.
Κατηγορία Indian
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 14:21

Test - Indian FTR 1200 S (2019)

Του: Thierry Sarasyn
Φωτό: Tom Haanstra (Target Press)

Πολλές φορές με μια μοτοσυκλέτα δοκιμής ξέρουμε εκ των προτέρων τι να περιμένουμε. Όχι όμως με τη νέα Indian FTR1200S. Οι προσδοκίες μας για τη νέα Αμερικανική μοτοσυκλέτα ήταν πιο κενές κι από πολιτικές υποσχέσεις.

Θα πρέπει επίσης να παραδεχτούμε πως δοκιμάσαμε τη μοτοσυκλέτα με έναν τρόπο μάλλον ασυνήθιστο, στον χωμάτινο οβάλ στίβο της πίστας dirt track του Lelystad. Αλλά το στυλ είναι αυτό που είναι και αν ο κινητήρας αποδίδει καλά υπό ακραίες συνθήκες, αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι ως προς την οδήγηση σε δημόσιους δρόμους. Κάτι που δοκιμάσαμε στη συνέχεια βεβαίως.

ftr1200s 21

Γλεντώντας στα χώματα

Είναι πάντοτε πολύ διασκεδαστικό να πηγαίνεις για dirt track και δεν χάνουμε ευκαιρία να πάμε στην οβάλ πίστα του Lelystad. Η FTR1200S έχει μια περίεργη επίδραση πάνω μας από τη στιγμή που καβαλάμε στη σέλα της και αυτή είναι παρούσα από τότε που είδαμε τον Mert Lawwill να τρώει τα μούτρα του σε μια τέτοια πίστα στην ταινία On Any Sunday.

Όσοι αναγνωρίζετε τους εαυτούς σας αυτή τη σκέψη, να ξέρετε πως τα όνειρα επιτρέπονται. Η δε πραγματοποίησή τους είναι κάτι που πάντα κυνηγάμε στη ζωή μας. Όπως κάθε οδηγός Mustang νιώθει λίγο σαν τον Steve McQueen και κάθε πιλότος F16 έχει μια εικόνα του Tom Cruise στο πίσω μέρος του μυαλού του, έτσι και η FTR σου φέρνει αυτομάτως στο μυαλό το ντριφτάρισμα του πίσω τροχού.

Επιπλέον, όλο αυτό το γλίστρημα και τα ατελείωτα ντριφτ σύντομα μας οδήγησαν σε ένα πρώτο συμπέρασμα: αυτό το πράγμα είναι πιο ευέλικτο και ευκολοδήγητο απ’ όσο θα περίμενες από μια μοτοσυκλέτα 1200 κυβικών.

ftr1200s 4

Ακόμη κι αν το traction control σβήνει μόνο στη Sport mode και πρέπει να το οδηγήσεις με αυτήν, την ισχυρότερη εκ των τριών riding modes, για να δεις τον πίσω τροχό να γλιστράει στο πλάι και να κάνεις μια σούζα. Κρίμα, θα πίστευα πως ακόμη και η Road mode με σβησμένο το traction θα είχε κάτι διασκεδαστικό να προσφέρει.

Κοφτερή. Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι λίγος να περιγράψει την αίσθηση. Εκφραστείτε ελεύθερα για αυτή τη γεματούλα δικύλινδρη μοτοσυκλέτα στη sport mode. Το καλύτερο είναι πως μπαίνεις στην οβάλ πίστα και γράφεις γραμμές στο χώμα απλά με τη ροπή κάθε φορά που ανοίγεις το γκάζι για να επιταχύνεις από ένα σημείο φρεναρίσματος στο άλλο, χωρίς ποτέ οι δύο ρόδες να ευθυγραμμίζονται στο ενδιάμεσο.

Μετά δίνεις λίγο πίσω φρένο και το ξαναστέλνεις στο πλάι.

Στη συνέχεια απλά επαναλαμβάνεις.

Υπέροχο.

ftr1200s 3

Στον δρόμο

Πάνω απ’ όλα, αυτή η Indian τα κάνει όλα με απίστευτη ευκολία. Μετά από μια ώρα σκισίματος στην πίστα ήμασταν χορτασμένοι, ικανοποιημένοι και περίεργοι να δούμε τι θα έφερνε η δοκιμή στον δρόμο. Αναμφίβολα, αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο μιας μοτοσυκλέτας που είναι ομολογκαρισμένη για χρήση στον δρόμο.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την απόδοση αυτού του κινητήρα. Με την επιλογή τριών χαρτογραφήσεων έχει αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά για να πάρεις αυτό που ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Στον δρόμο βρήκαμε πως η καλύτερη επιλογή είναι η Road. Το όνομα μιλά από μόνο του.

Η πολύ απότομη απόκριση του γκαζιού στη Sport mode είναι χρήσιμη μόνο για ανάλογη σπορ χρήση. Η απαλότερη – σαν κρέμα – απόκριση στις υπόλοιπες χαρτογραφήσεις κάνει την οδήγηση με τη βαριά δικύλινδρη πολύ ευχάριστη και χαλαρωτική. Είναι καλό να ξέρεις πως υπάρχει αυτό το κάτι παραπάνω όταν το θες, απλά πάτα το κουμπί μερικές φορές και αυτή η Indian μεταμορφώνεται.

ftr1200s 14

Προσοχή στη λεπτομέρεια

Πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στην Indian που έκανε αυτές τις επιλογές φιλικές προς τον χρήστη. Ο χειρισμός των οργάνων είναι εύκολος να τον μάθεις, προφανώς το σκέφτηκαν καλά σχεδιάζοντάς τα.

Παράδειγμα: σε οποιαδήποτε διαρρύθμιση κι αν βρίσκεται η TFT οθόνη 4.3 ιντσών μπορείς να γυρίσεις στο κεντρικό μενού με το πάτημα ενός κουμπιού δίπλα στη γκαζιέρα με τον δεξιό δείκτη.

Άλλο παράδειγμα; Τα μαρσπιέ έχουν μια μικρή κλίση προς τα μπροστά, έτσι έχεις πλήρη επαφή με τη σόλα καθώς το πόδι στη θέση οδήγησης έχει επίσης μια μικρή κλίση.

Έξυπνο και μια δεύτερη απτή απόδειξη πως όλα έχουν περάσει από αρκετή σκέψη και κοινή λογική στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας.

ftr1200s 2

Χαμηλό κέντρο βάρους

Ίσως γι’ αυτό η FTR S στρίβει σαν roadster και ταξιδεύει στην ευθεία σαν cruiser. Κοφτερή στις στροφές, σταθερή στις υψηλές ταχύτητες. Το να στρίβεις με τόση ακρίβεια με έναν μπροστινό τροχό 19 ιντσών είναι εφικτό εν μέρει χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους, κάτι που επιτυγχάνεται και εξαιτίας της τοποθέτησης του ρεζερβουάρ κάτω από τη σέλα.

Η πρόσφυση που βρίσκει με αυτού του τύπου λάστιχα είναι απλά εκπληκτική. Είναι τα ίδια λάστιχα που έβρισκαν πρόσφυση στη χωμάτινη πίστα, ενώ τώρα κολλάνε τόσο καλά και στην άσφαλτο. Φανταζόμαστε πως για να γίνεται αυτό η διάρκεια ζωής τους δεν θα πρέπει να είναι και πολύ μεγάλη – εκτός αν εκεί στη Dunlop έχουν ανακαλύψει κάτι πραγματικά καταπληκτικό.

Παρά τα πολύ καλά δυναμικά της χαρακτηριστικά, η νέα Indian έχει έναν κινητήρα με πλουσιοπάροχο μέγεθος. Έχει ωραία θέση οδήγησης και είναι γενικά άνετη στον δρόμο. Τρως κάμποσο αέρα στις υψηλές ταχύτητες, όπως συμβαίνει σε κάθε γυμνή μοτοσυκλέτα, αλλά όπως σε βάζει με το σώμα ελαφρά σκυμμένο μπροστά κόβεις μέσα από τον αέρα, δεν τον σταματάς πάνω σου σαν πανί ιστιοφόρου.

Σας είπαμε επίσης πόσο μας άρεσε εμφανισιακώς αυτή η έκδοση S; Κόκκινο πλαίσιο, κόκκινο αμορτισέρ, χρυσό πιρούνι με πλήρεις ρυθμίσεις, διαφορετικό σχέδιο ρεζερβουάρ και εξατμίσεις Akrapovic (έκδοση Race Replica). Οι αλλαγές αυτές κοστίζουν €1,700 επιπλέον της βασικής έκδοσης και δε μοιάζουν να κοστολογούνται ακριβά.

Ακόμη και την καλύτερη μοτοσυκλέτα του πλανήτη να έχεις, κανείς δεν θα την πάρει αν δεν δείχνει όμορφη. Νομίζουμε πως στην Indian δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν γι’ αυτό.

ftr1200s 23

Κατακλείδα

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η Indian προκάλεσε κάμποσο σαματά με την εμφάνιση της FTR S. Εντυπωσιακός σχεδιασμός, στενή σχέση με το dirt track και cojones αντάξια Ισπανικού ταύρου.

Η FTR1200S εμφανίστηκε σαν να έχει σχεδιαστεί εξαρχής από λευκό χαρτί και έγινε αυτομάτως ένα από τα αστέρια της έκθεσης Intermot στην Κολωνία. Όχι και άσχημα για έναν rookie.

Το μόνο λάθος που έχει κάνει η Indian είναι πως άφησε τη φωτιά να πέσει, αφήνοντας να περάσει αρκετός καιρός πριν κάνει την επίσημη παρουσίαση και αρχίσει να στέλνει μοτοσυκλέτες στο δίκτυό της. Αυτό ίσως να της κόστισε λίγο σε πωλήσεις.

Τώρα όμως που η μοτοσυκλέτα διατέθηκε για δοκιμή και τη γνωρίσαμε από πρώτο χέρι, δε μπορούμε παρά να παραδεχτούμε πως οι Αμερικανοί έχουν φτιάξει έναν απίθανο κινητήρα. Και όλα αυτά σε μια τιμή που, με όλα τα δεδομένα της αγοράς, είναι εξαιρετική. Θέλουμε κι άλλο!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Indian Motorcycle
Μοντέλο FTR 1200 S
Αντιπρόσωπος Indian Motorcycle Greece
 
Τιμή (€) 16,300 (16,900 η έκδοση Race Replica)
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, V2, Υ/Ψ
Χωρητικότητα (cc) 1,203
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 102 x 73.6
Συμπίεση (:1) 12.5
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο
Μήκος (mm) 2,287
Πλάτος (mm) 850
Ύψος  (mm) 1,297
Μεταξόνιο (mm) 1,524
Γωνία κάστερ (°) 26.3
Ίχνος  (mm) 130
Ύψος σέλας (mm) 805-840
Απόσταση εδάφους  (mm) 183
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 13
Βάρος, (kg) 231 (πλήρες)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm, διαδρομή 150 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 150 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 120/70-19’’ 60V
Πίσω 150/70-18’’ 70V
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 320 mm, δαγκάνα Brembo 4 εμβόλων
Πίσω Δίσκος 260 mm, δαγκάνα Brembo 2 εμβόλων
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 120 / 8,000
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 12.2 / 6,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 12:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon