.
Κατηγορία Voge
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 10:11

TEST - Voge 300AC

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

To Voge 300AC είναι πιθανώς το ομορφότερο μοντέλο της φίρμας, μια εξαιρετικά καλοσχεδιασμένη γυμνή μοτοσυκλέτα σε vintage στιλ, που όμως πέρα από την εμφάνιση έχει διασκεδαστικό και ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

Η Voge επεκτείνει συνεχώς τη γκάμα των μοντέλων της, ενώ αυτή τη στιγμή η αντιπροσωπεία της στην Ελλάδα, η γνωστή μας Moto Trend, διαθέτει 6 μοντέλα σε γυμνό αλλά και Adventure ύφος.

Από όταν είχα οδηγήσει το δικύλινδρο 500R, είχα προσέξει στη βιτρίνα της Moto Trend το μονοκύλινδρο 300AC, και μου είχε κάνει εντύπωση το design του.

Σε εμφάνιση, το 300AC είναι πραγματικά πανέμορφο, με εξεζητημένο σχεδιασμό που θυμίζει λίγο την οικογένεια Pilen της Husqvarna, αλλά και την οικογένεια Neo Sports Café (CB) της Honda. Συνδυάζει ρετρό και σύγχρονες λεπτομέρειες, για ένα μοναδικό αποτέλεσμα, που θα προσελκύσει τόσο τους φαν του κλασικού, όσο και του μοντέρνου.

Για ατελείωτο χάζι

voge 300ac test bikeitgr 2021 00001

Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που προσφέρεται για χάζι, με το μάτι να «σκαλώνει» σε πολλά σημεία. Από τον LED προβολέα που θυμίζει τους ακριβούς προβολείς της αμερικάνικης J.W. Speaker, στο ασύμμετρο και σεβαστών διαστάσεων ψαλίδι, στο γλυπτό ρεζερβουάρ, την απίθανα κοντή ουρά που αναδεικνύει η βάση πινακίδας στο ψαλίδι, το πλαίσιο χωροδικτύωμα, την καρίνα με τις μεταλλικές λεπτομέρειες, τις μεταλλικές λεπτομέρειες στις βάσεις προβολέα και μπροστινού φτερού, τα ξεχωριστής σχεδίασης LED φλας, στα βουρτσισμένα μεταλλικά πλαϊνά τμήματα, στο κοντό τελικό εξάτμισης που βγαίνει κάτω από τον κινητήρα, στα 3 δισκόφρενα τύπου «μαργαρίτα», και στο ανάποδο πιρούνι.

Εξαιρετική είναι η ποιότητα κατασκευής, με άριστη συναρμογή των μερών της μοτοσυκλέτας, με ανύπαρκτους τριγμούς και θορύβους, και συμπεριφορά που σε πείθει για την έρευνα και εξέλιξη της Voge.

Πέρα από τις όμορφες λεπτομέρειες, καταλαβαίνετε από τα παραπάνω πως μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα με αξιόλογο εξοπλισμό, που δεν παραμένει στα επίπεδα των εντυπώσεων, αλλά εγγυάται μια σωστή οδική συμπεριφορά, που μπορεί να περιλάβει το commuting και τις χαλαρές βόλτες, και να φτάσει μέχρι και τη sport οδήγηση, χαρίζοντας πάντα ηρεμία πνεύματος και διασκέδαση στον αναβάτη.

voge 300ac test bikeitgr 2021 00034

Καταρχάς παρά το όνομα του, το 300AC ΔΕΝ είναι αερόψυκτο, αλλά υγρόψυκτο. Διαθέτει έναν μονοκύλινδρο τετράχρονο, τετραβάλβιδο και ψεκαστό κινητήρα 292.4 κυβικών εκατοστών, με επίσημη απόδοση 29 hp / 8.500 rpm και 2,5 kgm / 7.000 rpm.

Ταυτόχρονα, το βάρος των 150 στεγνών κιλών της μοτοσυκλέτας δεν φορτώνει τον κινητήρα με μάζα που θα ήταν ικανή να τον ζορίσει, συνεισφέροντας έτσι στη ζωηρή του απόδοση, ανεξαρτήτως ανηφόρας και φορτίου.

Τα επίπεδα θορύβου από την εξάτμιση είναι χαμηλά, και δεν ενοχλούν, ενώ η «μουσική» που βγάζει εκείνη στο άνοιγμα του γκαζιού «φτιάχνει» ευχάριστα τον αναβάτη.

Η σέλα των 795 χιλιοστών είναι μέτρια σε ύψος, ο υποφαινόμενος πάντως με ύψος 1.70 δεν είχε κανένα πρόβλημα να πατήσει κάτω ολόκληρο το πέλμα του ενός ποδιού, ενώ σε συνδυασμό με τα λίγα κιλά της μοτοσυκλέτας, οι μανούβρες γίνονται παιχνίδι.

voge 300ac test bikeitgr 2021 00025

Η στάση οδήγησης του 300AC είναι όρθια και άνετη, με τον αναβάτη να κάθεται μέσα στη μοτοσυκλέτα, και να πιάνει το ψηλό τιμόνι δίχως να χρειαστεί να σκύψει. Οι γωνίες των γονάτων είναι κι αυτές άνετες για 1.70, αν και ίσως οι ψηλότεροι να ήθελαν μεγαλύτερη απόσταση σέλας-μαρσπιέ.

Η σέλα του αναβάτη είναι άνετη ακόμα και για μακρόχρονη παραμονή πάνω της, με σωστό σχήμα και αρκετό αφρώδες υλικό. Ο συνεπιβάτης έχει στη διάθεση του μια υπερυψωμένη σέλα, σχετικά μικρού μεγέθους, που θα βολέψει μόνο για κοντινές αποστάσεις.

Η οθόνη των οργάνων είναι ψηφιακή LCD, με ενδείξεις ταχύμετρου, στροφόμετρου με κόκκινο στις 9.500 rpm, στάθμης καυσίμου, ολικού και μερικού χιλιομετρητή και σχέσης κιβωτίου. Ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει το χρώμα του φωτισμού των οργάνων (μπλε, κόκκινο, κλπ.), ενώ οι αλλαγές γίνονται με δυο κουμπιά κάτω από την οθόνη.

Κάτω από την οθόνη βρίσκεται και μια θύρα USB για να φορτίζετε μικροσυσκευές όπως το Smartphone σας ή ένα GPS.

Απολαυστική οδήγηση

voge 300ac test bikeitgr 2021 00026

Η μίζα θέτει μπροστά εύκολα τον κινητήρα, και οι θετικές εντυπώσεις διαδέχονται η μια την άλλη κατά την οδήγηση.

Ελαφριά αίσθηση στον συμπλέκτη, θετικό και αθόρυβο κιβώτιο, καλό κόψιμο τιμονιού για εύκολες αναστροφές και μεγάλη ευελιξία στο μποτιλιάρισμα, και θετικό τράβηγμα κινητήρα από χαμηλά, δίχως τρύπες και σκαλοπάτια.

Η βόλτα με το 300AC είναι απολαυστική, ο κινητήρας πολύ ελαστικός και με αρκετή ροπή, έτοιμος να σας ξελασπώσει όποτε θελήσετε άμεση επιτάχυνση.

Τα δυο δισκόφρενα μπροστά μπορεί να πείθουν με το μέγεθος των δίσκων τους, στην πράξη όμως δεν θα μας χάλαγε λίγη ακόμα δύναμη. Παρόλα αυτά καταφέρνουν να σταματήσουν τη μοτοσυκλέτα εκεί που θέλετε, με καλή αίσθηση και πληροφόρηση, ενώ καλή είναι και η λειτουργία του ABS.

voge 300ac test bikeitgr 2021 00009

Οι αναρτήσεις του είναι σφιχτές, προσφέροντας ακρίβεια και καλό «πάτημα», ενώ θα βοηθήσουν τον αναβάτη να «γλεντήσει» σε κάθε δρόμο με στροφές. Την ίδια στιγμή, συμπεριφέρονται ενιαία, αντίθετα με το 500R που έπασχε στο πίσω αμορτισέρ, και το 300AC έχει στιβαρή και προβλέψιμη συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες.

Δυνατή λεπτομέρεια το μοχλικό στο πίσω αμορτισέρ που βοηθάει πολύ στις ελληνικές συνθήκες, διατηρώντας το πίσω ελαστικό σε επαφή με την άσφαλτο ακόμα και σε δρόμο με πολλά σαμάρια και λακκούβες.

Κι αν τώρα τα ελαστικά της κινέζικης Cordial είναι σκληρά και δεν προσφέρονται για βρεγμένο ή γυαλισμένο οδόστρωμα, εντούτοις έχουμε οδηγήσει πολύ χειρότερα ελαστικά, και σε μέτρια ή καλή άσφαλτο θα μπορέσετε να στρίψετε δίχως πρόβλημα.

Παρόλα αυτά αν τα αλλάξετε με ένα ζευγάρι καλά ελαστικά, είναι σίγουρο πως δεν θα το μετανιώσετε, καθώς το πλαίσιο, οι αναρτήσεις και τα φρένα του 300AC προσφέρουν όλα τα εχέγγυα για sport συμπεριφορά, που θα απογειωθεί με ευρωπαϊκά ή ιαπωνικά λάστιχα.

Σε καλή άσφαλτο πραγματικά δεν πίστευα το πόσο καλά κρατάει το AC, σπρώχνοντας σε να… παρεκτραπείς και να αναζητήσεις κλίσεις και όρια με απόλυτη ασφάλεια.

voge 300ac test bikeitgr 2021 00004

Η μοτοσυκλέτα θα κάνει ακόμα και σούζα, αλλά μόνο με πρώτη στο κιβώτιο.

Όσον αφορά στην τελική ταχύτητα, τα χιλιόμετρα στο κοντέρ ανεβαίνουν εύκολα μέχρι τα 130-140, ενώ σε ιδανικές συνθήκες θα ξεπεράσουν ακόμα και τα… 160 χλμ/ώρα! Μια πολύ καλή επίδοση για μονοκύλινδρη 300άρα μοτοσυκλέτα, που δίνει μεγάλα ποσά ενεργητικής ασφάλειας στον αναβάτη, και θα σας επιτρέψει να κινηθείτε άνετα και στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Λίγοι κραδασμοί θα κάνουν την εμφάνιση τους ψηλά, δίχως όμως να γίνουν ενοχλητικοί.

Τέλος, η μέση κατανάλωση του 300AC κατά τη διάρκεια του τεστ κυμάνθηκε στα 3,8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, κάτι που μεταφράζεται σε αυτονομία 421 χιλιομέτρων από το μεγάλο 16λιτρο ρεζερβουάρ!

Εξαιρετική επιλογή

voge 300ac test bikeitgr 2021 00008

To Voge 300AC μας εξέπληξε ευχάριστα, καθώς πρόκειται για μοτοσυκλέτα που συνδυάζει μοναδικά την εξεζητημένη εμφάνιση με μια εξαιρετική οδική συμπεριφορά, εντυπωσιάζοντας τόσο στο μάτι, όσο και στην οδήγηση.

Στα 3.840 ευρώ αποτελεί πραγματική ευκαιρία, και μια από τις πιο αξιόλογες αλλά και στιλάτες προτάσεις που θα βρείτε στην Α2 κατηγορία.

Εξοπλισμός αναβάτη από το Moto Market: Κράνος Bell, Μπουφάν Macna, Γάντια Five, Μποτάκια Forma.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
ΜΟΝΤΕΛΟ Voge 300 AC
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Moto Trend SA
ΤΙΜΗ 3.840 ευρώ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
ΤΥΠΟΣ 1Κ, 4Τ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ Ψεκασμός
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 292,4 cc
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ×ΔΙΑΔΡΟΜΗ 78×61.2 mm
ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ 11:01
ΙΣΧΥΣ 21 kw (29 hp) / 8500 rpm
ΡΟΠΗ 2,55 Kgm / 7000 rpm
ΑΝΑΦΛΕΞΗ Ηλεκτρονική CDI
ΕΚΚΙΝΗΣΗ Μίζα
ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ ΒΕΝΖΙΝΗΣ 16 l
ΜΕΤΑΔΟΣΗ  
ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αλυσίδα
ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ 6
ΣΥΜΠΛΕΚΤΗΣ Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός
ΠΛΑΙΣΙΟ - ΑΝΑΡΤΗΣΗ  
ΤΥΠΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Ατσάλινο χωροδικτύωμα
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 1360 mm
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Μ/Π/Υ 2025 x 830 x 1135 mm
ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ 795 mm
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΌ ΕΔΑΦΟΣ 165 mm
ΒΑΡΟΣ 150 kg
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ Ανεστραμμένο πιρούνι διαμέτρου 35mm
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 100 mm
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ Μονό ρυθμιζόμενο αμορτισέρ με μοχλικό
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 100 mm
ΦΡΕΝΑ - ΕΛΑΣΤΙΚΑ  
ΦΡΕΝΑ ΜΠΡΟΣ 2 Δίσκοι 300 mm, δαγκάνα 1Ε, ABS
ΦΡΕΝΑ ΠΙΣΩ Δίσκος 220 mm, ABS
ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΕΜΠΡΟΣ 110/70-17
ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΠΙΣΩ 150/60-17
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Voge 500R 2020 - Γενναίος νέος κόσμος Video Test - VOGE 300AC »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon