.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 31 Μαϊος 2019 10:31

Test – KTM 150 EXC TPI 2020 – Αποστολή στην Ισπανία

Η ΚΤΜ παρουσίασε τις νέες της Enduro μοτοσυκλέτες για το 2020 και το αστέρι φέτος είναι δίχως αμφιβολία το 150 EXC TPI, η ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα που ήρθε φέτος στη δίχρονη γκάμα της εταιρείας με την τεχνολογία TPI.

Του Aviad Avrahami
Φωτό: Sebas Romero, Marco Campelli

To 150 ενσωματώνει στοιχεία από τα 125 και 200 EXC – που δε συνεχίζουν στη γκάμα της ΚΤΜ. Από τη μια πλευρά η μικρή και ελαφριά μοτοσυκλέτα επιτρέπει γρήγορη και άνετη οδήγηση, ενώ από την άλλη προσφέρει αυξημένη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες, καθώς και λίγη παραπάνω δύναμη ψηλά σε σχέση με το 125.

KTM 150EXC TPI Launch 015

Τι αλλάζει στο 150 EXC TPI

Η βάση του νέου κινητήρα προέρχεται από το 150 XC-W, αλλά έγιναν πολλές αλλαγές για να ταιριάξει στη λογική του enduro. Έτσι ο κύλινδρος είναι εντελώς νέος, με νέο θυρίδωμα και φυσικά προσαρμοσμένο στο νέο σύστημα τροφοδοσίας TPI (Transfer Port Injection).

Η κεφαλή του κινητήρα είναι επίσης νέα, όπως και η εξάτμιση που σχεδιάστηκε εξαρχής για τον νέο της ρόλο. Ο συμπλέκτης εδώ είναι τύπου Diaphragm DDS και οι αλλαγές του για τη νέα του χρήση συμπεριλαμβάνουν και νέους δίσκους τριβής. Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει ακόμη μια νέα γεννήτρια 196 W, ηλεκτρική μίζα και ως καβάτζα υπάρχει πάντα η μανιβέλα.

KTM 150EXC TPI Launch 009

Το σύστημα ψεκασμού ΤΡΙ προέρχεται αυτούσιο από τα μεγαλύτερα μοντέλα 250 και 300, συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτρονικής του διαχείρισης, των αισθητήρων και του σώματος της Dell’Orto. Σημειώνουμε ακόμη πως για το 2020 στο σύστημα προστέθηκε και ένας αισθητήρας πίεσης για να κάνει τη ρύθμιση του μείγματος πιο ακριβή, ειδικά σε υψομετρικές και βαρομετρικές μεταβολές.

Η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα είναι πρακτικά ίδια με τα μοντέλα ΚΤΜ του 2020. Το νέο πλαίσιο είναι πανομοιότυπο σε γεωμετρία και διαστάσεις με αυτό των 250 και 300, με μόνη διαφορά το κάτω μέρος του, που εδώ βρίσκεται λίγο πιο ψηλά καθώς ο κινητήρας του 150 είναι μικρότερος σε μέγεθος.

Όλες οι υπόλοιπες αλλαγές που συναντάμε στο νέο 150 είναι κι αυτές ίδιες με την υπόλοιπη γκάμα του 2020. Εν συντομία έχουμε αναβαθμισμένα φρένα, νέο σύστημα ψύξης, νέο φιλτροκούτι, νέα σέλα και νέα πλαστικά (εκτός από μπροστινό φτερό).

Αποδόσεις

Το πρώτο πράγμα που μας ενδιέφερε ήταν φυσικά η απόδοση του κινητήρα και η απάντηση μας δόθηκε πολύ γρήγορα. Ο κινητήρας έχει την ελαστικότητα στις χαμηλομεσαίες που έλειπε από το 125 ως τώρα. Από την άλλη, στις ψηλές στροφές δεν έχει την ίδια έκρηξη με τα 125 και 150 XC-W. Αυτό σημαίνει πως η απόδοση είναι πλέον πολύ γραμμική, χωρίς ξεσπάσματα και βοηθά στο να βρίσκεις πρόσφυση και να κινείσαι γρήγορα.

Για παράδειγμα, τώρα είναι πιο εύκολο να σηκώσεις τον μπροστινό τροχό για να ξεπεράσεις ένα εμπόδιο, χρησιμοποιώντας λιγότερο τον συμπλέκτη και το κιβώτιο.

KTM 150EXC TPI Launch 017

Επιπλέον, ο νέος κινητήρας είναι εξαιρετικά απαλός και αυτό οφείλεται στον ψεκασμό του καυσίμου. Συγκριτικά με το 150 XC-W, η απόκριση στο γκάζι είναι λιγότερο απότομη και επιθετική, ένα χαρακτηριστικό που συναντάμε και στα 250 και 300 και που πλέον διακρίνει και το 150.

Είναι σαφώς μια μεγάλη βελτίωση από το προηγούμενο 125, αν και θα θέλαμε λίγη παραπάνω αγριάδα.

Συμπεριφορές

Το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος στο νέο 150 είναι η δυναμική του συμπεριφορά και τα νέα φρένα. Αν και συγκριτικά με το 150 XC-W εδώ έχουμε περίπου 5 κιλά επιπλέον, η αίσθησή του είναι αυτή μιας πολύ ελαφριάς μοτοσυκλέτας, σημαντικά ελαφρύτερης της 250 EXC TPI για παράδειγμα.

Είναι ευκίνητο – αφενός λόγω χαμηλού βάρους, αφετέρου χάρη στις μικρές περιστρεφόμενες μάζες – οπότε το να αλλάζει κατεύθυνση και να το ρίχνεις από τη μια πλευρά στην άλλη είναι μια διαδικασία που γίνεται ιδιαίτερα εύκολα, ίσως και να είναι η ευκολότερη μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ σε αυτό το κομμάτι.

KTM 150EXC TPI Launch 003

Ταυτόχρονα όμως είναι και πιο σταθερό από πριν (και οπωσδήποτε περισσότερο από το 125), καθώς το πλαίσιό του είναι μακρύτερο και η συμπεριφορά του αυτή μας άρεσε πολύ, είναι μια πολύ σωστή επιλογή κατά τη γνώμη μας.

Το πιρούνι XPLOR πέρασε από αρκετές αλλαγές φέτος, με μαλακότερα ελατήρια και σφικτότερες υδραυλικές αποσβέσεις. Στην αρχή της βόλτας αυτό το στήσιμο μας φαινόταν περίεργο και απαίτησε κάποιον χρόνο μέχρι να ανακτήσουμε την αίσθηση από το μπροστινό. Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα και μαθαίναμε τη μοτοσυκλέτα, ανακαλύψαμε πως είναι ασφαλέστερο να εμπιστεύεσαι το μπροστινό για να πας γρήγορα.

Ο συνδυασμός της ανανεωμένης ανάρτησης με το νέο πλαίσιο αποδεικνύεται αποδοτικός και οι αναρτήσεις της WP εξακολουθούν να εξελίσσονται στον σωστό δρόμο, με άριστες αποσβέσεις και σταθερότητα. Και φυσικά η ΚΤΜ επιμένει στο PDS, οπότε αν θέλετε την ίδια μοτοσυκλέτα με μοχλικό θα τη βρείτε στη Husqvarna.

Στην πράξη

Η θέση οδήγησης του 150 EXC TPI είναι ακριβώς ίδια με αυτή του 250. Η εργονομία του παραμένει πολύ κοντά στα στάνταρ της προηγούμενης γενιάς, αν και η μοτοσυκλέτα είναι πλέον λίγο στενότερη, πρωτίστως εξαιτίας του στενότερου ψυγείου και της ουράς.

Ο ψεκασμός της δουλεύει άψογα και μοιάζει να έχει ωριμάσει πολύ γρήγορα. Άμεσες αντιδράσεις (αν και όχι απότομες, όπως προαναφέραμε), πολύ ομαλή συμπεριφορά από τον κινητήρα. Πόσο ομαλή; Ας πούμε ότι καταφέρνει να συνδυάζει την απόδοση του δίχρονου με την προοδευτικότητα ενός τετράχρονου. Τόσο πολύ μας άρεσε.

KTM 150EXC TPI Launch 021

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του μικρού κινητήρα είναι ο συμπλέκτης. Ήδη από την εποχή του 125 ο συμπλέκτης είχε πολύ ελαφριά αίσθηση, αλλά εδώ με το DDS που χρησιμοποιεί διαφράγματα αντί για ελατήρια έχουμε έναν από τους ελαφρύτερους συμπλέκτες που έχουμε συναντήσει ποτέ σε μοτοσυκλέτα. Χειρισμός με το ένα δάκτυλο πανεύκολα, σκέτη απόλαυση.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της μικρής μοτοσυκλέτας είναι η δυναμική της συμπεριφορά και η ευκολία με την οποία αλλάζει κατεύθυνση. Το αντιλαμβάνεσαι ακόμη κι όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη, αλλά κυρίως το ευχαριστιέσαι όταν ο κινητήρας είναι σε λειτουργία. Δεν υπάρχουν και πολλές μοτοσυκλέτες που να είναι τόσο εύκολες στο να αλλάξουν κλίση και το μεγάλο του ατού είναι η σταθερότητα που του προσφέρει το νέο πλαίσιο.

Μας άρεσε πολύ αυτός ο συνδυασμός και, αν προσθέσουμε και το νέο σύστημα φρένων, έχουμε μια υπέροχη μοτοσυκλέτα enduro, πανεύκολη στο να την πιέσεις και πάντοτε ευχάριστη εξαιτίας του απαλού κινητήρα.

Η αρχή έγινε, τώρα απομένει η σωστή τιμή

Το 150 EXC TPI κατά τη γνώμη μας αντικαθιστά επάξια τόσο το 125 EXC όσο και το 200 EXC.

Ο κινητήρας του είναι πιο ελαστικός και απαλός, έχοντας όλη τη δύναμη που χρειάζεται. Διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα ψεκασμού, είναι σταθερότατο, έχει άριστες αναρτήσεις και όλα τα εξαρτήματα που μοιράζεται με τις υπόλοιπες ΚΤΜ, συμπεριλαμβανομένης και της μίζας.

KTM 150EXC TPI Launch 016

Δεν ξεχνάμε την ευκολία που συνεπάγεται το σύστημα ψεκασμού: λάδι μίξης σε χωριστό δοχείο, χαμηλή κατανάλωση και αυτόματη προσαρμογή σε αλλαγές υψομέτρου, καιρού κ.ο.κ.

Το μόνο που απομένει να ξεκαθαρίσουμε είναι η τιμή του στην αγορά. Αν η διαφορά του από το 250 EXC TPI είναι σημαντική, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Αν βέβαια η απόστασή του από το 250 δεν είναι αρκετά μεγάλη, τότε αρκετοί πελάτες ενδεχομένως να προτιμήσουν τη μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα.

Ανεξαρτήτως τιμής, πάντως, το 150 EXC TPI είναι ένα σύγχρονο, ελαφρύ και ευκολοδήγητο enduro που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μοντέλο

KTM 150 EXC TPI

Αντιπρόσωπος

KTM South East Europe

Τιμή (ευρώ)

Αναμένεται

Εγγύηση

Αναμένεται

Κινητήρας

 

Τύπος

Δίχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος

Κυβισμός (c.c.)

143.7

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

58 x 54.5  

Συμπίεση (:1)

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ψεκασμός ΤΡΙ

Σύστημα εξαγωγής

 1 σε 1

Λίπανση 

Αντλία λαδιού

Εκκίνηση 

Μίζα, μανιβέλα

Συμπλέκτης

Μηχανικός DDS, υγρός πολύδισκος

Κιβώτιο

Μηχανικό 6 σχέσεων

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο 25CrMo4, διπλό, περιμετρικό

Μήκος (mm)

Δ.Α.

Πλάτος (mm)

Δ.Α.

Ύψος  (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,482 +/- 10

Γωνία κάστερ (°)

26.5

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

960

Απόσταση εδάφους (mm)

370

Βάρος (kg) 

96.8 (έτοιμο για χρήση, χωρίς βενζίνη)

Ρεζερβουάρ (lt)

9

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι WP XPLOR 48 mm, διαδρομή 300 mm

Πίσω

Μονό αμορτισέρ WP XPLOR PDS (χωρίς μοχλικό), διαδρομή 310 mm

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 260 mm, πλευστή δαγκάνα Brembo 2 εμβόλων

Πίσω

Δίσκος 220 mm, πλευστή δαγκάνα Brembo 1 εμβόλου

Τροχοί

 

Μπροστά

80/100-21

Πίσω

140/80-18

Επιδόσεις

 

Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)

Δ.Α.

Ροπή στον τροχό (kg/rpm)

Δ.Α.

 

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 22:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon