλά με την ποιότητα κατασκευής τι γίνεται;», η ποιότητα της μοτοσυκλέτας είναι πραγματικά εξαιρετική σε όλους τους τομείς, ενώ το όνομα Γκοργκόλης Α.Ε. είναι επιπλέον εγγύηση για τα αυτονόητα. Θέλετε κι άλλα; Έχουμε κι άλλα, καθώς η αντιπροσωπεία προσφέρει 2 εναλλακτικά προγράμματα αγοράς του Τ2, είτε με απόκτηση της μοτοσυκλέτας σε 36 άτοκες δόσεις, είτε με επέκταση της εγγύησης στα συνολικά ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια! Και κάπου εδώ νομίζουμε κλείνει το θέμα ποιότητας / αξιοπιστίας.

Ναι, συμφέρει και αξίζει, αλλά παράλληλα… τα κάνει και όλα καλά

A15A6382 web

Μια εβδομάδα συμβίωσης με το 310 Τ2 ήταν μια εβδομάδα πραγματικά απολαυστική στην καθημερινή οδήγηση, με την μοτοσυκλέτα της Daytona να συμπεριφέρεται άριστα σε όλες τις συνθήκες.

Ακόμα και ο πιο αδύναμος κρίκος πάνω στο 310 Τ2, τα ελαστικά της CST, συμπεριφέρονται απρόσμενα καλά, εκτός κι αν βρεθούν σε βρεγμένο γλιστερό οδόστρωμα. Σίγουρα μια αλλαγή με ένα ζευγάρι ποιοτικά ελαστικά θα ανεβάσει κατακόρυφα το κράτημα και την ασφάλεια.

Παρόλα αυτά, το πλαίσιο και οι αναρτήσεις είναι τόσο καλά, που σε αφήνουν να παίξεις ΚΑΙ με αυτά τα ελαστικά, χαρίζοντας σου ασφάλεια, ενώ σε καλή άσφαλτο το διασκεδάζεις δεόντως.

Η σέλα είναι λίγο ψηλή στα 820 mm, όμως αναβάτης με ύψος 1.70 πατά ολόκληρο το πέλμα του ενός ποδιού στο έδαφος αρκεί να βγάλει ελαφρά το σώμα του έξω από τη σέλα στο φανάρι.

Οι αναρτήσεις έχουν σφιχτές, δεμένες αποσβέσεις, όμως ταυτόχρονα δεν «κοπανάνε» σε σαμάρια και λακκούβες. Μάλιστα συμπεριφέρονται πολύ καλά και στο χώμα, προσφέροντας πληροφόρηση στον αναβάτη. Στην εκτός δρόμου οδήγηση θα θέλαμε να μπορούσαμε να απενεργοποιήσουμε το ABS, καθώς σε απότομη κατηφόρα με σαθρό έδαφος το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ενεργοποιείται εύκολα, επιμηκύνοντας την απόσταση πέδησης.

Τα φρένα είναι πολύ καλά, ενώ παρά το γεγονός πως η μπροστινή δαγκάνα δεν είναι ακτινική κάνει καλά τη δουλειά της, αν και χρειάζεται δυνατή πίεση αν επιθυμείτε αντίστοιχα δυνατό φρενάρισμα.

Ο συμπλέκτης πραγματικό πούπουλο στο τράβηγμα, ενώ το κιβώτιο αποδείχτηκε θετικότητα και αθόρυβο, ακόμα και όταν βάζεις πρώτη από νεκρά.

Η έγχρωμη οθόνη οργάνων έχει δυνατή ένταση φωτισμού σε όλες τις συνθήκες, αν και θα θέλαμε πιο μεγάλες τις ενδείξεις, καθώς αν έχεις και λίγη μυωπία δυσκολεύεσαι να δεις τα μικρότερα ψηφία.

Στο μενού της οθόνης θα βρείτε και την ένδειξη Bluetooth, αλλά ακόμα δεν έχει εξελιχθεί app για smartphone, οπότε δεν μπορείς να συνδέσεις το κινητό σου με τη μοτοσυκλέτα.

A15A6489 web

Η αυτονομία του 310 Τ2 είναι πραγματικά παροιμιώδης, με το 19λιτρο ρεζερβουάρ να θέλει γέμισμα κάθε 400-450 χιλιόμετρα, προσφέροντας ουσιαστικό όφελος στο ταξίδι. Όταν το ζόρισα είδα κατανάλωση μέχρι και 5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, αλλά στη χρήση που του επιφυλάσσει το 98% των αγοραστών του η μέση κατανάλωση πέφτει εύκολα στα 4,2-4,5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα.

Στον αυτοκινητόδρομο είδα μέχρι και 160 χλμ/ώρα, όμως σημειώστε πως από τα 152-153 και μετά ο κινητήρας δουλεύει στα κόκκινα, οπότε καλό είναι να μην βρίσκεται εκεί για παρατεταμένες περιόδους. Όπως έχει το ταξίδι με 120-130 χλμ/ώρα είναι μέσα στις δυνατότητες του T2.

Ο κινητήρας γενικά ακούγεται στις ψηλές στροφές, και ιδίως μετά τα 130, όμως τα χρόνια που έχουν περάσει από όταν κυκλοφόρησε δεν έχουν δείξει αστοχίες και προβλήματα, οπότε το θέμα είναι καθαρά… ακουστικό.

Η σέλα είναι άνετη, το τιμόνι κόβει πολύ, και ο ψεκασμός δουλεύει σωστά, συνεισφέροντας στην άνετη διαβίωση στο αστικό τοπίο.΄

Ο ορισμός του Value for money

A15A6492 web

Στο λεξικό, δίπλα στον ορισμό του Value for money, θα μπορούσαμε άνετα να βάλουμε τη φωτογραφία του 310 T2, καθώς με 4.500 ευρώ και 4 χρόνια εγγύησης, η μοτοσυκλέτα της Daytona προσφέρει 5 και 10 φορές πάνω τον συνήθη εξοπλισμό που θα βρείτε στον ανταγωνισμό.

Κι όταν αυτά τα πλεονεκτήματα συνδυάζονται με την ποιότητα κατασκευής και με τις άριστες επιδόσεις του Τ2 σε άσφαλτο, χώμα, πόλη και ταξίδι, τότε έχεις ίσως το πιο ολοκληρωμένο πακέτο μοτοσυκλέτας στην αγορά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Τετράχρονος Υγρόψυκτος, 312cc
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ/ΒΑΛΒΙΔΕΣ 1 – DOHC / 4
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ EFI BOSCH
ΙΣΧΥΣ 35,4 ps/9500 rpm
ΡΟΠΗ 30 Nm/7500 rpm
ΦΡΕΝΑ ΕΜΠΡΟΣ Δίσκος 300mm + ABS
ΦΡΕΝΑ ΠΙΣΩ Δίσκος 230mm + ABS
ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΔΙΑΔΡΟΜΗ/ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ) Ανεστραμμένο Πιρούνι (110mm / Ø37mm)
ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΔΙΑΔΡΟΜΗ) Monoshock (46mm)
ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤ. 110/80-19 Τubeless Radial
ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤ. 160/60-17 Τubeless Radial
ΜΕΤΑΔΟΣΗ 6 Ταχύτητες
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΜxΠxΥ) 2080 x 850 x 1320
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΔΑΦΟΣ 168mm
ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ 820mm
ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ) 193 kg
ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ 19 lt
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 3.9 l/100km (WMTC3)
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 13:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon