.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 16:55

TEST – Triumph Scrambler 1200 XE 2019

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος, Θ.Ξ.

Με το ολοκαίνουριο Scrambler 1200 η Triumph ένωσε δύο κόσμους που μέχρι τότε φαινόταν ότι δεν θα συναντηθούν ποτέ: τα σύγχρονα ρετρό και τα σύγχρονα adventure! Οι Βρετανοί τόλμησαν να κάνουν κάτι που δεν έκανε κανένας άλλος κατασκευαστής μέχρι τώρα, δημιούργησαν ουσιαστικά μια νέα κατηγορία-γέφυρα και έβαλαν δύσκολα στον ανταγωνισμό από όπου και αν προέρχεται αυτός. Θα σέβεστε!

Το κοιτάς, το ξανακοιτάς και δεν το πιστεύεις. Το νέο Scrambler 1200 είναι χάρμα οφθαλμών και την ίδια στιγμή είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Με τα ρετρό να είναι στη μόδα θα μπορούσε να κάνει αξιόλογη εμπορική καριέρα μόνο με την εμφάνιση, την ποιότητα που το διακρίνει και το σήμα της Triumph στο ρεζερβουάρ του, αυτά τα τρία είναι αρκετά. Αν παρουσίαζε αδυναμίες σε άλλους τομείς, η Triumph θα μπορούσε κάλλιστα να επικαλεστεί την ρετρό σχεδίαση-αισθητική του και τις όχι και τόσο υψηλές απαιτήσεις που έχουν οι λάτρεις του ρετρό, ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας και της συμπεριφοράς. Όμως τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση. Οι Βρετανοί δημιούργησαν μια modern classic διττού ρόλου και αυτό αποφάσισαν να το κάνουν χωρίς συμβιβασμούς. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει προσεκτική μελέτη και σχεδιασμός της νέας μοτοσυκλέτας σε κάθε τομέα ξεχωριστά (με στόχο βέβαια την αρμονία του συνόλου), μπόλιασμα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα ηλεκτρονικά, εξαιρετικής ποιότητας περιφερειακά και δυνατότητες που ξεπερνούν τις απαιτήσεις του μέσου αναβάτη εντός και εκτός δρόμου. Το ξέρω, δύσκολα το χωνεύει κάποιος αυτό διαβάζοντάς το, αλλά απόδειξη υπάρχει και λέγεται Triumph Scrambler 1200 XE.

triumph scrambler 1200 xe 2019 bikeit 4

Εκδόσεις και διαφορές

Το νέο Scrambler 1200 είναι διαθέσιμο από την βρετανική εταιρία σε δύο εκδόσεις-μοντέλα XC και XE. Το πρώτο (με βλέψεις και για το χώμα φυσικά) απευθύνεται σε εκείνους που θα κάνουν τα περισσότερα χιλιόμετρα στην άσφαλτο ενώ η έκδοση XE της δοκιμής προορίζεται για τους πιο σκληροπυρηνικούς που δεν θέλουν απλά να περάσουν από χωμάτινες διαδρομές αλλά και να το διασκεδάσουν παράλληλα. Και τα δύο χρησιμοποιούν ίδιο πλαίσιο, κινητήρα και αναρτήσεις αλλά στο XE, το ψαλίδι είναι πιο μακρύ από ό,τι στο XC, οι αναρτήσεις έχουν μεγαλύτερες διαδρομές και ο εξοπλισμός είναι πλουσιότερος.

triumph scrambler 1200 xe 2019 8

Εξοπλισμός Triumph Scrambler 1200 XC και ΧΕ

-TFT οθόνη οργάνων 2ης γενιάς με δυνατότητα ελέγχου ελέγχου κάμερας GoPro και απεικόνιση πλοήγησης στροφή-στροφή με υποστήριξη της Google.

-6 προγράμματα λειτουργίας, (επιπλέον Off-Road Pro για την XE) 

-ABS και Traction Control (Cornering ABS και Cornering Traction control για την XE)

-Full LED φώτα

-Φωτιζόμενοι διακόπτες τιμονιού

-Μονόδρομος συμπλέκτης με υποβοήθηση στη μανέτα

-Εκκίνηση χωρίς κλειδί

-Cruise control

-Θύρα φόρτισης USB

-Θερμαινόμενα γκριπ στον βασικό εξοπλισμό της XE (Προαιρετικά για την XC)

-Ανεστραμμένο πιρούνι Showa με διάμετρο καλαμιών 45 χλστ. (47 στην XE)

-Πλήρως ρυθμιζόμενα αμορτισέρ της Ohlins

-Δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης Brembo M50 (ρυθμιζόμενη μανέτα Brembo MCS στην XE)

-Αναδιπλούμενα μαρσπιέ, ρυθμιζόμενα για την XE

-Προστατευτικές χούφτες με αλουμινένιες βάσεις στάνταρ για την ΧΕ

-Ασημί τιμόνι με μαύρα ανοδειωμένα risers και βάσεις για την ΧΕ

Πέρα από τις διαφορές στον εξοπλισμό οι δύο μοτοσικλέτες παρουσιάζουν διαφορές και στα γεωμετρικά τους χαρακτηριστικά. Οι διαδρομές των αναρτήσεων στην XE είναι αυξημένες κατά 50 ολόκληρα χλστ. με την διαδρομή για τον εμπρός και τον πίσω τροχό να φτάνει και στις δύο περιπτώσεις τα 250 χλστ. έναντι 200 της XC. Όπως είπαμε και νωρίτερα μακρύτερο είναι και το ψαλίδι της XE κατά 32 χλστ. με συνολικό μήκος τα 579 χλστ. έναντι 547 χλστ., κάτι που επιφέρει αλλαγές σε γεωμετρία και διαστάσεις

Διαφορές XE vs (XC)

Μεταξόνιο (χλστ.): 1.570 – (1.530)

Κάστερ (μοίρες): 26,9 -(25,8)

Μήκος (χλστ.): 2.325 – (2.285)

Πλάτος με τιμόνι (χλστ.): 905 - (840)

Ύψος χωρίς καθρέπτες: 1.250 – (1.200)

Ύψος σέλας (χλστ.): 870 - (840)

Βάρος κενό (κιλά): 207 – (205)

Ίχνος (χλστ.): 129,2 – (121)

Κοιτάζοντας τα παραπάνω νούμερα, το XC δείχνει ικανό να αντιμετωπίσει με ευκολία χωμάτινες διαδρομές. Το XE όμως πηγαίνει το παιχνίδι ένα βήμα παραπέρα και εμφανίζεται έτοιμο για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά σαφώς πιο δύσκολες καταστάσεις εκτός δρόμου προσφέροντας παράλληλα περισσότερη διασκέδαση με τα πιο αργά γεωμετρικά χαρακτηριστικά να προσθέτουν σταθερότητα και μεγαλύτερη προοδευτικότητα στις αντιδράσεις σε κάθε τερέν.

Διαχρονικά επιβλητικό

triumph scrambler 1200 xe 2019 4

Η γοητεία που ασκούν τα modern classics της Triumph είναι αδιαμφισβήτητη και η ψηλή, επιβλητική σιλουέτα του Scrambler 1200 XE έρχεται απλά να επιβεβαιώσει αυτή την πεποίθηση. Το 1200 Scrambler είναι άμεσα αναγνωρίσιμο ως Triumph με την εκτέλεση να θεωρείται κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, με το χρυσό ανωδιωμένο πιρούνι και το βαθύ μπλε χρώμα να τονίζουν ακόμη περισσότερο τις διαχρονικές γραμμές τις βρετανικής μοτοσυκλέτας. Μάλιστα το μοντέλο που είχαμε στα χέρια μας έφερε και το “πακέτο” Extreme από τα κιτ “Έμπνευσης” της Triumph και αυτό έκανε τα πράγματα ακόμη πιο... δύσκολα για τον περίγυρο: πολύ απλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεις κόσμο να σε κοιτάει επίμονα, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όπου και αν κινηθείς.

Το ψηλό φτερό από το κιτ, το προστατευτικό από τον προβολέα και τα προστατευτικά κάγκελα χαμηλά στο μοτέρ ταιριάζουν άψογα σαν προσθήκες. Κάνουν και σένα τον ίδιο να κοιτάζεις το Scrambler 1200 XE δυο φορές πιο αχόρταγα αφού προσθέτουν άμεσα πόντους στην “περιπετειώδη” εμφάνισή του. Αυτό που επίσης προσθέτει πόντους και σε κάνει παράλληλα να βγάλεις το καπέλο στους ανθρώπους της Triumph είναι η απίστευτη προσοχή στην λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει την μοτοσυκλέτα τους. Η βαφή των μεταλλικών επιφανειών (τα πλαστικά ουσιαστικά απουσιάζουν) είναι υπεράνω κριτικής, όπως και η συναρμολόγηση και όλα φαίνεται να έχουν μελετηθεί όχι μόνο με βάση την αντοχή τους σε βάθος χρόνου αλλά και την αισθητική τους. Τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοούμε. Τα κοιτάς από μακριά και νομίζεις ότι η Triumph έκανε το ατόπημα να κολλήσει τις βάσεις τους στο υποπλαίσιο. Μέγα λάθος, αφού οι Βρετανοί έχουν κρύψει με μαεστρία τις βίδες των βάσεων τόσο για τις βάσεις όσο και για τα ίδια τα μαρσπιέ.

Πακέτο "Extreme" Inspiration kit

-Τελικό εξάτμισης Arrow (ομολογκαρισμένο)

-Προστατευτικό ψυγείου από αλουμίνιο

-Μηχανικά επεξεργασμένη τάπα λαδιού

-Ψηλό μπροστινό φτερό

-Μαύρη βάση τιμονιού

-LED φλας

-Κιτ μετατόπισης οπίσθιου φωτισμού

-Προέκταση πλαϊνού σταντ

-Προστατευτικά κινητήρα από ανοξείδωτο ατσάλι

-Γρίλια προβολέα

-Περίβλημα προβολέα

Συνολικό κόστος με τοποθέτηση: 2.355 ευρώ

Η χαρά του ψηλού

triumph scrambler 1200 xe 2019 bikeit 41

Η Scrambler 1200 XE είναι μια ψηλή μοτοσυκλέτα που παράλληλα δεν φαντάζει και τόσο ψηλή. Η λεπτή σιλουέτα της “κρύβει” ύψος και σε συνδυασμό με την οπτική παραπλάνηση της λεπτής αλλά άνετης σέλας (καμία σχέση με αυτό που φαίνεται) αφήνει την εντύπωση για σίγουρο πάτημα σε στάση. Περνάς βέβαια το πόδι πάνω από τη σέλα και ανακαλύπτεις ότι τα 870 χλστ, που απέχει η σέλα από το έδαφος είναι εκεί τελικά παρά το “καμουφλάζ”.

Οι αναβάτες με ύψος κοντά στα 1,85 μ. θα νιώσουν άνετα πάνω στην κλασικής σχεδίασης επίπεδη σέλα με το ποιοτικό αφρώδες που κάνει δυσανάλογα καλή δουλειά για τον λιγοστό όγκο του. Ο αναβάτης απλώνει τα χέρια του για να πιάσει το φαρδύ και ψηλά τοποθετημένο τιμόνι και με τον κορμό σχεδόν κάθετα νιώθει πως έχει τον πλήρη έλεγχο. Πολύ καλή θέση οδήγησης για άσφαλτο και εξίσου καλή για χώμα αφού σε όρθια στάση το τιμόνι βρίσκεται σε καλό σημείο αν και τα γόνατα δεν μπορούν να σφίξουν όπως θα ήθελαν το πανέμορφο, καμπυλωτό ρεζερβουάρ των 16 λίτρων. Γενικά η εργονομία του τιμονιού είναι εξαιρετική όπως και τα σύγχρονα σε όψη χειριστήρια που βρίσκονται εκεί που πρέπει και συνηθίζονται παράλληλα γρήγορα.

triumph scrambler 1200 xe 2019 bikeit 15

Χάρμα οφθαλμών είναι και ο 2ης γενιάς TFT πίνακας οργάνων του Triumph. Τα γραφικά του είναι φανταστικά, σχεδόν τρισδιάστατα (μέχρι και εικονικά γραναζάκια “κινούνται” στην οθόνη κάθε φορά που αλλάζεις ταχύτητα!), με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει κατά βούληση μεταξύ λευκού και μαύρου φόντου, φωτεινότητας και αντίθεσης αλλά και δύο διαφορετικών τρόπων εμφάνισης: ο πρώτος πιο σύγχρονος με το αναλογικό στροφόμετρο να κυριαρχεί και ο δεύτερος πιο ρετρό με το αναλογικό ταχύμετρο στο επίκεντρο.

Στο κομμάτι της πληροφορίας ο πίνακας θεωρείται πλήρης, και δίνει και τη δυνατότητα να επιλέξετε εσείς κάποιες από τις πληροφορίες που θέλετε να εμφανίζονται μόνιμα. Παράλληλα και με την προσθήκη της μονάδας Bluetooth από τον προαιρετικό εξοπλισμό σας ανοίγεται ο κόσμος του infotainment. Η εν λόγω μονάδα ενεργοποιεί το πρώτο στον κόσμο σύστημα ελέγχου κάμερας GoPro (ενσωματωμένο στον πίνακα πληροφοριών), την πλοήγηση ‘στροφή-στροφή’ (με την υποστήριξη της Google) και φυσικά  συνδέει το κινητό σας με την οθόνη για να μπορείτε να διαχειριστείτε από εκεί τις κλήσεις και την μουσική σας. Μάλιστα, για να μην ταλαιπωρείται το κινητό ή η μπαταρία του, το Scrambler 1200 έχει ειδική πλαστική θήκη κάτω από τη σέλα, με τσιμούχα, θύρα USB και επένδυση από αφρώδες πάνω-κάτω, για να το τοποθετείτε εκεί όταν το συνδέετε με τον πίνακα πληροφοριών. Η προσοχή στην λεπτομέρεια που λέγαμε…

triumph scrambler 1200 xe 2019 bikeit 21

Σε ένα τόσο hi tech σύνολο η μόνη παραφωνία είναι η κλειδαριά του τιμονιού. Με την εκκίνηση του μοτέρ να γίνεται ασύρματα θα πρέπει να χρησιμοποιείς φυσικό κλειδί για το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα του τιμονιού (και για την τάπα του ρεζερβουάρ) με την κλειδαριά να βρίσκεται πάνω από την πλάκα του τιμονιού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι και ο συνεπιβάτης έχει μπόλικο χώρο για να βολευτεί πάνω στο Scrambler με τα γόνατά του να σχηματίζουν άνετες γωνίες πάνω στα μαρσπιέ, ενώ στην διάθεσή του έχει και χειρολαβές.

Ροπάκλα και πολιτισμός

triumph scrambler 1200 xe 2019 bikeit 24

Ο εν σειρά δικύλινδρος 1200άρης Bonneville High Power με τον στρόφαλο των 270 μοιρών μας είναι ήδη γνωστός για τα πλούσια ροπάτα χαρίσματα του από τα Thruxton. Βέβαια για να μετακομίσει στο ολοκαίνουριο ατσάλινο πλαίσιο του Scrambler έχει δεχτεί τις κατάλληλες τροποποιήσεις με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ροπής στις χαμηλές στροφές και στο μεσαίο φάσμα λειτουργίας, με θυσία περί τους έξι ίππους από την μέγιστη ονομαστική του ισχύ. Ο αναβάτης έχει στην διάθεσή του πέντε διαφορετικές χαρτογραφήσεις που επηρεάζουν την λειτουργία και των ABS και Traction Control, έχοντας επίσης και μία στην οποία μπορεί να αποθηκεύσει τις δικές του προτιμήσεις. Στην επιλογή “Off-Road Pro” μάλιστα, επιλέγεται ο χάρτης “Off-Road” ενώ ABS και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης απενεργοποιούνται.

Στο δυναμόμετρο της Power House το μοτέρ των Βρετανών έδειξε σχεδόν 80 ίππους (79,97 για την ακρίβεια). Στην πράξη η ισχύς μικρή σημασία έχει αφού η συνολική απόδοση του δικύλινδρου μοτέρ είναι κάτι παραπάνω από απολαυστική. Η πλούσια ροπή που έρχεται με τους κουβάδες από πολύ νωρίς, περιορίζοντας τις αλλαγές των ταχυτήτων με την “βοήθεια” και της εξαιρετικής ελαστικότητας, δίνει αυτό το πολυπόθητο αίσθημα εκτίναξης προς τα μπροστά στο Scrambler στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού και κάνει την ισχύ του μοτέρ να φαντάζει μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. H απόκριση στο γκάζι είναι γλυκά άμεση και σε αφήνει να το ανοίξεις με ακρίβεια ακόμη και βαθειά μέσα στην στροφή παρόλο που η βρετανική μοτοσυκλέτα δεν έχει φτιαχτεί για να κυνηγάει τα χρονόμετρα.

triumph scrambler 1200 xe

Το Scrambler επιταχύνει δυνατά όποτε το ζητήσει ο αναβάτης του παράγοντας βαθύ, μπάσο δικύλινδρο soundtrack αντάξιο της εμφάνισης του. Παράλληλα καταναλώνει λογικότατες ποσότητες βενζίνης με την μέση τιμή να βρίσκεται στα 6 λίτρα ανά 100 χλμ. Το 6τάχυτο κιβώτιο είναι παράλληλα μαλακό και σαφές στην λειτουργία του, ενώ η υποβοήθηση στη μανέτα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής αφού νομίζεις ότι κρατάς μανέτα από 250άρι και όχι από μοτέρ 1.200 κ.εκ.

Ρετρό παντός εδάφους

triumph scrambler 1200 xe 2019 bikeit 9

Το Scrambler 1200 XE είναι από εκείνες τις μοτοσυκλέτες που σου φτιάχνουν τη διάθεση πριν ακόμη βρεθείς στη σέλα τους. Το εντυπωσιακό ρετρό παρουσιαστικό του σε υποδέχεται πρώτο-πρώτο, καθώς το πλησιάζεις και το μάτι σου κινείται σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ σε τελικούς παγκοσμίου πρωταθλήματος στην προσπάθεια να απορροφήσει όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί. Δεν χρειάζεται να αλληθωρίσετε, απλά πάρτε το χρόνο σας και θαυμάστε το, όπως ακριβώς άλλωστε κάνουν και οι γύρω σας.

Στους δρόμους της πόλης ο αναβάτης νιώθει κυρίαρχος. Η ψηλή θέση οδήγησης προσφέρει άριστη εποπτεία του δρόμου και οι λακκούβες, ε… ποιες λακκούβες!; Η πολυρυθμιζόμενη ανάρτηση με τις τεράστιες διαδρομές προσδίδει στο Scrambler μια ανώτερη ποιότητα κύλισης που συνάδει απόλυτα με την τιμή του και σιδερώνει σχεδόν τα πάντα στο αστικό περιβάλλον. Οι αναρτήσεις τα καταφέρουν εντυπωσιακά καλά όμως σε κάθε είδους τερέν. Στην άσφαλτο καταπίνουν με χαρακτηριστική ευκολία τις ανωμαλίες σε σημείο που θα κοιτάτε πίσω σας για να εξακριβώσετε αν όντως πέσατε σε εκείνη την λακκούβα που δεν προλάβατε να αποφύγετε ή όχι. Με τόσο μεγάλες διαδρομές αυτό το περιμένεις. Εκείνο που δεν περιμένεις, χωρίς παράλληλα να επεμβαίνεις στις ρυθμίσεις τους, είναι ο έλεγχος που προσφέρουν και στις υψηλότερες ταχύτητες.

Οι στάνταρ ρυθμίσεις απλά δεν αφήνουν το Scrambler να κάνει κανενός είδους τσαλίμι ακόμη και στην τελική της μοτοσυκλέτας που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 195 χλμ./ώρα. στο κοντέρ με τα εύσημα να πηγαίνουν τόσο στο πιρούνι της Showa όσο και στα αμορτισέρ της Ohlins με τα διπλά ελατήρια που εξελίχθηκαν ειδικά για το Scrambler. Λίγο το μακρύ μεταξόνιο, λίγο το στιβαρό πλαίσιο, το Scrambler παρουσιάζεται τρένο με τον τροχό των 21 ιντσών να ηγείται και την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα να ακολουθεί ως ένα ενιαίο κομμάτι.

triumph scrambler 1200 xe 2019 bikeit 38

Εντυπωσιακές οι αναρτήσεις αλλά εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα φρένα του Scrambler. Φρένα με κορυφαία χαρακτηριστικά που θα ταίριαζαν γάντι και σε μία σπορ μοτοσυκλέτα. Οι ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες της Brembo M50 συνδυάζονται με δίσκους 320 χλστ. και ακτινική τρόμπα και το τελικό αποτέλεσμα που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κριτική όσον αφορά στην δύναμη αλλά και την γραμμικότητα στην απόδοση. Η Triumph  έφτασε μάλιστα στο σημείο να προσθέσει στον εξοπλισμό του ΧΕ και μανέτα Brembo MCS που επιτρέπει να επιλέξετε απόσταση από το γκριπ αλλά να αλλάξετε και την αμεσότητα που νιώθετε στο τράβηγμα της! Έτσι μπορείτε να την ρυθμίσετε ιδανικά για κίνηση στην άσφαλτο και στον πρώτο χωματόδρομο να επιλέξετε λιγότερο άμεση απόκριση ανάλογη του σαθρού τερέν! Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Επιστροφή στην πόλη

Ξεκινήσαμε από το αστικό περιβάλλον αλλά στην πορεία μας συνεπήρε η συνολικά ποιοτική και ολοκληρωμένη εικόνα του Scrambler. Επιστροφή λοιπόν πίσω από τα τείχη της πόλης ξανά με την βρετανική μοτοσυκλέτα να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα στο μποτιλιάρισμα. Το φαρδύ και  ψηλό τιμόνι κόβει αρκετά, το ζύγισμα είναι πολύ καλό και με την βοήθεια του μαλακού κιβωτίου και συμπλέκτη θα φτάσετε άνετα και γρήγορα στον προορισμό σας. Εκεί που θα τα βρείτε λίγο σκούρα είναι με την εξάτμιση του Scrambler. Από εμφάνιση δεν το συζητάμε, απλά σκίζει, είναι αυτή που πρέπει για scrambler και είναι ένα από τα σχεδιαστικά highlights της βρετανικής μοτοσυκλέτας. Από ζέστη όμως θα ταλαιπωρήσει στο αστικό περιβάλλον όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν και το μποτιλιάρισμα είναι ασφυκτικό. Η σχεδόν διαρκής επαφή του εσωτερικού του ποδιού με την εξάτμιση είναι αναπόφευκτη και στις παραπάνω συνθήκες γρήγορα θα νιώσετε το κάψιμο να περνά στα ενδότερα με “πολιτικό” παντελόνι. Τι να κάνουμε δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή.

triumph scrambler 1200 xe 2019 bikeit 10

Αυτό που επίσης δεν μπορεί να έχει κάποιος με το Scrambler 1200 στην στάνταρ μορφή του είναι η προστασία από τον αέρα. Στα δεκάδες ποιοτικότατα αξεσουάρ (αν κρίνουμε και από το πακέτο “Extreme” της μοτοσυκλέτας της δοκιμής) που υπάρχουν στον κατάλογο των Βρετανών θα βρείτε και μία λογικού μεγέθους ζελατίνα που δημιουργεί ουσιαστική προστασία από τον αέρα. Για να διαβάζετε όμως αυτές τις γραμμές η προστασία από τα στοιχεία της φύσης δεν βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητές. Αν ήταν έτσι θα κοιτάζατε το Tiger 1200 , όχι το Scrambler. Όπως και να έχει στον αυτοκινητόδρομο θα ταξιδέψετε με την ταχύτητα να περιορίζεται στα 130 χλμ./ώρα λόγω της όρθιας θέσης οδήγησης. Για περισσότερα και για να κρατήσετε το κεφάλι σας στην θέση του θα πρέπει να σκύψετε μέχρι τα όργανα. Εγώ φόρεσα ανάποδα και την τσάντα πλάτης μου, άραξα το στήθος πάνω σε αυτό που ακουμπούσε πάνω στο ρεζερβουάρ και ανέβασα με άνεση την μέση ταχύτητά μου άλλα 30 χλμ./ώρα.

Με το Scrambler ΧΕ θα ταξιδέψετε στον αυτοκινητόδρομο με λογικές ταχύτητες αλλά καλύτερη επιλογή είναι σίγουρα ο επαρχιακός. Η βρετανική μοτοσυκλέτα είναι μια πραγματική αποκάλυψη σε αυτές τις συνθήκες παρά τον λεπτό τροχό των 21 ιντσών μπροστά και τις enduro διαδρομές των αναρτήσεων. Ο τροχός και τα αργά γεωμετρικά χαρακτηριστικά αφήνουν το Scrambler να στρίψει αρχοντικά αλλά ταχύτατα, σίγουρα πολύ πιο γρήγορα από όσο υπονοεί η ρετρό του εμφάνιση. Τόσο γρήγορα μάλιστα που δεν θα δυσκολευτείτε να κάνετε πλάκα και σε σύγχρονης όψης adventure και γενικότερα σε μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτες της εποχής μας! Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό. H νέα δημιουργία της Triumph κρατάει πανεύκολα την τροχιά που υποδεικνύει ο αναβάτης, αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση και οι ποιοτικές αναρτήσεις καταφέρνουν να κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και εδώ γεμίζοντας σε με εμπιστοσύνη. Υπάρχει φυσικά και ο κινητήρας με την ελαστικότητα και την ροπή που τον διακρίνει να αποτελούν τα καλύτερα όπλα στο στροφιλίκι, ενώ τα φρένα είναι πάντα εκεί για να κόψουν την παραπανίσια φόρα, όταν χρειαστεί. Βοηθός του αναβάτη και το cornering ABS και traction control –της Continental. Με την πρόσφυση που προσφέρει το Scrambler σπάνια θα δουλέψουν αλλά όταν το κάνουν αυτό θα γίνει άψογα.

Στο χώμα με αξιώσεις

triumph scrambler 1200 xe 2019 bikeit 47

Και ήρθε η ώρα του χώματος. Με βάρος στο κάτω άκρο της κατηγορίας των… adventure μοτοσυκλετών και έχοντας στην διάθεσή σου τα ίδια “όπλα” που είχες μέχρι πρότινος στην άσφαλτο (αναρτήσεις, πλαίσιο, φρένα, μοτέρ), νιώθεις τους ακτινωτούς τροχούς του Scrambler να χαμογελούν από τα πρώτα κιόλας μέτρα. Η βρετανική μοτοσυκλέτα αποδεικνύεται ικανότατη εκτός δρόμου σε τέτοιο βαθμό που βάζει δύσκολα στα... σύγχρονης όψης adventure και με έναν έμπειρο αναβάτη στο τιμόνι του μπορεί να κάνει παπάδες. Στην χαλαρή διάσχιση το Scrambler απλά χασμουριέται και σε προκαλεί να εξερευνήσεις αχαρτογράφητες περιοχές , την στιγμή που δεν θα πει όχι ούτε σε παιχνίδια που περιλαμβάνουν ακόμη και άλματα. Το “μπούγιο” που έχεις συνηθίσει να βλέπεις μπροστά σου όταν βγαίνεις με μεγάλη adventure εκτός δρόμου, ή για να το πούμε καλύτερα η έλλειψη αυτού, λειτουργεί ευεργετικά και στο ψυχολογικό κομμάτι. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι πάνω σε μια μικρή μεγάλη μοτοσυκλέτα που σχεδιάστηκε από την πρώτη στιγμή και με τις χωμάτινες εξερευνήσεις κατά νου και δύσκολα θα πιστέψεις πόσο ικανό είναι το Scrambler στο χώμα αν δεν βρεθείς στη σέλα του. Μια μοτοσυκλέτα που δεν σου βάζει περιορισμούς, μια μοτοσυκλέτα που θα κινηθεί εξίσου καλά εντός και εκτός δρόμου, μια μοτοσυκλέτα που είναι πολλά περισσότερα από όσα υπονοεί η ρετρό σχεδίασή της. Μία για όλα και ρετρό; Αυτή είναι η Triumph Scrambler 1200 XE.

triumph scrambler 1200 xe 2019 5

Τα πράγματα σοβάρεψαν

Το 2006 ήταν η χρονιά που η Triumph παρουσίασε το πρώτο σύγχρονο scrambler στη νεότερη ιστορία της. Δώδεκα χρόνια μετά οι Βρετανοί δεν παρουσίασαν απλά ένα ακόμη μοντέλο που αποτελεί εξέλιξη της γνωστής πλέον σειράς, αλλά μια μοτοσυκλέτα που καταφέρνει να συμβιβάζει πράγματα ασυμβίβαστα μέχρι πρότινος. Η Scrambler 1200 XE έχει εξελιχθεί στον μέγιστο βαθμό, με απίστευτη προσοχή στην λεπτομέρεια, με ηλεκτρονικά συστήματα που λειτουργούν υποδειγματικά, με ζηλευτή ποιότητα κατασκευής και άριστες δυνατότητες εντός και εκτός δρόμου. Το είπα στην αρχή αλλά θα το πω και εδώ: η τόλμη της Triumph αλλά και η αναζήτηση της αναφορικά με την εξέλιξη και την ολοκλήρωση των προϊόντων της δημιούργησε μια κορυφαία μοτοσυκλέτα ρετρό αισθητικής, την πρώτη και καλύτερη σε αυτή τη νέα κατηγορία που εγκαινιάζει.

Επί της ουσίας είναι η πρώτη που συνδυάζει το ποθητό ρετρό look, με πρωτόγνωρες δυνατότητες κίνησης στο χώμα για modern classic και το πραγματοποιεί αυτό χωρίς θυσίες στην άσφαλτο ή σε κάποιον άλλο τομέα. Μπράβο στους Βρετανούς για αυτή την εξαιρετική προσπάθεια που συνοδεύεται και από λογική τιμή, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τα περιφερειακά, τα ηλεκτρονικά αλλά και την ποιότητα κατασκευής του μεγάλου Scrambler. Και μέχρι να δούμε τον ανταγωνισμό να ξυπνά και να προσπαθεί να απαντήσει, η Scrambler 1200 ΧΕ θα τους κοιτάζει όλους αφ’υψηλού.

Κατασκευαστής Triumph
Μοντέλο Scrambler 1200 XE
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.
Τιμή 15.990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K, Υ/Ψ, SOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 1.200
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 97,6x80
Συμπίεση (:1)  11
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος, με λειτουργία υποβοήθησης στη μανέτα
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο, σωληνωτό, σωλήνες κυκλικής διατομής
Κάστερ (°)  26,9
Ίχνος (mm) 129,2
Μεταξόνιο (mm) 1.570
Ύψος σέλας (mm) 870
Μήκος (mm) 2.325
Πλάτος-τιμόνι (mm) 905
Ύψος (mm) 1.250
Απόσταση εδάφους (mm) 130
Βάρος (χωρίς υγρά, kg)   207
Ρεζερβουάρ (lt)  16
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Showa διάμετρος καλαμιών 47mm, διαδομή 250 χλστ., πλήρως ρυθμιζόμενο 
Πίσω  Αμορτισέρ της Ohlins, διαδρομή 250 mm, πλήρως ρυθμιζόμενα
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21''
Πίσω  150/70-17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm, δαγκάνες Brembo M50, 4 εμβόλων, ακτινικής τοποθέτησης, ακτινική τρόμπα, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 255mm,  δαγκάνα δύο εμβόλων Brembo, ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακή οθόνη TFT, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός, δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης θερμοκρασίας, καυσίμου, ένδειξη, επιλεγμένης ταχύτητας,  θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αυτονομίας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, ενδείξεις για: χαρτογράφηση, TCS και ABS, cruise control, δυνατότητα σύνδεσης με κινητό
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  90/7.400
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  11,2/3.950
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 16:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Triumph Tiger 800 XRx (2019) Test - Triumph Scrambler 1200 XC (2019) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon