safe motorcycle riding

Γιατί η οδήγηση μοτοσυκλέτας σε βελτιώνει ως οδηγό

Είναι μια πραγματικότητα που όσοι οδηγούμε μοτοσυκλέτα την έχουμε φυσικά αντιληφθεί: είμαστε καλύτεροι οδηγοί σε σχέση με αυτούς των αυτοκινήτων. Με το “καλύτεροι” δεν εννοούμε φυσικά πιο γρήγοροι ή πιο ικανοί στις σούζες αλλά το ότι έχουμε αυξημένη επίγνωση των τεκταινόμενων γύρω μας, “διαβάζουμε” αποτελεσματικότερα τον δρόμο, ανιχνεύουμε και εντοπίζουμε πιο γρήγορα τους κινδύνους και τέλος, έχουμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα διάφορα κυκλοφοριακά σενάρια στα οποία εμπλεκόμαστε.

Δεν είναι θέμα super δυνατοτήτων, είναι απλά θέμα χρόνων εκπαίδευσης, αφού η μοτοσυκλέτα είναι ένα όχημα που απαιτεί όλα τα ανωτέρω για να οδηγηθεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Θα μπορούσε φυσικά να ισχυριστεί κάποιος ότι όλα αυτά είναι “δικοί μας ισχυρισμοί” στα πλαίσια της αιώνιας -και γελοίας αν θέλετε τη γνώμη μας- κόντρας Aυτοκίνητο Vs Μοτοσυκλέτα. Το θέμα είναι όμως ότι έχουν επιβεβαιωθεί από έρευνες, με πιο σημαντική αυτή της ασφαλιστικής ERS, η οποία εξέτασε 200.000 ασφαλισμένους και διαπίστωσε ότι οι κάτοχοι “διπλών συμβολαίων”, αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας, είχαν κατά 23% λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με τους πελάτες της εταιρείας που οδηγούσαν αποκλειστικά αυτοκίνητό. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο κάτι τέτοιο, μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο στατιστικό δείγμα.

Δεν χρειάζεται βέβαια και πολύ ανάλυση, το να έχεις επίγνωση του πως κινούνται τα οχήματα που συναντάς δίπλα του στον δρόμο είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια. Ένας αναβάτης μοτοσυκλέτας που κάθεται πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου, γνωρίζει την δυναμική των δίτροχων, το πως αυτά επιταχύνουν, το πως ελίσσονται μέσα στην κίνηση και το πως “κρύβονται” στις “τυφλές” οπτικά γωνίες των τετράτροχων. Κάποιος που οδηγά αποκλειστικά και μόνο αυτοκίνητο, τα βλέπει όλα φυσικά σαν αυτοκίνητα.

Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο, θα πρέπει και οι μοτοσυκλετιστές να γνωρίζουν την δυναμική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου, είναι εξίσου σημαντικό και αυτό. Ωστόσο ξαναγυρνώντας στις αρχικές διατυπώσεις του θέματος, έχει πολλά περισσότερα να πάρει κάποιος που από το αυτοκίνητο θα οδηγήσει μοτοσυκλέτα, παρά κάποιος μοτοσικλετιστής που θα οδηγήσει αυτοκίνητο. Πέραν της ασφάλειας, η στροφή του κόσμου προς την μοτοσυκλέτα, το scooter και το παπί, θα είχε και ένα πολύ θετικό αντίκτυπο στην αποσυμφόρηση των δρόμων αλλά και στην μείωση των ρύπων και αυτό είναι κάτι που όπως είχαμε γράψει πρόσφατα ΕΔΩ, είναι μια άμεσα εφαρμόσιμη λύση και όχι ένα κενό ευχολόγιο με πολλά “αν” και “όταν”.

Ειδικά για την χώρα μας, με τις δεδομένες κλιματολογικές συνθήκες, δεν υπάρχει δικαιολογία, υπάρχει απλά αδράνεια και άρνηση. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να γεμίσουν οι δρόμοι με δίτροχα, προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.Πάγια και διαχρονική θέση του ΣΕΑΑ για παράδειγμα, είναι να δοθεί η δυνατότητα να οδηγούν δίκυκλα κατηγορίας A1 (έως 15 ίπποι με αναλογία ίππων ανά κιλό 0,13 προς 1) οι κάτοχοι “απλού”¨διπλώματος αυτοκινήτου “B”, χωρίς την διαδικασία των εξετάσεων, προτείνει ο ΣΕΑΑ.

Αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα για περισσότερα από 10 κράτη μέλη της EE, τα οποία κάνοντας χρήση σχετικής κοινοτική οδηγίας, έχουν εξισώσει την κατηγορία A1 διπλώματος δικύκλου, με αυτή της κατηγορίας B του αυτοκινήτου.Το γεγονός αυτό αποτελεί σίγουρα ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για να στραφεί ο κόσμος στους δύο τροχούς, αφού τους απαλλάσσει από την διαδικασία επανεξέτασης. Επί της ουσίας βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάποιος που απέκτησε δίπλωμα αυτοκινήτου, είναι ικανός και για την οδήγηση μηχανοκίνητου δικύκλου, για αυτό και ο ΣΕΑΑ, σημειώνει επίσης στην πρόταση του, ότι η δυνατότητα αυτή, θα πρέπει να προσφέρεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει επτά έτη κατοχής του διπλώματος Β αυτοκινήτου.

Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να έχει αποκτηθεί εμπειρία και συναίσθηση της κυκλοφορίας στον δρόμο και αυτό το βρίσκουμε αρκετά σωστό. Σε πρακτικό επίπεδο, αν ισχύσει κάτι τέτοιο στην χώρα μας, χιλιάδες θα είναι οι οδηγοί αυτοκινήτου που θα αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση σε δίτροχα A1 κατηγορίας. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η διαδικασία έκδοσης διπλώματος κοστίζει περί τα 400 ευρώ και πολύ περισσότερο, αν συνυπολογιστεί το κέρδος από την οικονομία σε βενζίνη και έξοδα συντήρησης, που θα αποσβέσει σε ελάχιστο χρόνο το κόστος αγοράς ενός δίτροχου, γίνεται αντιληπτό ότι πολύς κόσμος θα μπει στην διαδικασία αυτή.

Τούτο είναι κάτι που όχι μόνο θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην αγορά αλλά θα αποφορτίσει και τους δρόμους από την κυκλοφορία. Το σημαντικότερο κέρδος κατά την άποψη μας, είναι ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων και αυτό δεν αποτιμάται σε χρήματα.

Νέα κόσμου

Meteo & Αnytime – Δείτε τον καιρό στο οδικό δίκτυο της χώρας

Μια νέα υπηρεσία για τα καιρικά φαινόμενα που θα συναντήσετε καθ’ οδόν

Volvo – Αυτόματη ακινητοποίηση σε περίπτωση απερίσκεπτης οδήγησης!

Ένα σύστημα ασφαλείας για τις ευπαθείς ομάδες

Jason Momoa: Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Harley-Davidson - Video

O Kal Drogo / Aquaman έχει μεγάλη τρέλα με τις μοτοσυκλέτες και φαίνεται

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

IPONE προϊόντα περιποίησης μοτό στη Moto Petsas

Κιτ ομορφιάς για την καλή σου

Benelli TRK251: Ήρθε στην Ελλάδα, μάθαμε την τιμή του

Και ακούμε για πρώτη φορά τον ήχο του

Ducati Multistrada 950 - Για 2 ημέρες ακόμη με έκπτωση 1.700€!

Ισχύει μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2019

Λιπαντικό κινητήρα Ipone Red Bull Stroke 4 Racing

100% Συνθετικό για αγωνιστική χρήση

Καθαριστικό μοτοσυκλέτας Ipone Moto Wash

Κατάλληλο για όλες τις επιφάνειες

Bridgestone Battlax AdventureCross Scrambler AX41S

Με έκπτωση έως 25% στην Wheelcity

Νέα αγώνων

gasgas endurogp 800

H GasGas παρουσιάζει την ομάδα της για το EnduroGP

Με τρεις έμπειρους αναβάτες στη μάχη του τίτλου

BMW Motorrad Race Trophy: Αγωνίζεσαι με BMW και επιβραβεύεσαι

Το πρόγραμμα τρέχει για 6η συνεχή χρονιά

H FIM ανακοινώνει ηλεκτρικό Παγκόσμιο Κύπελλο Enduro

Νέος θεσμός, ξεκινά από το καλοκαίρι του 2019

TEST - Vespa Elettrica 2019

Η νέα τάση της μόδας είναι... υψηλή

Νέα αγοράς Αναβάτη

hebo winter climate gantia

Γάντια Hebo Winter Climate

Softshell και παντός καιρού

Δερμάτινα μποτάκια Forma Swift Dry

Casual για κάθε μέρα

Ηλεκτρικό scooter NIU M+ σε προσιτή τιμή

Από την ελληνική αντιπροσωπεία MUVUS

Ελαφριά γάντια Fovos Neoprene

Ελαφριά γάντια για τα δύσκολα

Κάλτσες off road Forma FORX430

Ποιότητα και εκτός δρόμου

Νέο κράνος Caberg Drift Evo

Ανασχεδιασμένο και καλύτερο

KTM παιδικό Neck Brace GPX Carbon, σε προσφορά

Προστασία με υπογραφή

Μπουφάν Nordcode Metropolis II

Σε casual στιλ για την καθημερινότητά σας

Αδιάβροχο σετ Nordcap σε προσιτή τιμή

Στο κατάστημα της Wheelcity

Κράνος κλειστού τύπου Pilot Snake

Με εντυπωσιακά γραφικά

Μοναδικές παροχές για service Piaggio και Vespa στο Moto Petsas

Εγγυημένη φροντίδα, δίκυκλο αντικατάστασης και πολλά άλλα

Χειμερινά γάντια μοτοσυκλέτας στην Wheelcity

Ποικιλία για κάθε πορτοφόλι

Αγώνες

mx1 touratzidis

Π.Π. ΜΧ 2019, 2ος αγώνας, Άργος

Θρίαμβος Yamaha με Τουρατζίδη και Ανδρέου

AMA SX 2019, 11ος αγώνας, Indianapolis (ΗΠΑ)

Γέμισε το βάθρο ΚΤΜ, αμφίρροπη η μάχη του τίτλου

WorldSBK 2019, 2ος αγώνας, Buriram (Ταϊλάνδη)

Ο Rea βρήκε τον δάσκαλό του και αυτός λέγεται Bautista

Έντονος συναγωνισμός με τα νέα ελαστικά της Michelin στον αγώνα του Κατάρ

Ο εναρκτήριος αγώνας MotoGP 2019 όπως τον έζησε η Michelin