.
Κατηγορία Moto Guzzi
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 14:38

Test – Moto Guzzi Stelvio 1200 8V - 2011

 

Εκλεπτυσμένη τουρίστρια

 

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος
Ογδοντατέσσερα “S” μετά, στρίβοντας ανάμεσα στην κοιλάδα Valtelline και στην Vinschgau, το mega on/off της Moto Guzzi είχε πάρει το όνομά του: Stelvio. Το διάσημο “πάσο”, Stelvio Pass, βάπτισε την δικύλινδρη τουριστική μοτοσυκλέτα της Ιταλικής εταιρίας, η οποίας, διανύοντας μία από τις καλύτερες φάσεις της ζωής της, ανανεώνεται και συνεχίζει την πορεία της στην αγορά: Φιλικότερη, βολικότερη και με αυξημένες τουριστικές ανησυχίες.

Όνομα με προορισμό

Ως αμιγώς Ιταλική εταιρία, η Moto Guzzi είχε στο μυαλό της φυσικά το πασίγνωστο Stelvio Pass, όταν ονόμαζε έτσι την ναυαρχίδα των μοτοσυκλετών on/off της. Σαν γνήσια τουριστική μοτοσυκλέτα, το Stelvio φέρει στοιχεία τα οποία καθορίζουν την χρήση του και συμβάλλουν στην μέγιστη απόλαυση αυτής. Έχοντας και αδελφάκι που ακούει στο όνομα NTX, το Stelvio 8V διατηρεί τα ασφάλτινα χαρακτηριστικά στις προτάσεις της  εταιρίας στην κατηγορία, μιας και στην adventure εκδοχή, το NTX τα καταφέρνει καλύτερα. Οι διαφορές μεταξύ τους έγκειται τόσο στους ακτινωτούς τροχούς της Behr τους οποίους φέρει το NTX, όσο και στον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί το τελευταίο: Οι αλουμινένιες βαλίτσες, η αλουμινένια προστατευτική ποδιά κινητήρα, οι χούφτες, τα προβολάκια ομίχλης, τα  προστατευτικά κάγκελα του κινητήρα, τα προστατευτικά πλαστικά για τον αέρα στο ρεζερβουάρ. Όλα αυτά βέβαια μπορούν να τοποθετηθούν και στο Stelvio 8V δίνοντάς του διαφορετικό χαρακτήρα και ενισχύοντας την adventure πλευρά του. Όπως και ο κατάλογος που προσφέρει η Moto Guzzi, με το GPS και τα θερμαινόμενα γκριπ, να ενισχύουν την τουριστική πλευρά.

Το Stelvio άλλαξε όμως και είναι πολύ φιλικότερο, και με ενισχυμένη ήδη την πλευρά που τονίζει περισσότερο: Την εκδρομική. Διατηρώντας αναλλοίωτο το εξωτερικό του περίβλημα, με τα χαρακτηριστικά έντονα αιχμηρά φανάρια, η Moto Guzzi προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές, που κρύβονται έντεχνα. Το ρεζερβουάρ του Stelvio μεγάλωσε από τα 18 στα 32 (!) λίτρα, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα την αυτονομία, δίχως να επηρεάζει στο ελάχιστο τον οπτικό τομέα. Η αύξηση της χωρητικότητας εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η μοτοσυκλέτα διαθέτει εγκάρσια τοποθετημένο V κινητήρα, στου οποίου το κενό εισχώρησε το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ. Ο όγκος του εξωτερικά, είναι ίδιος, και δύσκολα θα καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για το νέο, ανανεωμένο μοντέλο.

Αλλαγές δέχθηκε και η σέλα που είναι νέας σχεδίασης. Διαθέτει ξεχωριστά μερίδια για αναβάτη / συνεπιβάτη ενώ αυτή του αναβάτη ρυθμίζεται και ως προς το ύψος, και κατεβαίνει στα 820mm (από τα 840mm). Το πίσω τμήμα το οποίο παίζει το ρόλο σχάρας και μπορεί εκεί να τοποθετηθεί βαλίτσα, ανασηκώνεται χρησιμεύοντας ως πλάτη για τον συνεπιβάτη.

Ενισχυμένη ασφάλεια

Οι αλλαγές που έγιναν αφορούσαν στην οδηγική απόλαυση και μέρος αυτής, είναι και η ασφάλεια. Έτσι, το Stelvio διαθέτει ως standard στον εξοπλισμό του το Traction Control – ATC, το οποίο δεν έχει σχέση όμως με το αγωνιστικού τύπου του RSV4 – Tuono. Χωρίς να ρυθμίζει σε διαφορετικά στάδια, μιας και αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο στην συγκεκριμένη χρήση, βρίσκεται εκεί για να επεμβαίνει όποτε διαγνώσει γλίστρημα του τροχού, για βελτίωση της πρόσφυσης και ασφάλεια του αναβάτη, το οποίο απενεργοποιείται αν χρειαστεί. Standard είναι και το ABS που χρησιμοποιεί και προέρχεται από την Contintental, το οποίο ανενεργοποιείται εύκολα, από το κουμπί στο δεξί γκριπ.

Νέες είναι οι χυτές ζάντες από κράμα αλουμινίου, ενώ πλέον φιλοξενούν ελαστικά της Pirelli, τα ειδικά σχεδιασμένα  Scorpion Trail NG, τώρα σε διάσταση για τον πίσω τροχό, 150/70-17, που συναντούσαμε μόνο στο NTX. Οι δαγκάνες της Brembo είναι ίδιες, ακτινικής διάταξης, αλλά πλέον επιδρούν σε νέους ελαφρύτερους δίσκους φρένων της Crimeca. Πλήρως ρυθμιζόμενο είναι το μπροστινό σύστημα κάτι που δείχνει ότι καμία περικοπή δεν έγινε στην ποιότητα του Stelvio. Μειώθηκε βέβαια η διάμετρός του από τα 50mm στα 45mm, έτσι ώστε να είναι πιο δεκτικό στις μικρές ανωμαλίες, μιας και η μεγαλύτερη διάμετρος έκανε πολύ στιβαρό το σύνολο για την χρήση που προορίζεται.

Στον κινητήρα έγιναν επεμβάσεις στο σύστημα κίνησης των βαλβίδων και στα γρανάζια της τρόμπας λαδιού, για αξιοπιστία και μείωση θορύβων. Τοποθετήθηκε νέο σύστημα διαχείρισης καυσίμου με δύο αισθητήρες τύπου L, ενώ άλλαξε και ο μονόδισκος συμπλέκτης. Νέο είναι το προφίλ των εκκεντροφόρων, μεγαλύτερο το ψυγείο λαδιού, νέα η εξάτμιση, ενώ ένα νέο πάνελ οργάνων με ένδειξη καυσίμου, συμπληρώνει την πολύ καλή εικόνα.

Εμφανής ποιότητα

Το πρώτο μέρος που αφορά μία μοτοσυκλέτα, είναι η εξωτερική εμφάνιση. Είναι και αυτό που αγγίζει έναν αναβάτη, και του κάνει, ή δεν του κάνει “κλικ”. Το Stelvio δίχως να προκαλεί σχεδιαστικά, είναι διαφορετικό, αλλά δεν μπορείς να το πεις όμορφο, αλλά ούτε και άσχημο. Είναι αυτό που θα κοιτάξουν στο δρόμο, ως σπάνιο κιόλας, και θα σε ρωτήσουν σχετικά. Σίγουρα έχει χαρακτήρα και η ποιότητα αναβλύζει σε όλα του τα περιφερειακά. Από την εφαρμογή και την βαφή των πλαστικών, τα προσεγμένα μεταλλικά μέρη, τα κορυφαία περιφερειακά, που προσεχτικά έχουν επιλεγεί.

Προσφέρει άνετη θέση οδήγησης, η οποία τοποθετεί τον αναβάτη “μέσα”, ειδικά στην χαμηλή ρύθμιση. Όντας φαρδιά διαθέτει καλή σχεδίαση που την καθιστά άνετη για πολύωρη οδήγηση. Τα γόνατα παραμένουν σε γωνία που δεν θα κουράσει τα πόδια, ενώ δεν φτάνουν τόσο μπροστά ώστε να ακουμπήσουν στις κεφαλές του εγκάρσια τοποθετημένου κινητήρα. Αναβάτες άνω του μετρίου θα προτιμήσουν την ψηλή ρύθμιση της σέλας για να παραμείνουν τα μόριά τους σε γωνία 90 μοιρών, πιο ξεκούραστα. Η εργονομία είναι πολύ καλή, και το ανοιχτό τιμόνι θα σχηματίσει μοχλούς στα χέρια, τα οποία θα βοηθήσουν σε μία εύκολη και αβίαστη οδήγηση.

Με την νέα μηχανικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα του fering, η προστασία του αναβάτη είναι αυξημένη και ο αέρας θα κάνει την εμφάνισή του μόνο στους ώμους, και αυτό ελάχιστα. Στροβιλισμοί δεν εμφανίζονται και το Stelvio 8V οδηγικά δείχνει μελετημένο, δημιουργώντας έτσι ένα συμπαγές σύνολο. Το ανοιχτό πλαίσιο κατασκευασμένο από σωλήνες στρογγυλής διατομής, είναι στιβαρό και δίνει την σταθερότητα που απαιτείται. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τις μαλακές αναρτήσεις, προσφέρει άνεση δίνοντας την αίσθηση στον αναβάτη ότι οδηγάει μία μοτοσυκλέτα ποιοτική και ξεκούραστη. Όταν την οδηγάς καταλαβαίνεις αμέσως ότι είναι μικρή σε μέγεθος, πολύ πιο μαζεμένη απ’ ότι δείχνει, αν και οπτικά διαφέρει σε όγκο από τις υπόλοιπες της κατηγορίας. Όλα λειτουργούν σχεδόν “γιαπωνέζικα” πάνω της, πολύ ποιοτικά, εργονομικά, αποδεικνύοντας ότι η Moto Guzzi έκανε πολύ καλή δουλειά στον λειτουργικό τομέα.

Αίσθηση και συμπεριφορά

Με τον εγκάρσια τοποθετημένο V90 κινητήρα, το Stelvio έχει παραμείνει μικρό σε διαστάσεις. Ο κινητήρας λειτουργεί ομαλά στο ρελαντί, και ο αναβάτης νιώθει την ρυθμική κίνησή της μοτοσυκλέτας αριστερά δεξιά. Νιώθεις και την μετατόπιση προς τα δεξιά, στο άνοιγμα του γκαζιού, γεγονός που έχουμε συναντήσει έντονα και στο BMW R 1200 GS, που διαθέτει boxer διάταξης κινητήρα. Με το Stelvio αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται μόνο όταν βρίσκεσαι σταματημένος ή όταν φρενάρεις. Το μεγαλύτερο βάρος στο ρεζερβουάρ, πιέζει περισσότερο το μπροστινό σύστημα και η λειτουργία του κινητήρα, μπορεί να σου δώσει λάθος πληροφόρηση για το ακριβές σημείο στο οποίο πατάει ο τροχός. Ίσως εδώ θα βοηθούσε το παλαιότερο μεγαλύτερων διαστάσεων μπροστινό σύστημα, ή ακόμη και πιο σφιχτές ρυθμίσεις στο ήδη υπάρχον πιρούνι της Marzocchi. Ωστόσο είναι και τα μοναδικά πράγματα που θα ενοχλήσουν στην οδήγηση του Stelvio και θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να τα εντάξεις στην καθημερινότητα.

Το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ καταφέρνει να κρύψει το έξτρα περιεχόμενο, και η αίσθηση που αποκομίζει ο αναβάτης είναι πολύ φιλική. Το Stelvio 8V αλλάζει πορεία με απλή πίεση στο τιμόνι, απαιτεί ελάχιστα από τον αναβάτη και γίνεται προέκταση του, όταν το χειρίζεται σωστά. Είναι πολύ εύκολο σε κλειστές διαδρομές, ενώ οι μαλακές αναρτήσεις συμβάλλουν στην τουριστική του πλευρά. Είναι σίγουρα “streetάδικη” σε αίσθηση η συμπεριφορά του, με κέντρο βάρους τοποθετημένο αρκετά χαμηλά, που κάνει το Stelvio να δείχνει βιδωμένο στην άσφαλτο, και να σε προδιαθέτει για σβέλτες βόλτες. Αν και ασφάλτινου τουρισμού μοτοσυκλέτα, το Stelvio 8V διαθέτει ωστόσο προστατευτική ποδιά κινητήρα, κάτι που θα του επιτρέψει να κινηθεί εκτός δρόμου άφοβα. Η μαλακή λειτουργία του συνόλου θα προσφέρει και εδώ απλόχερα τις υπηρεσίες της, αυξάνοντας έτσι τις επιλογές των διαδρομών.

Φιλικότητα και γλυκιά λειτουργία

Δίχως να είναι η γρηγορότερη της κατηγορίας, παρά το ότι ανακοινώνει υψηλά νούμερα απόδοσης, καταφέρνει να κινείται σε γρήγορους ρυθμούς, ακόμη και στο ταξίδι. Με την τελική του να αγγίζει τα 210 χ.α.ω., το Stelvio θα παραμείνει σταθερό ακόμη και εκεί, δείχνοντας όμως σαφή προτίμηση στις ταχύτητες ταξιδίου ανάμεσα στα 120 – 160 χ.α.ω. Με μέγιστη ροπή 113Nm στις 5.800 σ.α.λ. και ιπποδύναμη 103,7 hp στις 7.250 σ.α.λ. (ανακοινώσιμα), το Stelvio καταφέρνει να αποδίδει γραμμικά σε όλη την καμπύλη.

Ο κινητήρας του, αν και 1200 κυβικών, λειτουργεί ομαλά, και βοηθάει στην καθημερινή μετακίνηση. Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του συνόλου, σε προδιαθέτει να το οδηγάς καθημερινά. Είναι ένας γραμμικός σε απόδοση κινητήρας, με γλυκιά απόδοση στις χαμηλές στροφές, γεμάτες μεσαίες και δύναμη στις ψηλές στροφές περιστροφής. Όχι ιδιαίτερα γρήγορος, ούτε βάζει φωτιά στην άσφαλτο, δεν θα σου λείψει όμως δύναμη, ακόμη και αν θες να κινηθείς σβέλτα. Απλά δεν θα τον χαρακτηρίσεις εκρηκτικό, κάτι που δεν χρειάζεται άλλωστε για τον προορισμό του.

Οι αλλαγές σχέσεων στο μαλακό κιβώτιο ταχυτήτων αφήνουν τον αναβάτη να ασχοληθεί μόνο με το γκάζι, που αποδεικνύεται ένας πολύ καλός σύμμαχος ακόμη και σε σφιχτές διαδρομές. Το σύνολο λειτουργεί εξαιρετικά, ο άξονας μετάδοσης λάμπει διά της απουσίας κραδασμών και το σύστημα ATC, παρεμβαίνει διακριτικά στις γλιστερές διαδρομές και στο βρεγμένο οδόστρωμα, προσφέροντας πρόσφυση, και ενισχύοντας την ασφάλεια. Πολύ καλά λειτουργούν και τα φρένα του, που παρέχουν δύναμη και σαφή πληροφόρηση, μειώνοντας τις αποστάσεις ακινητοποίησης, με το ABS να ενεργοποιείται σε λογικούς ρυθμούς, και ποτέ άσκοπα.

Γενικά, η ξεκούραστη στάση, η ομαλή λειτουργία και η ποιότητα κύλισης, αναβλύζουν από το Stelvio 8V, το οποίο καταφέρνει να διαφέρει, προσφέροντας τον δικό του τρόπο στην μετακίνηση.

Επαναπροσδιορισμός με δυνατό ανταγωνισμό

Με τις βελτιώσεις που δέχθηκε το Stelvio 8V, τοποθετήθηκε εκ νέου σε μία κατηγορία φωτιά. Είναι φιλικό σύνολο το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά, είναι σίγουρα διαφορετικό και ως τέτοιο ελκύει και το δικό του κοινό. Προσφέρεται πλήρως εξοπλισμένο τόσο από συστήματα ασφαλείας ATC και ABS, με κορυφαία περιφερειακά και άνετες, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις.

Έτσι ο αναβάτης θα βάλει το χέρι στην τσέπη μόνο για να μετατρέψει το προσωπικό του Stelvio βάση του καταλόγου αξεσουάρ που έχει ετοιμάσει ειδικά η Moto Guzzi, τα οποία συναντάμε και στο Stelvio 1200 NTX. Αποτελεί ωστόσο μία διαφορετική επιλογή η οποία με λίγες αλλαγές βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο, κοιτάζοντας στα μάτια την αγορά και προσφέροντας μία πρόταση γλυκιά και φιλική. Στα 14.300euro, το Moto Guzzi Stelvio 1200 8V αναδύει την γνήσια ιταλική κουλτούρα σε όλο της το μεγαλείο, κόντρα όμως σε καταξιωμένες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας, που έχουν ήδη ένα φανατικό κοινό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής Moto Guzzi
Μοντέλο Stelvio 1200 8V
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 14.300euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Εγκάρσιας τοποθέτησης,  V2 90 μοιρών, 4-χρονος 4-βάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός 1151cc
Διάμετρος/Διαδρομή 95 x 81,2mm
Σχέση συμπίεσης 11:01
Τύπος μετάδοσης Μηχανική. Πρωτεύουσα σχέση μετάδοσης με γρανάζια 34/27 (1.259)
Τελική σχέση μετάδοσης με άξονα 44/12 (3.666)
Τροφοδοσία σώματα ψεκασμού Ø 50 mm, μπεκ ψεκασμού της Weber, IWP 189.
Σύστημα εξαγωγής Δύο σε μία σε δύο
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική Magneti Marelli
Σύστημα λίπανσης με υγρό κάρτερ
Σύστημα ψύξης Με υγρό
Κιβώτιο 6τάχυτο
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Μονόδισκος
Πλαίσιο
Τύπος Ανοιχτό, ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος 2305mm
Πλάτος 956mm
Ύψος σέλας 840mm
Ίχνος 104mm
Μεταξόνιο 1535mm
Βάρος 257Kg
Ρεζερβουάρ 32lt
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό πηρούνι της Marzocchi με καλάμια διαμέτρου 45mm, 140 mm. Ρυθμίσεις απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς 
Πίσω Αμορτισέρ μοχλισμού της Sachs με ρύθμιση επαναφοράς και υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου
Φρένα
Μπροστά Δύο πλευστοί δίσκοι διαμέτρου 320 mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες 4 εμβόλων της Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 282mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Τροχοί / Ελαστικά
Μπροστά Radial tubeless 110/80 -19
Πίσω Radial tubeless 150/70 - 17 
Επιδόσεις
Μέγιστη ισχύς  103.7 hp - 7250 rpm
Μέγιστη ροπή  113 Nm - 5800 rpm

 

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:01

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Παρουσίαση Moto Guzzi Stelvio 1200 – NTX 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon