safe motorcycle riding

Γιατί η οδήγηση μοτοσυκλέτας σε βελτιώνει ως οδηγό

Είναι μια πραγματικότητα που όσοι οδηγούμε μοτοσυκλέτα την έχουμε φυσικά αντιληφθεί: είμαστε καλύτεροι οδηγοί σε σχέση με αυτούς των αυτοκινήτων. Με το “καλύτεροι” δεν εννοούμε φυσικά πιο γρήγοροι ή πιο ικανοί στις σούζες αλλά το ότι έχουμε αυξημένη επίγνωση των τεκταινόμενων γύρω μας, “διαβάζουμε” αποτελεσματικότερα τον δρόμο, ανιχνεύουμε και εντοπίζουμε πιο γρήγορα τους κινδύνους και τέλος, έχουμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα διάφορα κυκλοφοριακά σενάρια στα οποία εμπλεκόμαστε.

Δεν είναι θέμα super δυνατοτήτων, είναι απλά θέμα χρόνων εκπαίδευσης, αφού η μοτοσυκλέτα είναι ένα όχημα που απαιτεί όλα τα ανωτέρω για να οδηγηθεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Θα μπορούσε φυσικά να ισχυριστεί κάποιος ότι όλα αυτά είναι “δικοί μας ισχυρισμοί” στα πλαίσια της αιώνιας -και γελοίας αν θέλετε τη γνώμη μας- κόντρας Aυτοκίνητο Vs Μοτοσυκλέτα. Το θέμα είναι όμως ότι έχουν επιβεβαιωθεί από έρευνες, με πιο σημαντική αυτή της ασφαλιστικής ERS, η οποία εξέτασε 200.000 ασφαλισμένους και διαπίστωσε ότι οι κάτοχοι “διπλών συμβολαίων”, αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας, είχαν κατά 23% λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με τους πελάτες της εταιρείας που οδηγούσαν αποκλειστικά αυτοκίνητό. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο κάτι τέτοιο, μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο στατιστικό δείγμα.

Δεν χρειάζεται βέβαια και πολύ ανάλυση, το να έχεις επίγνωση του πως κινούνται τα οχήματα που συναντάς δίπλα του στον δρόμο είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια. Ένας αναβάτης μοτοσυκλέτας που κάθεται πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου, γνωρίζει την δυναμική των δίτροχων, το πως αυτά επιταχύνουν, το πως ελίσσονται μέσα στην κίνηση και το πως “κρύβονται” στις “τυφλές” οπτικά γωνίες των τετράτροχων. Κάποιος που οδηγά αποκλειστικά και μόνο αυτοκίνητο, τα βλέπει όλα φυσικά σαν αυτοκίνητα.

Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο, θα πρέπει και οι μοτοσυκλετιστές να γνωρίζουν την δυναμική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου, είναι εξίσου σημαντικό και αυτό. Ωστόσο ξαναγυρνώντας στις αρχικές διατυπώσεις του θέματος, έχει πολλά περισσότερα να πάρει κάποιος που από το αυτοκίνητο θα οδηγήσει μοτοσυκλέτα, παρά κάποιος μοτοσικλετιστής που θα οδηγήσει αυτοκίνητο. Πέραν της ασφάλειας, η στροφή του κόσμου προς την μοτοσυκλέτα, το scooter και το παπί, θα είχε και ένα πολύ θετικό αντίκτυπο στην αποσυμφόρηση των δρόμων αλλά και στην μείωση των ρύπων και αυτό είναι κάτι που όπως είχαμε γράψει πρόσφατα ΕΔΩ, είναι μια άμεσα εφαρμόσιμη λύση και όχι ένα κενό ευχολόγιο με πολλά “αν” και “όταν”.

Ειδικά για την χώρα μας, με τις δεδομένες κλιματολογικές συνθήκες, δεν υπάρχει δικαιολογία, υπάρχει απλά αδράνεια και άρνηση. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να γεμίσουν οι δρόμοι με δίτροχα, προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.Πάγια και διαχρονική θέση του ΣΕΑΑ για παράδειγμα, είναι να δοθεί η δυνατότητα να οδηγούν δίκυκλα κατηγορίας A1 (έως 15 ίπποι με αναλογία ίππων ανά κιλό 0,13 προς 1) οι κάτοχοι “απλού”¨διπλώματος αυτοκινήτου “B”, χωρίς την διαδικασία των εξετάσεων, προτείνει ο ΣΕΑΑ.

Αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα για περισσότερα από 10 κράτη μέλη της EE, τα οποία κάνοντας χρήση σχετικής κοινοτική οδηγίας, έχουν εξισώσει την κατηγορία A1 διπλώματος δικύκλου, με αυτή της κατηγορίας B του αυτοκινήτου.Το γεγονός αυτό αποτελεί σίγουρα ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για να στραφεί ο κόσμος στους δύο τροχούς, αφού τους απαλλάσσει από την διαδικασία επανεξέτασης. Επί της ουσίας βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάποιος που απέκτησε δίπλωμα αυτοκινήτου, είναι ικανός και για την οδήγηση μηχανοκίνητου δικύκλου, για αυτό και ο ΣΕΑΑ, σημειώνει επίσης στην πρόταση του, ότι η δυνατότητα αυτή, θα πρέπει να προσφέρεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει επτά έτη κατοχής του διπλώματος Β αυτοκινήτου.

Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να έχει αποκτηθεί εμπειρία και συναίσθηση της κυκλοφορίας στον δρόμο και αυτό το βρίσκουμε αρκετά σωστό. Σε πρακτικό επίπεδο, αν ισχύσει κάτι τέτοιο στην χώρα μας, χιλιάδες θα είναι οι οδηγοί αυτοκινήτου που θα αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση σε δίτροχα A1 κατηγορίας. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η διαδικασία έκδοσης διπλώματος κοστίζει περί τα 400 ευρώ και πολύ περισσότερο, αν συνυπολογιστεί το κέρδος από την οικονομία σε βενζίνη και έξοδα συντήρησης, που θα αποσβέσει σε ελάχιστο χρόνο το κόστος αγοράς ενός δίτροχου, γίνεται αντιληπτό ότι πολύς κόσμος θα μπει στην διαδικασία αυτή.

Τούτο είναι κάτι που όχι μόνο θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην αγορά αλλά θα αποφορτίσει και τους δρόμους από την κυκλοφορία. Το σημαντικότερο κέρδος κατά την άποψη μας, είναι ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων και αυτό δεν αποτιμάται σε χρήματα.

Σύγκριση γερμανικής και ελληνικής αγοράς μοτοσυκλέτας 2018

Χαοτική διαφορά μεγέθους, ταξινομήσεων και κυβικών

Ταξινομήσεις 2018 - Top-3 μοντέλων ανά εταιρεία

Τα 3 πιο δημοφιλή μοντέλα (scooter, παπιά, μοτοσυκλέτες ή ATV) κάθε φίρμας της ελληνικής…

Νέα κόσμου

suzuki vvt patent

H Suzuki πατεντάρει νέο σύστημα μεταβλητών βαλβίδων

Αυτή τη φορά επιλέγει μια διάταξη με πίεση λαδιού

Αναζητούνται μάρτυρες θανατηφόρου τροχαίου

Συνέβη στις 2 Ιανουαρίου στη συμβολή Συγγρού-Καλλιρρόης

Honda – Πατέντες για cruiser με Hossack μπροστινό και υποβοήθηση στο τιμόνι;

Σχέδια αποκαλύπτουν ένα πιο περίπλοκο σύστημα από αυτό της Goldwing

Δημοπρατείται συλλογή ιστορικών ΜΧ μοτοσυκλετών

Πάνω από 100 κομμάτια προς πώληση

Νέα σειρά ρολογιών Ducati

Μια 100% Ιταλική συνεργασία με τη Locman

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

Husqvarna - Νέες τιμές Svartpilen 401 & Vitpilen 401

Επίσημο Δελτίο Τύπου - Spread the rumor!

Νέoς τιμοκατάλογος Suzuki

Εν αναμονή των εκδόσεων Katana

Kawasaki – Νέος τιμοκατάλογος 2019

Με όλα τα νέα μοντέλα

Vespa – Νέος τιμοκατάλογος 2019

Με όλα τα νέα μοντέλα του 2019, συμπεριλαμβανομένης και της Elettrica

Piaggio – Νέος τιμοκατάλογος 2019

Σε ισχύ από 14 Ιανουαρίου

Νέα αγώνων

adrien van beveren broken engine 3

Rally Dakar 2019: Adrien Van Beveren - Έσπασε ο κινητήρας της Yamaha του!

Ορθάνοιχτο πλέον το πεδίο για ΚΤΜ & Husqvarna

Ο Valentino Rossi στο Dakar 2020!

Ο Nasser Al-Attiyah επιβεβαιώνει τις φήμες

FIM Europe Tout Terrain Rally Cup 2019 - Δύο αγώνες στην Ελλάδα!

Hellas Rally και Serres Rally γεμίζουν το μισό πρόγραμμα

Naxos Adventure Rally 2019

Τον Απρίλιο, για 3η συνεχόμενη χρονιά

Rally Dakar 2019: Ricky Brabec - Έσπασε ο κινητήρας κι εγκατέλειψε!

Απίστευτη τροπή για τον ηγέτη της γενικής βαθμολογίας, την 8η μέρα του Dakar 2019! Ο…

Νέα αγοράς Αναβάτη

Μπότες τουρισμού IXS Tour Classic-ST

Προσιτή ποιότητα

Χειμερινά γάντια IXS Buran WP

Ό,τι πρέπει για τα κρύα!

Μπουφάν Alpinestars Volcano Drystar

Για οδήγηση παντός καιρού

Κράνος κλειστού τύπου Bell Srt

Ποιοτική πρόταση με υπογραφή

Αδιάβροχο jacket IXS Classic Urban-ST

Μοντέρνο και καθημερινό

Enduro jacket Nordcode Pindos

Μοντέρνα και διακριτική σχεδίαση

Νέο ηλεκτρικό scooter NIU U-Series

Μοντέρνο και έξυπνο

Κράνος CMS GTV Strada

Λύση η προσιτή από την Μοτοδυναμική

Kawasaki Versys winter sales

Διαλέξτε ανάμεσα σε έκπτωση ή δώρα

Κράνος Shark Ridill

Καθημερινός σύντροφος

Snowmobile Polaris Indy Adventure 155

Πολλαπλών ρόλων

Αγώνες

dakar rally 2019 8i mera 17

Rally Dakar 2019: 8η μέρα, San Juan de Marcona - Pisco

Εγκατάλειψη Brabec, ηρωικός Price - Η ΚΤΜ δείχνει τα δόντια της

Rally Dakar 2019: 7η μέρα, San Juan de Marcona - San Juan de Marcona

Πρωτιά Sunderland & KTM, Brabec και Honda έτοιμοι για την έκπληξη!

AMA SX 2019 – 2ος αγώνας, Glendale

Έσπασε το ρόδι ο Blake Baggett

Rally Dakar 2019: 6η μέρα, Arequipa - San Juan de Marcona

Pablo Quintanilla & Husqvarna παίρνουν τα ηνία